• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din China (Tangshan, 27-28 iulie 1976)

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
In urma cu 31 de ani, orasul Tangshan din China a fost efectiv ras de pe fata pamantului de un cutremur extrem de puternic (M=7,8-8,2) care a lovit \"ca din senin\" si a ucis sute de mii de oameni (statisticile oficiale ale chinezilor au dat in final 242.000 de morti, dar neoficial s-a vorbit de peste 650.000 de victime, dat fiins si caracterul intens populat al zonei afectate, un oras industrial cu numeroase blocuri inalte). S-au prabusit peste 90% din totalul blocurilor de 2 pana la 8 etaje, si un procent apropiat de case. Practic, privit de sus, orasul aratea complet \"aplatizat\" !!! S-a pus problema in ce masura acest seism ar fi putut fi prevazut ? In orice caz, insa, studiile de hazard seismic efectuate mai serios dupa acest dezastru (cea mai mare catastrofa seismica din secolul 20) au aratat totusi ca falia din zona Tangshan (seismul fiind unul crustal, produs la circa 10 km adancime) a mai generat miscari seismice similare de cel putin 3 ori in ultimii 2.000 si ceva de ani, si ca in realitate intensitatea macroseismica ce ar fi trebuit luata in considerare pentru Tangshan ar fi trebuit sa fie de XI pe scara Mercalli, si nu de gradul VI cum era pana la seismul din iulie 1976. Dezastrul a fost amplificat si de replici, si de ora producerii socului principal. Socul principal (cu magnitudinea in jur de 8) s-a produs in dimineata zilei de 28 iulie 1976, la ora 3h42min, cand toti locuitorii orasului dormeau. Cateva ore mai tarziu s-a produs si o replica foarte violenta, cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter.
De fapt, replici de mai mica amploare au continuat pana in septembrie 1976, unele dintre ele fiind resimtite si la Beijing.
Seismul s-a produs, culmea, la circa 1 an si ceva de la cel mai important succes chinezesc (si chiar mondial) in ceea ce priveste predictia pe termen scurt a unui seism major (Haicheng-Liaoning, 4 februarie 1975, M=7,3). Practic, caracterul \"ca din senin\" al producerii acestui seism enorm a distrus multe sperante in ceea ce priveste posibilitatea prevederii pe termen scurt a cutremurelor. Studiile anterioare aratasera doar posibilitatea unui seism moderat in zona. Din pacate, seismul care s-a produs a fost unul cu mult mai puternic decat s-au asteptat. Ulterior, s-a descoperit ca, in realitate, falia a mai produs seisme similare in trecut, dar la intervale foarte lungi.
 
Film scurt de rememorare a victimelor acelui cutremur:


Fotografii care arata dezastrul, cladiri care au fost pastrate asa cum au fost avariate dupa seism in muzeul memorial; din pacate interviurile sunt in chineza.
 
Cum spuneam, dupa cutremurul anticipat de la Haincheng, din februarie 1975, anumiti cercetatori apreciasera ca ar fi urmat un seism moderat in zona de nord-est, catre Tangshan, deci la o magnitudine de maxim 5,5-6. Cutremurul s-a produs, dar a fost mult mai puternic decat s-au asteptat ei. In ceea ce priveste precursorii biologici, se pare ca informatiile despre comportamentul unor animale inainte de acest cutremur sunt destul de putine. Chiar inainte de declansarea cutremurului, insa, ar fi fost observate niste misterioase fenomene luminoase, fulgerari stranii, puse ulterior in legatura, de catre geofizicieni, cu anumite perturbatii ale campului electric terestru.
 
Back
Sus