• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Bulgarii merg tot pe tehnologie ruseasca...:( :((

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
:angel::59::ack:
Centrala nucleara de la Belene va fi construita de rusi

Trustul rusesc Atomstroyexport, al carei pachet majoritar este detinut de gigantul rus Gazprom, a castigat licitatia pentru construirea centrale nucleare in portul dunarean Belene, din Bulgaria.

Conform companiei bulgare NETS, lucrarile la noua centrala vor dura aproximativ sapte ani si vor costa circa patru miliarde de euro.

Alaturi de Atomstroyexport - o companie publica rusa, la realizarea proiectului se vor alatura alte doua firme, compania franceza Areva si Siemens (Germania). Atomstroyexport a construit majoritatea centralelor nucleare din fostul lagar socialist, inclusiv cea de la Kozlodui.

Centrala de la Belene va avea o putere estimata la 2.000 MW si are rolul de a mentine capacitatea Bulgariei de a exporta curent electric, Sofia fiind la ora actuala cel mai mare exportator de acest gen din Europa de sud-est. Noua centrala o va inlocui pe cea de la Kozlodui, ale carei reactoare ar trebui inchise inaitea aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana.


Bulgarii prefera tehnologia ruseasca

Proiectul noii centrale nucleare prevede constructia a doua reactoare VVER de conceptie ruseasca de cate 1 000 megawati, identice cu cele de la Unitatile 5 si 6 de la centrala nucleara bulgara de la Kozlodui si cu cele de la centrala nucleara ceha de la Temelin.

La licitatie s-au inscris doi participanti, Atomstroyexport fiind aleasa dupa ce a prezentat o oferta mai ieftina decat celalalt competitor, un consortiu ceh condus de Skoda.

Rusia a sustinut puternic aceasta oferta, folosindu-si influenta pe care o are asupra Bulgariei, ca unic furnizor de gaze naturale si ca investitor cheie intr-o conducta petroliera care, dupa ce va fi construita, ar trebui sa traverseze teritoriul bulgar, indreptandu-se spre tarmul mediteranean al Greciei.

Localitatea Belene este situata pe malul Dunarii, la circa o suta de kilometri de Kozlodui si aproximativ in dreptul localitatii Turnu Magurele. Bulgaria a demarat constructia reactoarelor din acesta localitate in anii \'80 si a investit, pana in prezent, circa un miliard de dolari.

Lucrarile au fost insa oprite in 1991 din lipsa de fonduri, dar si din cauza problemelor de mediu pe care le ridica.

HotNews.ro, C. Marin, 01 nov 2006


:harhar::ack::unsure::ack::unsure::harhar::worthy:
 
am o harta cu zona posibil a fi afectata de un accident nuclear de la Koslodui, are peste 150 Kb as vrea s-o vi-o arat dar nu stiu cum s-o atasez:angel:
 
cand dai raspuns nou e acolo un loc unde scrie browse si add attachment.
 
Daca nu o poti atasa trimite-mi-o mie pe mail si o atasez eu
 
Aici este harta pe care mi-a trimis-o Altceva. Ai putea te rog sa explici pe scurt cam ce inseamna valorile de pe harta?
 
Se pare ca pe harta sunt reprezentate nivele de iradiere datorate reactoarelor nucleare care afecteaza Romania. Radioactivitatea naturala produce o iradiere de 2.5 - 3 mSv/an. Se accepta 20 mSv/an pentru personalul expus la radiatii. Observ ca pe harta valorile sunt in mSv, nu mSv/an. Sa insemne asta ca sunt valori integrale in caz de \"ceva\"? Sau sa fie o neglijenta? Si pe urma iradierea scade cu patratul distantei. Daca regula in cazul hartii nu se respecta, asta se datoreaza probabil - nu mai stau sa calculez - adaugarii iradierii naturale la cea a reactoarelor nucleare
http://www.nipne.ro/Struct/AppPhyDep/test.doc
http://en.wikipedia.org/wiki/Sievert
 
Bravo Iepurila:clapping::harhar::32: Asa este, harta reprezinta iradierea/zona afectata in caz de accident nuclear...se adauga ce vrei si ce nu vrei...mai importanta este suprafata afectata in cazul unui accident datorat tehnologiei Est fata de cea Vest (Candu la Cernavoda)...iar fenomenul de la Cernobil, diverse submarine nucleare rusesti scufundate, ma fac sa cred ca nu e bine sa fim in raza de actiune a unui reactor RUSESC:22:
 
Back
Sus