• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Incalzirea Globala

mist

New member
Înscris
7 Iul 2005
Mesaje
27
Scor reacție
0
si totusi, in aceste conditii, SUA au refuzat sa se implice in anihilarea acestui efect de sera, prin restrangerea activitatii ramurilor industriale puternic poluante ale atmosferei si reducerea utilizarii combustibililor poluanti. Recent, presedintele SUA a afirmat la intalnirea celor 8 care a avut loc in Scotia ca refuza sa ia masuri drastice privind reducerea activitatii ramurilor industriale poluante. Mai degraba pune accent pe dezvoltarea unor tehnologii nepoluante. Pana atunci....plantam cat mai multi copaci care sa consume dioxidul de carbon in exces, sau incetam taierile padurilor amazoniene.
 
Scenarii catastrofale fac ocolul Pamintului

Odata declansat, efectul de sera nu mai poate fi controlat. Cercetatorii recunosc asta. Sute de scenarii, mai mult sau mai putin ingrijoratoare, descriu ce ne-ar putea astepta in urmatoarele decenii.

Intrebarea cea mai nelinistitoare la care incearca sa raspunda specialistii este cind
 
Inapoi la era glaciara

Procesele industriale din intreaga lume emit 6,5 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an, lucru care
 
A innebunit clima


Anul 2005. Luna ianuarie incepe cu +20 de grade la Curtea de Arges si Tirgoviste. In martie, la Sibiu se inregistreaza -25 de grade. In aceeasi luna, o furtuna de zapada blocheaza meciul de fotbal Steaua - Villarreal. Luna aprilie ne aduce inundatii catastrofale in Banat si prima dintre cele 9 tornade din acest an. Iunie: minima absoluta de 8 grade la Oravita. Iulie - potop in Moldova.

Schimbarea dramatica de clima afecteaza si Romania. E doar inceputul.

2005 este un an de extreme pentru intreaga lume. Uraganele din Atlantic au crescut ca violenta si au debutat mai devreme, in sud-vestul Europei seceta face ravagii, in timp ce in centru si sud-est ploile cad in cantitati fara precedent, iar China se confrunta, la rindul ei, cu inundatii devastatoare.

Oceanul s-a mutat in cer

Diferenta majora dintre ploile care au dus la inundatii istorice pina acum in Romania si cele din 2005 este cantitatea enorma de apa: 67 de litri pe metru patrat in numai 60 de minute (iulie, in Maramures). Din an in an si, mai nou, din luna in luna, natura isi bate propriile recorduri.

Acum citeva zile, 140 l/mp in 3-4 ore era o cifra istorica, in timp ce anul trecut meteorologii erau contrariati de 312 litri de apa in 24 de ore (Dobrogea). Specialistii spun ca noua
 
ce parere aveti?pare un scenariu de film..si totusi nu..
mi se pare f bune aceste art si m-am gandit sa ramana arhivate si sa nu uitam ce ne asteapta.
 
Foarte interesant postul nr 3, portiunea cu scenariile....
Temperatura medie creste, mai ales vara, deci verile or sa fie din ce in ce mai calduroase....vreau masina cu AC:crybaby::)
 
din cauza ta e efect de sera!tu cu masina ta umpli aerul de fum!
sa iti cumperi bicicleta si..by the way..era un topic serios..iar tu ai reusit sa il faci varza!:):ack:
in vestul Europei acum sunt temp f ridicate si seceta.in taiwan se asteapta un taifun.la noi in tara panza freatica este plina si tie iti arde de AC.
Terra este in pericol din cauza climei care a luat-o razna si tie iti pasa de AC!
esti culmea,jur!:biggrin:
suntem in 18 iulie.jumatate din vara s-a dus deja si nu cred ca a lesinat nimeni de cald in Romania.numai tu te miorlai ca un pisic.:tongue:
 
Masian mea nu polueaza, respecta normle ede poluare Euro 2:tongue:

Iar despre caldura azi a fost cumplit de cald in Bucuresti, iar maine se anunta 34 de grade...:)
 
Vine sfarsitul lumii?
Autoritatile din mai multe tari de pe glob se confrunta cu probleme meteorologice si fenomene naturale de o amploare fara precedent, precum seceta, temperaturi foarte ridicate, incendii si furtuni puternice. in Europa, in partea de vest a continentului s-au inregistrat cele mai grave secete din ultimii 60 de ani, in timp ce in partea centrala si estica ploile si inundatiile au produs pagube catastrofale..
*Franta. 51 din cele 96 de departamente regionale se confrunta cu situatii de criza din cauza secetei. in vestul tarii nivelul apelor a ajuns la cel mai scazut nivel din 1976, in timp ce in sud invazia lacustelor a afectat grav recoltele. Presedintele Jaques Chirac a facut apel la francezi sa \"limiteze consumul abuziv de apa\".
* Spania. Aceasta tara se confrunta cu cea mai puternica seceta din 1940, focare de incendiu fiind localizate, la sfarsitul saptamanii trecute, in cea mai mare parte a Spaniei. Iarna si primavara anului 2005 au fost cele mai secetoase din ultimii 60 de ani, cantitatile de apa din rezervoare sca- zand cu circa 80%. Nivelul raurilor de pe tot cuprinsul tarii e la o treime din cel normal. Recolta din centrul si sudul tarii a fost compromisa in proportie de peste 50%.
* Germania. E afectata de inundatii grave dupa ce ploi abundente au cazut timp de mai multe zile.
* Bulgaria. Cel putin cinci persoane au murit in urma inundatiilor catastrofale inregistrate in mai multe regiuni ale tarii.
* Italia. Protectia Civila din Italia a anuntat ca 50 de incendii au izbucnit incepand de la sfarsitul saptamanii trecute, din care 17 s-au declansat luni. Potrivit aceleiasi surse, cele mai afectate au fost regiunile din centrul si sudul peninsulei. sase incendii s-au declansat in Calabria, in sudul Italiei, iar alte patru in regiunea Romei. Seceta si temperaturile foarte ridicate au favorizat izbucnirea incendiilor in numeroase regiuni, Sardinia fiind afectata in mod special. Nordul peninsulei a fost decretat, marti, zona de risc, numeroase echipe ale Protectiei Civile, padurari si pompieri fiind mobilizate in aceasta zona. Opt elicoptere au fost nevoite sa intervina in Sardinia pentru a tine sub control focarele de in- cendiu.
* Elvetia. O furtuna foarte puternica s-a abatut, luni dupa-amiaza, asupra zonelor adiacente lacului Leman din Elvetia, un trecator fiind ranit de un arbore doborat la pamant, a comunicat politia locala. Cel putin 170 de persoane au fost sinistrate in cantonul Vaud, aflat pe malul nordic al lacului, in special din cauza caderii copacilor si vitei de vie din zona. Celebrele podgorii de pe malul lacului, dintre Lausanne si Montreux, au fost devastate de grindina. Frunzele si ciorchinii de struguri au fost smulsi de pe araci, compromitand renumita recolta de vin alb a Elvetiei. in toata regiunea afectata vehiculele au fost avariate, mai multe geamuri si vitrine s-au spart, iar copacii si stalpii de telegraf s-au prabusit pe sosea, determinand inchiderea drumurilor si a unei linii de cale ferata.
* Portugalia. La Algarve, o regiune meridionala din Portugalia preferata de turisti, furnizarea apei ar putea fi oprita in anumite intervale orare, in cazul in care autoritatile nu vor diminua consumul, au afirmat responsabili locali. Furnizarea apei ar putea fi oprita in cursul serii, incepand din urmatoarele zile, chiar in momentul in care turistii se spala si se pregatesc sa cineze, a avertizat Artur Ribeiro, director al companiei locale Aguas do Algarve. \"in cazul in care nu va fi rationalizata, furnizarea apei ar putea fi oprita in orice moment\", a declarat acesta agentiei de presa Lusa. Ribeiro le-a cerut locuitorilor sa nu-si spele masinile si a facut apel la autoritati sa nu mai ude gradinile publice. Portugalia se confrunta cu cea mai puternica seceta din 1940. 97 la suta din teritoriul tarii se confrunta cu seceta severa sau extrema, potrivit Institutului Apei.
* Canada. Quebecul se confrunta, la randul sau, cu cele mai grave incendii de padure din anul 1941, a anuntat Societatea provinciala de Protectie a Padu- rilor impotriva Focului (SOPFEU), precizand ca 900 de pompieri au fost mobilizati, luni, in lupta cu cele 125 de focare de incendiu din provincia Quebec. De la inceputul verii, 755 de incendii au distrus aproape 400.000 de hectare de padure din Quebec. sase dintre aceste incendii au scapat de sub control, unul acoperind o suprafata de 4.000 de hectare, fiind localizat la 15 kilometri sud de Liebel-sur-Quevillon, mica localitate din partea central-nordica a provinciei. O ploaie abundenta a cazut, luni, asupra acestei regiuni, dupa mai multe saptamani de seceta si temperaturi foarte ridicate, astfel incat pentru moment evacuarea locuitorilor din aceasta zona a fost amanata. \"Este o adevarata binecuvantare. Multi oameni vor fi fericiti\", a declarat Lacasse. Societatea provinciala de electricitate, Hydro-Quebec, a evacuat, duminica, 2.000 dintre angajatii sai care lucrau pe un santier hidroelectric din golful James, situat in nord-vestul provinciei, de teama ca principala cale de acces catre restul provinciei ar putea fi afectata de incendiu. Depasiti de situatie, responsabilii din Quebec au cerut ajutor celorlalte provincii canadiene si mai multor state americane situate in vecinatate. Marile societati forestiere au fost obligate, in urma cu opt zile, sa suspende activitatea de taiere a arborilor, trimitand astfel, sute de oameni in somaj tehnic.
* Kuweit. Directorul serviciului meteorologic din Kuweit a anuntat, luni, ca au fost inregistrate temperaturi de peste 50 de grade Celsius la umbra, valori termice care se apropie de recordul stabilit in 2000. \"Temperatura inregistrata duminica, la umbra, a fost de 50,6 grade Celsius\", acesta fiind cel mai ridicat nivel din acest an, a declarat Khaled al-Shuaibi intr-un interviu acordat AFP, reamintind ca la 16 iulie 2000 termometrele au inregistrat 50,8 grade Celsius la umbra, acesta fiind recordul de caldura din emiratul arab din Golf.

