• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele din zona Busteni-Sinaia

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
In acest topic voi face o prezentare a activitatii seismice a focarului din zona Busteni-Sinaia (Bucegi). Voi porni de la seria de cutremure din 4 mai-10 iunie 1993, secventa care a culminat cu seismul de magnitudine ML=5,1 produs in zona Busteni-Sinaia in seara zilei de 23 mai 1993, la o adancime de 10-15 km in crusta terestra.
 
Ar fi interesant de facut statistici legate de cutremurele din zona muntilor Bucegi. Exista o teorie a conspiratiei care spune ca in zona exista tuneruri secrete, posibil extraterestre, si ca a fost o perioada in care aveau loc cutremure fix la ora 20:30 in fiecare zi...

Despre enigmele din Bucegi puteti cauta pe google dupa cuvintele: muntii bucegi enigme.

A aparut si o carte pe tema asta \"Viitor cu cap de mort\" de Radu Cinamar.

Citez un articol vechi din fostul ziar Ziarul:

\"\"Busteni. Piscurile muntilor se cufunda în nori. Crucea de pe Caraiman împunge cerul cu semetie. Nimic n-ar prevesti ca linistea seculara a naturii ar putea fi tulburata de evenimente neobisnuite. Traian Trufin stie însa ca totul e doar aparenta. Aici a trait cele mai stranii întâmplari. Este convins ca sub Carpatii nostri exista o alta lume. Bucegii sunt considerati de catre specialisti un punct energetic foarte puternic. S-au emis ipoteze asupra existentei unor galerii subterane, s-au facut teste radiestezice. Cercetarile au demonstrat ca zona este încarcata energetic mai mult ca oricare alta din România. Traian Trufin, muzeograf conservator la Muzeul \"Cezar Petrescu\" din Busteni, publicist si cercetator al fenomenelor stranii la care a fost martor, a încercat sa gaseasca niste explicatii.\"
\"În 1993, timp de doua saptamâni, în partea de sud a orasului, oamenii aveau insomnii, indiferent de vârsta. M-am gândit ca sunt emanatii de noxe de la fabrica de hârtie. Nici vorba de asa ceva. Era ciudat ca, desi nu dormeau, oamenii nu se simteau obositi. Mi-au confirmat acest lucru cel putin 20 de persoane\", povesteste muzeograful. Unii localnici au ajuns sa traiasca adevarate stari de euforie. Manifestarile aveau loc numai în timpul noptii. Dupa ce au bagat în sperieti tot orasul, au încetat la fel de brusc cum aparusera.\"
\"Apoi au început cutremurele. Paradoxal, dar acestea n-au putut fi localizate în Bucegi si nici nu aveau vreo legatura cu sursa seismica din Vrancea. Seria de cutremure a început în 1994 si a tinut 3 ani. \"Se produceau la ore fixe: la ora 20 si la 3 noaptea. În fiecare zi, invariabil. Nu erau însa seisme propriu-zise. Se manifestau dupa alte legi. Aveau un areal redus: Azuga - Busteni - Sinaia. Uneori cuprindeau doar un cartier din Busteni. Se auzea din pamânt un vuiet, ca si cum s-ar fi prabusit sub picioarele tale tavanul unei grote. Nu apareau nici miscari orizontale, nici verticale\", povesteste Traian. A numarat peste 100 de astfel de miscari seismice.\" \"Aveam niste casti de radioamator. Receptionam in ele un program de radio. Dar am observat ca numai in zona Busteni. Iesind din oras, spre Bucuresti sau Brasov, nu mai receptionam nimic. Cred ca exista un puternic cimp energetic in zona care amplifica semnalele radio\", crede Traian. A mai observat si alte fenomene bizare. In jurul Crucii de pe Caraiman apar deseori aureole ciudate si chiar holograme.


\"Traian crede ca toate anomaliile din Busteni sunt cauzate de existenta unor galerii subterane în maruntaiele muntilor. Aceste uriase tunele subterane sunt de natura artificiala si au fost sapate de civilizatii nepamântene. Aici au loc experiente, punctul fierbinte fiind în zona crucii de pe Caraiman. Asa se explica bubuiturile care însotesc cutremurele. Sau receptionarea undelor radio, emise nu din eter, ci din aceste coridoare. Cine produce acele amplificari stranii, în ce scop, cui îi sunt destinate acele comunicari radio bizare, Traian nu poate raspunde. \"


Cum spuneam ar fi interesant de facut o statistica legata de cutremurele din zona pentru a infirma/confirma aceste teorii ale conspiratiei.
 
