• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

4 martie 1977 - 31 de ani de la dezastru

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Cand eram la scoala si apoi la liceu mama ma lua cateodata sa aprindem o lumanare la un unchi din partea tatalui,in cimitirul Bellu,apoi mama mergea cu mine pe alta alee si aprindea o lumanare si punea un buchet de flori in fata unui cavou.Statea acolo minute bune si plangea.Acolo era inmormantata o colega de clasa de-a dansii,o f.buna prietena pe care Dumnezeu a chemat-o la el in noaptea de 4 martie 1977.A chemat-o impreuna cu prietenul ei.Se aflau intr-un lift daramat o data cu blocul ras de pe fata pamantului,undeva in zona Hristo Botev.Nu au murit atunci ci dupa cateva zile unul in bratele celuilalt.Nimeni nu i-a auzit de acolo din liftul aflat sub daramaturi.Parintii baiatului au vrut sa fie si dincolo de moarte impreuna si le-au construit “casuta “lor acolo pe o alee din cimitirul Bellu.In fiecare an mama impreuna cu tatal meu merg in ziua de 4 martie la cimitir si aprind o lamanare acolo.Dupa atatia ani mama se intoarce acasa cu ochii rosii.Astazi s-a intamplat la fel.Eu ca un baiat iubitor sar mereu de gatul ei si o sarut pe obraji si incerc sa o fac sa se detaseze si sa-i vad ochii asa cum sunt ei sclipitori,mari si frumosi.Intotdeauna reusesc.Ma pupa si ea si incepe sa zambeasca.Ne intoarcem din nou in” realitate”.
Aveam 10 ani si un pic la 4 Martie 1977. Imi aduc aminte perfect de acel cutremur devastator.
Locuiam la etajul 1 al unei vile in Bucuresti, pe la Pieptanari (Eroii Revolutiei acum). Era putin dupa ora 9 seara, si eram in dormitor cu tatal meu, ne pregateam de culcare. A fost cumplit. M-am speriat cel mai mult ptr ca nu stiam efectiv ce se intimpla. Tata initial a crezut ca explodeaza soba (aveam o soba cu petrol in care tata improvizase un cazan si o mini-instalatie de calorifer ptr 3 camere). Am fugit si tata a vazut pe geam cum se \\"zbenguiau\\" blocurile vecine. A strigat \\"Stai! Cutremur!\\" si m-a tras sub tocul usii. (El era copil la cutremurul din 1940 si isi mai amintea vag ce si cum). Mama a iesit din baie tzipand.
S-a prabusit biblioteca in mijlocul sufrageriei si s-a facut praf, au mai cazut diverse alte obiecte si piese de mobilier prin jur, dar am scapat cu bine toti.
Agentul ADAS a constatat ulterior pagube de peste 6 mii lei la casa noastra (erau bani pe vremea aceea, salariul minim era cam 1200 lei pe luna iar materialele de constructie si manopera erau mult mai ieftine ca acum). A cazut o parte din \\"calcanul\\" casei - zidaria de sus, de sub acoperis si din pod, cosul de fum s-a daramat, s-a crapat si inclinat fundatia casei, etc.
Imi amintesc ca imediat dupa ce s-a terminat \\"zguduiala\\" am iesit in strada si s-au auzit peste tot vuind sirene iar cerul era portocaliu-roscat de la scaparile de gaze (cred). M-a speriat chestia asta mai mult decit cutremurul propriu-zis. A doua zi am fost la scoala, care era inchisa din cauza daunelor la cladire. Apoi am vazut la televizor si m-a dus tata sa vad si pe viu prin centru si peste tot pe unde erau distrugeri semnificative. La Casata, la Continental, la blocul ala din Colentina (parca) unde taiasera un pilon de sustinere ca sa bage o Dacie in vitrina la parter unde era un magazin IDMS, etc. Victime nu am vazut deoarece erau deja zonele incercuite de Militie si armata. Imi aduc aminte ca au fost gasiti supravieturitori sub daramaturi si dupa 40 de zile. E oricum o amintire neplacuta.
