• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Aparatura Seismica Veche

pauly404

New member
Înscris
17 Dec 2007
Mesaje
15
Scor reacție
0
Observaţiile seismice, începute iniţial sub forma vizuală şi constând din analiza modificarilor aduse mediului (relief, ape, etc.) sau analiza distrugerilor provocate de cutremure asupra cladirilor construite de oameni au fost completate cu observaţii instrumentale, în urma construirii aparatelor de înregistrare şi elaborarea metodelor fizice de cercetare.
În prezent, observaţiile seismice obţinute cu ajutorul instrumentelor constituie baza materialului experimental de studiu, observaţiile vizuale având doar un caracter complementar pentru cutremurele puternice.
Datorită numarului mare de cutremure care se produc anual in lume, rezultă necesitatea ca instrumentele să funcţioneze automat şi permanent şi inregistrarea în unele zile a mai multor cutremure de către aceleaşi aparate.
Caracterul experimental al seismologiei, ca ştiinţă care studiază fenomenele la scară mare, se deosebeste de caracterul experimental al majorităţii disciplinelor, seismologii neputând provoca fenomenul de studiu ci doar urmarirea acestora cand se produc.
Aparatele seismice înregistreză elementele cinematice ale mişcării purtând denumirea în funcţie de elementele pe care le înregistrează:
- seismometru,aparat care înregistreză vectorul deplasare şi pentru ca de cele mai multe ori acesta înregistrare este grafică se mai numeşte ţi seismograf, iar rezultatul înregistrării se numeşte seismogramă;
- vitezometru (vitezograf), este instrumentul care înregistrează vectorul viteză, înregistrării se numeşte se numeşte vitezogramă;
- accelerometru (accelerograf), este aparatul care înregistrează vectorul acceleraţie, înregistrării fiind accelerograma.
[/color]
 
Foarte interesant, pauly :ack: :worthy: Asteptam si continuarea. Chiar ma gandeam sa facem un topic despre instrumentele seismice, oamenii sunt interesati sa inteleaga cum \"lucreaza\" aceste aparate.
De poza ne ocupam altadata.
 
nu te supara, dar culoarea fontului e cumplita!!! face citirea obositoare :worthy:
 
vectorul acceleraţie, înregistrării fiind accelerograma.
Numai seismometrele (deplasometru) funcţionează permanent, pe seismogramă fiind înregistrat simultan şi timpul, înregistrările acestora serviind la determinarea coordonatelor spaţio-temporale ale focarului, energiei sale precum şi a altor parametrii. Vitezometrele şi accelerometrele în general nu funcţionează permanent, ele sunt legate pentru a intra automat în funcţiune numai atunci când se produc cutremure care determină o viteză sau o acceleraţie a solului. Din acest motiv ele nu înregistrează toate fazele cutremurului, ci doar faza maximă, înregistrările fiind folosite pentru aprecierea energetică a cutremurului ca şi pentru aprecierea comportării clădirilor la cutremur atunci când acestea sunt instalate in cladiri.
Deplasările provocate de cutremure în diverse puncte de observaţie din lume sunt în general foarte mici. Deplasările maxime provocate de cutremure cele mai puternice sunt de ordinul de mărime , iar cele mai mici deplasări care se pot înregistra cu aparatele existente în prezent ajung la ordinul de mărime .
Pentru a putea sesiza şi înregistra deplasări atât de mici ale solului, acestea sunt amplificate într-un anumit raport de amplificare fixat prin construcţia aparatului. Instrumentele seismice însă înregistrează deplasările solului amplificate într-un raport variabil, curba caracteristică ce descrie variaţia acestui raport fiind funcţie de atât de constantele constructive ale aparatului dar şi de frecvenţa undelor înregistrate.
După locul unde sunt amplasate seimometrele se clasifică:
• Seismometre cu înregistrare directă care înregistrează vectorul deplasare a solului tradus prin deplasarea masei M a pendului direct pe tamburul de înregistrare, desigur amplificat într-un raport dat.
• Seismometre cu înregistrare indirectă care transformă deplasarea masei M a pendulului în curent electric iar acesta este retransformat în deplasare care se înregistrează pe tambur.
Seismometrele cu înregistrare cu înregistrare indirectă permit separarea senzorului (pendulului fizic) de înregistrator, cel care trebuie ferit de trepidaţii fiind senzorul. Acestă separare ajunge până la ordinul sutelor de kilometrii, senzorii fiind instalaţi în mai multe puncte liniştite din tară, iar înregistratoarele fiind centralizate toate în aceeaşi încăpere, transmiterea informaţiei seismice de la senzor la înregistrator fiind facută prin unde radio.
În condiţii deosebite distanţa senzor-înregistrator poate fi mărită mult. De pildă pentru studiul seismicităţii Lunii senzorul a fost instalat pe Lună iar înregistratorul pe Pământ.
De asemenea după modul de obţinere a înregistrării determină clasificarea seismometrelor :
• Seismometre cu inregistrare mecanică atunci când cu ajutorul unei peniţe este înscrisa cu cerneală deplasarea sau un ac ce zgârie o hârtie afumată;
• Seismometre cu inregistrare optică daca un spot luminos influenţează o hârtie fotografică
• Seismometre cu inregistrare pe banda magnetică
• Seismometre cu inregistrare numerică.
 
Back
Sus