Este evident ca aceste teorii sunt false, e limpede ca lumina zilei. Si anul asta s-au produs cateva cutremure mici in zona Sinaia, deci e vorba de miscari tectonice pure. Studiile geotectonice au relevat falia orientata Sud-Est catre Nord-Vest, trece pe sub Bucegi si urmareste aliniamentul Busteni-Zarnesti (Brasov).
Cutremurele au fost in 1993, nu in 1994, oricum. Sigur ca astfel de teorii au un anumit farmec, lumea zice \"aaa, ce falii, ce tectonica, astea sunt prostii, sunt de adormit pe cei care cred in ele, e musai sa fie ceva anormal la mijloc\". Nu zic decat atat: Prostii ! Cutremurele crustale se manifesta mai brutal, diferit fata de seismele adanci din Vrancea. Si acest lucru este limpede ca lumina zilei.
Seria de cutremure nu a tinut chiar 3 ani, deci iata alt fals in acele interpretari. Sigur, teoriile astea sunt amuzante si le putem incadra la capitolul divertisment. Un lucru este sigur: falia crustala exista, trece pe sub Muntii Bucegi, a fost identificata de studiile geologice, este ceva incontestabil, dincolo de diversele teorii amuzante care circula.
Deci in zona Busteni-Sinaia s-au mai produs cutremure, dar de regula slabe, cu magnitudini de 3-4 grade. Ceea ce individualizeaza seria de cutremure din perioada 4 mai-10 iunie 1993 este magnitudinea socului principal, care a fost de 5,1 grade (ML), si care a atins o intensitate de VI in zona epicentrala. Dar modul de manifestare este tipic pentru cutremurele crustale, de foarte mica adancime. Nu este absolut nimic neobisnuit in modul in care s-a manifestat secventa seismica, cu socuri precursoare multiple, soc principal si sute de replici. Asa ca diferitele teorii nu au baza reala. Repet: falia exista, este cartografiata pe hartile geotectonice, asa ca....
De fapt, zona Sinaia este considerata a reprezenta marginea estica a zonei Fagaras-Campulung, activitatea seismica din zona fiind considerata tipica pentru intreaga activitate din Carpatii Meridionali.
 
Si nici la ore fixe nu au aparut evenimentele din mai-iunie 1993. Tendinta de a inflori lucrurile pentru a le face sa \"corespunda\" cu teorii ciudate este amuzanta, intr-adevar. Voi reda lista de cutremure din mai-iunie 1993, si veti vedea acest lucru.
Sigur, si divertismentul este bun, ne mai descreteste fruntile. Realitatea este ca sub Bucegi exista falia Busteni-Sohodol-Zarnesti, dar si unele falii mai mici cu caracter local, asa ca teoriile privind originea neconventionala a seismelor din zona Busteni-Sinaia este falsa. Si doar ati vazut ca si anul asta au avut loc cateva cutremure in zona. Sa inteleg ca s-au facut experimente parapsihologice si anul asta ??? :D :D
 
Cea mai evidenta greseala in teoria conspirationista privind cutremurele de la Sinaia din 1993 este ca se compara modul lor de manifestare cu cel al seismelor vrancene. Greseala fundamentala. Cutremurele de foarte mica adancime (5-15 km) se manifesta cu totul altfel, asta e situatia. Limpede ca lumina zilei.
 
Si mai e ceva. Localnicii din Busteni si Sinaia nu mai simtisera de foarte mult timp cutremure cu alta sursa decat Vrancea, in speta seisme de origine locala, care sunt de suprafata. Prin urmare, ei erau obisnuiti cu miscarile de leganare, de balans, provocate de seismele vrancene, deci miscari mai \"lente\" asa. Cutremurele superficiale se manifesta totusi altfel, mai brusc, chiar brutal de la bun inceput, astfel incat oamenii pot avea impresii gresite, daca se raporteaza la ceea ce au perceput la cutremurele vrancene. De aici si impresia ca \"astea nu au fost cutremure, a fost ceva brusc, ca o coborare sau prabusire\". Aceeasi impresie au avut-o localnicii din Targu Jiu care au simtit cutemurul local de magnitudine 4,0 din 21 decembrie 1999, precum si locuitorii din Banat care simteau replicile seismelor din iulie 1991.
De aici pana la fabulatie conspirationista e numai un pas. Sa fim totusi cu picioarele pe pamant. Pe sub muntii Bucegi trece o importanta falie crustala, care ajunge dincolo de munti, pana la Zarnesti, judetul Brasov. Mai sunt si fracturi secundare locale, deci iata o multitudine de surse potentiale pentru seisme locale in zona Busteni-Sinaia.
In studiile de specialitate, zona Busteni-Sinaia este incadrata ca fiind situata la marginea estica a regiunii Fagaras-Campulung. Reputatul si regretatul doctor docent in fizica si seismolog Cornelius Radu aprecia, imediat dupa secventa de cutremure locale din mai-iunie 1993, ca zona Busteni-Sinaia se afla, citez, la \"confluenta tensiunilor generate, acumulate si eliberate in cele 2 regiuni seismice majore din Romania, VRANCEA si FAGARAS-CAMPULUNG\". Intr-adevar, se pare ca sistemul de falii crustale din zona Busteni-Sinaia este influentat de tensiunile din cele 2 zone: Vrancea si Fagaras. Nu e o intamplare ca in 1993 s-au inregistrat multe cutremure mici, de magnitudine 2-3, in regiunea Fagaras. De exemplu, la 16 aprilie 1993, cu numai cateva saptamani inainte de debutul secventei de cutremure crustale de la Busteni si Sinaia, in zona lacului Vidraru s-a produs un cutremur de magnitudine 3 la 10 km adancime. Activitatea microseismica fagaraseana a fost crescuta in anul 1993.
Reiau ideea: cand apar astfel de cutremure, sa nu ne lasam coplesiti de fantezii conspirationiste frumoase, ce e drept, dar fara nici un suport real.
Si inca ceva: un cutremur de prabusire (cauzat de prabusirea tavanului in pesteri, mine) nu poate atinge o magnitudine mai mare de 4,0-4,2 pe scara Richter (maxim posibil) si este simtit pe o raza de maxim 1-2 km in jurul epicentrului. Ceea ce nu a fost cazul in secventa seismica din 1993; cutremurele de prabusire au originea la cateva sute de metri pana la 1-3 km adancime in scoarta, in timp ce seismele de la Sinaia s-au produs la 5-10-15 km adancime.
Asadar, cutremurele din zona Busteni-Sinaia sunt seisme tectonice normale, fara legaturi cu centre parapsihologice si alte prostii. Faliile locale sunt identificate pe hartile geologice. Fantezie ca fantezie, dar sa nu mergem atat de departe.
 
