• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Noutăţi ştiinţifice

Alin Todor

New member
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
289
Scor reacție
0
Fizicienii de la Acceleratorul de Particule CERN din Geneva afirma ca unul din experimentele lor ar putea da peste cap un secol de cercetari si certitudini stiintifice.
Ei vor publica online descoperirea si vor astepta opinia altor oameni de stiinta, pentru ca testul lor, repetat de 15.000 de ori in decursul a trei ani, vine cu o concluzie aparent imposibila: particule microscopice de materie au depasit viteza luminii.
“Visul meu este ca un alt experiment, independent de al nostru, sa descopere acelasi lucru. Atunci voi fi linistit. Acum noi nu afirmam nimic, vrem doar sa fim ajutati de comunitatea stiintifica, pentru a putea intelege rezultatul nebunesc al testului nostru, pentru ca este chiar un rezultat nebunesc. Iar consecintele pot fi extraordinare”, declara fizicianul Antonio Ereditato pentru BBC.
Savantii de la CERN se tem ca ar fi putut comite greseli sistematice in timpul efectuarii testului, greseli de care nu isi pot da seama si de aceea asteapta opinia unor cercetatori independenti.
In prezent, toate teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativitatii a lui Albert Einstein, se bazeaza pe ideea ca nimic nu poate depasi viteza luminii. Daca aceasta se va dovedi o ipoteza gresita, un secol de cercetari stiintifice ar trebui revizuit.
Concluziile specialistilor de la CERN vor fi prezentate astazi intr-o conferinta de presa, pe care o veti putea urmari LIVE aici.

Sursa

Cu o mică, dar foarte mică corecţie, articolul este tare: Einstein nu a afirmat că nimic nu poate depăşi viteza luminii, el a afirmat ca nimic nu poate fi accelerat peste acestă viteza. Dacă fizicienii de la CERN au reuşit cumva să dovedescă existenţa tahionilor, chiar că ar fi o descoperire de top. Ramâne de văzut.
 
Foarte interesant articolul. Totusi cred ca nu este vorba de tahioni - particule ipotetice cu masa imaginara si energie negativa - ci de mult mai cunoscutii neutrini, emisi de undeva de la CERN si detectati in Italia la Gran Sasso, despre care se cunoaste ca au o viteza foarte apropiata de viteza luminii. Prin anii '30 neutrinul reprezenta o ciudatenie de particula introdusa de Pauli pentru a explica - de data aceasta - abateri de la legea conservarii energiei.

Cateva referinte pentru neutrini:
- Wikipedia
- Cursuri
- Scientia.ro - Neutrino - particula fantoma
- Scientia.ro - Neutrinii de mare energie
- Scientia.ro - Misterul miezului pamantului rezolvat Tot la Gran Sasso s-au pus in evidenta geo-neutrinii, cu ajutorul detectorului Borexino.
- Geo-Neutrinos: Discovery of Subatomic Particles Could Answer Deep Questions in Geology
- Universite Catholique de Louvain - A new limit on Vmiu to Vtau oscilations

- The strange case of solar flares and radioactive elements

\"It's a mystery that presented itself unexpectedly: The radioactive decay of some elements sitting quietly in laboratories on Earth seemed to be influenced by activities inside the sun, 93 million miles away\"

Radioactive Decay Caused by Neutrinos?

\"Not quite so well known is Nicola Tesla’s speculation that radioactivity might be caused by small particles which are omnipresent and capable of passing any (non-radioactive) matter almost without leaving any traces [3].
Neutrinos fit that description very well. A part of the omnipresent neutrinos come from the sun. The distance from sun to earth varies periodically with a period of 365 days, with the minimum distance around mid January and the maximum distance around mid July. Consequently, the solar neutrino flux on earth should change approx. sinusoidally throughout the year, with the maximum around mid January and the minimum around mid July, under the assumption that the number of neutrinos produced by the sun and radiated towards the earth remains fairly stable. The relative peak amplitude of the annual neutrino flux variation on earth should in this case be approx. ± 3.3%.
If Nicola Tesla were right, there should be some periodic, approx. sinusoidal variation of the decay rate of radioactive substances, with a period of 365 days and its positive peak around mid January.\"

