• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremur major in 2007?

darian

New member
Scor reacție
0
Bine v-am gasit, ma bucur ca am dat peste site-ul vostru si am ocazia sa intalnesc persoane interesate de acest domeniu. As avea o intrebare pentru voi ,credeti ca vom avea in Romania un cutremur major (>7 grade) anul acesta? Si este vreo legatura intre cutremure si eclipsa totala de luna?

Darian, in primul rand bine ai venit in acest forum ! :harhar: Si la cat mai multe mesaje de la tine...:harhar::wink: Intr-adevar, problemele dezbatute aici sunt interesante si incitante, si oamenii isi dau cu parerea, isi impartasesc amintiri de la evenimente seismice anterioare, se discuta serios despre situatia actuala in materie de cutremure, de protectie antiseismica, de constructii si in ce masura pot ele face fata unui viitor cutremur major. Se trec in revista si evenimentele seismice de diferite magnitudini care au loc in tara si in lume...:harhar:
Legat de intrebarea ta, nu cred ca exista la ora actuala indicii care sa sugereze peste cat timp se va produce un cutremur vranceam major (Ms > 7,0). Darian, nu ma hazardez sa spun ca \"sigur nu va fi nici un cutremur anul asta\". Ci doar ca, deocamdata, nu se poate aprecia cand va fi cutremurul. Conform prognozelor pe termen lung, viitorul seism vrancean cu magnitudinea Ms > 6,7 se poate produce oricand in urmatorii 5-10 ani. Or, Darian, asta inseamna totusi o aproximatie, o estimare, e prea vag...:harhar::harhar:
In al doilea rand, cum am mai spus recent, avand in vedere faptul ca, deocamdata, pe \"centura\" Turcia de Est-Caucaz-Uzbekistan-Tadjikistan-HinduKush-Himalaya-China inca nu apar evenimente seismice majore (si aceasta \"centura\" este de interes pentru noi fiindca ea \"urmareste\", practic, marginea de sud a marii placi tectonice Euro-Asiatice, care ne influenteaza acum), as zice totusi ca nu trebuie sa ne temem in perioada imediat urmatoare de un cutremur foarte puternic. Pot fi cutremure vrancene, dar de energie inca moderata (magnitudini Ms in jur de 6,5), care nu sunt catastrofale. Informatiile din ultimii 300 de ani arata ca marile seisme vrancene (Ms > 7,0) sunt intotdeauna precedate, cu luni de zile, pana la 1-2 ani cel mult, de seisme distrugatoare la est de Romania, in lungul \"centurii\" mentionate. Or, deocamdata, dupa cutremurul din Pakistan din 8 octombrie 2005, nu s-a mai produs alt cutremur mare in lungul marginii de sud a placii tectonice EuroAsiatice ! Asta e situatia, Darian ! Nu ma intelege gresit. Vom avea si un cutremur mare la un moment dat, si este posibil ca acest seism major sa fie mai puternic decat cel din 4 martie 1977 !!! Se cam intuieste oarecum si adancimea la care se va produce acest seism major, undeva intre 110-150 km, insemnand deci ca volumul focal (zona ruperii) ar putea fi foarte mare. Totusi, exista inca o doza de incertitudine si in privinta asta. In orice caz, inca nu sunt semne de iminenta !
Legat de corelatia cu eclipsele, este putin probabil sa se poata dovedi asa ceva. Cazul din 2004 a fost o coincidenta, si se mai intampla si coincidente. Dar cutremurele din mai 1990, de exemplu, nu au fost corelate cu vreo eclipsa.

Sorin, ai spus ca in perioada imediat urmatoare nu ar trebui sa ne temem de un cutremur major. Dar ce inseamna perioada imediat urmatoare? Cativa ani?cateva luni? Eu stau intr-un bloc vechi de la gara de nord si nu prea am posibilitatea sa ma mut. De fapt asta e drama majoritatii romanilor. Stau in niste cosmelii si nu au posibilitatea sa se mute in locuinte mai sigure, si atunci ce sa faca? Sa se imbolnaveasca de anxietate? nici nu vor sa auda de cutremur . Domnu cu mila. Multumesc mult pt un raspuns.