Tzin minte ca dupa aceea aparuse o gluma intre copii si chiar adulti... Nu mai spuneai despre cineva ca e nebun, ziceai doar \\"saracul, a ramas de la cutremur\\". O alta gluma zicea ca au sarit chinezii coarda, si, spre nenorocul nostru au sarit toti deodata.
Orasul Zimnicea a fost efectiv ras de pe fata pamintului si multe alte orase din tzara au suferit pagube insemnate.
Am mai traiat pe urma alte cutremure, cel din 1985 (cu epicentrul in Bulgaria), cel din 1990, etc. Chiar si un cutremur in California. Conduceam un camion TIR pe autostrada I-40 West, la vreo 300 Km nord est de Los Angeles, prin deshert, cu 120 KM/h si a inceput sa mearga camionul in zig-zag pe sosea. Acel cutremur a avut epicentru undeva in munti si a afectat 4 state vecine. Nu e o senzatie placuta, crede-ma.
Totusi nici un alt cutremur nu a fost asa de devastator ca cel din 4 Martie 1977. Combinatia undelor seismice verticale si orizontale si durata de aproape un minut l-au facut sa fie unul dintre cele mai distrugatoare cutremure din lume.
Sa ne fereasca Dumnezeu de altul la fel, mai ales acum cind totul in Romania e ramas in paragina si la voia intimplarii....
În prima parte a anului 1977 eram în armată, undeva în apropiere de Bucureşti. Am făcut 6 luni de armată, ca toţi absolvenţii de studii superioare. Îmi pare rău că acum tinerii nu mai fac armata. Era o bună şcoală de educaţie patriotică. Acolo chiar şi cei cocoloşiţi în familie învăţau să se descurce singuri: să-şi coase un nasture, să-şi spele lenjeria, să calce, să facă şi să menţină curăţenia şi multe altele. Astea, pe lîngă activităţile specifice pregătirii militare.
În 4 martie 1977 cred că era într-o vineri. Ştiu că stăteam la TV, într-o sală de curs în care era instalat televizorul, şi priveam un film. Deoarece se pare că nu prea mi-a plăcut filmul, m-am dus să fac baie. Baia era la etaj, acolo aveam şi dormitoarele. Era, după cum se ştie, după ora 21:15. M-am băgat sub duş şi eram cam pe la jumătatea îmbăierii cînd s-a declanşat cutremurul. Am auzit un zgomot surd, puternic, straniu şi înfricoşător, apoi duşul a început să se clatine deasupra mea. Lumina s-a stins. Grătarul de lemn pe care stăteam cu picioarele a alunecat şi el pe podeaua din ciment. Cînd grătarul a fugit de sub mine, eu am căzut în fund. Primul meu gînd a fost acela că unitatea militară a fost atacată sau cineva a declanşat o explozie. Gîndul acesta a durat doar o secundă. Imediat mi-am dat seama că este, de fapt, cutremur. Eram instruit încă din liceu despre cum trebuie procedat în caz de cutremur. De altfel, în liceu am învăţat multe, pe atunci avînd o pregătire specifică numită ALA (apărarea locală antiaeriană) în care am învăţat foarte multe lucruri (funcţionarea bombelor atomice şi cu hidrogen, felul cum să ne apărăm în cazul atacului atomic, al celui clasic şi multe altele). Aşadar, m-am sculat repede de jos şi m-am dus la tocul uşii de la baie. Curentul se întrerupsese, era