Deci ce facem, decretam ca au loc experimente parapsihologice de cate ori se produce cate un cutremur crustal mai important, care nu are cum sa semene, ca mod de manifestare, cu cele adanci din Vrancea ? Mi se pare exagerat. :D :D
 
Lista cutremurelor din secventa seismica produsa in zona Busteni-Sinaia in mai-iunie 1993:


04.05.1993 03:41:39 UTC 45,41N 25,45E 5,7 km ML=3,7 I0=IV
04.05.1993 04:43:10 UTC 45,42N 25,42E 6,1 km ML=3,3 I0=III
07.05.1993 10:13:35 UTC 45,43N 25,45E 4,7 km ML=3,2 I0=III
07.05.1993 11:47:06 UTC 45,43N 25,45E 6,3 km ML=4,1 I0=IV-V
20.05.1993 17:21:44 UTC 45,43N 25,47E 5,1 km ML=4,2 I0=V
20.05.1993 23:10:07 UTC 45,43N 25,43E 7,5 km ML=4,1 I0=IV-V

23.05.1993 17:19:22 UTC 45,45N 25,42E 8,8 km ML=5,1 I0=VI
23.05.1993 18:01:55 UTC 45,44N 25,40E 6,6 km ML=3,5 I0=III-IV
23.05.1993 18:33:19 UTC 45,48N 25,37E 5,6 km ML=3,8 I0=IV
23.05.1993 19:24:12 UTC 45,41N 25,42E 7,9 km ML=4,3 I0=V
23.05.1993 20:44:02 UTC 45,50N 25,38E 5,0 km ML=2,9 I0=II-III
23.05.1993 21:35:16 UTC 45,42N 25,44E 4,8 km ML=3,2 I0=III
23.05.1993 22:32:12 UTC 45,50N 25,37E 7,0 km ML=3,2 I0=III
25.05.1993 16:25:03 UTC 45,42N 25,41E 5,0 km ML=3,0 I0=III
10.06.1993 12:16:47 UTC 45,43N 25,32E 5,8 km ML=3,8 I0=IV


Sursa:
Source characteristics of the Sinaia (Romania) sequence of May-June 1993
Dumitru Enescu *, Emilia Popescu, Mircea Radulian
Tectonophysics 261 (1996) 39-49

Observati ca secventa a inceput la 4 mai, a continuat pe 7 si 20 mai; pe masura apropierii socului principal, a crescut magnitudinea socurilor precursoare !!! Dupa eliberarea de energie din seara zilei de 23 mai 1993, a urmat o serie de replici, serie care a diminuat treptat; in primele 24 de ore s-au inregistrat 200 de replici, majoritatea imperceptibile.
De asemenea, modul de manifestare al secventei seismice din mai-iunie 1993 din zona Busteni-Sinaia seamana foarte mult cu modul de manifestare al secventelor seismice crustale din zonele Vrancea-Ramnicu Sarat, Fagaras-Campulung si Banat.

Inchei deocamdata aici: fantezia e frumoasa, dar atat.
 
Au mai fost cutremure acolo, dar mult mai mici, nu la intensitatea celor din 1993.
 
GeoX a spus:
\"a fost ceva brusc, ca o coborare sau prabusire\".

Confirm. Mai demult, acum vreo 10 ani cred, a fost un cutremur local, undeva aproape de Brăila, parcă la Gropeni. Geoxy, poate ai tu în evidențele tale despre ce cutremur e vorba, că n-am găsit pe nicăieri date despre el. A fost exact ca o prăbușire. Urcam scările blocului și, efectiv, am simțit cum mi-au fugit scările de sub picioare în jos, vertical. Nasol moment, mi-amintesc. A fost și-un zgomot de fond, puternic, asociat cu momentul șocului principal.
 
Este un mod de manifestare tipic pentru cutremurele superficiale, deci de mica adancime. Intr-adevar, ursache, in 2001 s-a produs un cutremur local de magnitudine ML=4,0 in zona Braila, la o adancime de circa 19-20 km.
 
Back
Sus