• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Boli mai putin cunoscute

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
In ultima vreme, raspandirea masiva a capuselor aduce in atentie potentialul acestora de a transmite la om si la animale (caini) o serie de boli, unele foarte periculoase.
O astfel de maladie este boala Lyme. Informatii sumare despre ea pot fi gasite aici:
http://www.boala-lyme.evonet.ro/
 
Expansiunea capuselor

Pe langa encefalita, capusele pot transmite si boala Lyme, \"o boala nevindecabila\", conform spuselor unei doctoritei de familie Beatricx Kovacs din Targu-Mures. Ea precizeaza ca administrarea imediat dupa muscatura a antibioticelor puternice si uneori cefalosporinelor, aceasta boala poate fi evitata. Insa este mai greu sa incepem tratamentul la un timp ft scurt dupa muscatura deoarece inainte de a musca....capusa secreta o substanta ce anesteziaza locul si astfel nu simtim. Din aceasta cauza numai 30% din bolnavii de Lyme isi amintec ca au fost muscati de o capusa.
Odata instalata, maladia Lyme este cumplita, fiind cunoscuta si sub numele de \"boala cu 1000 de fetze\", din cauza simptomelor care deseori pot fi confundate cu cele ale altor afectiuni. Totul incepe ca o simpla raceala, dar poate ajunge la manifectari neurologice extrem de grave.
Expansiunea capuselor este rapida,in America boala Lyme a devenit la fel de raspandita ca si SIDA, iar Europa este invadata deja de capuse.
Romania este cuprinsa in zona de raspandire a bolii Lyme insa ea nu este recunoscuta pe plan national.
 
Locurile favorite in care se inmultesc capusele sunt padurile umede, unde temperatura este cuprinsa intre 7 si 25 grade, tufisurile, poienile unde razele soarelui sunt blande si unde apa de ploaie sau roua persista mai multa vreme. Daca afara e cald si uscat capusele se ascund in pamant sau sub vegetatie. In prezent nu se fac tratamente speciale impotriva raspandirii capuselor precum se fac pentru combaterea tantarilor...desi acestea sunt poate la fel sau mult mai periculoase.
Copii din estul Europiei invata inca de mici ca nu au voie sa alerge printr-o iarba mai inalta de aprox. 5 cm....deoarece capusele stau si pe firele mai inalte de iarba iar cand o gazda trece pe-acolo..se agata imediat si cauta un loc de pe corp unde pielea este mai moale (ex. in spatele genunchilor, la subrat, in zona inghinala, etc).
O persoana povestea pe un forum ca i-a gasit fetitei sale o capusa in cap, alta perosana zicea ca a fost la tara si erau cam 7 grade afara iar fetita ei era cu dres, cu pantaloni, geaca...si totusi i-a gasit o capusa infipta in fesa...si una pe burtica.
 
Ca tehnica de indepartare a capuselor infipte in piele...

1.Controlati-va corpul, din cap pana in picioare pentru prezenta unor capuse mici, de diverse culori. Aveti mare grija la partea din spate a genunchilor si la trunchi.
2.Daca aveti o capusa intr-un loc greu accesibil cereti unui prieten sau unui membru al familiei sa va ajute.
3.Luati o penseta intr-o mana si prindeti capusa, aproape de suprafata pielii. Evitati sa prindeti corpul capusii cu degetele si evitati sa o trageti. 4.Este posibil ca aumite parti ale capusei sa ramana sub piele si va puteti expune la anumite boli.
Incet dar ferm trageti capusa, incercand multe secunde pana se desprinde in intregime. Ocazional parti din gura capusei se deprind de corp; daca acest lucru se intampla scoateti si partile ramase.
5.Scapati de capusa aruncand-o in foc sau strivind-o, sau o puteti arunca in toaleta. Nu o striviti cu mana sau cu piciorul in cazul in care sunteti descult.
6.Curatati rana cu apa si sapun si spalati-va bine pe maini

Sfaturi:
-Este putin probabil sa luati capuse de la animalul dvs de companie. Capusele sar pe dvs atunci cand mergeti sau cand stati in iarba.
-Evitati sa folositi benzina sau lac de unghii pentru a indeparta capusa, sau sa o acoperiti cu ulei fie sa tineti chibrit aprins deasupra ei. Desi este posibil sa aveti succes cu aceste metode, ele nu sunt recomandate.
-Folosirea metodelor preventive ar trebui sa fie principala dvs arma impotriva capuselor
-Evitati sa prindeti corpul capusei cu degetele si evitati sa o trageti. Este posibil ca anumite parti ale capusei sa ramana sub piele si va puteti expune la anumite posibile boli.
-Daca ati indepartat capusa si mai tarziu aveti simptome asemanatoare gripei, o iritatie ciudata sau o durere inexplicabila a articulatiilor contactati un medic imediat.
 
