• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Posibile legaturi intre declansarea seismelor vrancene si diferite fenomene geofizice

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Am deschis acest topic pornind de la un articol al lui Enescu publicat mai demult in Revista Romana de Geofizica, si in care facea consideratii intre declansarea seismelor vrancene semnificative si unele fenomene geofizice globale !
Voi incepe doar cu mentionarea faptului ca anul 2011 ar fi urmatorul an cu maxim de activitate solara. Nu, nu vreau sa spun ca va fi cutremur major in 2011 numai fiindca va fi an de varf din punct de vedere al activitatii solare. Totusi e interesant acest lucru, si ramane de vazut ce se va intampla in anii care preceda si care urmeaza acestui an 2011 !
 
Anumite studii au relevat si corelatii intre mareea terestra si declansarea seismelor vrancene intermediare (subcrustale). De exemplu, seismele vrancene cu plane de falie NE-SV (asa cum ar fi si cele majore) ar tinde sa se produca in perioadele de maxim, in timp ce seismele cu plane de falie NV-SE (determinate de influenta dominanta a placii africane) ar avea o tendinta de declansare cu deosebire in perioadele de minim. Foarte interesant este si faptul ca pentru cutremurele crustale, superficiale, din diferite zone ale tarii (Banat, Fagaras, Dobrogea, Maramures, Campia Romana s.a.) nu s-a putut stabili o astfel de corelatie. O explicatie posibila a acestei ciudatenii ar fi aceea ca in cazul seismelor superficiale planele de falie sunt distribuite mai aleator, si ca eforturile suplimentare induse de mareea terestra ar tinde sa fie cumva compensate pe aceste falii. In schimb, planele de falie ale seismelor adanci vrancene sunt, in mare, cam aceleasi, de fiecare data: fie cele cu orientare tangenta la curbura carpatica, fie cele cu orientare perpendiculara, razanta.
 



Salut!
Iată-mă revenind cu unele date. Am găsit pe http://www.meyl.eu/go/index.php?dir=47_Papers&page=1&sublevel=0 sau în germană (documentele despre eclipse, pdf-urile sunt numai în germană)http://www.k-meyl.de/go/index.php?dir=65_Sekundaerliteratur&page=1&sublevel=0
date interesante privind declanşarea seismelor după eclipsele de Soare. Aici se vorbeşte de interacţiunea radiaţiei neutrinice, focalizată de Lună în timpul acestor evenimente(de pildă cel de pe 11 august 1999) şi care interacţionează cu nucleul Pământului. Interacţiunea cu neutrini amplifică puterea de atracţie a nucleului.
Accesând adresa sitului german, chiar cel ce nu cunoaşte limba germană poate vedea din figurile prezentate(primul articol la Sonnenfinsternisse notat cu I), aici fiind vorba de fenomene neoptice ale eclipselor solare, (fig.2), intersecţia benzii eclipsei cu linia concentrică ce reprezintă proiecţia nucleului Terrei. Se observă că al doilea punct de intersecţie coincide cu regiunea anatoliană, adică placa anatoliană!!!
Iată că astfel se explică exclusivitatea alegerii acestei regiuni la eclipsă. se ştie că la 6 zile după fenomen s-a produs marele cutremur din Turcia.
Deşi eclipsa a fost maximă pe teritoriul României, punctele de intersecţie nu aveau nici o legătură cu zona ţării noastre. vrancea nu a fost vizată. Dacă ar fi fost vizată, probabil, evenimentul producerii unui seism s-ar fi potrivit cu predicţiile d-lui Istrate.
Sigur că trebuie, de pildă studiată corelaţia seismului din 1802 cu o eclipsă foarte apropiată ca timp.
M-am uitat, dar una a fost în 1795, alta în 1804. Se pare că eclipsele adiacente, care nu au o vizbilitate maximă sau de loc, sunt candidate la declanşare.
Să sperăm că eclipsa cu vizibilitate maximă în Libia pe 29 martie 2006 nu va avea efect în România. A trecut destul timp de atunci, deşi astrologii spun că o eclipsă are efect maxim doi ani de la producere. Dacă trecem şi de martie 2008, atunci nu este valabilă reciproca, de fapt o ipoteză.
Nu noi decidem evenimentele.
Cât am fi de învăţaţi, împrejurările ne obligă să învăţăm şi după producerea evenimentului, constatând uneori deşertăciunea întreprinderilor omeneşti de a anticipa viitorul, care nu este meşteşugul oamenilor, ci al zeilor.
Rămâne să vedem, cum evalua intersecţia nucleului cu banda eclipsei din 29 martie 2006.
Trebuie să luăm, de altfel, în calcul şi eclipsa din octombrie 2005.
Dacă trasăm imaginar pe harta cu eclipsa inelară din 3 oct.2005, vedem că nu poate fi nici o intersecţie periculoasă.
Aplicând trasarea imaginară peste harta pentru martie 2006, nu vom găsi nici o intersecţie periculoasă.
Studiind probabilitatea intersecţiilor ca urmare a eclipselor până după 20020, se observă că privind din acest unghi nu se va produce un eveniment catastrofal până după 2020.
Dar nu cred că trebuie luat în seamă acest factor oricând. poate un complex de factori. Când vine vorba de Vrancea, aceasta se va trezi după orologiul propriu.
Nu se poate veni cu argumente ca Indonezia, energie insuficientă, etc., orologiul este specific acestei regiuni, care oricum nu este sub ocean, în schimb este într-un colţ de sud-est al Europei.
În Vrancea, factorul surpriză este maxim, spre deosebire de regiuni ca Iran, Turcia, Japonia, China. Să nu uităm că nu prea se ia în consideraţie caracterul punctiform, concentrat al focarelor vrâncene, spre deosebire de larga arie de răspândire a celorlalte menţionate.
Să sperăm că specialiştii au dreptate şi în continuare!!!!!!!
 