Nivelul oceanelor ar putea creste cu 7 metri

Consecintele demografice ale incalzirii globale ar putea conduce, in secolul al XXI-lea, la \"sfarsitul lumii pe care o stim\", prezice profesorul Tim Dyson, care participa la Congresul International privind Populatia, de la Tours, Franta. Cu o incalzire globala de 1,6 pana la 6,6 grade Celsius pana in 2100, \"schimbari nefavorabile s-ar putea manifesta pe mai multe fronturi, cu efecte negative cumulative\", continua specialistul britanic. \"De exemplu, inundarea zonelor de coasta, care ar putea fi in parte rezultatul cresterii nivelului marii si al caderilor de precipitatii mai mari, ar putea conduce la pierderea unei mari parti din terenurile cultivabile si infrastructurile urbane, antrenand o crestere a pretului hranei, migrarea la scara mare si probabil tulburari socio-politice. Oamenii nu isi vor schimba atitudinea decat atunci cand vor simti ei insisi fenomene meteorologice nefaste\", crede Dyson. \"Calota de gheata a Groenlandei, care contine suficienta apa pentru a ridica nivelul oceanelor cu circa 7 m, a inceput sa se topeasca si s-ar putea prabusi foarte rapid din cauza cresterii cantitatii de apa dulce de la baza calotei. Aerul se incalzeste deasupra oceanului, fenomenul de evaporare se intensifica si astfel apa rece salina coboara spre adancuri. Apa sarata si rece de sub gheata e atat de densa incat se scufunda, aceasta ar putea fi o explicatie\", e de parere si Dumitru Balta, meteorolog in cadrul Agentiei Nationale de Meteorologie.
Articol de: Calin Stroila

