• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cand si cum este cel mai bine sa parasesc apartamentul, dupa cutremur?

Brianmay1975

New member
Înscris
1 Mai 2009
Mesaje
4
Scor reacție
0
Am citit multe materiale despre ce este de facut inainte, in timpul si dupa un cutremur. Dar informatia pe care nu am gasit-o inca este legata de momentul si modul propice pentru parasirea apartamentului, dupa seism.
Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 10 etaje. Pentru mine, nu se pune problema parasirii apartamentului in timpul cutremurului (stiu ca scarile nu sunt proiectate pentru a rezista la o astfel de solicitare, ca au o miscare de balans proprie, ca se lovesc de celelalte componente ale blocului, ca imi poate cadea un ghiveci in cap, ca ma poate impinge altcineva pe scari, ca ma poate dezechilibra miscarea seismica etc; de lift nici nu mai vorbim). Si nici imediat dupa aceea, intrucat imi inchipui ce aglomeratie ar fi pe scari si cum s-ar calca lumea in picioare. Am auzit ca in \'77 au fost situatii cand, imediat dupa seism, oamenii s-au napustit pe scarile deja avariate, care s-au prabusit cu ei (cineva mi-a zis ca asa a murit Toma Caragiu, dar nu sunt sigura daca el fugise pe scari in timpul sau dupa cutremur).

Bun. Deci nu cobor pe scari sau cu liftul nici in timpul cutremurului, nici imediat dupa aceea. Dar la un moment dat va trebui sa parasesc cladirea. Cand ar fi cel mai indicat sa fac asta, ca sa pot fi sigura ca nu se vor prabusi scarile cu mine? La cateva ore dupa cutremur? Cum ma pot asigura ca scarile vor rezista sub greutatea mea, dupa ce au fost zgaltaite bine si dupa ce puhoiul de locatari a dat navala pe ele? Presupun ca liftul nu e o idee buna nici dupa seism, pentru ca nu pot sti ce avarii a suferit, poate s-au rupt cablurile de sustinere sau ceva (si oricum sansele sa nu fie curent electric sunt mari).

Cand parasesc cladirea, ce ar trebui sa am in vedere pentru protectia mea? In ce locuri sa imi protejez capul si fata (la iesire, cum citisem undeva pe net?)?

Eu nu am prins cutremurul din 77, dar din ce am citit, oamenii au iesit in strada dupa cutremur. E o idee buna? Mie mi se pare o prostie. Pe de alta parte, poate uneori e mai bine sa iesi afara, daca exista riscul ca cladirea sa se prabuseasca dupa seism... Nu stiu cum e mai bine de procedat. Ce fel de aspecte ar trebui luate in consideratie cand vine vorba de a face o alegere intre a ramane in apartament si a iesi afara dupa seism?
 
Păi, trebuie, în primul rând, să evaluezi starea apartamentului. Dacă vei constata că starea acestuia prezintă un pericol, o ameninţare, nu ţi se va mai părea o prostie să ieşi, cât mai rapid, în stradă (unde n-are cum să fie mai rău decât înăuntru, dacă eşti în spaţiu deschis). Dacă apartamentu e OK, poţi rămâne liniştit(ă) şi înăuntru. Greu de crezut, fiindcă un cutremur major îţi creează (volens-nolens) o stare de agitaţie interioară şi-ţi declanşează şi cele mai fine mecanisme de fugă.
În rest, în materialele de AICI, vei găsi particularizate toate situaţiile posibile. Să sperăm, însă, ca blocul tău şi-ale noastre să nu sufere avarii grave la următorul 7+.
 
iar eu iti dau un sfat putin neortodox: increde-te in instincte, in caz de pericol creierul gaseste cele mai bune solutii . (asta nu inseamna sa o iei la fuga pe scari ci sa analizezi la rece situatia si prima solutie care-ti vine in minte in situatia aia, e posibil sa fie cea mai buna)
 
