• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Placile tectonice si influenta lor asupra Romaniei

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Iata textul stirii de la PRO TV in care Marmureanu declara senin ca daca a zguduit in Kurile a descarcat energia din Vrancea.

Transcriptul stirii, asa cum a fost la PRO TV:
Specialistii romani spun ca energiile care ar putea zgudui pamantul in zona Romaniei s-au descarcat deja la mii de km distanta, in zona asiatica. Provocand seisme departe de noi, blocul tectonic Indo-Australian se linisteste la extremitatea dinspre Europa, si reduce riscul de producere a vreunui cutremur de magnitudine mare in zona Vrancei.

Intotdeauna cele mai puternice cutremure au fost date de acest bloc. Dar daca acest bloc lucreaza catre Asia inseamna ca pentru noi e foarte bine. Pentru ani buni vom sta linistiti. O situatie optimista pentru Romania. Nu ma bucur faptul ca s-a intamplat in Asia, Sumatra, si asa mai departe, dar asta este... asta-i situatia. (Marmureanu prin telefon)

Cutremurul din zona Insulelor Kurile a avut o magnitudine de 8,4 grade pe scara Richter si s-a produs in largul oceanului. Seismul a declansat stare de alerta pentru un posibil tsunami in nordul Japoniei. Potrivit clasamentului stabilit de specialistii americani, acesta a fost cel de-al 23-lea seism din randul celor mai puternice cutremure inregistrate vreodata in lume.

Oare este posibil asa ceva? Ar putea sa aiba dreptate sau continua sa abereze conform trendului binecunoscut?
 
Salutare!
Referitor la ce a declarat Marmureanu, sincer eu nu cred ca este posibil asa ceva.
 
Domnilor, va rog. Dati-i cezarului ce-i al lui. Adica ...dreptul sa mai toarne gaz pe foc.......:ack::harhar::harhar:Abia astept momentul cand va da cu \"subsemnatul\", si va vorbi altcineva in locul lui. Am mai intrebat, pe ici-pe colo, si se pare ca omul chiar are dreptate. Daca se spune ca acel eveniment din zona Kurilelor a fost influentat de placa indiana (marcam cu A de la adevar) si ca la Ro nu va fi cutremur (A), si cineva demonstreaza ca nu este corecta prima afirmatie (placa Pacific, in acea zona, nu are cum sa fie influentata de placa indiana) si atunci devine raspuns negativ (notat cu N), va dati seama ce se intampla si cu partea a doua a afirmatiei? Simplu....
 
Nu am priceput faza cu \"omul are dreptate\". Ceva argumente in favoarea ideii lui?
 
Nu am priceput faza cu \\"omul are dreptate\\". Ceva argumente in favoarea ideii lui?

la misto\':harhar::ack::harhar:, daca alte argumente nu sunt valabile...trebuie \"sa-i dam dreptate\" si sa mergem mai departe.:hypocrite: Chiar nu mai trebuie luat de reper:whistling:...De fapt asta va fi \"anularea\" stiintifica a tututor punctelor sale de vedere.:harhar::tongue:
 
Marmureanu declara cam la fel la orice seism mare de din asia:ack:.asa a spus si la seismele din sumatra,pakistan;insa in per alea vrancea nu era in acalmie cvasitotala ca acum ci avea o activ. normala.asa ca eu cred ca de data asta se cam insala. Nu pot trece ani buni fara un seism cu Ms.6,7-6,8 asa cum declara dumnealui:harhar:
 