http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=magazine&detail=article&aid=121308

***

Astazi cineva se intreba daca tot ce se intampla cu Romania nu este cumva si un razboi energetic.multe carti ...prevad ca Romania este Pamant Sfant si ca tara si oamenii au capacitati aparte,ca Iisus va veni aici sau se va naste aici...
Ce e drept dezastrele din ultima vreme nu prea ne lasa sa credem asta..dar daca nu cureti o rana de puroi pana la sange..va acapara tot si partea buna va dispare si ea.
ce stiti de previziuni?ce parere aveti?
 
Incalzirea globala si exploatarea abuziva a resurselor planetei provoaca schimbari climatice catastrofale
Incalzirea globala
 
Boli agresive pe fondul schimbarii climatice
O data cu incalzirea climei si subtierea stratului de ozon, se inregistreaza o modificare la nivelul bacteriilor, aparand mutatii in special de rezistenta si de virulenta, un exemplu in acest sens fiind SARS, boala descoperita in urma cu doi ani si care mai are inca multe enigme. Declaratia apartine medicului Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de boli infectioase \"Matei Bals\" din Bucuresti.


din cauza schimbarilor climatice f multi virusi au devenit imuni,au suferit mutatii genetice si multi specialisti sunt ingrijorati de aceste evenimente ce in curand pot deveni letale.
incotro ne indreptam?intreb din nou..sau mai bine zis ma intreb..
 
Sudul tarii devine desert Intr-un viitor nu prea indepartat o mare parte din teritoriul Romaniei s-ar putea transforma in zone desertice. Conform specialistilor meteorologi, Romania este prima tara europeana situata la nord de paralela 44 care se confrunta la modul serios cu asa numitul fenomen de desertificare. Exista pericolul ca sudul tarii sa fie ingropat treptat in nisip, Bucurestiul putand deveni prima capitala europeana situata in mijlocul unui mic desert. Cele mai sumbre viziuni si prognoze referitoare la evolutia climei pe glob par sa se adevereasca, specialistii reusind in ultimul veac sa adune date concrete despre modul in care va arata lumea in urmatorii 100 de ani. Daca la nivel global situatia a fost discutata si analizata pe toate fetele, majoritatea oamenilor de stiinta cazand de acord asupra faptului ca Pamantul se \"incalzeste\", efectul de sera fiind se pare principalul vinovat, la nivel national datele facute publice de Administratia Nationala de Meteorologie sunt de natura sa traga un semnal in plus de alarma. Teritoriul national este afectat, intr-un grad mai mare sau mai mic, de secete frecvente, pe perioade tot mai lungi si in ani consecutivi. Consecinte directe? Milioane de hectare de culturi agricole distruse sistematic, cantitati tot mai mici de apa in sol si, cel mai grav, aparitia fenomenului de desertificare. \"Datele climatice din ultimul secol evidentiaza o incalzire treptata a atmosferei si o reducere semnificativa a cantitatilor de precipitatii, elemente considerate nocive pentru culturile agricole, precum si pentru utilizarea resurselor de apa. Conform datelor meteorologice, analizate pe o perioada de 40 de ani, respectiv 1961-2000, se evidentiaza faptul ca zonele cele mai vulnerabile la fenomenul de seceta agricola extrema sunt cele sudice si sud-estice, indeosebi sudul Olteniei, Munteniei si al Moldovei, Baragan si Dobrogea\", explica Elena Mateescu (foto medalion), seful Departamentului Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. Teritoriul cu o desertificare intensa si un risc mare de seceta include toata Campia Romana, sudul Moldovei, in lungul raului Prut pana in orasul Iasi, Podisul Dobrogei, Delta Dunarii si intr-un procent mai mic Campia Vestica. Zona afectata de seceta este si mai mare, ea acoperind intregul fond arabil al Romaniei, iar zonele atacate deja de degradarea solului acopera jumatate din teritoriul national. Meteorologii sunt categorici: Romania este prima tara europeana situata la nord de paralela 44 confruntata la modul serios cu fenomenul de desertificare. Cauzele care au dus la aceasta situatie in Romania sunt schimbarile curente de clima, degradarea continua a solului datorita unor practici necorespunzatoare, taierea intr-un mod haotic a padurilor etc. inregistrarile meteorologice efectuate pe o perioada mai mare de 100 de ani arata o tendinta evidenta de desertificare pe o suprafata de 3 milioane de hectare in Dobrogea, estul Munteniei si Sudul Moldovei. in situatia in care fenomenul nu va cunoaste o ameliorare semnificativa, in urmatorii 100 de ani Bucurestiul ar putea fi pozitionat in mijlocul unui mic desert.


