• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

O particularitate foarte interesanta a cutremurelor vrancene !

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Cutremurele vrancene intermediare (60<h<180 km) au o particularitate care, intr-adevar, este extrem de interesanta, si care s-ar dovedi foarte utila in practica, pentru predictia pe termen relativ scurt, de la cateva zile la saptamani ! Ideea este ca procesul de rupere in volumul focal nu este chiar instantaneu, ca fenomen vorbesc. Ganditi-va ca se apasa, cu o forta de compresiune puternica, asupra unui stalp. Intai apar o serie de ruperi minore, inainte ca bucata sa se disloce cu totul ! Asa si in cazul Vrancei, unde are loc un proces de compresiune in volumul focal. Problema este cum se depisteaza aceste rupturi minore, preliminare, care \"anunta\" ruptura finala majora, Dodo ! :)) Ideea e cam asa. Atunci cand se produce un cutremur vrancean, chiar nu prea puternic, sa zicem de magnitudine in jur de 4-5 la o anumita adancime (subcrustala, fireste), la putin timp dupa acest eveniment au loc replici, cutremure foarte mici, sa zicem de 3 sau chiar numai de 2 grade pe scara Richter, replici care trebuie sa aiba ACELEASI COORDONATE (epicentru, adancime focala) cu a cutremurului caruia ii urmeaza. In acest caz, respectivul cutremur a fost o rupere obisnuita SI NU UN PRECURSOR !!!!! Daca in termen de 2-3 zile de la respectivul cutremur, NU APAR REPLICI MICROSEISMICE (M=1-2 sau chiar 3) APROXIMATIV LA ACEEASI ADANCIME cu a socului produs initial, inseamna ca acela nu a fost cutremurul obisnuit, ci UN PRECURSOR, si ca sistemul vrancean urmeaza sa se rupa din nou, mai puternic, intr-un interval de la cateva zile la cateva saptamani. Fenomenul e desemnat sub numele de \"PRIMA RUPERE\" !!!!! :)) Si cu cat trece mai mult timp de la prima rupere, cu atat cutremurul care vine e mai puternic !!!!!!!!!!!!!!!!! Sa luam niste exemple. Fiindca aceasta caracteristica e valabila pentru cutremurele vrancene moderate si puternice. Primul exemplu ar fi seismul din 1986 (Mw=7,1). Pe 16 august 1986 s-a produs un cutremur vrancean de magnitudine M=5,3 la o adancime de 133 km ! Nici o replica microseismica la 130-135 km adancime timp de mai multe zile. Au fost cutremure vrancene ulterioare dar la alte adancimi, nu la 130-135 km unde ar fi trebuit sa apara replicile ! La circa 2 saptamani de la PRIMA RUPERE, in noaptea de 30/31 august 1986, s-a produs cutremurul major de 7,1 grade la 132 km adancime !!!!!!! Iar acum un exemplu pentru un seism moderat. Pe 20 mai 2001, la 6h59min s-a produs un cutremur vrancean de magnitudine 4,6 la 149 km adancime; fara replici microseismice la 140-150 km adancime nici in prima zi, nici a doua zi...Si trecea timpul...:)) In aceste conditii, se cam asteptau la un cutremur moderat de pana la 6 grade. Nu a fost nevoie de o asteptare indelungata. In seara de 24 mai 2001, la 20h34min, s-a produs un cutremur vrancean moderat de 5,5-5,6 grade la 143 km adancime !!!!
Deci, repet, ideea ar fi sa se poata stabili daca un anumit cutremur vrancean e unul obisnuit sau un precursor, in principal pe baza activitatilor post-soc ale acestuia. Daca apar replici (chiar mici, de pana la 2-3 grade de pilda) in primele 2-3 zile, atunci nu sunt probleme, acela a fost cutremurul si e improbabil sa mai urmeze altceva. Daca aceste replici microseismice nu apar in primele 2-3 zile (la aceeasi adancime), inseamna ca a fost PRIMA RUPERE si urmeaza un alt cutremur mai puternic !!!!
 