Cutremurul din Kurile nu influenteaza Vrancea in nici un sens, asta e sigur. In Kurile e zona de subductie, e actiunea placii Pacifice, si activitatea seismica e oricum intensa, mereu au fost cutremure mari acolo. De exemplu, in octombrie 1994 un cutremur cu magnitudinea de 8,1 pe scara Richter, cu epicentrul in zona Kurilelor, a zguduit destul de tare si toata Japonia...
Oricum, ideea pe care o sublinez ramane aceeasi: energia acumulata intr-o anumita zona seismica se elibereaza,la un moment dat, printr-un cutremur declansat in respectiva zona seismica !!! A, ca putem vorbi de grabirea sau intarzierea cu cateva luni a unui cutremur intr-o anumita zona fiindca intr-o regiune invecinata s-a intamplat ceva (atentie: regiune invecinata, adiacenta...!!!!), asta e cu totul altceva. Dar aceasta problema, a grabirii sau a amanarii, nu se poate pune decat pe un termen de ordinul lunilor, eventual...ceva de genul teoriei \"picaturii care umple paharul\"... Si in nici un caz gugumania ca seismul din Kurile ar fi descarcat Vrancea !!!!! :ack::ack::hypocrite::ack:
 
Atasez aici o imagine interesanta cu "mozaicul" de microplaci care influenteaza mai mult sau mai putin zona Vrancea. Imaginea este dintr-un articol din Revue Romaine de Geophysique, nr. 48/2004. :harhar::harhar:
In imagine observam cele 2 mari placi tectonice, AFRICANA si EURASIATICA. Cealalta placa mare, cea INDIANA, nu apare in figura, ca pozitie e undeva mai la est de subplaca IRANIANA.
De maxim interes pentru noi este microplaca MARII NEGRE, ce are o miscare de la sud-est spre nord-vest; terminatia acestei microplaci preseaza tocmai acel fragment litosferic situat la Curbura Carpatilor Orientali (zona Vrancea). Pe de alta parte, observam ca in ESTUL TURCIEI e o zona de convergenta intre mai multe subplaci/microplaci, care influenteaza si microplaca MARII NEGRE. Subplaca TURCA (ANATOLIANA) are o miscare de culisare sau de deplasare laterala in lungul faliei majore nord-anatoliene, si marginea sa vestica "apasa" asupra microplacii EGEICE. Acest lucru explica de ce atunci cand se produc cutremure mari in VESTUL TURCIEI, influenta se transmite nu spre Vrancea, ci spre Marea Egee, putand duce la producerea de cutremure spre Grecia (asa cum s-a intamplat in 1999, cand dupa cutremurul din 17 august de la Izmit, din nord-vestul Turciei, s-a produs un seism pe 7 septembrie 1999 in Grecia, la Atena: practic, deplasarea sectorului vestic al subplacii TURCE a impins-o si pe cea EGEICA, determinand producerea cutremurului de la Atena). Sa ne "intoarcem" in TURCIA DE EST !! :harhar::wink: Acolo se petrec lucruri interesante, as zice chiar extrem de interesante.:harhar: Pe de o parte, subplaca ARABIEI impinge puternic de la sud spre nord; pe de alta parte, microplaca SUD-CASPICA se afla la est de cea a MARII NEGRE. Configuratia este interesanta, dar trebuie spus ca toate miscarile acestor microplaci sunt determinate, in ultima instanta, de cele ale marilor placi tectonice cu caracter continental care le inconjoare: Placa AFRICANA, cea EURASIATICA si cea INDIANA. Evident, microplacile fiind mai mici, au o dinamica mai rapida, deci se misca mai repede. Aceste miscari se afla la originea cutremurelor care zguduie mai violent in special zonele situate la limitele dintre aceste subplaci, zone care sunt predispuse la acumularea de tensiuni mari si, in consecinta, la declansarea de cutremure foarte puternice. Nici zona Vrancea nu face exceptie, deoarece ea este influentata de tot acest veritabil "mozaic" de subplaci/microplaci, care "mozaic" este, cum spuneam, influentat direct de placile tectonice majore (cu caracter continental).
Da, cam asta este situatia in zona noastra geografica si in regiuni adiacentre. Intr-adevar, lucrurile sunt extrem de complexe, dar eu imi mentin afirmatia: cand vedem ca apar cutremure mari, foarte mari chiar, in ESTUL TURCIEI sau/si SPRE CAUCAZ, atunci este probabil sa se produca un seism vrancean puternic in interval de circa 6-12 luni de la acele evenimente. Sigur, pare socanta aceasta afirmatie, dar aceasta se sustine prin evenimentele din ultimii cel putin 300 de ani. Mama Natura nu se incurca si e cat se poate de serioasa, cum bine zice EarthQuake :unsure:, mneaei nu da rateuri si cand e sa ne zguduie, apai ne zguduie rau de tot ! :harhar::unsure::ack: Cand ii vine "sorocul", asta e, nu poate fi oprita...:harhar:
 