Nu inteleg de ce nu se recomanda faza cu uleiul pe capusa. La tara asa scapam pui de gaina de capuse. Si niciunul nu a patit nimic.

Ce e drept nu am avut posibilitatea sa testez pe mine, dar in ultimul timp tot citesc sfaturi medicale nu face aia, nu face aia (adica sfaturi babesti testate) asa ca am impresia ca toti doctorii te vor paranoic si sustin ca numai ei detin adevarul. Ce faci daca nu ai doctor? Astepti sa vina? In cazul capuselor ai un termen limita pe care trebuie sa il respecti, altfel orice ai face e inutil, esti dus.
 
Poate da cineva detalii despre \"gripa porcina\"?

Bogdan
Nu stiu de ce, dar acum cativa ani era boala vacii, apoi gripa gainii, acum gripa porcilor... Ne trecem pe urzici si stevie pana nu fac gripa si astea...
 
Poate da cineva detalii despre \\"gripa porcina\\"?
...nu mai multe decit sunt accesibile in sursele publice.
Dar oficial e recunoscut ca aceste virus nu este acelasi agent patogen care provoaca gripa porcinelor (care de asemenea este transmisibila la om) ci unul cu ADN-ul modificat, continind si secvente ale virusurilor gripei umane si aviare; o mutatie \"f. inteligenta\", si care se pare ca depaseste granitele sezoniere ale virulentei gripei umane (care se manifesta doar in sezonul rece), formind o tulpina noua \"nerecunoscuta\" de sistemul imunitar al omului.
Cred ca intre un microbiolog si un geofizian, exista multe asemanari; daca am avea ocazia se ii ascultam pe amindoi, ar vorbi probabil despre aceeasi lume \"adinca\" si impredictibila. Exista o lume microscopica imensa in jurul nostru si, numai la virusuri daca ne referim - acestea nu au fost in intregime descoperite iar genomurile lor virale se modifica inainte de a fi cunoscute sub influenta factorilor mutageni.
Cota de alarma in cazul extensivitatii unei boli virale observam ca e foarte mare, pandemia fiind cel mai inalt nivel de extindere a unei boli (pe teritorii foarte mari) - asa cum este anuntat acum, ca potential risc de raspindire a virusului gripei porcine.
In timp ce boli care decimau populatiile in trecut sunt eradicate prin vaccinuri, in prezent noi provocari ne preseaza fara a fi gasite inca leacuri: SIDA, ebola, boala vacii nebune etc ... . Agentul cauzator al acesteia din urma se pare ca este prionul, care nu se incadreaza nicaieri in clasificarea regnurilor de pe Pamint, este doar o proteina virala, descoperita cu citeva decenii in urma, lipsita de material genetic (care reprezinta esenta existentei oricarui organism) si de capacitate de autoreplicare implicit, dar cu o mare capacitate infectioasa; prin mecanisme nedeslusite si in diferite variante formulate, reuseste sa modifice celule normale \"folosindu-se\" de informatia lor genetica foarte simplist spus.
Exista o teorie certa - si un tratament adecvat sau chiar o profilaxie - pt Alzheimer (cind neuronii cerebrali se \"incilcesc\" pina cind masa cerebeloasa devine nefunctionala) sau scleroza in placi (cind teaca de mielina dintre neuroni se distruge si nicio informatie nu mai e transmisa) ? Nu prea... .

Nu (prea) conteaza care ratiuni au determinat alarmarea tarilor si sacrificarea animalelor in cazul bolii vacii nebune sau a gripei aviare dar oricum, atunci cind boli cu etiologii complexe si prognosticuri grave se manifesta, institutiile de sanatate publica nu ezista sa ...\"aprinda semaforul rosu\"; este o metoda de \"carantina\" cit de cit eficienta in conditiile ...globalizarii :32:; altfel, nu pricep cum acest virus poate \"escalada\" situatia ducind la o pandemie de gripa :sad: .
 
Back
Sus