• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Pericol seismic in estul Mediteranei ?

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Studii recente ale cercetatorilor geofizicieni si seismologi britanici au condus la concluzii foarte serioase. In principal, este vorba de faptul ca estul Mediteranei ar putea fi expus la un seism devastator, care ar putea sa repete seismele distrugatoare din antichitate. Mai mult decat atat, se pare, conform acelorasi studii date publicitatii (si ale caror concluzii sunt expuse in prima pagina, aici), perioada de recurenta a unui astfel de cutremur ar fi, de fapt, mult mai mica decat estimasera mai demult, si anume, seismele de magnitudine in jur de 8 s-ar repeta, in estul Mediteranei, cam la 800 de ani. Avand in vedere ca ultimul mare cutremur a avut loc prin anul 1300, se pare ca riscul unui mega-seism generator de tsunami devastator este destul de mare in urmatorii maxim 100 de ani.
 
Citeam pe undeva... in 365 Creta s-a ridicat cu 10 metri...
Pai, cand se va repeta ceva similar, o sa fie ditamai valul...

Bogdan
 
Pe noi ne-ar putea afecta unda seismica? In sudul tarii poate?
 
Depinde de adancimea focarului. In Mediterana se produc atat seisme crustale (la adancime mai mica de 60 km) cat si subcrustale, pana la 300 km. Sigur ca si magnitudinea conteaza. Unele cutremure majore de peste 7,0 grade din Grecia, Turcia,...au putut fi simtite si in sudul tarii, dar cu intensitate mica. In orice caz, pericolul major este acela al valului seismic urias, tsunami. Ganditi-va ca acesta poate afecta zone de coasta care au si un important potential turistic, multa lume merge prin vacante in Grecia, Turcia, Egipt, pe coastele Adriaticii... :hypocrite: :unsure: :unsure: :D
 
Asa este...in acest caz cred ca ra putea fi vorba intr-adevar de destin.
 
De cate ori aud vorbindu-se de nenoriciri si destin, nu pot sa nu ma gandesc la Toma Caragiu :hypocrite:
 
Citeam pe undeva... in 365 Creta s-a ridicat cu 10 metri...
Pai, cand se va repeta ceva similar, o sa fie ditamai valul...
Cum e posibil asa ceva? Poate cand s-a retras marea inainte de tsunami asta a fost impresia.
Desi, am mai zis odata \"Cum e posibil asa ceva?\" si nu aveam dreptate. Cand am fost la Balcic sau pe acolo, nu mai stiu exact, ghidul a zis: \"In 1901 nivelul marii a crescut si s-au inundat...\". Am zis ca spune prostii si am intrebat tot asa: \"Cum e posibil asa ceva?\" si mi s-a raspuns scurt si fara explicatii: \"Uite ca asa s-a intamplat atunci\".

Dar nu cred ca azi mai sunt multi care sa nu se sperie si sa fuga de mare in caz de cutremur.
 
S-ar putea sa fi fost vorba, intr-adevar, despre retragerea initiala a apei marii inainte de sosirea valului tsunami. Dar nu exclud si ipoteza unor miscari de ridicare a unor portiuni de uscat, evident nu cu 10 metri, dar cu 1-2-3 metri ar fi plauzibil. Este ceva ce se poate intampla in cazul unor cutremure foarte puternice.
 
Despre ridicarea insulei, Wikipedia zice 9 metri. Aici
De fapt, studiul care sta la baza ii apartine lui Stathis C. Stiros, si oriunde apare aceasta referinta, sunt 9 metri.
Eu am luat cei 10 metri din raportul original care sta la baza acestui post, dar acum nu il mai gasesc ...

Bogdan
 
Back
Sus