• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

sistem de alertare - in alte tari

gicacontra

New member
Scor reacție
0
http://www.realitatea.net/95082_Japonezii-vor-avea-un-sistem-de-alerta-in-caz-de-cutremur-.html

Atenţie! Alertă de seism în cinci secunde! Acesta este mesajul pe care îl vor auzi japonezii cu doar câteva secunde înainte de producerea unui seism puternic. Sistemul de alertă este unic în lume şi era folosit înainte doar de anumite instituţii şi centrale nucleare.

Cele cinci secunde sunt suficiente pentru a opri un reactor nuclear, un tren de mare viteză sau o macara, sunt de părere specialiştii. Cei aflaţi acasă au timp să oprească gazul şi să să se refugieze sub o masă, scrie agenţia AFP.

Mesajele vor fi difuzate de televiziuni, însă există şi companii care au creat un dispozitiv de alertă ce poate fi instalat în fiecare casă.

Fructul a zeci de ani de cercetare, sistemul a fost creat de Agenţia Meteorologică japoneză. Japonia au loc anual 20% dintre cele mai violente cutremure din lume.

cica ar pretui chiar si 5 secunde japonezii, noi am avea 20 si ceva de secunde la dispozitie, deci pe cand si la noi ? :ack:

Pai e si la noi, dar in 25 de secunde, teoretic sa se inchida gazele. In practica, e mai complicat. Oricum, in 25 de secunde nu poti sa iesi de la etajul 10, asta e sigur. Japonezii au oricum o situatie chiar foarte complexa, mai multe tipuri de cutremure majore, tsunami...

Plus ca ar trebui fixat un prag minim de magnitudine pentru care sa se dea alarma sonora.
In nu chiar alta ordine de idei, anul trecut s-a discutat serios de un sistem de avertizare prin SMS in situatii de fenomene cu impact periculos. Trebuia si noi sa participam la acest proiect, din pacate nu am mai auzit nimic de el, sau nu s-a mai vrut sa se spuna mai mult. :ack::whistling::crybaby:

Noi nu suntem japonezi. Nu suntem suficient de disciplinati. Nu stiu cat ne-ar ajuta pe noi - astia de pe acasa, nu in mediu industrial sau in spitale, transporturi, etc. - sa stim cu 25 de secunde inainte. Cu siguranta pe multi dintre noi ne-ar ajuta. Dar sa ne gandim la medie. Cati dintre noi vor sari pe geam? Cati se vor calca in picioare? Cati se vor repezi la telefon crezand ca 25 de secunde le ajunge sa mai anunte pe cineva? Cati vor crede ca intr-adevar va fi cutremur? Si nu in ultimul rand de cate ori pe an va fi alarma falsa?

Mie 25 de secunde imi pot ajunge sa fug afara, daca stiu ca va fi cutremur mare, numai in cada de ex. sa nu fiu :crybaby: Sa se faca instructaj, nu zic nu, sa stie clar omul ce are de facut, dar sa nu se renunte la avantajul tehnologiei doar pentru ca suntem romani. Ne-om destepta si noi odata :ack:

Sunt cam sceptic ca se poate fugi din casa, de la ultimul etaj, in 25 de secunde, si fara riscul de ruperea a gatului pe scara...:ack::crybaby::crybaby:

Sunt cam sceptic ca se poate fugi din casa, de la ultimul etaj, in 25 de secunde, si fara riscul de ruperea a gatului pe scara...:ack::crybaby::harhar:

Oricum, cei care stau la casa au avantaj clar cu fugitul afara :crybaby: Numai ca tb sa afle :3:

Stai la casa ???? :3::harhar::crybaby::ack::crybaby:

Stai la casa ???? :57::57::crybaby::ack::crybaby:

Da, cand ma duc pe la parinti :harhar:
Ne gandeam sa ne facem o casa vreodata pe langa Bucuresti, ca ne place la iarba verde si aer mai curat :57: Acu nu stiu ce sa zic, daca e sa fie un cutremur mare, macar sper sa facem casa dupa aia :3:

Si totusi in 25 secunde ai timp sa opresti aragazul, curentul, si nu in ultimul rand sa te gandesti unde sa te adapostesti astfel incat sa nu cada ceva pe tine. Si apoi eu cred ca din contra, nu creeaza panica ci te pregateste psihic de ce urmeaza. Nu cred ca cineva se va arunca de la fereastra daca stie cu 25 secunde inainte ca va fi cutremur. De asemenea in caz ca dormi, in 25 de secunde ai timp sa te trezesti, sa te adapostesti. Unii au deasupra paturilor sau langa paturi sifoniere, dulapuri, rafturi, sobe, oglinzi, tablouri, etc. Macar ai timp sa te duci in camera copiilor sa-i trezesti si sa te adapostesti impreuna cu ei. Si de ce nu, ai timp de o rugaciune.:hypocrite:

Pe unele blocuri din Bucuresti exista niste sirene. Ele cum functioneaza? Nu se poate da alarma in oras cu ele?