Foarte bun si binevenit este desenul pus de tine Sorin, dar chiar pentru Romania era interesant de gasit un desen cu microplacile de aici si directiile in care actioneaza. Am vazut din descrierea ta cam ce se intampla pana la noi dar chiar pe teritoriul tarii din pacate nu mai e reprezentat nimic...
Oricum e mult mai clar ce se intampla per ansamblu la est si sud-est de noi...
 
Razor, o sa pun si o figura cu blocurile tectonice convergente in Romania...o schema mai degraba...:harhar::hypocrite:
 
Atasez o noua imagine, care reprezinta microplacile tectonice convergente spre Curbura Carpatilor si directiile campurilor de stress tectonic generate de miscarile acestor microplaci. Sagetile reprezinta, astfel, sensurile de deplasare ale acestor microplaci. Imaginea este cam intunecata, dar sper sa puteti vedea detaliile esentiale. :harhar::wink::harhar::hypocrite::harhar::rolleyes:
 
Buna ziua... vad ca este o falie care \"intra in tara\" prin sudul Dobrogei. Nu genereaza cutremure?
 
Bine ai venit seascarf. Pai aia este tocmai microplaca Marii Negre, care exercita cea mai mare presiune asupra corpului litosferic din Vrancea, declansand cutremurele. Citeste ce a scirs Sorinsov mai sus si in alte topicuri deoarece o sa afli mult mai multe.
 
Desi am mai scris mai demult aici, totusi, intrucat subiectul ramane de actualitate, voi relua...
Desi la Curbura Carpatilor converg, de fapt, niste sub-placi sau microplaci tectonice, dinamica acestora este, pana la urma, o consecinta a interactiunii directe sau indirecte intre 3 mari placi tectonice. Anume, este vorba despre Placa Africana (care impinge dinspre Sud-Vest), Placa Euro-Asiatica (care impinge dinspre Est, Nord-Est) si Placa Indo-Australiana care impinge de la Sud-Est, influentand astfel un sistem de microplaci si sub-placi tectonice; in esenta, este vorba despre Placa Araba, Sub-Placa Iraniana, Sub-Placa Sud-Caspica, Placa Anatoliana si Microplaca Marii Negre. Dinamica acestor sub-placi/microplaci este cea care se afla la originea declansarii marilor cutremure adanci din Vrancea. Oricum, de notat ramane faptul ca acest \"mozaic\" de microplaci si sub-placi care actioneaza la sud-est de Romania este \"dinamizat\", pus in miscare tot de marea placa Indo-Australiana.
Foarte interesanta aceasta placa Indo-Australiana. Dupa cum vedem pe hartile de la EMSC, este o placa enorma, uriasa, care poarta pe ea nu doar India, ci si Australia si cea mai mare parte a Indoneziei. Nu e de mirare ca are asa mare forta, are o tectonica foarte complicata, generand stress pe mai multe directii. Coliziunea frontala dintre placa Indo-Australiana si cea Euro-Asiatica a condus la formarea lantului de munti tineri Hindu-Kush, Himalaya, Tian-Shan...Acesti munti se inalta inca, din cauza faptului ca procesul de coliziune nu s-a oprit, este lent, dar continua. Adica India, \"incapatanata\", tot intra si intra in continent, impinge si iar impinge, nu se opreste, ca nu poate. Dinamica acestei uriase placi este, intr-adevar, una remarcabila. Dar ceea ce este de-a dreptul uluitor este ca aceasta miscare a placii Indiene are consecinte directe si indirecte asupra mai multor zone, incepand din estul Marii Mediterane, zona Romaniei (Vrancea), Turcia, Iran, Caucaz, Asia Centrala si pana in China. Iata, asadar, ce intindere are acest \"brau\", aceasta \"centura\" care este influentata seismic, direct sau indirect, de presiunea placii tectonice Indo-Australiene.
 
