vscomap a spus:
Acum chiar sunt confuz,
Am fost in 2 blocuri sa vad apartamente, unul din 86 altul din 81.
cel din '86, un colt al blocului la baza statea sa cada, o bucata destul de mare, cel din 81 prezenta o crapatura pe mijloc de sus pana jos (ambele blocuri de 8 etaje).
Apoi am fost la niste colegi care stau la etajul 3/3 in bloc din '65 si culmea blocul arata mult mai bine ca cele de dupa '80. Nu mai zic ca pe langa mine sunt numai blocuri de 4 etaje de prin '70 care arata impecabil.
Bine... cu toate astea vb. cam doar de aspectul fizic cumva.
iar o pb., nu inteleg cum blocurile acelea de 8-10 etaje care sunt separate intre ele printr-un spatiu de 10cm(astupat de obicei cu tabla ) sunt ok. Cand se balanseaza nu e posibilitatea sa se loveasca intre ele? Sau cele din placi, iar dupa 80, e distanta intre placi de bagi mana, acolo nu intra apa, zapada, nu prinde umezeala, ce izolatie mai au alea?
Apoi am fost la niste colegi care stau la etajul 3/3 in bloc din '65 si culmea blocul arata mult mai bine ca cele de dupa '80. Nu mai zic ca pe langa mine sunt numai blocuri de 4 etaje de prin '70 care arata impecabil.
Acum chiar sunt confuz, nu mai stiu ce sa imi iau , bloc de dupa 77 sau pana in 77.
Stiu ca dpdv. seismic au fost mai multe praguri unde s-au ridicat standardele, in 70, 77 si 86 parca.
Daca ma gandesc sa cumpar ceva de pana in 77, automat va fi doar de 3-4 etaje.
Si inca ceva, blocurile acelea de tip H, mai vechi , faptul ca e de tip H se prezinta ca un avantaj, de ce?
La blocul din 86' cred ca ai vazut soclul crapat, element nestructural de finisaj, sant crapate la toate blocurile, nu e problema.Cel din 81' probabil ai vazut rostul intre blocuri, este posibil sa fie prea mic si sa se fi tencuit si la seism sa fi crapat tencuiala, uita-te atent, daca este de sus pana jos si nu este rost e mai grav, posibil sa fie zona monolita dintre panourile prefabricate, un defect de executie, probabil nu s-au sudat toate barele de legatura intre panouri si la cutremur a crapat.
Dintre un P+4 din 73' si un P+10 dupa 80' cu siguranta l-as alege pe cel din 73'.
Intre cladiri se lasa rosturi care pot indeplini mai multe roluri:
-rost de dilatare contractie-datorita variatiilor de temperatura planseele se dilata sau se contracta.Pentru a se evita aparitia fisurilor, dimensiunile maxime recomandate ale tronsoanelor sunt de 40x60m, de aceea blocurile se tronsoneaza, exista un rost vertical ce separa complet cladirea din fundatie pana la terasa.
-rost seismic-se separa tronsoanele care au caracteristici dinamice diferite, astfel un tronson foarte inalt de unul mai putin inalt.
-rost de tasare-separa tronsoanele ale caror fundatii taseaza diferit pentru a evita ruperea fundatiilor, asadar acest rost se practica obligatoriu si in fundatie.De exemplu un bloc inalt inconjurat de parcaje, se practica in mod obligatoriu un rost si intre fundatiile blocului si cele ale parcajului.
Daca blocurile sunt indentice ele se misca sincron, asadar nu exista posibiltatea sa se ciocneasca, in acest caz rostul poate si de 5cm.Daca cele doua blocuri nu sunt indentice, rostul se lasa mai mare, se insumeaza deplasarile celor doua blocuri la care se mai adauga o marja de siguranta de 3mm.
Rosturile se realizeaza cu polistiren, cand se toarna peretii celui de-al doilea bloc, se lipeste polistiren pe blocul deja executat si se cofreaza doar o fata.Arhitectul concepe detalii de rost si daca sunt bine executate nu are cum sa intre apa sau umezeala.
Forma H nu prezinta nici un avantaj, datorita efectelor defavorabile de torsiune generala, sunt de preferat formele simple, dreptunghiulare.