"Ciudatenia" acestor particule consta in faptul ca desi sunt "la fel de numeroase ca si fotonii", interactioneaza foarte putin cu materia si au energii mult mai mari. Ba chiar mai mult, la trecerea prin materie isi schimba "tipul" - flavor - (electronic, miuonic, tauonic ), astfel explicandu-se deficitul -considerabil- de neutrini solari (teoria MSW). Desi a fost prevazut in 1930 si pus in evidenta in 1956, multe dintre proprietatile neutrinului raman invaluite intr-un anumit mister datorita interactiunii lui foarte slabe cu materia.

Oricum depasirea vitezei luminii nu este foarte mare. Maxim 5-6 procente, la experiente bazate pe neutrini. S-au gasit explicatii si la deficitul neutrinilor solari care este de 50-60 de procente. Omenirea a trait mii si mii de ani in acest flux de neutrini emisi de soare fara sa bage de seama.

\"Every second, in the region of the Earth, about 65 billion (6.5×10^10) solar neutrinos pass through every square centimeter perpendicular to the direction of the sun.\"
Sa speram ca se va gasi o explicatie acceptabila si pentru aceste experimente (distanta calculata tinind cont de raza de curbura a pamantului - ar mai trebui vreo 35 de km, sisteme de referinta neinertiale, diferite fenomene fizice in detectori care ar putea sa genereze o anumita incertitudine in masurarea timpului,etc. Daca nu se gaseste nimic plauzibil, ramane oricand valabila acea neomogenitate spatio-temporala descrisa in multe filme S.F. :clapping: - "gaura de vierme".

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gaura_de_vierme
 
Da, sunt de acord că tahionii sunt particole ipotetice. Problema, aşa cum o văd, dacă este vorba despre neutrini, e că s-ar putea să fie vorba ori de un tip necunoscut, ori de ceva asociat cu DARK ENERGY. Oricum, energia a "ceva" care se deplaseaza mai repede ca viteza luminii este cu atât mai mică cu cât viteza sa creşte (Un corp care se deplaseaza cu o viteză mai mare decât viteza luminii, este tot mai greu de "frânat" cu cât se apropie de viteza luminii), şi asta ţine de comportarea materiei întunecate. Oricum, era un exemplu interesant la nivel filozofic : Poţi trage asupra unei ţinte cu un proiectil mai rapid decăt viteza luminii, dar pentru un observator extern ţinta va emite un proiectil supraluminic cu o asemenea precizie încât va intra pe ţeava armei ...
bigsmile.gif
Şi atunci, de fapt, ce au detectat cei de la CERN ??? Sper să aflăm, chiar sunt curios
 
Particulele sunt cunoscute (neutrinul miuonic emis la CERN si detectat dupa "oscilatie" la Gran Sasso sub forma de neutrin tau), doar ca sosesc cu "60 de nanosecunde" mai devreme, deci mult mai putin decat evaluasem initial. Gran Sasso, un masiv muntos - Stanca Mare- si o statiune alpina se gasesc in regiunea Abruzzo din Italia. Sub munte -pentru a micsora influenta fondului radiatiilor cosmice - este construit un laborator pentru fizica particulelor, care este considerat cel mai mare laborator de acest tip din lume. Domeniul principal de cercetare este studiul neutrinilor emisi de aceleratorul de protoni - SPS (Super Proton Synchrotron) - de la CERN.

Wikipedia

Since late August 2006, CERN has directed a beam of muon neutrinos from the CERN SPS accelerator to the Gran Sasso lab, 730 km away, where they will be detected by the OPERA (OPERA - Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) and ICARUS detectors, in a study of neutrino oscillations that will improve on the results of the Fermilab to MINOS experiment.