Sorin, ziceai ca prin 2006 s-a discutat de un sistem de avertizare prin SMS in situatii de fenomene cu impact periculos. Cine discuta? Mai poate fi resuscitata ideea? Ca mie nu mi se pare normal ca serviciul de avertizare in caz de cutremur sa fie contra cost.

Aschiuta, a fost o idee de proiect, trebuia sa fim si noi implicati, dar, ca toate ideile interesante, a zburat si cand a fost vorba sa fie pusa in practica, s-a lasat tacerea...

Pe unele blocuri din Bucuresti exista niste sirene. Ele cum functioneaza? Nu se poate da alarma in oras cu ele?
Ele apartin ISU ( Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta) si in general previn populatia asupra unui atac aerian, chimic sau bacteriologic, emitand sunete diferite.
Ar trebui legate( in caz de cutremur) la o retea nationala de avertizare si alimentate alternativ de la baterii sau curent electric.

Si ce institutie voia sa face proiectul? Nu putem sa ii mai pisam la cap?
Old DG dar ele acum functioneaza manual? Se trage alarma ca la tren?
Oare macar pe cladirile noi nu s-ar putea pune astfel de ciuperci computerizate care sa dea alarma in caz de cutremur, sa zicem mai mare de 6.5 grade?

Exista accelerometru integrat, exista internet in zona Vrancea, om sa-ti faca site se gaseste, calculator se gaseste... ce mare lucru sa-ti faci un sistem sa te avertizeze macar cat timp esti la calculator si ai net? E drept, costa ceva. Un calculator imobilizat in Vrancea, accelerometrul, gazduirea calculatorului, internetul pentru acel calculator, timp sau bani pentru site... dar mi se pare totusi accesibil, mai ales ca acel calculator mai poate face si altceva, nu e total utilizat pentru avertizare.
E drept ca nu e o chestie profesionista dar ar fi interesant

Vaaai! Dar oamenii astia de la IGSU sunt depasiti rau de tot. Uite, chiar o sa le pun o intrebare, sa vedem cat de penibil o sa imi raspunda.
Hai sa zicem ca are loc un atac aerian/bacteriologic. Si cei de la IGSU afla ca la ora 13.00 urmeaza sa aiba loc a[/i]tacul. Cum va imaginati ca o sa mearga IGSU sa 1) ajunga la timp 2) sa traga alarma in atatea locatii. Cred ca mai degraba sunt de decor ciupercutele alea.

Din pacate cei de la IGSU sunt limitati de incompetenta si dezinteresul guvernantilor in ceea ce priveste alocarea de fonduri. Am intalnit la IGSU persoane foarte capabile, care au idei de dezvoltare si imbunatatire a sistemelor actuale, dar sunt legati la maini de problema banilor. Oricat s-au zbatut nu au gasit intelegere si ajutor la guvern, din partea statului. Au ajuns in situatia in care sa accepte donatii (2% din impozite) pentru a mai strange bani.

Problema nu este IGSU, problema este guvernul, statul, pe care il doare dorsal referitor la siguranta populatiei si pentru care conteaza mai mult sa-si innoiasca parcul de limuzine de servici cu unele mai luxoase, tocmai pentru a sta cu partea dorsala pe ceva mai moale si a ameliora durerea.

Azi la orele 12,00 in tot Buzaul au sunat sirenele de alarma ale ISU timp de 5 minute; eram la plimbare cu catelul, cei tineri isi puneau mainile la urechi, iar noi cei batrani incercam sa recunoastem ce fel de alarma era: chimica, bacteriologica sau radiologica.
La 12,30 au sunat iar 5 minute incetarea, cred ca a fost un exercitiu in Zona Industriala la vreo Societate.
Asa ne mai aducem aminte!

Back
Sus