Da, placile si sub placile incearca sa intre una sub alta si evident ca intre ele este o \"batalie \".
E ca la sumo cred, cum se imping acei colosi.

sorin daca este asa cum spui, adica la rupere se produce un seism minor pe o treapta de adancime de ce nu se pot prevedea?
Logic ar fi asa: in zona de adancime n este o lacuna seismica>se [produce un seism minor si nebagat in seama de populatie dar eu \"specialist\" stiu ca in scurt timp( cu o marja de siguranta) acolo va fi un seism mare destul de curand.
Nu se poate anunta data si ora dar ....se poate stii si anunta pe la colturi...

Spui de replicile care ar trebui sa se produca dupa o rupere si imi amintesc iarasi de seismul din 2004 care nu a avut replici.Asa a scris presa dar nu prea stiau despre ce este vorba.
De atunci a trecut ceva timp asa ca nu ma gandesc la acel seism ca la un precursor.

WHATTTTTTTTTT?
Ce ai scris acolo?Daca trece mult timp de la un precursor vine unul foarte mare?:ack:
Pai daca ala a fost in 2004>n 2005 a fost liniste>in 2006 nu va fi nici un seism major(am deschis un topic despre asta cu ce a spus Marmureanu ieri)> atunci vine unul de 9R prin 2009:ack:
Foarte urat din partea ta ca vrei sa ma sperii! Nu ai nici o sansa:harhar:
 
Dodo, n-ai inteles exact...:)):)) Replicile pot fi si cutremure foarte mici, de 2 grade pe scara Richter, care trebuie sa apara in maxim 2-3 zile dupa un cutremur de la 4 grade in sus (chiar si pentru evenimente mai mici, de 3,7-4), LA ACEEASI ADANCIME ! Cutremurul din oct 2004 a avut niste activitati post-soc dar foarte slabe, am retinut ca aceste replici microseismice (in jur de 2-3 grade cel mult) au aparut cam la a 3-a zi. Da, n-au fost replici perceptibile, dar, repet Dodo :)), au existat, pana la urma, activitati microseismice la 100 km adancime, chiar spre 105 km. Forte slabe, ce e drept (2,5-3), dar au fost. Asa ca, Dodo draga, stai cuminte si dormi frumusel....:10::))
 
Ar trebui linsati cei de la INFP si presa odata cu ei.
Scrie fiecare ce i se nazare si inventeaza tot felul de prostii iar cei de la INFP dorm in front.
De luni de zile nu a mai iesit dir de la INFP sa spuna ceva desi este nevoie de parerea lui.
Ma intreb daca a trecut vreodata pe acest forum, macar ca fapt divers, caci este legat de meseria lui si oamenii au dreptul sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri.
Ar fi fost frumos sa ne explice in rezumat, sa ii linisteasca pe cei speriati de zvonuri, etc.
 
E, lasa si tu Dodo draga, nu te supara acum...Trece...:))
 
Cum sa nu ma supar cand cei de la INFP sunt platiti din bani publici?
Cu ce este mai presus un politician decat un om de rand?
Cred in destin dar mi se pare normal sa fim anuntati cumva.
La inceput va fi mai greu dar cu timpul oamenii s-ar obisnui.
Nu poti muta mobila si covoarele in strada la fiecare alerta, asa ca inveti sa te comporti adecvat situatiei.
 