întuneric beznă dar eu am nimerit drumul spre uşă chiar dacă pînă acolo am mers împleticindu-mă din cauză că totul se clătina. M-am prins cu mîinile de toc şi am aşteptat. Ştiu că mă ţineam zdravăn de toc ca să nu cad. Mi se părea că nu se mai termină şi mă rugam să nu se dărîme clădirea cu mine. Nu luasem deloc în calcul varianta de a fugi afară, mai ales că eram complet gol. În fine, cutremurul s-a oprit şi aproape imediat a revenit lumina. Unitatea militară avea un generator de curent electric, special pentru cazuri deosebite ca acesta. Generatorul şi-a dovedit pe deplin necesitatea, el a intrat automat în funcţiune în cîteva minute. Atunci m-am dus la locul unde îmi pusesem lenjeria de corp, m-am îmbrăcat repede fără să mai şterg apa de pe mine. Am fugit spre dormitor. Acolo erau o mulţime de colegi. M-am îmbrăcat în uniforma militară şi ne-am dus la rastel să ne luăm armele. Rastelul era pe acelaşi nivel cu dormitoarele, la etajul 1. După ce ne-am echipat ca de luptă am coborît jos în curte, pe locul unde de obicei ne aliniam pentru raport.
În curte era şi ofiţerul se serviciu pe unitate, era, de asemenea, soldatul care păzea steagul unităţii. Steagul unităţii era păstrat într-un dulap special, cu geam, ca un fel de vitrină. Lîngă steag, permanent era cîte un soldat care-l păzea, fiecare soldat făcea 4 ore de gardă lîngă steag. Soldatul care era atunci de gardă a spart geamul vitrinei şi a scos steagul în curte. El a fost lăudat de comandanţi pentru că nu a părăsit postul fără steag.
În curte am stat cîteva ore, între timp sosind în unitate toţi ofiţerii care erau acasă, în Bucureşti. Am ascultat la radio ştirile despre situaţia din Bucureşti şi din ţară. Credeam că vom fi chemaţi să participăm la ajutorarea celor prinşi sub dărîmături. Dar nu am fost solicitaţi. Unii colegi de-ai mei, care s-au nimerit să fie în Bucureşti, învoiţi, au participat din proprie inţiativă la ajutorarea celor de sub dărîmături. Şi eu au fost, ulterior, lăudaţi.
Cîndva după miezul nopţii, poate în jur de ora 2, văzînd că nu mai sînt replici, ne-am dus în dormitoare, rîmînînd însă îmbrăcaţi şi cu armele lîngă noi. Ceauşescu era în acea perioadă într-o vizită prin Africa. Am aflat de la radio că se întoarce imediat în ţară.
A doua zi a venit pe la mine mama, îngrijorată de soarta mea. Pe atunci nu erau telefoane mobile ca să o sun să-i spun că totul este în ordine. Norocul meu a fost că a rezistat clădirea în care eram. Nicio clădire din unitatea noastră n-a păţit nimic. Au fost doar cîteva ziduri crăpate şi ceva geamuri sparte. Am primit bilet de voie şi m-am dus cu mama în Bucureşti. Atunci ne-am plimbat pe jos prin toată zona centrală şi am văzut dezastrul. Ceauşescu umbla cu suita prin diverse zone, în deplină linişte. Nimeni nu-l aplauda, maşinile însoţitoare nu mai sunau, girofarurile mergeau în linişte. Oamenii erau trişti, era o atmosferă apăsătoare dar se simţea solidaritatea umană.
Imi amintesc ca la cutremurul din 4 martie 1977, care a fost f. puternic si care a durat f. mult (eu aveam 9 ani si ceva si fratele 7 ani jumate), tatal meu a vrut la un momentdat sa ne ia in brate si sa se arunce cu noi pe geam in gradina din fata blocului(stam la etajul 2). Vroia sa se arunce pe spate astfel incat sa ne salveze pe noi, desi era constient ca si-ar fi rupt coloana vertebrala sau gatul, dar viata noastra era mai presus de orice pentru el.