Gugu, evident ca nu se poate spune sigur cat va mai trece pana la un cutremur mai important. Totusi, avand in vedere faptul ca in ultimele secole marile cutremure vrancene (de magnitudine peste 7,0) au fost precedate, la intervale de pana la 6-12 luni inainte, de seisme mari la est, pe \"linia\" Estul Turciei-Asia Centrala, cred ca deocamdata nu ne ameninta un cutremur foarte mare. Sa vedem cum evolueaza lucrurile la est de noi, mai bine zis la est de Marea Neagra...:whistling::whistling::unsure::unsure::unsure:

am observat ca au inceput sa fie mai multe seisme adanci in ultimul timp. se zguduie Japonia incetisor si China-India.
Vrancea inca nu da semne:unsure:

Statistic, aprox. 70-75% din totalul cutremurelor tectonice care se produc in lume sunt \"normale\" sau crustale (cu focare la adancimi mai mici de 60 km), cam 15-20% din totalul seismelor sunt intermediare (60 km < h < 300 km) si restul sunt profunde (300 km < h < 720 km). De regula, seismele subcrustale (intermediare si profunde) apar in zone de subductie (subductie activa sau relicta) sau in zone de coliziune intre placi majore cu caracter continental, eventual prin intermediul unor subplaci. Numarul mai mare sau mai mic de cutremure adanci intr-o anumita perioada nu spune mare lucru. In Japonia se produc nu doar cutremure superficiale, ci si unele seisme foarte adanci (chiar si la 600 km adancime). Cele mai adanci cutremure se produc, se pare, in Fidji si in Tonga (700-720 km max.), dar si in Indonezia au fost cazuri de cutremure foarte adanci. In zona \"noastra\" europeana, in afara de Vrancea (unde hipocentrele sunt intre 60-220 km adancime), mai apar cutremure adanci in Marea Mediterana, chiar si la 350 km adancime, la nord de Sicilia si chiar in sudul Spaniei. Un astfel de cutremur, considerat bizar la vremea respectiva, a fost enigmaticul cutremur din sudul Spaniei din 28 martie 1954, produs la 640-660 km adancime !!!! Seismul din Spania din 1954 a avut magnitudinea 7,0 si a fost resimtit pe o arie foarte larga in vestul Europei si in nordul Africii, dar fara sa produca pagube. Seisme relativ adanci (la 80-200 km adancime) mai apar in zona stramtorii Gibraltar (cumva in prelungirea zonei din sudul Spaniei).
Nu, nu sunt semne pe termen scurt pentru un cutremur major. Acalmia asta poate fi considerata insa un semn pe termen mai lung. Vrancea se incarca progresiv, si unii sustin ca \"acum se decide cat de mare va fi viitorul cutremur\" :whistling::unsure::unsure: (indiferent daca acesta se va produce peste 1 an sau peste 5-6 ani). Am spus si altadata: preferam un cutremur de 6,8 acum decat unul de magnitudine peste 7,0 in 2-5 ani de acum inainte. :unsure: Cand activitatea nu e agresiva de la inceput, inseamna ca se pregateste un seism major. Si e logic ca sansele ca seismul sa fie major cresc pe masura ce acesta intarzie.

teoretic multe se pot intampla dar practic nu stie nimeni. toti isi dau cu presupusul dar nu sunt capabili sa gaseasca o metoda de calcul stiintifica. fie vorba intre noi singurul seism cunoscut anterior producerii...nu a fost calculat ci \"ghicit\".
calculatorii nu accepta ghicitorii asa ca mai avem de asteptat. poate ca exista si metoda mai putin ortodoxe de a aflat ca se pregateste ceva...
sunt multe cazuri si cu totii stim sau am vazut documentare in care niste indivizi fara mare pregatire descopera criminali altfel....
politia ii foloseste in mod curent asa ca nu este nimic nou. ideea este ca...daca ar exista comunicare intre stiinta si \"non stiinta\" ...rezultatele ar fi mult mai bune in opinia mea.

ammai spus ....poate ca nu este relevant dar mama imi spunea cu ceva timp in urma...se pare ca seismele se produc in ani secetosi.
nu are pregatire in domeniu si nu e pasionata de asa ceva.
ideea este ce forte actioneaza si ce presiuni interioare...in perioade umede sau secetoase. daca excludem din start orice remarca ..fara sa o verificam serios...nu ajungem nicaieri.
nu spun ca este o observatie viabila...dar se pot aduna astfel de date si se poate procesa cumva daca au vreun sambure de adevar sau nu.