Salutare,
Ca bine zici, cu factorul \"surpriza\". Vrancea va ramane mereu capabila de surprize. Sa ne gandim, de exemplu, ca marele cutremur din 1802 a venit la numai 12 ani dupa un cutremur semnificativ produs la 6 aprilie 1790 (resimtit de la Moscova pana la Istanbul si in Europa Centrala) si la 64 de ani dupa cutremurul major din anul 1738 !
 
Iti dai seama, Lime, ca dupa un seism major in 1738 (comparabil ca amploare cu cel din 1940) si altele mai mici dar semnificative in 1740, 1790, a urmat marele cutremur din 1802 ! Asta arata ca baba Vrancioaia poate face si surprize foarte neplacute !!! :crybaby::ack:
 
Cred ca putem discuta aici despre precursori electromagnetici, fiindca e un subiect interesant, incitant si tine de fenomene geofizice care pot fi asociate intr-un fel sau altul cu declansarea cutremurelor. Intr-adevar, Lime, am citit si eu ca in 2004 s-ar fi detectat o anumita anomalie geomagnetica importanta, si care s-ar fi prelungit pana in apropierea momentului producerii seismului vrancean din 27 octombrie. S-a avansat chiar ideea ca anomalia electromagnetica ar fi cu atat mai accentuata sau/si mai lunga in timp cu cat seismul pe care il precede va fi mai puternic.
Problema care se ridica, totusi, este urmatoarea: cat de \"fin\" pot detecta ei variatiile campului magnetic si electric terestru ? Fiindca exista variatii naturale obisnuite, care nu au nici o legatura cu un viitor seism. Cum se poate detecta, si cat de precis, semnalul sau componenta cu adevarat utila, factorul \"strain\" de variatiile obisnuite ale campului magnetic si electric terestru ? Aici este marea provocare, dupa parerea mea.
 
Un fenomen electromagnetic interesant a fost observat si inaintea cutremurului din 1977. Cu cateva ore inainte de cutremur, calculatorul de la centrul de calcul al Ministerului Transporturilor a inceput sa dea tot felul de erori desi nu avea nici o defectiune. Oamenii care isi dadeau mana au simtit intepaturi din cauza descarcarii electrice, deci atmosfera era incarcata cu electricitate statica. In plus, sunt demne de tinut minte si \"fulgerele\" sau \"tunetele\" care s-au vazut pe cerul senin si auzit in toate orasele in care s-a simtit cutremurul, acestea fiind explicate ca fiind datorate unei ionizari speciale ale atmosferei care a culminat in momentul cutremurului.
 
Da, am citit si eu despre acest caz al calculatorului de la centrul de calcul al MT. Acuma, evident ca nu o luam la goana din cladire daca vedem ca ne clacheaza un PC ! :ack::biggrin:
Fenomenele luminoase sunt de asemeni interesante. Evident, daca seismul se produce ziua, nu prea putem vedea \"fulgerele seismice\"...:crybaby: Din cate am citit, seismele vrancene \"nocturne\" din ultimii 200 de ani (1829,1838,1908,1940,1977,1986) ar fi fost insotite de fulgerari considerate stranii. Despre cutremurele \"diurne\" (produse in 1802,1893,1894,1990) nu se poate spune nimic in legatura cu eventuala lor insotire de fenomene luminoase.
In orice caz, eu cred ca aceste anomalii electromagnetice ar putea explica si comportamentul neobisnuit al animalelor.
 