Eram copila pe atunci. Locuiam pe Magheru. Aveam un caine lup, tare simpatic... Il chema Tomy. Cu circa 1 minut inainte de cutremur, Tomy a inceput sa urle a moarte. Eram mica. Parintii m-au luat in brate si am iesit afara cu lupul. Sa ne plimbam, pentru ca Tomy era intr-o stare de agitatie extrema. Tragea de mine cu disperare si nu intelegeam de ce. Incepusem sa plang. Am ajuns afara in cea mai mare viteza. Sedeam in apropierea blocului Scala. Cutremurul a inceput repede. Tatal meu ne-a dus catre mijlocul intersectiei. Adica, urmam lupul. In fapt ne balanganeam in toate directiile. Se oprise ciculatia. Lupul urla si tragea de noi. Speriati, l-am urmat. A trecut un timp. Acum, nu-mi dau seama cat. Apoi ne-am uitat in urma speriati. Blocul de la Scala se prabusea. Adica era numai zgomot si praf. Mult praf. Dar lupul era linistit. Parintii isi spuneau unul altuia sa ne uitam la lup. Sa ne luam dupa el. Nu indrazneam sa mergem acasa. Si am stat intr-un parc pana dimineata, leganata in bratele parintilor....
A fost urgie. S-a auzit un huruit inspaimintator, lumea s-a panicat foarte tare. In zona noastra s-au prabusit toate cosurile de fum de la case. Am avut prezenta de spirit sa spun unor tineri care alergau panicati sa stea departe de cladiri, moment dupa care chiar s-a prabusit un cos imens in apropierea lor. Nu s-a luat lumina, dar nu puteai sa vezi la un metru din cauza prafului. Era o adevarata ceata de praf.
Am trecut împreună prin momentele dificile pe care le-au trăit toţi românii. Îmi amintesc de cutremurul din ’77, când încă mai lucram la Miliţie. Când a început să se zguduie pământul, mă aflam acasă, cu soţia şi cu fiica cea mare, discutam un film bulgăresc. Pisicul începuse să se agite cu o oră înainte de cutremur, făcea tumbe şi nu se mai potolea. Elena, pe atunci taximetristă, nu era acasă, nici Zoia, care se afla la un spectacol la o casă de cultură, cu ocazia Zilei Femeii. Eram foarte frământat, nu ştiam ce e cu ele, dar a trebuit să plec. Mi-am lăsat soţia şi fiica în faţa blocului şi m-am dus să văd ce se întâmplă la unitate, unde aveam răspunderi multe. M-am întors a doua zi acasă, unde, din fericire, totul era bine. A fost un moment de panică pe care nu mi-aş dori să-l retrăiesc. Ion Alecu, activist UTM
Era noapte si m-am trezit intr-un zgomot fantastic. Nu vedeam nimic, dar am reusit sa ajung sub tocul usii. Aerul era imbicsit cu praf, abia reuseam sa respiram. Ne era groaza tuturor ca o sa cada casa pe noi si a durat ceva pina ne-am dezmeticit, dupa ce miscarea aceea teribila a incetat. Cind s-a terminat totul si am reusit sa facem lumina, am vazut ca nu mai aveam tavan, la etajul I. Am fost mutati in alta locuinta, la o ruda, timp de cinci luni, dar cind ni s-a permis sa revenim, am constatat ca autoritatile nu facusera nimic pentru repararea casei. Camerele in care locuiam fusesera cumparate, in 1975, de parintii mei, asa ca am fost lasati sa ne descurcam pe cont propriu. Ce-i drept, am primit o suma de bani de la ADAS, fiindca imobilul era asigurat

