• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Centrul de calcul al Ministerului Transporturilor - 1977

USGSistul

New member
Scor reacție
0
Despre Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor nu s-a discutat. Prea Mult. Acesta ar fi a 3-a cladire de tip nou cazuta in 1977. Cladirea se afla in spatele Ministerului, pe bd. Garii de Nord. A fost o cladire cu o arhitectura deosebita, modernista pentru vremea aceea. Cladirea era un P+2. Momentan, am introdus doar doua fotografii pe care le-am gasit intamplator in colectia mea, foarte dezordonata, urmand ca in viitor daca le voi gasi si pe celelalte, cu cladirea intraga, sa le postez. Constructia desi interesant conceputa, putea fi orice altceva, sali de conferinte, restaurant, dar eroarea a fost ca nu sa tinut cont de incarcarea echipamentelor de calcul ale vremii. Cine-si mai aduce aminte de unitatile de banda sau de discuri. (Eu tin minte prin \'80 un UPS era carat de doi oameni.) Din pacate si acolo au murit trei oameni din schimbul de noapte. Pacat.
Foto 1. Aripa dinspre Dinicu Golescu
Foto 2. Stalp flambat din subsol.
Foto 3. Aripa dinspre Blvd. Garii de Nord. (sursa: forum.softpedia; [ Poze vechi, anii 70-80, România de atunci] colectia personala a lui:djl)
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=129439&st=36

Din cate stiu cladirea a fost proiectata de acelasi arhitect care a facut si gara din Predeal.

La cutremurul din 1977 cladirea a reactionat intr-un mod complet neasteptat: stalpii de pe toate etajele au inceput sa se rupa iar acesta a fost un proces lent care a permis celor din cladire (majoritatea) sa iasa afara la timp pentru a se salva. Ruperea a inceput in timpul cutremurului si a continuat mai multe minute dupa oprirea miscarii seismice.

Un alt lucru interesant este ca la ferestre, ca element decorativ existau niste \"şorţuri\" de beton armat. In timpul colapsului plafoanele s-au sprijinit pe aceste \"şorţuri\" si au creat goluri care au permis evacuarea cladirii.

Motivul prabusirii a fost greutatea unitatii centrale a computerului electronic, asezat la unul din etajele superioare.

Un alt fenomen inedit observat de lucratorii centrului de calcul: cu cateva zeci de minute inainte de cutremur, calculatorul a inceput sa dea tot felul de erori inexplicabile, situatie nemaiintalnita pana atunci.

Cladirea a fost reconstruita pe acelasi amplasament.

Back
Sus