• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Ce ne sperie la un cutremur?

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Haideti sa retraim un pic sentimentele noastre si gandurile ce ne invadeaza in timpul unui cutremur.
Discutam cu un prieten subiectul cutremur si rezistenta cladirilor si brusc mi-a aparut o intrebare in minte \"de fapt ce ma sperie in timpul unui seism\"?

Sincer nu este o placere sa auzi scrasnetul peretilor, vuietul pamantului, tipetele isterice ale unora, etc.
Unora dintre noi le este teama de moarte desi eu cred ca nici unul dintre noi nu moare ci trece intr-o alta dimensiune imperceptibila pentru majoritatea dintre noi.
Altii se tem de momentele pe care le-am vazut cu totii cand echipele de salvare cauta supravietuitori si unii stau prinsi intre grinzi sau pereti.
Sunt oameni care se tem de orice este neobisnuit chiar daca nu le face rau.

Nu cred ca m-am gandit niciodata in acele secunde cand totul se zguduie, ca se poate darama cladirea. Scrasnetul peretilor si instabilitatea ma sperie caci pe orice as pune mana trepideaza, se onduleaza, se misca....
Este un sentiment foarte ciudat caci in acele clipe realizezi ca nu tu esti acela care controleaza situatia ci numai Dumnezeu.Te simti mic si neajutorat si tot ce poti face este sa te rogi sa se termine cu bine totul.
Ne gandim la cei dragi, incercam sa ii aparam si sa ii imbarbatam pe cei de langa noi dar ceea ce simtim este frica.
Numai in astefel de clipe, momente extreme in viata noastra ( dezastre naturale, boli incurabile, etc) intelegem ca Cineva este mai presus de noi, ca acel Cineva este forta si puterea si controleaza totul.
 
Cred ca mai e ceva care ne sperie, ceva care vine probabil din instinct.
Nu din instinct stii ca o sa cada casa pe tine, nu din instinct stii ca daca se prabuseste cladirea s-ar putea sa ramai blocat cateva zile si sa mori de sete, nu din instinct te temi ca s-ar putea sa izbucneasca un incendiu si pompierii sa nu poata stinge focul din cauza efectului de acoperis sau pentru ca sunt suprasolicitati.
Cred ca noi ne folosim de vibratiile pe care le simtim ca sa ne facem o idee despre cat de mare este ceea ce se misca pe langa noi. Daca ceva mare se misca, e bine sa te feresti, nu? Poate da peste tine. Ei bine, in caz de cutremur suntem intr-un fel inselati. Simturile ne spun ca pe langa noi se misca ceva urias.
Poate bat campii.
Pentru a verifica, ar fi binevenite marturii ale celor surprinsi in 1977 pe strada destul de departe de cladiri, stalpi si sarmele de tramvai. Si ei s-au speriat? Ei de ce s-au speriat? Si animalele s-au speriat, nu-i asa?
 
Mai grav e ca pe majoritatea nici nu ii intereseaza, sau cei care sunt prea tineri ca sa fi prins cutremurul din \'77 ca sa isi aminteasca trairile de atunci. Pana si autoritatile ignora ce sa intamplat, ignora iminenta unui cutremur de mare magnitudine care s-ar produce candva in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Multi iti spun ca \"asta e , toti murim o data de ceva - de ce sa imi fac probleme de pe acum\". Natura sau \"Dumnezeu\" ca sa zic asa ne-a lasat ragaz 30 de ani sa ne pregatim pentru un viitor cutremur ca cel din \'77, sa ne facem probleme, sa ne amintim cum a fost si cati au murit ingropati in moloz. Dar nu prea le-a pasat. Aici ma refer la o gramada de cladiri din Bucuresti care sunt in pericol sa cada la un asemenea cutremur si unde unii oameni au refuzat pana si ajutorul primariei pentru a le consolida cladirea pe motiv ca ei nu suporta sa stea in mizerie si zgomot atatea luni de zile pana la finalizarea lucrarii . (Vezi blocul cu cinema Patria). Unii au avut posibilitati dar nu au actionat. Altii ar vrea sa faca ceva dar nu au cu ce...
 