Daca aveti informatii, amintiri, fotografii care nu se afla pe acest site, va invitam sa le publicati aici.
 
4 martie \'77 a picat într-o vineri. Era ziua cînd mergeam de la facultate direct la Şcoala Populară de Artă. La cursul de film al regizorului Lucian Bratu. Un mare pedagog, cu mustaţă şi pipă. Cursurile erau pînă la 6 după-masa. Atunci am stat mai mult. Ne pregăteam filmuleţele \\"de diplomă\\". Am plecat cu Adi Apostolescu, criticîndu-ne reciproc proiectele. Am ajuns la restaurantul \\"nostru\\" de pe strada Oneşti. N-am fost primiţi. Se făcea dezinfecţie, urma un control! În cele din urmă ne-am oploşit la \\"Berlin\\". Braseria de la etaj era decorată cu fotografii din spectacolele redegistei Helene Weigel. Soţia lui Bertolt şi continuatoarea lui Brecht. La o masă i-am văzut pe Roşiuţă şi Racman, colegii mei de facultate. Schimbau nişte cursuri. Le-am zis ultimele bancuri. Ne-am urmat apoi visele noastre de cinefili disperaţi.

Pe la 9 fără zece, cei doi ne-au salutat şi au plecat. Roşiuţă la cămin. Racman la garsoniera lui din apropiere. Ne-am evaporat şi noi. Eu m-am dus la Universitate. Am luat troleibuzul 84 spre Balta Albă. Pe fosta stradă Labirint, troleibuzul s-a oprit uşurel şi clătinat. Lumina dinăuntru s-a stins. Uşile s-au deschis cu un fîsîit obosit. Lumina se-ntrerupsese în tot cartierul. Pînă departe. În aşteptarea curentului, vreo cîţiva am coborît pe trotuar. Strada mişca sub noi ca un şarpe bolnav. M-am sprijinit de un pomişor. Am ameţit. Se clătina şi el. Fără nici o logică. Unul a zis \\"e cutremur\\". Troleul s-a golit brusc. Am luat-o pe jos. Nu vedeam pagube, dar de peste tot ieşeau oameni speriaţi. Unii în pijamale. Într-o intersecţie circulaţia se blocase. Toată lumea claxona. Toţi voiau să treacă primii. Unii se înjurau. Pînă la un schimb viguros de pumni nu mai era mult. O fată (drăguţă, cred, dar cine mai ştie) s-a repezit la mine. M-a luat în braţe. Plîngea. Mi-a zis \\"Hai, Radule, să mergem mai repede\\". Pînă să improvizez ceva, a apărut un mustăcios. Probabil chiar Radu. A desprins-o de mine şi-au lunecat în negura sfîşiată de lanterne şi faruri. Cineva povestea de coşul casei care era să-i cadă în cap. Am ajuns acasă, pe Şulea. Tot blocul era afară. Mi s-a părut bizar să-i văd pe toţi atît de speriaţi. Aveam să aflu mai tîrziu cît de zdravăn fuseseră scuturaţi. Deşi afară era plăcut, aveau pe ei două-trei rînduri de haine. Blănuri. Salvaseră acte. Cecuri. Bijuterii. Vreun radio. Tot ce apucaseră în viteză. Blocul rezistase bine, dar cine mai avea curaj să intre? Evident eu! Am spart gheaţa, inconştient. În fond, pe Labirint, trepidaţia păruse un fleac. Unii au rămas afară pînă-n zori. Alţii s-au culcat în paturile lor. Dar cu uşile descuiate. Sau chiar deschise de tot. De frica replicilor.

A doua zi am luat-o înapoi spre oraş. Pe jos. Nu circula aproape nimic. Nu ştiam de prăbuşirile din centru. La radio se vorbea despre cutremur doar aşa, la modul general. A avut loc. Să ne ferim. Să ajutăm. Încetul cu-ncetul am descoperit dezastrul. Mai întîi ruinele blocului Dunărea. Unii strigau că văd un picior atîrnînd în gol. De la etajul şase. Restaurantul de pe Oneşti dispăruse pentru totdeauna, strivit de blocul de deasupra lui. Apoi Scala. Şi altele. Pe Magheru circulaţia era interzisă. Singurele maşini acceptate erau ale pompierilor. Şi limuzina americană cu care circulau cascadorii - singurii pentru care se făcuse (pe drept cuvînt) o excepţie. Am coborît spre Brezoianu. Mormanul de moloz care ardea cu fum înecăcios fusese blocul lui Racman. Devenise primul care părăsea generaţia noastră. Peste trei zile l-am întîlnit pe Roşiuţă. Nu-şi revenise. Trebuise să-şi identifice colegul la morga supra-aglomerată a Institutului Medico-Legal. Peste doi ani, superba clădire avea să fie extirpată de Ceauşescu.

La Piaţa Rosetti, altă vilă dărîmată. Voluntarii scotoceau cu mîinile goale după supravieţuitori. A venit şi o echipă de muncitori. Aveau să taie plasa de armătură cu arzătorul autogen. Miliţia a dat lumea la o parte. S-a făcut tăcere. Sudorul a deschis aparatul. În aceeaşi secundă, toată casa a fost cuprinsă de flăcări. Pînă cînd s-a reuşit oprirea gazelor, au trecut două zile.

continuarea poate fi citita aici: http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=111&cmd=articol&id=882
 
31 de ani de la cutremurul din 1977

Astazi se implinesc 31 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977 care a facut, in mai putin de un minunt, aproape 1600 de victime. Cele mai multe s-au inregistrat in Bucuresti (1424) unde peste 33 de cladiri si blocuri s-au prabusit.

