• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

De ce \"nu pana in 2006\" si \"putem discuta de abia din 2006 incolo\"...

GeoX1

Administrator
Scor reacție
6
Buna dimineata la toata lumea, in aceasta zi splendida de primavara :))
In ultimii ani, reprezentantii INFP afirmau in public, cu mare convingere, ca nu puteam avea un cutremur major, catastrofal chiar, inainte de 2006, si ca de abia din 2006 incolo \"putem discuta\"...Multe lume era nedumerita, pe buna dreptate. :)):12: Totusi, ei se bazau pe ceva cand afirmau atat de transant acest lucru. Cu toate ca ce spun dansii oficial e departe de a fi tot, adica sunt o multime de aspecte care nu se fac publice, raman secrete, Dodo...:12::)) Dar sa revin. Studiind datele privind cutremurele mai vechi (arhiva istorica), s-a remarcat (fapt confirmat si de cutremurele vrancene din ultimii 100 de ani) ca exista perioade caracterizate prin activitate seismica mai intensa (cu numeroase cutremure moderate si chiar mai semnificative, de magnitudini 6, repetate la intervale de cativa ani, si care perioade culmineaza, de regula, prin 1-2 cutremure mai puternice, Mw~7,0 uneori chiar mai mult) alternand cu intervale (\"ferestre de timp\") in care activitatea seismica vranceana este mai redusa, perioade in care se produc seisme mai slabe, de 5,5-6 grade, eventual 6,5-6,7 dar la intervale mai indelungate, de peste 10 ani. Si intrebarea imediata a fost: ce sta oare la baza acestei alternante remarcabile ? In mod logic, s-a concluzionat ca ar trebui sa fie o anumita dinamica particulara a miscarii blocurilor litosferice convergente in zona Curburii, dinamica legata, intr-un fel sau altul, de miscarile diferentiate ale celor 2 placi tectonice majore cu caracter continental, cea Africana si cea Euro-Asiatica !:10: Studiul mecanismelor de focar ale cutremurelor vrancene din ultimele decenii a confirmat aceasta ipoteza !!!:)) S-a constatat ca seismele vrancene subcrustale sunt de 2 tipuri principale din punct de vedere al mecanismelor de focar, mai exact al orientarii planelor de faliere. Pe de o parte, unele cutremure intermediare vrancene au planele de falie orientate TANGENT LA CURBURA CARPATICA, deci pe directia NE-SV ! Cealalta categorie de seisme adanci vrancene au planele de falie orientate PERPENDICULAR, deci pe directia NV-SE !!!! S-a constatat ca in anumite perioade \"predomina\" (adica sunt \"majoritare\") cutremurele vrancene din prima categorie, iar in alte perioade majoritatea seismelor sunt din a doua categorie ! Aceasta alternanta remarcabila de perioade de timp in care predomina un tip de mecanism focal sau celalalt are certe implicatii predictive pe termen lung pentru evenimentele majore. Si aceasta, deoarece TOATE CUTREMURELE VRANCENE PUTERNICE (Mw=7,0 sau peste aceasta valoare) se produc NUMAI in perioadele (\"ferestrele de timp\") in care predomina CUTREMURELE CU PLAN DE FALIE ORIENTAT NE-SV, DECI TANGENT LA CURBURA ! In perioadele in care predomina CUITREMURELE CU PLANE DE FALIERE PERPENDICULARE PE CURBURA (NV-SE), se pot produce numai cutremure moderate, eventual evenimente de magnitudine 6 sau chiar 6 si ceva, ca in 1990 sau in 2004 ! Chiar si acestea se repeta la intervale mai indelungate, de peste 10 ani. Lungimea medie a fiecareia dintre aceste \"ferestre de timp\"
este de 18-19 ani, plus sau minus cativa ani. Incepand din 1987/1988, zona VRANCEA s-a aflat sub influenta dominanta a actiunii placii Africane, ceea ce a facut ca in perioada incheiata in 2005/2006 sa predomine seismele cu plan de falie NV-SE, perpendicular pe Curbura. Cu incepere din 2006, pe parcursul unei \"ferestre de timp\" care se va intinde, probabil, pana in jurul anului 2024, ne vom afla intr-o perioada \"guvernata\" de INFLUENTA PUTERNICA A PLACII EURO-ASIATICE, astfel incat, din nou, dupa 18 ani de la finalul perioadei similare (1969-1987)-perioada care a \"prins\" cutremurele majore din 1977 si 1986-avem iarasi, in sfarsit :)12:) un mecanism focal predominant care e de acelasi tip cu cel al cutremurelor din 1977 si 1986 !!!! Aceasta alternanta matematica cu adevarat remarcabila ar fi explicata, cum spuneam,prin faptul ca dinamica placilor tectonice este diferentiata si complexa, si aceasta contribuie la schimbarea periodica (cam o data la 18-20 de ani) a orientarii stressului de compresiune dominant care se exercita in profunzimile zonei Vrancea !!!!
Rezumand: exista 2 tipuri de cutremure vrancene din punct de vedere al mecanismului de focar, care difera in functie de orientarea planelor de falie. Cutremurele vrancene puternice (Mw=7,0 sau mai mare) se produc numai in acele perioade in care stressul de compresiune cel mai intens este dictat de miscarea blocurilor tectonice de la est spre vest. In perioadele de timp in care dominanta este actiunea placii Africane, in Vrancea putem avea doar cutremure de magnitudini moderate, eventual de ordin 6 sau 6,5-6,9 cel mult, dar IN ORICE CAZ sub 7,0 (de ex., seismele din 30 si 31 mai 1990, 27 octombrie 2004). Aceasta schimbare periodica a mecanismului de focar dominant se realizeaza, in medie, cam o data la 18 ani; precedenta schimbare a avut loc in 1987/1988, iar perioada de actiune dominanta a blocului African pare a se fi incheiat. Cu incepere din 2006, in urmatorii circa 18 ani ne aflam intr-o perioada in care domina acelasi stress de compresiune ca acela care a dus la declansarea cutremurelor din 1977 si 1986 !
:12:

Multumim pentru frumoasa urare, este intradevar o dimineata superba de primavara dar friguroasa.
Daca erau inca 15C in plus Dodo nu se supara:8:

Am retinut si eu ceea ce a spus dl. Marmureanu si anume: din studiile facute pe o perioada de time de 300 ani s-a opbservat ca miscarea anumitor placi tectonice nu da seisme majore in Vrancea.
Cum cea care se misca pana in 2006 era placa africana dir. de la INFP ne linistea mereu cand aparea cate un Hancu ghicitor in borcane.
A spus ca placa anatoliana este cea care da seisme mari dar nu este obligatoriu sa se intample asa, mai ales ca seismul din Asia a eliberat foarte multa energie.
Mai devreme sau mai tarziu seismul se va produce iar majoritatea oamenilor habar nu au cum sa se protejeze.
Vor fugi iar ca disperatii pe scari sau mai rau se vor arunca de la etaj(la un moment dat un vecin s-a aruncat de la etaj caci a visat cutremur si s-a ales cu fracturi si contuzii.Norocul lui a fost ca statea la etj 1 sau 2)
Un instalator imi povestea cu nonsalanta cum vecinul lui de la parter a daramat un perete ca sa isi largeasca apartamentul iar mie nu imi venea a crede ce spune.
Asta este adevarata problema: inconstienta unora care fac lucruri pe care nu le gandesc dar nici nu intreaba daca fac bine ceea ce fac.

totusi chestia cu perioadele de 18 ani nu e chiar batuta in cuie (nici macar pomii nu inmuguresc in fiecare an pe aceeasi data) si tocmai de aceea nenea marmureanu a avut si o oarecare doza de noroc cand a afirmat ca pana in 2006 nu poate avea loc un seism >=7 grade Richter. intervalul de 18 ani poate sa fie si mai lung si mai scurt. bineinteles, exact asa cum am spus si la alt subiect, cei de la INFP, ca cercetatori, se bazeaza si pe cu totul alte date,mult mai importante, decat cele statistice.

mi-aduc aminte ca in anii trecuti dupa un seism a aparut la tv la o emisiune si spunea cum ca pana la seismul din \'77, el si infp-istii erau siguri ca mecanismul de producere al seismelor vrancene este similar cu cel al seismelor din california si abia dupa aceea si-au dat seama ca altfel stau lucrurile. asa ca nu mi-ar fi de mirare sa spuna peste cativa ani ca si de data aceasta s-au inselat si de fapt altfel stau lucrurile.

L-am urmarit destul de atent pe dl. marmureanu si nu imi amintesc sa fi spus asa ceva.A spus mereu ca zona Vrancea este atipica si nu poate fi comparata cu nimic. Cineva a spus la tv ca exista o oarecare asemanare cu America de sud dar cam atat.

