Eu l-am nimerit destul de \"bine\". Eram in Iasi, zona \"buna\" de altfel. Eram in bucatarie, vremuri de studentie, mancare asa cam ce mai putusem incropi. Eu stateam in capatul mesei exact de langa usa care dadea spre iesirea in hol (2 camere decomandat etajul 1), colegul de apartament era langa mine, de-a latul mesei, iar in celalalt capat al mesei era un prieten comun care venise cu prietena in vizita la noi. Terminaseram de mancat si stateam la o tigara si-un \"pahar de vorba\". Intamplarea face ca subiectul discutiei era Ceausescu si ce a facut el bun / rau pentru Romania, totul vazut prin ochii unor oameni care au prins prea putin din respectiva epoca in asa masura incat sa si inteleaga altceva decat le putea servi o carte de istorie.
Tot discutand, colegul asta al meu de camera care statuse de-a latul mesei, se aseaza in fund pe podea, sprijinindu-se de dulapul care era in fata mesei (una din partile mesei era in perete, bucatarie oarecum stramta). Tot discutand il aud deodata pe tipul asta cum zice \"bai, e cutremur\". Initial ne-am uitat la el, mentionez ca ascultam un radio pe \"fudal\", nu am auzit nici caini, nici fosnete, nimic. Pur si simplu ne-am trezit luati pe nepusa masa. Am vazut becul din bucatarie (agatat bineinteles, cum se poarta) cum incepe sa se legene de colo colo, m-am ridicat de pe scaun si am simtit cum incepe sa-mi fuga pamantul de sub picioare. Mentionez ca am simtit foarte mult ceea ce s-ar numi unda S. P-ul cred ca a trecut fara sa-mi dau seama prea mult, pur si simplu simteam cum podeaua se duce dintr-o parte in alta. Bineinteles ca fata s-a panicat, a inceput sa fuga pe scari (n-a mai contat ca toti strigam sa stea in casa).
Norocul nostru a fost faptul ca am avut parte de ceva destul de slab, as putea spune, nu s-a creat o panica prea mare. Cel putin initial. Pentru cunoscatori mentionez ca am stat atunci in C.U.G.2 , undeva la bloc 1054 daca-mi aduc bine aminte. Din cate am inteles blocurile alea ar fi destul de noi si bine facute, nu sunt expert in domeniu. Oricum din fata scarii se vedea combinatul C.U.G. , gardul incepea de langa aleea din fata blocului si, de asemenea, dupa acest combinat era calea ferata spre vaslui-bucuresti si dealuri. Odata cu producerea acestui cutremur, din cate am inteles, cateva valve de la un CET (care, bineinteles, era foarte aproape de noi - cum altfel?
) s-au deschis si incepuse ceva de genul unei evacuari fortate a aburului din instalatie, cazane, nu cunosc decat foarte relativ cum este sistemul. Oricum, fiind combinatul pus intr-o zona asemenea unei vai, sunetul acela care s-a auzit cateva minute bune a fost amplificat de aceasta asezare si pot sa spun ca se auzea atat straniu dar ca si cum ar vui pamantul foarte tare. Practic ne gandeam ca cine stie ce urmeaza sa vina si ne pregateam pentru ce este mai rau. Noroc de cativa vecini care, stiind despre ce e vorba, si realizand ca altceva nu ar avea ce sa fie (cutremurul trecuse de cateva minute bune) ne-au linistit.
Concluzie: nu stati 1 ora afara, la 11 noaptea, in zona moldovei, in toamna tarzie, in pijamale. Riscati ceea ce am facut eu: o gripa de pomina (dar na, nu am avut cu cine sa ma inteleg sa intram in casa, erau toti prea speriati).