In May 2010, Lucia Votano, Director of the Gran Sasso laboratories, announced that \"the OPERA experiment has reached its first goal: the detection of a tau neutrino obtained from the transformation of a muon neutrino, which occurred during the journey from Geneva to the Gran Sasso Laboratory.\" This finding indicates a deficiency in the Standard Model of particle physics, as neutrinos would have to have mass for this change to occur.

An effort to determine the mass of the neutrino, called CUORE (Cryogenic Underground Observatory for Rare Events), is schedule to begin in 2011. The detector will be shielded with lead recovered from an ancient Roman shipwreck, due to the ancient lead's lower radioactivity than recently minted lead. The artifacts are being given to CUORE from the National Archaeological Museum[disambiguation needed] in Cagliari.[2]

In September 2011, Dario Autiero of the Institut de Physique Nucléaire de Lyon presented findings that indicated neutrinos were arriving at OPERA about 60 ns earlier than they would if they were travelling at the speed of light. These results are as yet unexplained.

Experiente similare au mai fost efectuate in SUA (Fermilab - Batavia, Illinois, cu detectorul indepartat in Minnesota) si in Japonia - K2K experiment (KEK to Kamioka)-, unde s-a pus in evidenta oscilatia neutrinului in 1998 pe baza neutrinilor atmosferici (Super-Kamiokande).

Principiul experimentului este ilustrat aici.

CERN - From Geneva to Gran Sasso in 2.5 milliseconds!

Totusi daca datele din articole sunt corecte o diferenta de 60 de nanosecunde nu este foarte mare. Daca ar fi sa o transpunem in distante ar fi:

3x10^8 metri/secunda x 60x10^-9 secunde= 18 metri

Cred ca se va gasi o explicatie pentru cele 60 de nanosecunde :clapping: - incertitudinea de masura calculata de ei fiind de 10 nanosecunde - sau mai putin de 18 metri - la o distanta de aproximativ 730 de km. Depasirea vitezei luminii ar fi de doar 0,0025% (2.5 x 10^-5).
Cateva amanunte interesante se pot gasi aici:

http://www.ziare.com/magazin/cercet...u-eroare-vezi-opiniile-cercetatorilor-1122811

Ce ar mai fi de amintit - ca sa facem o mica legatura cu cutremurele - este ca Gran Sasso se afla foarte aproape de L'Aquila unde s-a produs cutremurul din 6 aprilie 2009, iar cercetatorul Giampaolo Giuliani - cel care a incercat sa alerteze populatia din cauza emisiilor de radon - lucra tocmai la acest laborator.

http://www.guardian.co.uk/world/2009/apr/06/italy-earthquake-predicted

Cateva detalii tehnice interesante pot fi gasite aici:
Scientia.ro - Neutrinii, mai rapizi decât lumina. Detalii

Au luat in consideratie si deplasarea laboratorului din Gran Sasso in urma cutremurului din L'Aquila.

Măsurarea distantei parcurse

Distanţa a fost măsurată cu ajutorul GPS-urilor, care, în mod normal, nu au o precizie suficient de bună. Cercetătorii au efectuat însă o serie de controale şi corecţii, care îi fac încrezători în rezultatul obţinut. Ba mai mult, pe durata experimentului (circa 3 ani de zile) au reuşit să măsoare o modificare a distanţei între CERN-Geneva şi Gran Sasso de circa 7 cm, în urma unui cutremur.
 
Controversa descoperirii care schimba fizica. Ce spune Stephen Hawking despre rezultatele de la CERN