Ce pot sa iti spun este ca de ceva timp sunt cu ochii pe USGS si EMSC. De cateva luni (am scris prin forum asta) au inceput sa fe mai multe seisme spre noi (China, India, Iran, Grecia, Turcia, etc mai maricele)

Ce pot sa iti spun este ca de ceva timp sunt cu ochii pe USGS si EMSC. De cateva luni (am scris prin forum asta) au inceput sa fe mai multe seisme spre noi (China, India, Iran, Grecia, Turcia, etc mai maricele)

nu este ceva anormal, deoarece tarile mentionate de tine sunt fie la intersectia unor falii importante, fie sunt strabatute de acestea, iar in vrancea nici macar nu se poate vb de falii, ci doar de niste microplaci \"fasnete\" care provoaca ce provoaca (pt unii panica nejustificata) o data la cativa zeci de ani. mai degraba in acele zone e ceva anormal cand nu au loc seisme, decat atunci cand au loc.

ca poate intr-o oarecare masura seismele mai apropiate de noi ar avea o legatura cat de mica, e posibil, nu zic nu, insa nu au o legatura directa cu ce se intampla in Vrancea. Oricum sa privim si partea buna a lucrurilor, cel putin asa am citit intr-un articol, ca aceste seisme mari ce au loc la noi se produc din cauza faptului ca acum vreo cateva zeci de milioane de ani s-a rupt o bucata dintr-o falie care venea de undeva tocmai de prin turcia (cica ar fi avut 400km lungime) si ca aceasta s-ar fi pozitionat pe verticala exact peste \"gaura\" care trimitea lava spre suprafata si astfel s-au stins vulcanii activi din zona Vrancea. si tot bucata asta verticala este aceea ca re provoaca si seismele la noi si ca am scapa de acestea doar peste vreo 10 milioane de ani cand se va scufunda definitiv in astenosfera. o sa caut site-ul si o sa-l postez.

Volumul in care au loc cutr vrancene are o pozitie aproape verticala.
O constatare interesanta arata o repetare la un interval de aprox 20 de ani a perioadelor in care o categ. sau alta de cutr este predominanta.
Aceasta periodicitate are implicatii tectonice, sugerand o alternbanta a unor intervale de timpcand fortele acumulate sub Pamant actioneaza pe diferite directii, in functie de miscarea placilor tectonice.
Cutr puternice sunt cunoscute a se produce in perioada de timp(interval aprox. 20 ani) cand predomina seismele cu plan de falie orientat NE-SV.
Modelele seismotectonice oferite pt zona Vrancea sunt numeroase.
oricum majoritatea arata ca volumul in care se producrcutr vrancene este un bloc de litosfera subdusa in urma cu milioane de ani, cand \"se pregatea\" procesul de formare al Carpatilor.Blocul de litosfera din dreptul zonei de curbura a Carpatilor (vrancea de azi), a rezistat solitar, rupandu-se din restul placii din care facea parte, datorita caracteristicilor proceselor tectonice post-subductie din zona:eek:rientari si intensitati de forte, etc.
A atins apoi curand o stare de relativ echilibru gravitational, fara a-si continua coborarea inmaterialul astenosferic tot mai fierbinte care l-ar fi topit.
Datoritaactiunii fortelor gravitationale a luat o pozitie , aproape verticala pe care o regasim si astazi.

inmajoritatea modelelor seismotectonice imaginate pana in prezent pentru explicarea genezei si producerii cutr vrancene sunt implicate in special 3 unitati tectonice majore reprezentate de:
1 placa est -europeana a carei margine de suud est este situata sub curbura carpatilor orientali, partea sa oceanica ar fi subdus cu milioane de ani in urma de la NE catre SV.

2 subplaca intraalpina in partea de nord-vest.
3litosfera continentala aflata intre falia intramoesica si fala Peceneaga-Camena si care ar reprezenta o \"terminatie\" a subplacii Marii Negre.
Exista de asemenea si a patra unitate tectonica majora, denumita subp[laca Moesica.
Limita de separare dintre subplaca Moesica si \"terminatia\" subplacii ?Marii Negre este reprezentata de falia intramoesica.
Conform altei conceptii ceea ce noi (si alti autori) numim \"terminatie\" subplacii Marii Negre\" este o parte a subplacii Moesice, de aici rezulta si denumirea de \"intramoesica\".
(Cutremurele de pamant pe intelesul tuturor)

Ceea ce am observat eu este de fapt miscarea placii euro-asiatice de care spunea sorin.
Stiu ca noi suntem pe sub placi nu pe falie.

Back
Sus