• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din Asia-Oceanul Indian

SYL

New member
Înscris
2 Noi 2004
Mesaje
298
Scor reacție
0
Este cel mai mare cutremur din ultimii 40 de ani, si al 4-lea ca intensitate de cand se masoara cutremurele (de peste 100 de ani). Se pare ca magnitudinea a fost de 8.9 grade pe scare Richter, si a fost insotit de peste 20 de replici, din care unele de 7.3 grade (si cand te gandesti ca devastatorul cutremur din \'77 din Romanaia a avut 7.1 sau 7.2).
Numarul de morti ar fi de 23 mii si disparuri 30 mii (rezultate provizorii).

Referitor la magnitudinea cutremurului, am inteles ca deja la 9 grade pe scara Richter apar modificari in relief. Asa este sau spun eu prostii ??
 
Practic se considera ca la 9-10 pe Mercalli apar schimbarile de relief. Dar daca luam in considerare faptul ca Mercalli este de obicei egal ca valoare cu magnitudinea da, pe la 9 pe Richter ar trebui sa apara schimbari de relief.

Nu stiu daca in Chile sau in Alaska unde au fost cutremurele alea de peste 9 grade s-a intamplat ceva de genul asta... din pacate pe internet nu prea exista informatii in detaliu despre ce s-a intamplat acolo...

In orice caz, la miscari de asemenea amplitudine, nisipul din straturile geologice poate ajunge la lichefiere, ceea ce clar duce la modificari de conformare geologica, iesirea apelor la suprafata prin deplasarea panzelor freatice si crearea de gheizere, alunecari de pamant, etc.
 
In orice caz, la miscari de asemenea amplitudine, nisipul din straturile geologice poate ajunge la lichefiere, ceea ce clar duce la modificari de conformare geologica, iesirea apelor la suprafata prin deplasarea panzelor freatice si crearea de gheizere, alunecari de pamant, etc.

Am vazut si eu un filmulet facut in timpul unui cutremur in Japonia si se vedea cum se produce lichefierea pamantului.
Poti da mai multe detali despre acest fenomen ??, mi se pare un fenomen interesant, destul de greu de inteles (cel putin pt mine:rolleyes:).
Am intels ca la cutremusul acesta din Asia cica deja ar fi aparut modificari de relief si am auzit ceva de genul ca s-ar fi modificat axa pamntului, dar eu sincer nu cred ca un cutremur poate modifica axa pamantului, adica e nergia e muuult prea mica pt asa ceva. Stiu ca se poate modifica axa pamantului la un impact puternic cu un asteroid f mare....
 
Axa pamantului nu avea cum sa se modifice... ar fi trebuit sa existe totusi o forta exterioara care sa actioneze asupra lui, cum ziceai tu cu meteoritul, ca sa ii modifice axa. Sau poate o explozie imensa ar mai putea sa faca chestia asta, dar nu cred ca un cutremur ar putea.

Referitor la lichefiere, prcatic nu e vorba de topirea nisipului ca sa devina ca un fel de sticla, fiindca pentru asta ar fi nevoie de temperaturi foarte mari. Este vorba de faptul ca in pamant, la adancime, sunt anumite zone unde se afla nisipt. In timpul cutremurului, asupra lui actioneaza anumite forte, solicitari de forfecare, care duc la schimbarea rezistentei si caracteristicilor stratului de nisip. Astfel, este posibil ca un strat de nisip sa se comporte ca un strat de lichid, si anume sa nu mai opuna rezistenta la solicitarile ce i se aplica, ceea ce poate duce la: vulcani de nisip ejectat de-a lungul fisurilor terenului, amestecat cu apa, tasarea terenului in urma lichefierii, alunecari de teren, degradarea digurilor, etc. Si pamantul se poate lichefia, prin pierderea coeziunii structurale sau prin cresterea presiunii apei in pori in urma fortelor care actioneaza asupra lui. Deci lichefierea este practic pierderea rezistentei nisipului sau a pamantului din cauza fortelor ce actioneaza asupra lui. Schimbarile de relief sunt datorate in mare parte tocmai alunecarilor de teren sau pierderii stabilitatii unor versanti naturali. Nu sunt \"de meserie\" dar sper ca am inteles corect explicatia lichefierii.
 
In Libertatea de azi scrie ca s-ar fi modificat axa pamantului, cu putin, dar s-ar fi modificat, si ca trebuie cateva luni ca sa se masoare exact. De asemenea scrie ca s-a modificat viteza de rotatie a Pamantului. Iar mi-e greu sa cred, pt ca modoficarea vitezei de rotatie a Pamantului ar insemna ca s-a modificat durata zilei 9adica nu ar mai fi de 24 ore).:)
Sincer nici eu nu mai stiu ce sa cred, dar se pare ca dupa ultimele estimari nr de morti a ajuns la 55 mii.
 
Deci nu stiu de unde au scos astia faza cu schimbarea vitezei de rotatie. Despre orbita, cred ca este vorba mai mult de declaratia lui Ken Hudnut, specialist la US Geological Survey, dar care a fost tradusa gresit. El zice asa:

That earthquake has changed the map. Based on seismic modelling, some of the smaller islands off the southwest coast of Sumatra may have moved to the southwest by about 20 metres. That is a lot of slip. We can detect very slight motions of the Earth and I would expect that the Earth wobbled in its orbit when the earthquake occurred due the massive amount of energy exerted and the sudden shift in mass.
Nu stiu ce au inteles astia prin woobled, dar sensul cuvantului este a se misca sau a se roti brusc, dintr-o parte in alta. Din asta nu rezulta ca s-ar fi schimbat orbita, ci doar ca s-a miscat in orbita ceea ce e o diferenta.