Experimentul controversat anuntat de savantii de la CERN, care sugereaza ca particule subatomice ar fi depasit viteza luminii, starneste reactii diverse in randul fizicienilor din intreaga lume.
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuti experti in domeniu, se declara rezervat in privinta celor afirmate la CERN. El spune ca trebuie facute mai multe experimente si deocamdata nu se poate afirma nimic cert.
Un alt fizician, Brian Cox, a afirma pentru postul de radio BBC ca aceasta ar putea fi cea mai importanta descoperire stiintifica din ultimul secol. Este ceva atat de spectaculos incat pare incredibil.
Fizicianul astralian John Costella este insa foarte circumspect si considera ca anuntul facut este o gafa jenanta a specialistilor de la CERN.
Cea mai nonconformista reactie vine insa din partea profesorului Jim Al-Khalili de la Universitatea Surrey. El spune ca este gata sa-si manance chilotii in direct la o emisiune TV, daca se va dovedi ca viteza luminii a fost intr-adevar depasita.
Ieri, fizicienii de la CERN au anuntat ca, potrivit unui experiment realizat in decursul a trei ani, particule subatomice au depasit viteza luminii. Ei au cerut sprijinul comunitatii stiintifice, pentru a verifica rezultatele si a vedea daca nu cumva au gresit ceva in timpul testelor.
Daca se va dovedi corecta afirmatia lor, savantii vor fi nevoiti sa rescrie mare parte din legile fizicii, inclusiv teoria relativitatii a lui Albert Einstein.
Descoperire istorica la CERN. O particula a batut viteza luminii: 730 km in 2,3 milisecunde
Stire preluata de pe http://stirileprotv.ro/exclusiv-onl...lotii-declaratia-socanta-a-unui-fizician.html

Sursa

Trecând peste reacţii şi controverse, sunt ff curios ce au detectat, de fapt şi cum. Dacă s-a depăşit viteza luminii, atunci efectul (detecţia) precede cauza (emisia neutrinilor)...
Oare mioni s-au combinat în detector într-un neutrin supraluminic care s-a deplasat către CERN ???? Măcar dacă am afla odată ce au detectat şi cum, suspansul ăsta omoară...
 
Trebuie să justifice şi ei investiţia de-acolo. Eu zic să fiţi mai calmi, vorba lu' băiatu' ăla paralizat.
Cât despre bazaconiile dspre dark matter/energy... :clapping: Săracii, se chinuie unii de ani de zile să pună în evidenţă WIMP-ii.
 
Nu am depasit viteza luminii, dar am reusit sa contractam timpul

Un total de 15.000 de neutrini, particule care strabat Universul, au fost lansati, pe o perioada de 3 ani, de la CERN la Gran Sasso, aflat la 730 de kilometri distanta, unde au fost captati dedetectori uriasi. Lumina ar fi parcurs distanta in circa 2,4 miimi de secunda, insa neutrinii au facut-o cu 60 de nanosecunde - sau 60 de miliardimi dintr-o secunda - mai rapid decat lumina.
Neutrinii au plecat din Geneva si au ajuns in Gran Sasso intr-un timp cu 60 nanosecunde mai mic decat i-ar fi trebuit luminii sa parcurga acelasi drum. S-a masurat timpul, nu viteza.

Ipoteza:
Cu cat viteza de deplasare se apropie mai mult de viteza luminii, timpul incepe sa se contracte proportional astfel incat, atunci cand se atinge viteza luminii timpul nu mai poate fi definit pe motiv ca nu exista.
Atingerea vitezei luminii presupune experimentarea nontimpului. Pentru nontimp se poate adopta definitia vesniciei, cu amendamentul ca vesnicia nu presupune un timp infinit de mare, ci presupune chiar lipsa timpului.

Demonstratie:
15.000 neutrini au strabatut distanta Geneva - Gran Sasso intr-un timp cu 60 de nanosecunde mai mic decat timpul necesar luminii sa parcurga aceeasi distanta. Viteza luminii neputand fi depasita, rezulta ca timpul este cel care s-a contractat in acest experiment.