Ehehe, anda, instinctele erau bune când nu trăiam (noi, oamenii) în jungla asta de beton. Panica te cam face iraţional şi nu iei cele mai bune decizii. De aceea se tot fac popularizări şi scheme cu sfaturi de-astea ce ar trebui urmate în caz de pericole naturale. Trebuie să le urmezi, ignorând instinctele (care te îndeamnă la fugă). Altfel, i-ar fi lăsat pe toţi de izbelişte, în speranţa că creierele îi vor salva. :sad:
 
ursa :sad::harhar::32:
eu ziceam sa faca asta dupa ce trece cutremurul. vad ca stie ca nu trebuie sa fuga, n-avea rost sa-i repet :32::p:p
te completam pe tine, fiindca nimeni nu stie ce s-ar putea intimpla cu un apartament. daca scarile au tinut o hoarda de persoane, cu siguranta vor mai tine inca una. dar daca simti ca ti se zbirleste parul pe ceafa si nu-ti vine sa cobori, nu cobori! suna pe cineva (sau striga, ca tel poate nu vor mai functiona) care te poate imbarbata, eventual sa vina sa te ia. cam asta e chestia cu instinctele :32:
 
In primul rand trebuie stiuta starea cladirii de zece etaje/ mai multe in care locuiesti (suporta sau nu un cutremur major). Daca stai la etajul 10, iar apartamentul nu a suferit grave avarieri, atunci ai putea iesi dupa ce seismul s-a terminat, lasand sa treaca cateva minute. Pana atunci este foarte important sa te asiguri ca stai intr-un loc sigur, ferit de posibile accidente, care, data fiind inaltimea mare la care este situat apartamentul tau, pot fi destul de frecvente, chiar si in cazul unui cutremur de o magnitudine nu prea mare (5-6). Mai rau este daca acel cutremur te-ar prinde pe scari (intr-un asemenea caz poate ca ai putea apela la vreun vecin sa te gazduiasca in timpul cutremurului pentru a nu sta pe scari - peste o astfel de situatie se trece mai usor daca ai pe cineva in preajma) sau in lift, dar nici in astfel de cazuri nu ar trebui sa intri in panica. Cu riscul de a ma repeta, panica poate fi mai devastatoare decat cutremurul. Daca poti, in astfel de momente, gandeste-te la ceva haios, spune o gluma (chiar pe seama cutremurului). Gandeste-te ca si pamantul, saracul de el, dupa ce ca ne suporta pe toti, mai trebuie sa se si scuture din cand in cand, ca de\' amorteste.
 
ursa :sad::harhar::32:
eu ziceam sa faca asta dupa ce trece cutremurul. vad ca stie ca nu trebuie sa fuga, n-avea rost sa-i repet :32::p:p

anda, te asigur că neliniştea, frica sau panica nu te loveşte doar în timpul cutremurului. E adevărat că sunt momente terifiante, dar isteria se menţine mult după ce s-a terminat faza maximă a cutremurului. Gândeşte-te numai la faptul că lumea îşi petrece noaptea pe străzi la astfel de evenimente, mai ceva ca de Paşti. În \'77 mi-amintesc că au fost unii care n-am mai intrat câteva zile bune în casele lor. Şi la noi n-au căzut blocuri. Îţi dai seama ce spaimă va produce acolo unde rănile emoţionale nu s-au vindecat nici chiar acum?
 
eu nu sint genul ala, dar imi imaginez. doar si acum au fost destui care au stat in strada desi nu era cazul. :sad:
 
Haideti sa stabilim niste lucruri:

La cladirile noi (dupa 1960) scarile nu sunt nici pe departe atat de fragile pe cat se vehiculeaza. Scarile sunt proiectate sa reziste in conditii deosebite: de exemplu, atunci cand intr-o cladire are loc un incendiu, scarile trebuie sa reziste la toti ocupantii cladirii care se imbulzesc pe scari, alergand, ca sa iasa afara.

Sperietoarea cu scarile care se prabusesc este un fel de \"bau-bau\" folosit ca sa bage in oameni teama si sa ii tina in casa in timpul cutremurului. Riscuri exista in cazul in care iesi pe scari in timpul unui cutremur: scarile au un balans accentuat, este foarte greu sa iti tii echilibrul, riscul sa te impiedici si sa cazi este foarte mare. Dar nu se prabusesc. Au aceeasi rezistenta ca si cladirea.

Rog pe cei care continua sa spuna ca scarile sunt cele mai slabe elemente ale unei constructii si ca se prabusesc sa vina cu ceva probe care sa sustina acest lucru. Am cautat informatii despre scari prabusite la cutremurul din 1940: nu am gasit nici un caz. Am cautat informatii despre scari prabusite in 1977: singurul caz vehiculat este cel al lui Toma Caragiu, da, scarile s-au prabusit, impreuna cu tot tronsonul de cladire din care faceau parte. Nu a cazut DOAR scara, ci toata partea aceea de cladire. In rest nu am gasit nici un alt caz. Ba dimpotriva, am vazut fotografii cu cladiri in care s-au prabusit peretii de la casa scarii dar... surpriza! Scarile ramasesera in picioare!