Hotnews

Ce parere aveti despre afirmatiile lui Marmureanu, in principal despre cea conform careia sunt in pericol si o parte dintre cladirile construite intre 1970-1977 ???? :hypocrite: :unsure: :unsure: :D :ack:
 
Se refera probabil - zic eu in calitate de habarnista in constructii - la faptul ca exista cladiri construite in aceasta perioada incadarate deja in categoria a doua de risc seismic. Cel mai \"tanar\" bloc din cartierul meu care are \"onoarea\" de a figura pe lista este unul construit in 1971. \"Confratii\" din acelasi model construiti pe langa el nu au nimic.
 
Seismul de pe 4 martie 1977 a ucis 1570 de oameni în 56 de secunde
Marţi 04 martie 2008, 12:21


Peste 1.500 de oameni au murit în cutremurul care a lovit România în urmă cu 31 de ani. Seismul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a durat 56 de secunde, iar efectele sale au fost devastatoare.

Pe 4 martie 1977, la ora 21:21, un cutremur puternic a zguduit România. Bilanţul oficial a fost de 1.570 de morţi şi peste 11.000 de răniţi, majoritatea în Capitală. Lipsa de informaţii din partea autorităţilor i-a făcut pe oameni să creadă că numărul celor morţi sub dărâmături a fost mai mare.

Seismul a provocat pagube de 2 miliarde de dolari în toată ţara, iar 70% din pierderi s-au înregistrat în Bucureşti. Centrul oraşului a fost cel mai afectat. S-au prăbuşit cele mai importante clădiri din zonă: blocurile Casata, Nestor, Scala, Dunărea şi Continental, dar şi blocuri noi - unul pe Stefan cel Mare, celălalt în Militari.

De sub rămăşiţele blocului aflat pe strada Colonadelor n-au mai apucat să vadă lumina zilei actorul Toma Caragiu, poeta Veronica Porumbacu şi soţul ei, criticul Mihai Petroveanu, la care se aflau în vizită, cu soţiile, poetul A. E. Baconsky şi istoricul Mihai Gafiţa, regizorul Alexandru Bocăneţ, scenograful Liviu Popa, pianistul Tudor Dumitrescu. În cutremurul din 4 martie 1997 a murit şi cântăreaţa Doina Badea, alături de soţul şi cei doi copii ai săi, Andrei şi Bogdan. Tot atunci a pierit şi scriitorul Alexandru Ivasiuc.
Sursa http://www.realitatea.net/152776_Se...-a-ucis-1570-de-oameni-in-56-de-secunde-.html

Bogdan
 
Evident ca e un pretext.
Nu vorbeste de regularitatile care exista. Un lucru e cert. Din succesiunea seismelor importante din ultimii 1000 de ani, rezulta ca seisme de magnitudine peste 6,7 se pot produce, in medie, cam la 20-30 de ani. Nu sunt intotdeauna catastrofale, dar nici nu ne putem ascunde sub felurile pretexte.
Iata succesiunea seismelor din ultimii 200 de ani:
1802 7,7
1829 7,0
1838 7,3
1868 6,7
1893 6,7
1894 6,9
1908 6,8
1940 7,4
1977 7,2
1986 6,95
1990 6,7
Mai devreme sau mai tarziu, tot va fi un cutremur semnificativ. Asta e, nu avem ce face.
 
Un filmulet facut cu imagini de la 77, si 10 \"porunci\"
[youtube]

Bogdan
 
Cred ca ce spune Dl. Marmureanu poate fi incadrat la capitolul dezinformare. Mai ramane sa spuna ca de fapt nici nu avem cutremure in Romania.

In \'77 eram un copchilas mic-mic nu imi aduc aminte nica-nica. Insa in \'78 ne-am mutat in blocul de pe Magheru (vis-a-vis de Ambasador) care a cazut partial, tot din cauza ca s-a taiat un pilon de rezistenta. De pe scara care s-a prabusit din 7 familii a scapat numai una, profesori universitari fiind au venit tarziu acasa si erau la bucatarie cand a inceput cutremurul. S-au adapostit sub tocul usii. Practic au vazut cum se darama blocul in fata lor. Din tot apartamentul nu a mai ramas decat bucataria si cateva debarale. La etajul unde stateam locuia o familie cu o fetita de 10 ani. Imi mai povestea mama despre ei. Aveam cosmaruri noaptea :hypocrite:. Dar poti sa stii? Poate au prins bine, ca in \'86 dormeam si din somn mi-am dat seama ca e cutremur.
 