Toata viata traim constientizand faptul ca pamantul este cel mai stabil lucru. La fel si casele noastre. Asa cum spunea o persoana intr-una din marturiile pe care le-am inregistrat, socul cel mai mare este sa-ti dai seama ca ceva care a fost stabil si care ar trebui sa fie stabil incepe si se misca. In momentul acela tot universul iti este dat peste cap si toate regulile se schimba.

Frica apare deoarece nu stii daca vei supravietui minutului care urmeaza. Este normal, un pericol iminent de care nu te mai poti apara, esti cu mainile legate si nu ai ce face decat sa astepti sa treaca si sa te rogi sa fie bine.
 
Daca ceva mare se misca, e bine sa te feresti, nu? Poate da peste tine. Ei bine, in caz de cutremur suntem intr-un fel inselati. Simturile ne spun ca pe langa noi se misca ceva urias.
Poate bat campii.
Pentru a verifica, ar fi binevenite marturii ale celor surprinsi in 1977 pe strada destul de departe de cladiri, stalpi si sarmele de tramvai. Si ei s-au speriat? Ei de ce s-au speriat? Si animalele s-au speriat, nu-i asa?
Te feresti dar cum? Pamantul devine foarte elastic, face valuri, vibreaza, zgomote ciudate se aud in jur( huruit, scrasnete, tipete, frane,etc) incat nu stii incotro sa o iei si unde sa fugi. Daca stii zona si iti pastrezi cumpatul apuci ca iei o decizie dar daca efectiv cazi in genunchi ce faci?
Daca mai auzi si un bloc care pica sau tipete isterice....risti sa ajungi in balamuc.Au fost unii care asa au patit in \'77.
Stiam o poveste din \'77 despre o femeie care s-a trezit in mijlocul strazii cu cada de baie. Vaiana mi-a dat amanunte-a cazut pe moloz de parca era cu sania si se intampla undeva langa restaurantul izvorul rece.
 
Asa este, Alex are dreptate. Numai cei care au trecut prin seisme majore inteleg cat de fragili suntem in fata naturii. Numai ei stiu cum zdruncina totul in jur si cum te uiti cu uimire la pereti, lustre, mobila...
Ti se pare un vis urat, nu ai timp sa te lamuresti ce si cum deoarece incerci sa ramai pe picioare ...insa nu ai de ce sa te tii.
Nu degeaba bucurestenii au spaima seismelor si un Hancu ii scoate din case.Nu sunt nebuni...sunt constienti de forta unui seism major.Am spus bucuresteni pentru ca aici au fost cele mai multe victime....
Un bucurestean cand isi cumpara o casa o verifica amanuntit( cei care au simtit seismul din \'77 stiu de ce), se intereseaza de structura, eventuale fisuri, etc...
Candva imi spunea cineva..ca a gasit in centru un apartament ieftin cu 30mii $ facut in 1930. Replica mea a fost \"pentru un cosciug in centru este ieftin\". Am avut insa noroc sa ii gasesc ceva rezonabil intr-un bloc facut in \'84 dar numai Dumnezeu stie viitorul si destinul fiecaruia.
 
