• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Seismotectonica Bulgariei

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Cutremurele produse ieri in estul Bulgariei, desi de magnitudini mici, arata ca aceasta tara are un risc seismic important, generat de mai multe surse seismice.
Sa vedem intai cate ceva in legatura cu tectonica Bulgariei, elemente corelate cu seismicitatea acestei tari.
Din punct de vedere tectonic, teritoriul Bulgariei se afla, in mare parte, pe arealul platformei Moesice, exceptand partea sudica a acesteia, la granita cu Grecia si cu Turcia, unde intervin si alte unitati tectonice. Sa vedem o imagine interesanta aici:

1-s2.0-S0264370700000272-gr1.gif


Sursa: GPS study of active tectonics in Bulgaria: results from 1996 to 1998


In poza, vedem, intre altele: lantul Carpatic (inclusiv zona de curbura-Vrancea), bazinul panonic (aflat in componenta placii Euro-Asiatice, placa ce nu este insa foarte omogena, include niste microplaci/subplaci, in functie de contexte tectonice regionale), platforma Moesica, microplaca Egeica, placa Anatoliana, bazinul Marii Negre, arcul Helenic (unde s-au produs si recentele cutremure de la sud de Creta), placa Africana, placa Arabiei, falia de decrosare a Marii Moarte, falia Est-Anatoliana, falia Nord-Anatoliana. Toate aceste elemente geotectonice sunt importante pentru seismicitatea tarilor mediteraneene si din sud-estul Europei, inclusiv din Peninsula Balcanica, chiar si pentru seismicitatea Romaniei (inclusiv zona Vrancea).
Geodinamica Bulgariei este legata totusi de sistemul extensional Egeic, dupa cum se precizeaza in sursa documentara citata. Studiile recente au condus la trasarea a 2 arii de deformare semnificativa.
O prima arie se afla intre Campia Dunarii si o suprafata lata de circa 200 km in vecinatatea bazinului Marii Negre. In aceasta arie se remarca o tendinta de comprimare cu o viteza de circa 3 +/-1 mm/an; aceasta se remarca in mecanismele de focar de tip compresional ale seismelor din zona Gorna Oriahovitsa (1913 Mw=6,8) si din zona de flexura situata intre sectorul de nord-est al Bulgariei si continuand spre vest.
La sud de Campia Dunarii exista o zona de extensie cu orientare aproximativa N-S catre NNE-SSV, care cuprinde grabenul Sub-Balcanic orientat aproximativ E-V si bazinul tracic al Bulgariei centrale, care prezinta o miscare diferentiala totala de 3-5 mm/an. Zona extensionala pare a continua cu grabenul Sofiei (aflat la originea marelui cutremur care a devastat Sofia in anul 1858) si printr-o parte mai joasa a muntilor Stara Planina. Aceasta zona de extensie corespunde cu marginea nordica a blocului Egeic, dar marginea sa vestica nu este delimitata prea clar.

O alta imagine interesanta avem aici:

F1.large.jpg


Este o reprezentare a contextului geotectonic regional, care include si parte din teritoriul Bulgariei. Aici se vad foarte bine si aliniamentele tectonice majore din Turcia, dar sunt marcate si directiile de deplasare a blocurilor tectonice, inclusiv a celui Egeic.
 
Back
Sus