Un alt caz care nu are legatura cu cutremurul, de asta data neoficial, a fost cu scarile rulante de la magazinul Bucuresti care s-au prabusit in anii 70-80 cand a avut loc explozia unui aparat de sudura si incendiul care a urmat, deoarece lumea din magazin a luat cu asalt scarile rulante. Cine are mai multe informatii referitoare la acest subiect sa imi spuna si mie.

Haideti sa lasam deoparte legendele astea pentru speriat copiii, si sa incepem sa gandim stiintific.

Pentru evacuare dupa un seism:

- se deschide usa de la apartament si se verifica vizual siguranta palierului: pereti avariati, obstacole pe scara (bucati de caramida, ghivece de flori, etc), si a scarilor: daca se observa deformari ale acesteia se renunta la coborare.
- se verifica sa nu fie inundate scarile (in acest caz trebuie coborat cu mare atentie, fiindca treptele pot fi alunecoase)
- se asteapta cateva minute pentru a evita aglomeratia de pe scari
- se coboara urmand ca la etajul urmator sa se re-analizeze situatia
- daca se observa ca scarile nu prezinta siguranta (dizlocari ale treptelor, etc) se poate incerca o coborare folosind ca scara bara metalica de sprijin. Aceasta este elastica si rezistenta, sustinuta in mai multe puncte, putand sustine greutatea unei persoane, desi o astfel de coborare ar necesita putina conditie fizica.

In cazul in care scara nu mai este practicabila (avarii majore in cladire, prabusiri partiale) se poate incerca coborarea pe o scara alaturata (de obicei, la blocurile cu mai multe scari se poate trece de la o scara la alta pe terasa blocului. Daca nici varianta asta nu poate fi urmata, se asteapta ajutorul de la echipele de salvare.

NU SE COBOARA CU LIFTUL DUPA UN SEISM! Cablurile nu se rup, sunt mult prea rezistente dar exista riscul ca sinele pe care circula cabina sau contragreutatea sa se fi strambat, sau mecanismul motorului sau al franelor sa fi fost avariat.
 
Multumesc mult tuturor pentru raspunsuri! In sfarsit, mi-am clarificat intrebarile care ma framantau de multa vreme. Este interesant de stiut ca scarile nu sunt atat de fragile cum se zice si ca au aceeasi rezistenta ca si cladirea...
 
Multe argumente date de Alex sunt valide, mai ales cele referitoare la ce sa faci dupa....
Exprimarea auzita recent despre o vulnerabilitate deosebita a scarilor la seism nu are la baza argumente majoritar directe, ci o combinatie de directe si indirecte, multe de natura constructiva si greu de calculat:
- la incarcarile date de actiunea seismica orizontala se calculeaza numai structura verticala;
- planseele asigura explicit sau implicit efectul de saiba, adica o conlucrare a elementelor verticale spre a suporta in comun miscarea seismica; dar podestele, adica odihnele dintre rampele oblice, reprezinta, vrand-nevrand o discontinuitate, la seism mai primesc si reactiuni pe diferite directii de la rampe si pot fisura etc; adica rampele de scara fac legatura intre niveluri de la inaltimi diferite, ele pot primi forte si mai ales deplasari relative - drift - impuse, diferite pe inaltimea cladirii, mai ales la structurile in cadre sau la scheletul necalculat la seism pre-1940; unele rampe sunt prefabricate si sudate de podeste, fara a fi solidare si cu peretii structurali, iar efectul de drift poate da o suprasolicitare reala;
- din cauza unor cerinte arhitecturale, zona casei scarii poate fi, in multe cazuri, o sectiune mai slaba in plan a cladirii, neuniforma, cu vitraje mari, pereti exteriori mai putin rezistenti etc;
- pot fi si rampe si/sau podeste cu grinzi laterale sau centrale, care la solutia monolita pot asigura o continuitate a transmiterii fortelor, depinde de generatie si dimensionare in epoca lor;
- daca structura are o casa a scarii centrala si marginita de pereti structurali, ca o caja, daca are caje de lift simetrice si solide, de beton armat, comportarea este mai buna, dar lumina naturala este mai slaba sau deloc, sunt probleme la evacuare.
 
Back
Sus