Daca ne referim la fenomenele sa le zicem \"insotitoare\" ale cutremurelor, unii se sperie si de zgomot, acel huruit difuz, care zgomot poate fi uneori legat numai de miscarea cladirilor, a peretilor. In zonele de munte, insa, acolo unde sunt roci dure, se pare ca zgomotele ar fi mai nete, uneori ca niste tunete prelungi. :harhar::harhar:
 
Daca ne referim la fenomenele sa le zicem \\"insotitoare\\" ale cutremurelor, unii se sperie si de zgomot, acel huruit difuz, care zgomot poate fi uneori legat numai de miscarea cladirilor, a peretilor. In zonele de munte, insa, acolo unde sunt roci dure, se pare ca zgomotele ar fi mai nete, uneori ca niste tunete prelungi. :harhar::harhar:

sau scrisnete lungi. Mai degraba undele de joasa frecventa sunt cele care ne deranjeaza cel mai tare, ele sunt cele care provoaca starile inexplicabile de angoasa. Transformate apoi in stari de nervozitate, si ajunse in timpul cutremurului propriu-zis in stari de panica.
 
Am citit despre un experiment facut in Anglia, cred. Vreo 40-50 de oameni au fost lasati sa stea intr-o sala inchisa, in care s-a instalat un dispozitiv de emis ultrasunete sau asa ceva. Si imediat dupa ce respectivul a fost pus in functiune, s-au creat rapid stari de panica aparent inexplicabile, chiar si lesinuri !
 
Este vorba de sunetele de frecventa joasa, sub limita a ceea ce se aude. Efecte: anxietate, atacuri de panica, sau efecte mult mai grave (caz cunoscut de persoana care s-a aruncat pe fereastra simtind un astfel de sunet).
 
Am citit despre un experiment facut in Anglia, cred. Vreo 40-50 de oameni au fost lasati sa stea intr-o sala inchisa, in care s-a instalat un dispozitiv de emis ultrasunete sau asa ceva. Si imediat dupa ce respectivul a fost pus in functiune, s-au creat rapid stari de panica aparent inexplicabile, chiar si lesinuri !

Acest sistem este folosit si ca arma in caz de razboi. Sunt 2 tipuri distinte de sunete. In natura..... nu prea exista un generator (natural) de ultrasunete.
 
cred ca de fapt e vorba de infrasunete... si in natura exista generatoare naturale si de infra si de ultrasunete (anumite animale)
 
Unele animale \"aud\" aceste sunete imperceptibile de catre urechea umana.
 
Da, si sunt anumite animale care tocmai pe aceasta frecventa \"comunica\"
 
cred ca de fapt e vorba de infrasunete... si in natura exista generatoare naturale si de infra si de ultrasunete (anumite animale)

Depinde de scara la care te raportezi, liliecii sunt emitatori de ultrasunete. Dar puterea lor nu este la fel de mare ca si cea generata de miscarile telurice.
Mai mult nu suntem afectati de anumite unde cat de frecventa acestora. Exista anumite frecvente, care pot distruge aparatul auditiv intern (membrana) fara ca noi sa sesizam acest lucru, asa cum acest lucru se poate intampla la frecvente mari, se poate intampla si la frecvente foarte mici.
 
Unele animale \\"aud\\" aceste sunete imperceptibile de catre urechea umana.

Ca de exeplu serpii care simt frecventele foarte joase si percep apropierea unui animal prin vibratiile care le transmite acesta in pamant cand paseste...
 
Da, cu diferenta ca celulele din nervul auditiv care recepteaza frecventele mari sunt cele mai sensibile si sunt primele care cedeaza pe parcursul vietii, in mod obisnuit.
 
Si in general la cutremure ma seaca de fiecare data cand apare dupa aia Marmureanu la tv si pune placa cu \"a fost ceva normal, etc\". :harhar::ack::harhar: Ai mai multe sanse sa scapi teafar dintr-un cutremur decat sa scapi de Marmureanu de la televizor :harhar:
 
ce-s alea infrasunete?:harhar:

Vibratie mecanica a unui mediu neperceputa de urechea omului (ci numai cu ajutorul simtului tactil), care se propaga sub forma de unde, ca si sunetele, dar avand o frecventa mai mica decat a acestora

sau

Sound whose wave frequency is too low (under 15-20 hertz) to be heard by humans. Some animals, such as elephants and whales, emit calls at infrasound frequencies.
 
Back
Sus