• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

blocuri cu 3-4 etaje "din caramida"

memorex

New member
Scor reacție
0
Studiez piata in cautarea unui apartament, si m-ar interesa detalii despre unele blocuri de 3-4 etaje construite in anii '60, asa zisele blocuri de caramida. De exemplu, sunt multe astfel de blocuri in perimetrul dintre strazile Mihai Bravu, Baba Novac, Campia Libertatii si bd. Basarabia, in Bucuresti.

Am fost in unul dintre ele si n-am putut sa identific vreun stalp/grinda din beton, am vazut o parte din pereti (portanti?) mai grosi ( 30-40 cm ) care pareau sa fie din caramida. Imi inchipui ca planseurile sunt din beton, si in rest sa fie oare doar caramida ? in cazul asta cum or fi imbinarile, ceva detalii despre rezistenta la cutremur, cum s-au comportat pana acum, o fi o alegere buna ?

Multumesc.

Daca nu ai vazut nici un stalp sau grinda inseamna ca structura de rezistenta este din zidarie portanta inramata cu samburi si centuri (in ani 60' nu se mai faceau pereti din zidarie simpla).Verifica totusi din ce material este realizata zidaria, daca este GVP este OK, daca este din BCA este nasol, BCA nu are rezistenta si se sfarama usor, in Bucuresti normele de proiectare actuale interzic realizarea de zidarie portanta din BCA la un regim de inaltime mai mare decat Parter.In rest, structurile din zidarie inramata cu samburi si centuri la un regim redus de inaltime (maxim P+4) au comportare buna la seism, poti sa stai linistit, si mai ai un avantaj, fatadele din zidarie confera un confort termic sporit.

Cristian79 a spus:
Daca nu ai vazut nici un stalp sau grinda inseamna ca structura de rezistenta este din zidarie portanta inramata cu samburi si centuri (in ani 60' nu se mai faceau pereti din zidarie simpla).Verifica totusi din ce material este realizata zidaria, daca este GVP este OK, daca este din BCA este nasol, BCA nu are rezistenta si se sfarama usor, in Bucuresti normele de proiectare actuale interzic realizarea de zidarie portanta din BCA la un regim de inaltime mai mare decat Parter.In rest, structurile din zidarie inramata cu samburi si centuri la un regim redus de inaltime (maxim P+4) au comportare buna la seism, poti sa stai linistit, si mai ai un avantaj, fatadele din zidarie confera un confort termic sporit.

Nu prea ma pricep, samburi si centuri inseamna ca exista si armaturi sau doar beton printre caramizi ? Cel putin de la un proprietar n-am putut sa aflu nimic, nu stia mare lucru de spre bloc...

Revin cu alte observatii.
Am vazut un apartament intr-un asa zis bloc rusesc, de pe bd Basarabia vis-a-vis de stadionul national. Regim inaltime: demisol+parter+4 etaje.
Din cate inteleg, blocurile respective au fost construite pe la mijlocul anilor '50.

Partea "buna": blocul arata impecabil, niciun fel de fisura, crapatura, scari "miscate" sau alte asemenea avarii vizibile cu ochiul liber. Am vorbit cu ceva oameni mai in varsta din zona si spuneau ca n-au fost probleme la cutremur

Partea "proasta": in bucatarie lipseau cateva placi de faianta(ceva lucrari la tevi) si se vedea structura peretelui: caramizi pline, puse de-a lungul si legate cu mortar; in partea de sus, o centura(presupun ca asta se cheama centura, in jur de 5 cm sub nivelul plafonului) din beton. Se obseva si armatura in respectiva centura, cam de grosimea unui arac din cele folosite pentru rosii la tara (ochiometric cam 5-6 mm as spune, fara striatii). Mortarul dintre caramizi era "nisipos", apasat putin cu unghia cade usor(nu stiu daca inseamna ceva).

Blocul respectiv lasa impresia de bunker: ziduri relativ groase si dese (camere mici), pare sa fie o constructie solida. Normal, toata lumea zice "sunt bune domle astea, nu se mai construieste ca pe vremuri etc etc". In general, constat ca sunt tot felul de legende, un intreg folclor despre diverse constructii, probabil amplificat si de interesele imobiliare.

Cunoaste cineva detalii despre aceste blocuri "rusesti" ?

Lipsa striatiilor de pe armaturi a fost una dintre cauzele prabusirii mai multor imobile in '40 si '77.
Nu exista doua cutremure identice cum nu exista nici doua blocuri identice. Blocurile din caramida plina au o inertie imensa iar mortarul nu mai e acelasi ca acum 50 de ani. Am vazut cateva case vechi... mortarul se macina cu degetul Daca te hotaresti la un apartament poti sa iei fiecare apartamentdin bloc la verificat sa vezi cine ce a mai daramat?

Nu inteleg cu te poti gandi sa investesti intr-un apartament din anii 60... numa' daca nu vrei sa faci un act de caritate. Nu e o rusine un apartament mai la periferie. :D

Din experienta unui prieten. Astfel de apartamente le cumpara numai oameni fara experienta carora le-a murit vreun neam prin provincie si le-a lasat mostenire casa.

Intradevar, zona aceea de 5 cm pe care ai vazut-o sub placa se numeste centura.Am vazut si eu blocurile rusesti de pe Basarabia, ce nu-mi place mie sunt cele cu magazine la parter, mai ales ca parterul este inalt, cred ca are vreo 5-6m.La parter, unde sunt magazine, presupun ca din conditii de spatiu peretii sunt mai putin densi decat la etajele superioare, ceea ce creeaza un precedent periculos.Incearca in blocurile rusesti care nu au magazine la parter, sunt mult mai sigure.

Exista si o parere a unui expert privind aceste blocuri? Sau mai degraba o concluzie?

Back
Sus