De ce nu poate fi depasita viteza luminii
Chiar timpul este cel care ne arata ca structura de rezistenta a Universului este cauzalitatea.
In urma acestui experiment rezulta ca timpul ar trebui inteles ca fiind atat cat ii trebuie cauzei sa se transforme in efect, timpul nefiind o constanta.
Deplasandu-te cu viteza apropiata de cea a luminii, incepi sa vezi dilatarea Universului (vezi cum se creeaza Universul), iar in momentul in care atingi viteza luminii practic experimentezi cumva crearea Universului. Sa depasesti viteza luminii ar insemna sa fi mai rapid decat insusi Universul in procesul lui de creatie. Asta ar fi imposibil, pentru motivul ca n-ai sti spre ce sa te indrepti.
Este imposibil sa te deplasezi cu o viteza mai mare decat viteza luminii, pentru simplul motiv ca nici macar Universul nu o face. Sau viteza maxima in Univers este viteza cu care insusi Universul se creeaza pe sine. Iar aceasta viteza este maxima, ea neputand fi depasita pentru motivul ca in drumul tau spre viteza luminii ai contractat, ai "consumat" tot timpul disponibil, momentul cand ai atins viteza luminii fiind momentul in care timpul nici macar nu mai exista ca notiune, acesta fiind si momentul in care efectul devine propria cauza si astfel putand fi inteles nontimpul sau vesnicia.
In urma acestui experiment, se pare ca Universul a inceput sa existe ca Univers, din momentul in care Cauzei i-a trebuit ceva Timp sa se transforme in Efect. Momentul in care Cauza si-a vazut Efectul pentru simplul motiv ca a avut Timp sa-l vada este momentul nasterii Universului.
Iar asta s-a intamplat doar datorita faptului ca viteza cu care s-a desfasurat procesul Cauza-Efect a scazut sub viteza luminii - vazut de un observator aflat pe Pamant, spre exemplu, pentru ca daca observatorul s-ar afla chiar acolo unde timpul se naste ar percepe viteza cu care se desfasoara procesul cauza-efect ca fiind in crestere de la zero la o viteza apropiata de viteza luminii, moment in care ar percepe si Pamantul.
In orice caz, experimentul realizat la CERN are ca rezultat masuratori asupra Timpului.
Este esential ca si asupra Timpului sa se focuseze cercetari, nu numai asupra Vitezei, care este un rezultat indirect al experimentului.

Sursa
 
Astronomii surprind omenirea: Calea Lactee e legata cu un filament de Univers.

[attachment=25058:6a00d8341bf7f753ef014e8be85d56970d-800wi.jpg]

Astronomii au descoperit dovada existentei unui filament urias de materie, care conecteaza Calea Lactee cu galaxiile din apropiere, iar acestea, la randul lor, sunt legate de restul Universului, potrivit Daily Galaxy.
"Prin examinarea pozitiilor vechilor grupuri de stele, numite clustere globulare, am gasit ca acestea formeaza un plan ingust in jurul Caii Lactee. Ceea ce am descoperit este dovada ca un fir cosmic ne conecteaza la intinderea uriasa a Universului.
Filamentul roiurilor de stele si al micilor galaxii din jurul Caii Lactee este ca un cordon ombilical, care a hranit galaxia noastra inca de la aparitia ei", a declarat dr. Stephan Keller, astronom la Universitatea din Australia.
Cele doua tipuri de materie care au format Universul sunt materia intunecata, care este dominanta, si materia obisnuita, din care au luat nastere galaxiile, stelele si planetele.
"Gravitatia atrage materia deasupra acestor filamente, care se interconecteaza si descoperirile noastre arata ca aceste clustere globulare si galaxiile satelit din Calea Lactee urmeaza acest filament cosmic.
In viziunea noastra, majoritatea acestor clustere de stele sunt situate in centrul unor mici galaxii, care au fost atrase de gravitatie, de-a lungul acestui filament. Se crede ca galaxia Calea Lactee s-a extins la dimensiunea actuala datorita atragerii a sute de galaxii mici, intr-un timp cosmic", a completat Keller.

Sursa
 
Reuşită revoluţionară: IBM a reuşit stocarea unui bit de informaţie în 12 atomi!