Cum sa nu ma supar cand cei de la INFP sunt platiti din bani publici?
Cu ce este mai presus un politician decat un om de rand?
Cred in destin dar mi se pare normal sa fim anuntati cumva.
La inceput va fi mai greu dar cu timpul oamenii s-ar obisnui.
Nu poti muta mobila si covoarele in strada la fiecare alerta, asa ca inveti sa te comporti adecvat situatiei.
Si ce vrei, Dodo, sa te anunte ca a avut loc prima rupere si ca in 2 saptamani vine AL MARE ??? Sunt anuntate autoritatile, eventual, dar nu se fac publice astfel de informatii. Codul seismologilor europeni, draga Dodo, spune ca \"o predictie seismica nu se face publica, ci eventual sunt informate autoritatile competente\". Sorry, Dodo, dar asta e situatia. :))
 
Poate sa anunte pe net sau sa gaseasca o alta modalitate de anuntare.
 
Poate sa anunte pe net sau sa gaseasca o alta modalitate de anuntare.
Nu se poate, Dodo. Fiindca nu au de unde sa stie daca seismul vine peste 2 zile sau peste 2 saptamani, daca va fi unul moderat de 6,5 grade sau unul catastrofal de 7 si ceva. :))
 
mda, ce e drept nici eu nu as anunta pe toata lumea, numai pe cei care nu sunt isterici sa fuga cu mobila in spinare.
 
mda, ce e drept nici eu nu as anunta pe toata lumea, numai pe cei care nu sunt isterici sa fuga cu mobila in spinare.
Problema e ca \"stirea\" circula din om in om si se creeaza o isterie generala, se blocheaza orasele, haos, jafuri, chestii...Te duci acasa, Dodo, si vezi ca vecinii ti-au spart locuinta si ti-au shparlit tot si au disparut...:))
 
Pai eu ce spun, asemenea oameni nu ar trebui sa stie.Cei care au mintea limpede si capul pe umeri ar lua acte, putina hrana, apa si o sacosa cu ceva schimburi si ar iesi in parcuri, in locuri fara cladiri inalte.
 
Pai eu ce spun, asemenea oameni nu ar trebui sa stie.Cei care au mintea limpede si capul pe umeri ar lua acte, putina hrana, apa si o sacosa cu ceva schimburi si ar iesi in parcuri, in locuri fara cladiri inalte.
Si ce faci, Dodo, stai afara, ploaie, vand, te pica in caciulitza??!! :)) Nu prea e realist...:))
 
Nu cred ca eu as sta dar din grija pentru prieteni si familie i-as trimite pe toti in parc.
As putea sa dorm in liniste ca ei vor fi protejati :))
 
Nu cred ca eu as sta dar din grija pentru prieteni si familie i-as trimite pe toti in parc.
As putea sa dorm in liniste ca ei vor fi protejati :))
Si ai sta singura in casa ??? Nu te cred...:))
 
Doddy, revin cu precizari suplimentare. :)):)) Ei nu pot anunta public ca a fost prima rupere si ca urmeaza un alt cutremur, in primul rand fiindca nu au certitudinea 100% ca ceea ce a urmat unui cutremur de 4-5 grade sunt sau nu replici. Cutremurele foarte slabe sunt mai greu de localizat, si nu pot stabili chiar imediat adancimea exacta la care s-au produs microseismele. Repet, chiar si cutremurele mici de circa 4 grade pe scara Richter trebuie sa aiba, in mod normal, replici, chiar foarte slabe (in jur de 2,0 de exemplu), in acelasi loc unde s-a produs ruperea minora. Insa pentru microseisme exista inca o anumita incertitudine in localizarea acestora (in adancime). Asta e situatia, Doddy :)) Plus ca mai e ceva. Nu apar replicile in 2-3 zile, ei anunta public acest lucru, si intr-un interval mai mic de o saptamana se produce, intr-adevar, un cutremur, dar de 5,5-6 grade. Te intreb eu pe tine, Ddy : ARE ROST SA SE CREEZE PANICA GENERALIZATA IN POPULATIE PENTRU UN EVENIMENT DE INTENSITATE MEDIE ??? Fiindca se pare ca daca intervalul dintre prima rupere si socul principal e mai mic de o saptamana, atunci nu urmeaza un cutremur prea mare. Oricum, Dodo, ideea e ca e lipsit de pragmatism sa anunti lumea cand inca precizia determinarii pentru microcutremure e afectata de erori in marja de 5-10% ! Asta e situatia !:))
 
:ack:Nu ma mai boteza ca o sa iti cer um miel de Pasti si cum nu imi place voi avea pretentia sa imi aduci o vacuta cu fundita si pampon:harhar:
Cumva trebuie gasita o metoda de avertizare a populatiei.
 