Dodo, am vazut si eu niste documentare in care chinezii spuneau ceva de genul asta, adica ei faceau unele corelatii si cu fenomenele meteo mai \"iesite din comun\". \"Filozofia\" lor ar fi ca atunci cand natura pregateste ceva rau, da niste \"semne\" mai mult sau mai putin intelese de om. Problema e ca este extrem de dificil sa dovedesti cu argumente imbatabile astfel de corelatii. Pana una alta, eu as marsa tot pe animale, care au niste simturi care nu sunt disponibile si majoritatii oamenilor. Chinezii au prevazut acel cutremur catastrofal din 1975 (Haicheng, 4 februarie, M=7,3) in mare parte pe baza reactiei animalelor.
Nu, nu spun ca nu va fi cutremur mare anul asta, spun doar ca nimic nu indica (in aparenta) acest lucru...:whistling::whistling: Si doar cutremurele vrancene mai mari nu apar totusi \"din senin\", lucru dovedit de altfel si de seismele din 1940, 1977 si 1986. Apare o anumita accelerare, o anumita stare de instabilitate seismica pronuntata si prelungita. Chiar tu ziceai, Dodo, ca atunci cand apare o secventa seismica ce dureaza mai mult de 7 zile (eu as prelungi termenul la 10 zile, deci mai mult de 10 zile), atunci e de banuit ca ar putea urma ceva...:unsure::whistling:

E adevarat ca in popor se spune ca \"nenorocirile nu vin niciodata singure\", ca \"se tin lant\" ...:whistling::unsure::unsure::sad:
Dar deocamdata nu sunt semne ale unui potential seism major anul asta. Da, se acumuleaza energie, asta e clar, e o certitudine...:wink::worthy: Si e cat se poate de plauzibill faptul ca viitorul cutremur vrancean va fi cu atat mai puternic cu cat intarzie mai mult. Fiindca va creste, in timp, gradul de compresiune, acest proces va tinde sa afecteze un volum litosferic mare, ceea ce conduce, implicit, la o probabilitate mare ca viitorul seism sa fie unul de magnitudine peste 7,0. :wink::wink: Dar pana atunci va mai trece un timp (nu stim cat, poate 6 luni, poate 3-4 ani, ramane de vazut :unsure::whistling:).

daca ar fi sa ma iau dupa ce spui tu...de fapt dupa panica...peste 5 ani vine un seism de 12R.
eu cred ca seismele depind de tot ce se intampla in lume si oricand se pot intampla anomalii care sa incarce sau sa verse mai multa energie dintr-o zona x sau y.
cateodata e bine sa nu stii....
dupa 77 putini credeau ca va mai sosi vreun seism iar cel din 86 chiar i-a panicat. atunci, in acea noapte de martie au gandit...gata a trecut...a fost o intamplare ...etc...si au trait linistiti.
cu cat stii mai multe cu atat iti traiesti viata dupa reguli, temeri, stiinta, etc.
sa luam 77...nu toti stateau in cladiri sigure..dar destinul i-a indepartat de zona periculoasa sau din contra i-a atras.
acum exista milioane de oameni in toata lumea care se tem....care traiesc cu frica unui nou seism, etc....caci este in firea noastra sa ne temem de ce nu putem controla.
nu e locul aici..dar nu ma pot abtine sa nu intreb...daca ne-am simti total nevinovati si curati sufleteste...daca am avea incredere in Dumnezeu....ne-ar mai fi frica?
chiar sa ne fi trimis El intr-o zona atat de periculoasa din placere sau nestiinta?
categoric nu.....

Off topic dar nu ma pot abtine:
nu e locul aici..dar nu ma pot abtine sa nu intreb...daca ne-am simti total nevinovati si curati sufleteste...daca am avea incredere in Dumnezeu....ne-ar mai fi frica?
Asta cam asa e. Cine e nevinovat, intr-adevar nu se teme. Recunosc ca asa mi-a trecut in mare masura frica ca se prabuseste avionul: m-am spovedit. Si se pare :unsure: ca pentru bucuresteanul mediu riscul de moarte la cutremur e mai mare decat riscul de accident de avion :whistling: .
On topic: Cat de mare sa fie probabilitatea de cutremur major in 2007? Cat de mare sa fie probabilitatea de cutremur major la noi inaintea unui cutremur major in vestul Turciei? Stiu ca nu se poate da o cifra exacta. Eu, de exemplu, apreciez la 7%. Nu ma intrebati pe ce ma bazez, s-ar putea sa plictisesc daca intru in detalii de ce am zis 7%

Azi este 23 octombrie si mai sunt 70 zile pana se crapa de ziua anului 2008!
[/u]

Azi este 23 octombrie si mai sunt 70 zile pana se crapa de ziua anului 2008!
[/u]

Nu cred ca e ceva relevant in asta. Nu vad nimic senzational.

Back
Sus