Iata o extrapolare in trecut pentru perioadele de influenta predominanta a Placii Africane, respectiv a Placii Asiatice, si corelarea acestor perioade cu seismele vrancene puternice (M=6,7+). Extrapolarea a fost facuta de geofizicianul D.Enescu, in lucrarea sa \"Cutremurele din Vrancea in profil stiintific si tehnologic\" (impreuna cu acad. Liviu Constantinescu, lucrare aparuta la Editura Academiei, 1985). De observat este ca, desi durata medie a fiecarui interval este de 18-20+/-2 ani, au fost si cazuri de intervale mai lungi (pana la 25 de ani), respectiv mai scurte (pana la 11 ani !!!!).

1395-1411: Placa Asiatica=> Mmax > 6,7
cutremur major la 23/02/1411 VRANCEA, M > 7,0
1412-1430: Placa Africana=> Mmax= 6,5-6,7
1430-1446: Placa Asiatica=> Mmax > 6,7
cutremur major la 10/10/1446 VRANCEA, M= 7,3
1447-1460: Placa Africana=> Mmax < 6,7
1461-1479: Placa Asiatica=> Mmax > 6,7
cutremur major la 29/08/1471 VRANCEA, M=7,5
cutremur puternic la 22/01/1473 VRANCEA, M=6,7-7,0
1480-1499: Placa Africana=> Mmax < 6,7
1500-1517: Placa Asiatica=> Mmax > 6,7
cutremur major la 24/11/1516 VRANCEA, M=7,3-7,4
1517-1533: Placa Africana=> Mmax < 6,7
1533-1550: Placa Asiatica=> Mmax > 6,7
cutremur puternic la 19/07/1545 VRANCEA, M=7,1
1551-1570: Placa Africana =>Mmax = 6,7
1571-1590: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur puternic la 17/08/1571 VRANCEA, M=6,8
cutremur major la 20/08/1590 VRANCEA, M=7,2-7,3
1591-1603: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1603-1620: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur puternic la 3/05/1604 VRANCEA, M= 6,6-6,7
cutremur puternic la 24/12/1605 VRANCEA, M=6,9
cutremur major la 8/11/1620 VRANCEA, M=7,4-7,5
1621-1631: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1632-1648: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur puternic la 1/02/1637 VRANCEA, M=6,8
1649-1666: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1667-1683: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur major la 19/08/1681 VRANCEA, M=7,3
1684-1700: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1700-1718: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur major la 12/06/1701 VRANCEA, M=7,1-7,2
1719-1734: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1735-1755: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur major la 11/06/1738 VRANCEA, M=7,5
cutremur puternic la 5/04/1740 VRANCEA, M=6,8
1756-1777: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1778-1802: Placa Asiatica => Mmax > 6,7
cutremur puternic la 6/04/1790 VRANCEA, M=6,9-7,0
cutremur major la 26/10/1802 VRANCEA, M=7,6-7,7
1803-1820: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1821-1839: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur puternic la 26/11/1829 VRANCEA, M=7,0
cutremur major la 23/01/1838 VRANCEA, M=7,3
1839-1857: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1858-1875: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur puternic la 13/11/1868 VRANCEA, M=6,7-6,8
1876-1892: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1893-1911: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur puternic la 17/08/1893 VRANCEA, M=6,7-6,8
cutremur puternic la 31/08/1894 VRANCEA, M=6,9
cutremur puternic la 6/10/1908 VRANCEA, M=6,8
1912-1929: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1930-1948: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur major la 10/11/1940 VRANCEA, M=7,4
1949-1968: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1969-1987: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur major la 4/03/1977 VRANCEA, M=7,2
cutremur puternic la 31/08/1986 VRANCEA, M=6,9-7,0
1988-2006: Placa Africana, Mmax = 6,7
2006-2024: Placa Asiatica, Mmax > 6,7
 
Back
Sus