• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele de pamant intre superstitie si predictie

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Un articol interesant din Romania Libera de azi, suplimentul Aldine:

http://www.romanialibera.ro/index.php?a=1&fct=1&complet=1&idx=86694

Cutremurele de pamant, intre superstitie si predictie
Sambata, 10 Februarie 2007 - Un articol de Petre T. Frangopol

În 2006 a fost demarat un proiect complex de mare responsabilitate pentru realizarea finala a hartii de hazard seismic a Romaniei, la care participa Universitatea Bucuresti-Facultatea de Geologie si Geofizica, INCERC Bucuresti, Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Romane si Facultatea de Matematica a Universitatii „Al. I.Cuza” din Iasi. Va fi una din cele mai complexe cercetari fundamentale, privind modul de propagare a undelor seismice in medii vascoelastice. În calcule vor fi folosite si datele din “work stations” aflate in dotarea INFP si a UniversitatiiTrieste-Italia, pentru frecvente de pana la 6-10 Hz. Harta va fi gata in luna septembrie 2008 si urmeaza a fi inaintata MTCT in vederea discutarii ei de catre specialistii din proiectare si invatamant, pentru a deveni normativ (cod) ce va servi la proiectarea tuturor obiectivelor social-economice, militare etc. din Romania, astfel ca acestea sa reziste la actiunea cutremurelor locale sau intermediare.
 
In sfarsit un ziarist care nu scrie din aduceri aminte sau din vise. Foarte interesant articolul.:harhar:
 
Omul nu e ziarist, din cate stiu lucreaza in cercetare sau e profesor universitar, asa ceva..:harhar::whistling: A publicat in mai multe randuri in paginile de Aldine din Romania Libera materiale interesante despre situatia cercetarii stiintifice in Romania.:harhar::harhar:
In orice caz, in materialul dansului a atins o serie de aspecte interesante, inclusiv problema de la Vidraru. Ati vazut ca a ridicat, la un moment dat, problema in ce masura falia Lovistei \"taie\" sau nu barajul. Seismul din 1916 pare a fi avut epicentrul in zona Cumpana-Piscul Negru, deci acolo unde e acum marginea de nord a lacului Vidraru. Evident, referirile la Vrancea sunt mai bogate, e si normal. Noteaza faptul ca viitorul cutremur major vrancean va fi mai mare decat cel din 1977, exact ceea ce a zis si domnul Marmureanu. Deci atunci cand va veni, trebuie sa ne asteptam la un seism de 7,4-7,5 pe scara Richter. Nici asta nu era chiar o noutate...:harhar::wink: O sa revin cu alte comentarii mai pe seara, fiindca acum plec cu sosolina mea la film...:harhar::hypocrite::harhar:
 
Omul nu e ziarist, din cate stiu lucreaza in cercetare sau e profesor universitar, asa ceva..:harhar::whistling: A publicat in mai multe randuri in paginile de Aldine din Romania Libera materiale interesante despre situatia cercetarii stiintifice in Romania.:harhar::harhar:
In orice caz, in materialul dansului a atins o serie de aspecte interesante, inclusiv problema de la Vidraru. Ati vazut ca a ridicat, la un moment dat, problema in ce masura falia Lovistei \\"taie\\" sau nu barajul. Seismul din 1916 pare a fi avut epicentrul in zona Cumpana-Piscul Negru, deci acolo unde e acum marginea de nord a lacului Vidraru. Evident, referirile la Vrancea sunt mai bogate, e si normal. Noteaza faptul ca viitorul cutremur major vrancean va fi mai mare decat cel din 1977, exact ceea ce a zis si domnul Marmureanu. Deci atunci cand va veni, trebuie sa ne asteptam la un seism de 7,4-7,5 pe scara Richter.

Mai ai pe undeva (electronic) articolul in cauza?
 
Alty, il gasesti daca te duci pe site-ul Romania Libera, si il citesti de la rubrica Aldine. Eu il am si \"fizic\", adica din ziarul ca atare...:harhar::harhar:
 
Alty, il gasesti daca te duci pe site-ul Romania Libera, si il citesti de la rubrica Aldine. Eu il am si \\"fizic\\", adica din ziarul ca atare...:harhar::harhar:

si eu il am fizic....deh
 
Back
Sus