Ceea ce spune Marmureanu despre constructii, si anume ca blocurile construite in 1970 - 1977 sunt vulnerabile la un seism puternic fiind construite prost, se incadreaza in comentariile pe care ar putea sa le faca despre cele mai bune procedee de filmare pentru chroma key, despre rolul unghiului pistelor video pe banda magnetica la inregistrarea in sistemul Betacam, despre felul in care celulele isi modifica receptorii in functie de hormonii eliberati de organism.

Cu alte cuvinte trage aer in piept, ia o mutra importanta si abereaza stiintific facand terci un domeniu pe care nu-l cunoaste. Ce legatura o avea seismologia dansului cu ingineria constructiilor nu am inteles niciodata. Cand nu abereaza stiintific in domenii pe care nu le cunoaste, pune placa cu \"a fost un cutremur care se incadreaza in activitatea normala a Vrancei\".

In concluzie, persoana dansului devine (cel putin pentru mine) din ce in ce mai putin importanta si mai putin demna de atentie.
 
Alex a spus:
Ceea ce spune Marmureanu despre constructii, si anume ca blocurile construite in 1970 - 1977 sunt vulnerabile la un seism puternic fiind construite prost, se incadreaza in comentariile pe care ar putea sa le faca despre cele mai bune procedee de filmare pentru chroma key, despre rolul unghiului pistelor video pe banda magnetica la inregistrarea in sistemul Betacam, despre felul in care celulele isi modifica receptorii in functie de hormonii eliberati de organism.

Cu alte cuvinte trage aer in piept, ia o mutra importanta si abereaza stiintific facand terci un domeniu pe care nu-l cunoaste. Ce legatura o avea seismologia dansului cu ingineria constructiilor nu am inteles niciodata. Cand nu abereaza stiintific in domenii pe care nu le cunoaste, pune placa cu \"a fost un cutremur care se incadreaza in activitatea normala a Vrancei\".

In concluzie, persoana dansului devine (cel putin pentru mine) din ce in ce mai putin importanta si mai putin demna de atentie.


Din nefericire afirmatia D-lui Marmureanu este adevarata. In anii 1970-1977 s-au construit numeroase cladiri dupa norme insuficiente din punctul de vedere al sigurantei. Am semnalat acest lucru de multe ori in conferinte , articole si o carte publicata la Editura Universitara "I.Mincu". Raman la dispozitia celor interesati pentru lamuriri suplimentare asupra acestui subiect
 
Radu Petrovici a spus:
Din nefericire afirmatia D-lui Marmureanu este adevarata. In anii 1970-1977 s-au construit numeroase cladiri dupa norme insuficiente din punctul de vedere al sigurantei. Am semnalat acest lucru de multe ori in conferinte , articole si o carte publicata la Editura Universitara "I.Mincu". Raman la dispozitia celor interesati pentru lamuriri suplimentare asupra acestui subiect
Subscriu intrutotul. A fost si pentru mine foarte dureros momentul in care am realizat ca arhitectura foarte interesanta (si iubita de catre mine) a anilor 60-70, in special in ce priveste proiectele unicat, are din nefericire "scapari" impardonabile de conformare antiseismica. Sigur nu se cunosteau atunci atat de multe ca astazi, dar nici macar ceeace se cunostea nu a fost aplicat cu seriozitate. V-as invita sa postati in functie de disponibilitatea dvs., macar cateva concluzii sintetice pe aceasta tema, in topicul dedicat referitor la siguranta blocurilor:
http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=166&pid=68806#pid68806
 
Filmare color inedita din 1977, realizata de catre ajutoarele internationale ale crucii rosii.


Poate se impune mutarea acestei postari intr-un topic nou, las la latitudinea administratorilor.
 
Back
Sus