Postat de sorinsov

Post: #226RE: Chat on-line :ack:
EarthQuake, am citit recent intr-unul din articolele din Revue Romaine de GEOPHYSIQUE ca, de fapt, magnitudinea unui cutremur vrancean nu depinde neaparat de adancimea la care se produce (70-180 km), cat mai ales de DIMENSIUNEA VOLUMULUI FOCAL IN CARE SE ACUMULEAZA TENSIUNILE. Adica, magnitudinea e in legatura mai mult cu marimea suprafetei in care se produce ruperea, si mai putin depinde de etajul de adancime (70-110, 110-130,130-180 km). Cu cat ruperea afecteaza o zona mai extinsa, cu atat magnitudinea va fi mai mare. Aici mai trebuie spus ca zona efectiv rupta se stabileste pe baza replicilor unui cutremur, deci se localizeaza hipocentrele replicilor si zona in care se concentreaza acestea constituie zona rupta de socul principal. De exemplu, cutremurul din 27 octombrie 2004 a rupt, se pare, o zona de la 97 la 105 km adancime (ca extensie pe verticala), iar pe orizontala a \"mers\" de la NE spre SV. Cutremurul din 30 mai 1990 a rupt o zona situata intre 89 si 75 km adancime (se pare ca in 1990 procesul de rupere ar fi fost unul \"ascendent\", deci s-a propagat oblic in sus, pe orizontala de la NE spre SV). Cutremurul din 31 august 1986 a rupt un segment situat intre 131-149 km adancime, cu propagare oblic descendenta, de la SV spre NE. In 1977, ruperea a fost mai ampla, intre 79 si 109 km adancime, deci o extensie pe verticala de circa 30 km, cu propagare iarasi de la NE spre SV !!!! Despre cutremurul din 10 noiembrie 1940 se considera ca ruperea a fost descendenta, de la SV spre NE, intre circa 140 si 175-180 km adancime, fiindca a avut replici pentru care s-au calculat adancimi in jur de 150-170 km !!!! Extrapoland pentru cutremurul catastrofal din 1802, se apreciaza ca, in acest caz, extensia pe verticala a zonei ruperii a ajuns la 70 km !!!!!! Deci a rupt mai multe etaje simultan !!! Se vorbeste, in acest caz, de o asa-numita \"cuplare mecanica\" sau sincronizare intre etajele afectate de rupere in cazul seismului din 1802 !!!! Adica un fel de \"efect in cascada\" !!!! Ceea ce spun eu am citit in respectiva revista, adica e o concluzie a unor cercetatori intre care si Enescu, Marza si altii. Fenomenul respectiv e considerat unul rar, dar posibil. Dat fiindca in Vrancea s-au semnalat cutremure de 6,0 si mai mult intre 70-170 km adancime, posibilitatea ca ruperea sa afecteze o zona mare nu e exclusa, dar e o situatie critica foarte rara ! Apropos, in legatura cu seismul din 1802, se pare ca a fost singurul cutremur vrancean puternic care a produs efecte severe si in Transilvania, spre deosebire de ce s-a observat in 1940 si 1977 !!!!!! Au fost pagube serioase la Oradea, Alba Iulia, Sibiu, Sighisoara, ,Medias, etc. Ceea ce nu s-a intamplat in 1940 sau 1977.

--------------------------------------------------------------------------------
Tot ce e bun e ori imoral,ori ilegal ori ingrasa...
 
Back
Sus