Da, de fapt de ieri se asteptau la numarul asta de morti, numai ca se fereau sa-l dea publicitatii.
 
Se pare ca nr de morti e de peste 150mii, si inca e o cifra provizorie. Nu mai vb de pericolul bolilor (datorita cadavrelor intr-o zona cu clima calda), lipsa apei potabile si a alimentelor. Am inteles ca astfel exista riscul ca nr de victeme sa se tripleze.
 
De fapt 155.000 cifra oficiala transmisa astazi de agentii. Si mai mult decat atat se pare ca toata miscarea umanitara cu ajutoarele pentru sinistrati se desfasoara complet haotic si este cat pe ce sa fie compromisa in totalitate.

In presa de astazi apareau relatari despre faptul ca anumite triburi de pe insule, slab dezvoltate, au inceput sa traga cu sageti in elicopterele care incercau sa parasuteze ajutoare. Pe de o parte e normala reactia lor avand in vedere ca nu au vazut in viata lor un elicopter. Pe de alta parte iti dai seama cat de haotic suntem dezvoltati daca mai sunt inca triburi care traiesc in epoca de piatra si cu care nu ai cum sa stabilesti o comunicare bilaterala.
 
Iata ce am gasit: http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=magazine&detail=article&aid=99254

Tsunami provocat de arma nucleara
Cercetatorul militar colonel dr. Emil Strainu sustine ca omenirea dispune de tehnologiile necesare pentru a produce distrugeri zonale punctuale prin catastrofe naturale dirijate, de tipul furtunilor violente, inundatiilor sau cutremurelor. Strainu spune ca din punct de vedere militar ceea ce s-a petrecut in Oceanul Indian poate fi descris ca un seism artificial scapat de sub control. 26.12.2004, ora 7.58. Un cutremur de 9 grade pe scara Richter, cel mai puternic din ultimii 40 de ani, zguduie fundul Oceanului Indian. Epicentrul seismului a fost situat la nord-vest de Sumatra, la 40 de kilometri sub fundul oceanului. Ulterior seismologii au explicat ca a fost vorba despre o uriasa alunecare de falie tectonica. Miscarea telurica zguduie cladirile aflate la mii de kilometri distanta. Insa nenorocirea abia dupa doua ore urma sa vina. Puternicul seism a pus in miscare valuri uriase de apa, de inaltimea unei cladiri cu trei etaje, care au lovit Sri Lanka, India, Thailanda, Indonezia, Bangladesh, Maldive si Malaiezia.
 
Din cate am vazut eu in articolele pe care le-am citit pe net se vorbea de o reducere a zilei cu cateva milisecunde din cauza modificarii vitezei de rotatie a pamantului. Deci probabil e o interpretare gresita undeva.

Referitor la modificarile climatie (poate ar trebui deschis alt topic - Alex cum crezi ca e mai bine ?) ceva traim si noi acum, in iarna de acum, care e mult prea blanda.

E un subiect mai mult decat interesant. Come on, don\'t be shy, press that New Topic button and go ahead... :)
 
Da, cei in Libertatea au scris gresit, adica ceva de genul: s-a micsorat viteza de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe, deci a scazut durata zilei.In articolele care le-am mai citit ulterior se preciza ca a crescut viteza de rotatie a Pamantului, asa se explica scurtarea duratei zilei....cu cateva milisecunde sau zeci de milisecunde, nu mai tin minte exact.
De asemenea am citit ca si-au modificat pozitia cu cativa metri si polii Pamntului.
 
Am citit ca si cutr din \'77 a modificat axa Terrei...
Oricum suntem in plina mutare a polilor magnetici ai Pamantului asa ca sa nu ne mai miram de nimic...
Exista niste materiale pe tema asta si daca nu ma insel si pe Discovery a fost un filmulet.
Desi e greu de crezut dupa cutremurul din Asia tot Globul a \"zornait\" ca un clopotel..si inca multe zile dupa eveniment...
 
Abia astept sa scoata cei de la Discovery, National Geographic sau care or mai fi, fdocumentar depsre cutremurul din Asia-Oceanul Indian, dar probabil ca dureaza,....poate apare pana la sfarsitul anului.
 
:13:eek: sa scoata documentar cand vine alt tsunami...caci e zgaltaiala mare inca in zona asia....
 
astazi a avut loc un cutremur major in zona insulelor nicobar.7.6R
se pare ca la 3-4 luni zona se misca f puternic.
 
Nu am deschis un topic nou dar vreau sa va reamintesc ca a trecut 1 an de la devastatorul cutremur petrecut in zona Banda Aceh.
A fost un eveniment care ne-a ingrozit pe toti, un moment in care am descoperit cu totii(in caz ca nu stiam) ca natura ne invinge indiferent de tehnologia noastra.
S-a scris mult pe aceasta tema, unii au trait pe viu evenimentul, altii pur si simplu au plecat dintre noi atunci...
Dumnezeu sa ii odihneasca iar pe noi sa ne fereasca de asemenea dezastre catastrofale ...
 
Back
Sus