• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Bucuresti, orasul vazut de sus

USGSistul

New member
Scor reacție
0
O vedere aeriana a Bucurestiului de prin 1927.
Se poate vedea foarte bine zona disparuta dela Piata Unirii in sus.
Zona centrala este superba, uimitor este faptul ce batatura era la Universitate unde azi este Teatul National si Inter.
Stiati ca pe la mijlocul secolului 19, zona se numea inca Carvasara, adica Vama. Asta era cam pe unde este azi iesirea din Pasaj la Spit. Coltea. Pe vremea cand se construia pasajul ~1970, se discuta ca s-ar fi gasit pe langa alte vestigii si monede de aur. Pe harta veche zona aceasta era periferia orasului!!
Revenind la panorama avem noroc, pentru vechimea fotografiei rezolutia mi se pare excelenta!
Alaturi am repostat planul Bucurestiului medieval. (o fi si azi?)

Si in ultimul moment am preparat \"bijuteria coroanei\". Am scanat Bucurestiul dela 1500 - 1550.

Atentie! fisierul panorama, are rezolutia 1822x1329 si 1.06 MB

iti multumesc si eu pentru toate lucrurile deosebit de frumoase pe care le postezi.

si, off topic, iti impartasesc ura pentru \"inventivii\" care dau cu barosul prin apartamente, si pentru autoritatile care ii lasa sa umble liberi...

Mai adaug patru fotografii cu orasul vazut de sus. Perioada ar fi 1915 - 1930, astfel:
Foto 1. ~ 1920. Primaria orasului, in dreapta jos. Liceul Lazar si Cismigiul. In coltul din dreapta sus se poate vedea, partial, teatrul national cu putin intersectia cal. Victoriei cu Campineanu.
La mijloc, dreapta str. Brezoianu si Gambrinusul.
Foto 2. ~ 1920. Inca nu au aparut blocurile noi, interbelice, acesta fiind un reper pentru evaluarea aproximativa a timpului.
In partea de jos, Palatul Regal, Atheneul Roman, Fundatiile Regale. Dreapata , mijloc, Universitatea si bloculetul Dunarea. Peste drum, batatura de la Universitate, locul in viitor pentru Inter si Teatrul National.
Inapoi, pe Balcescu / Magheru, inca arhaic.
Foto 3. Inca nu stiu!
Foto 4. Dupa 1914 oricum. Reperul fiind Hotel Athenee Palace finalizat in acel an. Un bulevard Magheru strajuit de case cu gradini.
Foto 5. Acelasi perimetru dupa vreo 80 de ani.

În foto 4 se vede Biserica Boteanu cu o mândreţe de turle pe care avea să le piardă în 1940 la cutremur.

În foto 4 se vede Biserica Boteanu cu o mândreţe de turle pe care avea să le piardă în 1940 la cutremur.

Da, regret insa ca nu sunt mai mari, multe detalii se pierd.
Multumesc, poti completa cu observatii oricand, sunt lucruri care-mi scapa sau asltele nu stiu cum sa le explic nu am date concrete.

Draga USGSistule,

Daca tot ai pus aceste poze din avion, nu cumva ai si una mai la stanga (spre nord-vest) de Athenee Palace ?

Daca ai descarcat niste foto ale lui djl sau ai adresa lui de e-mail, as dori sa vad ce poze avea din 1977, ca eu nu am reusit sa intru pe softpedia...
Multumesc.

Pe poza de sus dreapta se vede inceputul caii Grivitei dinspre Calea Victoriei. Palatul din fata este Palatul Romanit, acum muzeul colectiilor de arta. In dreapta lui este casa Monteoru, acum Uniunea Scriitorilor. Mai in dreapta este acum Bd. Dacia, care inca nu fusese deschis pe aceasta portiune, atunci cand s-a facut poza. In spatele acestui palat se vad ASE-ul (limbi strainii) si spitalul Carol Davila, pe atunci Curtea de conturi.
Cam in mijlocul pozei se vede intersectia Cal.Grivitei/Str.G-ral Budisteanu. Acolo este, in zilele noastre o parcare mare. Vis-a-vis este bisericuta Manea Brutarul, iar langa ea este acum Institutul de matematica.

Back
Sus