Cercetătorii din cadrul IBM au anunţat recent crearea unei unităţi de date cu dimensiuni microscopice, care ve revoluţiona comunicarea şi stocarea de date în viitorul apropiat. Un computer obişnuit stochează un bit de informaţie în aproximativ 1 milion de atomi. Cercetătorii IBM au reuşit să stocheze un bit în doar 12 atomi!
Noul dispozitiv se pare că va deschide calea spre folosirea unei noi clase de nanomateriale destinate cipurilor de memorie şi discurilor de memorie.
Astfel se va deschide o nouă eră a informaticii şi a structurii calculatoarelor. Noile nanomateriale voar avea calităţi mult superioare celor ale pieselor pe bază de siliciu, care sunt omniprezente în componentele computerelor din prezent. În plus, nanomaterialele în cauză vor deschide noi direcţii de cercetare în domeniul computerelor cuantice.
"Materialele magnetice sunt extrem de folositoare, fiind de o importanţă strategică pentru multe ramuri ale economiei, dar în prezent nu sunt folosite la întreaga lor capacitate. Realizarea unui astfel de material nou a fost o mare realizare pentru noi", declară Shan X. Wang, directorul Centrului pentru Nanotehnologie Magnetică din cadrul Universităţii Stanford.
Până în prezent, cele mai avansate sisteme magnetice de stocare aveau nevoie de circa un milion de atomi pentru a stoca un 0 sau 1 - elementele de bază ale sistemului binar, reprezentând un bit de informaţie. Cercetătorii de la IBM au depăşit cu mult acestă limită, stocând şi citind biţi pe doar 12 atomi - două rânduri de cîte 6 atomi de fier, aşezaţi pe o suprafaţă de nitrură de cupru, rezultând un material cu proprietăţi anti-feromagnetice.
Atomii au fost aliniaţi folosind un microscop extrem de puternic, iar operaţiunea s-a desfăşurat la o temperatură apropiată de zero absolut. După afirmaţiile cercetătorilor, s-ar putea realiza acelaşi lucru şi la temperatura camerei, dar cu un număr mai mare de atomi - 150.

[attachment=25354:memoria-magnetica.jpg]

Noua descoperire a fost declanşată de un adevărat concurs internaţional dintre laboratoarele de elită ale fizicii din întreaga lume, unde s-au explorat proprietăţile materialelor magnetice la scală microscopică.
"Astăzi, cercetătorii în vastul domeniul al nanotehnologiei se întreabă deja ce altceva mai pot descoperi. Capaciatatea de stocare a informaţiei la nivel microscopic este cu adevărat incredibilă, cu mult peste aşteptările noastre. Totuşi, descoperirea în sine ne-a schimbat ideile pe care le aveam cu privire la comportamentul materialelor magnetice la niveluri moleculare", declară Robert Doherty, electrofizician, c director al Envisioneering, o firmă de consultanţă din Seaford, New York.
Pe de altă parte, directorii executivi din mai multe ramuri ale industriei de profil susţin că, dacă industria semiconductorilor va ajunge la un punct-limită din cauza imposibilităţii de a micşora la nesfârşit instrumentarul litografic necesar inscripţionării plăcuţelor de siliciu, se va declanşa o cursă internaţională pentru manufacturarea tehnologiei la nivel microelectronic.
"Naţiunea care va descoperi viitorul circuit logic revoluţionar va conduce omenirea în era nanoelectronică şi va beneficia de toate recompensele de ordin economic care vor rezulta de aici", declară Ian Steff, vicepreşedinte pentru politici globale şi parteneriate tehnologice din partea Semiconductor Industry Association.

