• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Sfaturi semi-practice

bnp_filip

New member
Înscris
28 Iun 2006
Mesaje
20
Scor reacție
0
Elevii din clasele primare, sfătuiţi să poarte un rucsac de urgenţă de câteva kilograme
Miercuri 09 aprilie 2008, 10:36

Elevii din clasele primare ar trebui să plece la şcoală echipaţi ca pentru o drumeţie pe munte, dacă ar urma sfaturile autorităţilor. Un ghid elaborat de specialiştii din două ministere scrie negru pe alb că elevii trebuie să aibă pregătit un rucsac pentru situaţii de urgenţă.

Autorităţile susţin că prin acest ghid doresc să familiarizeze elevii cu regulile pe care trebuie să le aplice în momentul producerii unui seism. Potrivit acestora, elevii ar trebui să aibă pregătit un rucsac de urgenţă, fie că sunt acasă, fie că sunt la şcoală.

Autorităţile le recomandă elevilor să aibă în rucsac două sticle de apă potabilă, două pachete de biscuţi simpli, un radio cu tranzistori şi baterii de rezervă, un fluier, trusă de prim-ajutor, săpun, prosop, hârtie igienică, pastă de dinţi, o pelerină de ploaie, două perechi de ciorapi sau două perechi de chiloţi. Copiii nu trebuie să uite nici de cheia de la casă sau de carneţelul cu numerele de telefoane ale rudelor.

În caz de cutremur, elevilor li se recomandă să rămână calmi, să se ferească de obiecte suspendate şi să îi asculte pe profesori.

Ghidul a fost întocmit în urmă cu doi ani de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în colaborare cu Ministerului Educaţiei. Recomandările autorităţilor în ceea ce priveşte rusacul de urgenţă vin în condiţiile în care mai multe asociaţii non-guvernamentale au atras atenţia că ghiozdanele elevilor sunt deja mult prea grele pentru vârsta lor.
Sursa: Realitatea TV
 
Ideea in sine nu este rea.
Dar modul de interpretare este, ca sa spun asa, eronat. Ma gandesc la faptul ca acel rucsac poate sta linistit la scoala, in banca.
Dublat de unul care sta acasa :hypocrite:

Parerea mea.
 
Ideea in sine nu este rea.
Dar modul de interpretare este, ca sa spun asa, eronat. Ma gandesc la faptul ca acel rucsac poate sta linistit la scoala, in banca.
Dublat de unul care sta acasa :biggrin:

Parerea mea.

Si rucsacul de la scoala n-ar trebui sa contina si cheia de la casa...
Iar in recomandare se spune ca fiecare rucsac trebuie sa contina \"un radio cu tranzistori\"... de parca cuiva ii venea in gand sa-si puna in rucsac un aparat pe lampi... :hypocrite:
 
Mai degraba spune despre mentalitatea guvernantilor. Cum s-ar spune, sunt cam mancati de molii.
Dar oare japonezii cum isi trimit copii la scoala? Ei acolo au si risc de tsunami. Are fiecare cate o barca si o pompa?
 
Asa si noi avem \"risc\" de tsunami. Ultimul a fost in 1901, pe urmatorul il asteptam peste vreo 300 de ani dar nu cred ca riscul acum este chiar zero curat.
 
:harhar:trebuia sa fie blonda si sa vina seful pe cal alb sa o salveze:D :ack: :ack:
 
<sever>
- sorin itzi trimit pe mail prospectul oficial despre sistemul japonez. Este important ca nimeni nu spera sa fuga toti din orase la alerta, mijloacele de protectie sunt aceleasi. Poate il punem undeva, cu o minima explicatie. Japoneuii se pregatesc de asta de peste 30 de ani ! Vedeti ca au calcul al magnitudinii si ajung pana la estimarea efectelor posibile, intensitati, in diferite locatii. Astia chiar o fac si nu spun povesti. Noi avem radacina sistemului dar nu declaram ce avem clar calibrat si ce nu, asa ca nu poti spune complet ca esti increzator in ce primesti. Dar si asa, daca ar fi lumea informata un an si apoi sa lansam, ar fi altceva.
 
<sever>
- Din diferite surse, se pare ca la recentul cutremur mai mare din Japonia ar fi functionat pentru populatie, la TV, si sistemul de alerta timpurie instituit de cca. 2 ani pentru serviciile esentiale, institutii si firme. Voi verifica aceste informatii. Oricum, modul serios in care este pusa problema, rezolvarea tehnica si informationala, comunicarea in media, reactia publica fara zgomot si cu comportament normal, arata ca este alta tara !
 
<sever>
- Nu va amagiti, sistemul cu blocarea automata nu se poate implementa peste noapte, cei de la retele au nevoie de o pregatire anume. Dar este important sa stim real ce poate si ce nu INFP sau Foton, in termeni de prag al magnitudinilor pe care le pot aprecia la lansarea alertei, ca sa nu oprim totul la orice zgaltaiala mica. Nu e chiar o joaca si nu degeaba nu raspund ei asa usor la advertisingul de la INFP, transparenta trebuie asociata cu multe chestii. Peste toate astea, avem nevoie de educarea populatiei ca sa inteleaga limitele sistemului, ca exista probabilitati desi unii nu cred, aparent, in acestea, si ca trebuie sa avem o conduita rationala, pe care trebuie sa o practicam prin exercitii. Este foarte important ca persoane cu functii de decizie si chiar oamenii de stiinta sa nu emita declaratii de tip marea cu sarea, care inseala asteptarile oamenilor si distrug apoi increderea in stiinta. De asemenea, daca un oficial se exprima genul...astia zic asa...dar eu nu cred sau nu fac asa, vor face mare rau ...mai bine sa taca. Despre media, ce sa mai vorbim, daca vor trimite sa faca reportaj niste fatuce sau imberbi care de abia ca pronunta niste cuvinte tehnice dar se cred a 4-a putere in stat, iese o aiureala. Eu m-as bucura ca macar acest grup sa aiba o viziune relativ unitara si corecta asupra posibilitatilor reale de a utiliza bunele cunostinte in caz de cutremur si sa le retransmita la nevoie. Nu agrez idea de drob de sare, o gandire preventiva dar suficient de realista face bine. Incepatorii de pe acest site, sa aiba de unde primi sfaturi bune. Poate ar trebui sa salvati undeva raspunsuri bune intrebari comune, pe care multi incepatori le pun.
 
eu sper sa nu se gaseasca vreun istet care sa opreasca lumina la populatie.... deoarece efectiv buimacesti. este prea mult- te zgaltai, unii uita si cum ii cheama, nu mai nimeresti nici pereti in clipele alea....dar ma gandesc ca nu sunt capabili sa opreasca lumina intr-un minut.
ar fi culmea sa ne opreasca curentul la fiecare seism de 5R....f bine ai spus Sever.
 
Pai nu stiu daca e neaparata nevoie sa inchida lumina. In timpul cutremurului din 2003 pe cheiul Dambovitei si in parc la Opera s-au stins luiminile si si-au revenit la cateva minute dupa ce s-a oprit. Ori a fost ceva automat, ori reteaua electrica e de 2 bani, dar imi vine sa cred ca cea de-a 2-a varianta e cea corecta.
 
Back
Sus