http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=magazine&detail=article&aid=12273
 
culmea este ca acest art nu e sf..este extrem de adevarat.in ultimii ani a devenit ceva obisnuit sa avem temp de 40C in orase si chiuar mai mult.nu vorbim de temp data la buletinul meteo ci de adevarata temp pe care o infruntam.
nimeni nu ia nici o masura..toti sunt ocupati sa se certe sau sa fure ce a mai ramas de furat.
daca nu se incepe cu o impadurire masiva nu stiu ce se va intampla.nici iernile nu sunt blande caci au fost zile extrem de reci in ultimii ani.
degeaba scrie presa..degeaba se trag semnale de alarma..numai cativa nebuni ca noi citesc ...
 
In orase, vara la soare, la nivelul asfaltului temperaturile ajung la 65-70 grade....:)

Nr mortilor datorita caniculei a depasit 50; sunt mai multi morti din cauza caniculei decat de la inundatii.
 
da asa este.56 de morti stiam eu.faza e ca nici nu se pazesc.
 
Inundatiile frecvente, efect al schimbarilor climatice

\"Prin efectul global de sera, se resimte pe plan mondial o crestere a temperaturii. Din cauza faptului ca temperatura aerului de pe suprafata Pamantului creste mai repede decat cea a atmosferei, gradientul temperaturii, adica distribuirea temperaturii in atmosfera, devine mai mare\", asa explica expertii organizatiei internationale de protectia mediului - Greenpeace fondul general al actualelor fenomene meteorologice si hidrologice extreme, care in aceasta vara au afectat puternic si tara noastra. Ei au adus la cunostinta opiniei publice cateva din principalele concluzii ale ultimului raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), organism infiintat de Natiunile Unite, destinat studiului schimbarilor climatice si dezvoltarii de strategii. Din cauza temperaturilor in crestere oceanele se incalzesc, iar o mai mare cantitate de apa se evapora in atmosfera. Ca urmare, numarul si intensitatea evenimentelor meteorologice extreme, cum sunt ploile puternice, de durata, vor creste.
\"In acest an au avut loc inundatii de mai multe ori, ca urmare a campurilor de presiune scazuta aparute deasupra Marii Mediterane si care au trimis cantitati uriase de precipitatii in zona de sud-est a Europei. Romania a cazut deja victima inundatiilor si este de asteptat ca situatia sa se agraveze in viitor\", sunt de parere reprezentantii Greenpeace.
http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z10092005&idx=54
 
Back
Sus