Prin asta cred ca se poate explica si comportamentul ciudat al porumbeilor care se loveau unii de altii in zbor. Probabil liniile de camp magnetic terestru folosit de ei ca ghidaj s-au modificat si asta a dus la acest comportament straniu.
 
Intr-adevar, se semnaleaza des astfel de cazuri de zbor dezorganizat si haotic al porumbeilor, adesea cu numai cateva minute inainte de cutremur.
 
Pacat ca nimeni pana acum nu a studiat ce se intampla cu liniile de camp magnetic in acele momente... ar fi fost chiar interesant de aflat...:ack:
 
Cutremurele mari sunt fenomene rare, totusi. Cum s-ar zice, nu-i usor de \"prins momentul\"...:ack::whistling:
 
dac\'ar fi un sistem automat de masurare a liniilor de camp, n-ar fi problema...
 
Cam complicata treaba si cu campul asta magnetic terestru. Spuneam ca totusi e greu de facut distinctia intre variatiile naturale care se incadreaza in fondul normal si cele care intr-adevar pot avea semnificatii deosebite. Grecii au incercat, din cate stiu,ceva legat de asta. Sau nu, de campul electric terestru, bazandu-se pe proprietatile cuartului din fundamentul cristalin al scoartei. Din pacate, metoda lor, numita VAN (dupa initialele autorilor) nu s-a dovedit, in final, prea concludenta. La vremea cand au incercat-o, prin anii 1980-1984, reteaua lor feroviara nu era foarte concentrata, si nu existau diverse influente-parazit, sau un zgomot de fond care sa altereze serios semnalele receptionate. Ulterior, au inregistrat esecuri si au renuntat la abordarea initiala.
In orice caz, anomaliile electromagnetice care preceda cutremurele raman o problema incitanta si inca nerezolvata, neexplicata suficient.
 
Sau inca ceva la fel de interesant:

Two electromagnetic (EM) anomalies have been detected in the VLF frequency band before the Athens earthquake (EQ) (Mw=5.9, Sept. 7, 1999) with the following characteristics: (i) The first and second anomaly lasted for 12 and 17 hours respectively with a cessation of 12 hours; (ii) The second anomaly ceased at about 9 hours before the EQ; (iii) The larger anomaly, the second one, contains approximately 80% of the total EM energy received; (iv) No EM disturbance has been recorded in the VHF frequency band unlike with other cases, e.g., the Kozani Grevena and Egion-Eratini earthquakes. The fault modeling of the Athens EQ, based on information obtained by radar interferometry, predicts two faults. The main fault segment is responsible for 80% of the total energy released, while the secondary fault segment for the remaining 20%. Moreover, a recent seismic data analysis supports the hypothesis that a two-event solution for the Athens EQ, is more likely than a single event solution. In addition, the absence of surface rupture explains the absence of EM detection in the VHF frequency band. The present analysis reveals that the properties of the preseismic electromagnetic anomalies might be considered as signatures of a pending earthquake. © 2001 American Geophysical Union
 
Da, foarte interesatn. Din pacate, Vrancioaia noastra cea eterna si fascinanta are niste \"tabieturi\" greu descifrabile si foarte inselatoare. Plus ca originea foarte adanca a seismelor face ca unele dintre posibilele anomalii de ordin geofizic sa fie mai greu de identificat. S-a vehiculat mult timp ideea cu radonul din apele subterane. Exista inca anumite controverse, fiindca acest lucru e considerat mai degraba valabil pentru seismele crustale, de mica adancime.
 
Sau si mai tare: Experience of short term earthquake precursors with VLF–VHF electromagnetic emissions care poate fi downloadat de aici http://files-upload.com/files/453367/nhs-3-217.pdf

Daca link-ul nu merge dati-mi un mesaj privat ca am salvat fisierul si la mine in calculator.
 
Si acela a fost, insa, tot un cutremur crustal. Pentru cutremurele mai adanci se considera ca dificultatile sunt mai mari, fiindca anomaliile ar fi mai greu de detectat.
 
Back
Sus