• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Nelamurire: efectul cutremurelor in Romania si in strainatate

T

testtest

Guest
Am gasit forumul acesta foarte interesant mai ales pentru sfaturile cu ce trebuie facut in caz de cutremur am cautat pe internet asa sfaturi dar numai aici am gasit o lista atat de bine facuta si atat de complecta.
Am o nelamurire si nu am inteles de ce cutremure mari din alte tari au fost mai dezastruoase adica efectele lor au fost mai puternice decat la noi. de ex cutremure de 6,5 grade rihter au fost devastatoare la straini si la noi cutremure de peste 7 grade nu au daramat nimic, in afara de cel din 1977 adica in 86 si in 90. care e secretul?
 
Sunt doua aspecte:
-cutremurul are o anumita magnitudine in epicentru, masurata in grade Richter (6.5, 7 grade, etc), iar intr-un anumit loc(oras, etc) cutremurul are o anumita intensitate (masurata in grade Mercalli, si care poate fi doar nr intreg de la 1 la 12), si aceasta depinde de distanta fata de epicentru, adancimea cutremurului, tipul solului in acel loc, \"barajele\" din calea cutremurului (spre exemplu muntii).
-apoi mai conteaza si calitatea constructiilor, ca poate in alte tarii (banuiesc ca te referi la Turcia) calitatea constructiilor e mult mai slaba ca la noi.
 
Cutremurele vrancene sunt atipice.
Alt aspect este ca in zona Vrancea nu sunt placi continentale ci subplaci.

Cutremurul din Asia (decembrie 2004) nu a facut pagube el in sine ci valul tsunami.Acesta a fost un cutremur de suprafata (10km) si efectele lui ar fi fost catastrofale daca era pe uscat si nu in largul marii Andaman.

In zona Vrancea se produc cutremure de mare adancime si din ce a spus dl Marmureanu cu cat este mai adanc cu atat este mai putin periculos pentru Bucuresti dar afecteaza Iasi-Chisinau-Moscova.
Este vorba despre undele seismice care se propaga altfel.
Cutremurele din Turcia, Grecia, etc sunt deasemeni cutremure de suprafata si forta lor este resimtita mai puternic, tot dincauza acestor unde seismice.
Foarte importanta este si compozitia solului ca dealtfel si muntii care sunt un fel de bariera.
 
Turcia se afla la imbinarea placilor tectonice si acolo se produc foarte multe cutremure mici din cauza frictiunii si miscarii acestor placi.
Am inteles ca desi se stie foarte bine ce risc seismic este in zona , unii constructori au folosit nisip de mare (din scoici si alte aluviuni marine) pentru prepararea betonului.Total gresit caci nu este rezistent.
 
Back
Sus