Sursa
 
Cum mentionam intr-un post mai vechi cred ca se va gasi explicatia celor 60 de nanosecunde cu care neutrinii emisi de la Cern sunt receptionati la laboratorul din Gran Sasso.

http://www.cutremur.net/topic/1297-noutati-stiintifice/page__view__findpost__p__44871

real32 link a spus:
Totusi daca datele din articole sunt corecte o diferenta de 60 de nanosecunde nu este foarte mare. Daca ar fi sa o transpunem in distante ar fi:

3x10^8 metri/secunda x 60x10^-9 secunde= 18 metri

Cred ca se va gasi o explicatie pentru cele 60 de nanosecunde
happy.gif
- incertitudinea de masura calculata de ei fiind de 10 nanosecunde - sau mai putin de 18 metri - la o distanta de aproximativ 730 de km. Depasirea vitezei luminii ar fi de doar 0,0025% (2.5 x 10^-5).
Cateva amanunte interesante se pot gasi aici:

http://www.ziare.com...torilor-1122811

Ce ar mai fi de amintit - ca sa facem o mica legatura cu cutremurele - este ca Gran Sasso se afla foarte aproape de L'Aquila unde s-a produs cutremurul din 6 aprilie 2009, iar cercetatorul Giampaolo Giuliani - cel care a incercat sa alerteze populatia din cauza emisiilor de radon - lucra tocmai la acest laborator.

http://www.guardian....quake-predicted

Cateva detalii tehnice interesante pot fi gasite aici:
Scientia.ro - Neutrinii, mai rapizi decât lumina. Detalii

Au luat in consideratie si deplasarea laboratorului din Gran Sasso in urma cutremurului din L'Aquila.

Se pare ca unele explicatii au inceput sa apara deja, invocandu-se - evident, cum altfel - anumite probleme tehnice.

http://news.sciencemag.org/scienceinsider/2012/02/breaking-news-error-undoes-faster.html
 
real32 link a spus:
Cum mentionam intr-un post mai vechi cred ca se va gasi explicatia celor 60 de nanosecunde cu care neutrinii emisi de la Cern sunt receptionati la laboratorul din Gran Sasso.

http://www.cutremur....dpost__p__44871

Se pare ca unele explicatii au inceput sa apara deja, invocandu-se - evident, cum altfel - anumite probleme tehnice.

http://news.sciencem...oes-faster.html


Cercetătorii de la CERN: Albert Einstein a avut dreptate. Viteza neutrinilor nu este mai mare decât a luminii

După îndelungi experimente, cercetătorii de la CERN din Geneva recunosc faptul că teoria relativității enunțată de Albert Einstein a fost corectă în ceea ce privește particulele neutrino, confirmând că ele nu se deplasează cu o viteză mai mare decât a luminii, așa cum afirmase celebrul savant.​

[font=Arial, Helvetica, sans-serif]Potrivit [/font]AFP[font=Arial, Helvetica, sans-serif], cercetătorii au susținut o conferință în Japonia, unde au recunoscut că rezultatele lor din 2011 au fost eronate, din cauza unei conexiuni defectuoase dintre un aparat GPS şi un computer.[/font]

[font=Arial, Helvetica, sans-serif]Anul trecut, aceștia contraziceau teoria enunțată de Einstein, în urma unor măsurători efectuate în proiectul Opera, pe o distanţă de 730 de kilometri care desparte laboratorul CERN din Geneva de laboratorul subteran Gran Sasso. Atunci, neutrinii, proiectaţi prin scoarţa terestră, au ajuns la destinaţie cu un avans de aproape 20 de metri (sau 60 de nanosecunde) înaintea fasciculelor de lumină.[/font]

[font=Arial, Helvetica, sans-serif]„Primele date măsurate până în 2011 cu fascicule de neutrino între CERN şi Gran Sasso au fost revizuite, ţinând cont de efectele avute de instrumentele atestate. O imagine coerentă a apărut graţie datelor anterioare şi noilor măsurători, care au evidenţiat o viteză a neutrinilor coerentă în raport cu viteza luminii”, au explicat cercetătorii.[/font]

[font=Arial, Helvetica, sans-serif]În martie, fizicianul italian care a coordonat experimentul Opera, Antonio Ereditato, a demisionat. Cotidianul italian Corriere della Sera l-a numit pe site-ul său "fizicianul eşecului".[/font]

[font=Arial, Helvetica, sans-serif]Sursa[/font]
 
Back
Sus