• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Stiri seismice

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 grade in Chile

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,7 grade, s-a produs in ziua de marti, 31 octombrie, in Chile (zona de coasta a regiunii Atacama).

1572487.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 12h33min UTC (ora locala 9h33min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona de coasta a regiunii Atacama, in partea nordica a statului chilian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 23 km si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga in Chile (inclusiv in capitala Santiago) dar si in Argentina (provinciile Mendoza, San Juan si Cordoba), potrivit ABC News care citeaza rapoarte din mass-media locala. Nu s-au inregistrat pagube semnificative.
 
Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,3 grade in Campia Romana (Estul Munteniei)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 3,3 grade, s-a produs in seara zilei de joi, 2 noiembrie, in Campia Romana (Estul Munteniei).

2nov2023 Munt INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 21h31min08sec (19h31min08sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona LEHLIU-URZICENI, la limita judetelor Ialomita-Calarasi (44,52 grade latitudine Nordica, 26,81 grade longitudine Estica).

1573376.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 13,5 km si a avut magnitudinea locala ML de 3,3 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima in zona epicentrala a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita slab in mai multe localitati din Estul Munteniei, in judetele Ialomita si Calarasi.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,0-5,2 grade in Grecia

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,0 grade (magnitudinea locala 5,2), s-a produs in ziua de vineri, 3 noiembrie, in Grecia, intr-o zona insulara de la Nord-Vest de capitala Atena.

1573565.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 6h26min UTC (ora locala 8h26min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Laboratorul de Seismologie al Universitatii din Atena, epicentrul seismului a fost localizat in regiunea Insulei Evia, la cca. 80 km Nord-Nord-Vest de capitala Atena.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 11 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,2).
Miscarea seismica a fost resimtita in localitatile din zona epicentrala, dar si la distanta, inclusiv in capitala Atena.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,8 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal minor, cu magnitudinea locala de 3,8 grade, s-a produs in ziua de vineri, 3 noiembrie, in regiunea Vrancea.

2nov2023 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 11h08min37sec (ora 09h08min37sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, la Sud-Vest de NEREJU, judetul Vrancea (45,70 grade latitudine Nordica, 26,64 grade longitudine Estica).

1573627.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 78,1 km si a avut magnitudinea locala ML de 3,8 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade in Nepal

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,6 grade, s-a produs in ziua de vineri, 3 noiembrie, in Nord-Vestul Nepalului.

1573827.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h02min UTC (ora locala 23h47min in Nepal). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat intr-o zona de munte din Vestul Nepalului (districtul Jajarkot, provincia Karnali), la 44 km Sud-Sud-Est de orasul Jumla.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe.
Cutremurul a fost resimtit intens in Vestul Nepalului, in capitala tarii (Kathmandu) dar si in India pana in capitala New Delhi. In urma seismului cel putin 130 de oameni au murit si alte cateva sute de oameni au fost raniti. Numeroase case au fost distruse in localitatile aflate in zona epicentrala. Cutremurul a provocat mai multe alunecari de teren care au ingreunat accesul la zonele afectate.
Un alt cutremur moderat a mai avut loc in Vestul Nepalului in ziua de 3 octombrie, magnitudinea acestuia fiind de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
In aprilie si mai 2015, doua seisme majore, cu magnitudini moment de 7,8 si, respectiv, 7,3 grade, au cauzat mii de victime si mari distrugeri in Nepal.
 
Ultima editare:
Cutremure puternice cu magnitudini intre 6,7 si 7,1 grade in Marea Banda-Estul Indoneziei

3 cutremure puternice, cu magnitudini moment de 6,9, 7,1 si, respectiv, 6,7 grade, s-au produs in ziua de miercuri, 8 noiembrie, in Marea Banda-Estul Indoneziei.

Primul seism a avut loc la ora 4h52min UTC (ora locala 13h52min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Marea Banda, regiunea Insulei Tanimbar (provincia indonezia Maluku).

1575601.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Al doilea cutremur a avut loc la ora 4h53min UTC (ora locala 13h53min). Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.

1575614.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Al treilea cutremur a avut loc la ora 13h02min UTC (ora locala 22h02min). Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic.

1575782.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurele au fost resimtite in partea estica a Indoneziei, in special in Ins. Tanimbar. Nu au fost raportate pagube majore si nu s-au format valuri seismice.
 
Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,2 grade in Nordul Olteniei - Depresiunea Targu Jiu

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,2 grade, s-a produs in ziua de vineri, 10 noiembrie, in Nordul Olteniei, la Nord-Vest de municipiul Targu Jiu (judetul Gorj). Seismul face parte din secventa seismica declansata in Nordul Olteniei in luna februarie.

10nov2023 OLT INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 19h48min21sec (17h48min21sec UTC ). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona RUNCU-Depresiunea Targu Jiu, la 17 km Nord-Vest de TARGU JIU, judetul Gorj (45,16 grade latitudine Nordica, 23,12 grade longitudine Estica).

1576888.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 13,9 km si a avut magnitudinea ML de 4,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade in zona epicentrala (intensitate raportata la RUNCU, localitate aflata la cca. 5 km Nord-Nord-Vest de epicentru).
Miscarea seismica a fost resimtita in judetul Gorj, in special in mai multe localitati din Depresiunea Targu Jiu. Astfel, cutremurul a fost resimtit in municipiul Targu Jiu cu intensitatea de aproximativ IV grade. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Depresiunea Petrosani (judetul Hunedoara), cu intensitati de cca. III grade. Miscarea seismica a fost resimtita mai slab si in judetul Arad.
Secventa seismica din Oltenia, declansata in luna februarie, a inclus peste 2.500 de cutremure pana in prezent, dintre care 3 seisme au avut magnitudini egale sau mai mari de 5,0 (cutremurele din 13 si 14 februarie, cu magnitudini ML de 5,2 si 5,7 grade, respectiv seismul din 20 martie cu magnitudinea ML 5,0).
 
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade in partea central-sudica a Oceanului Indian

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,1 grade, s-a produs in ziua de marti, 14 noiembrie, in partea central-sudica a Oceanului Indian.

1578478.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 7h00min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in partea central-sudica a Oceanului Indian, la "demarcatia" dintre sectorul indian si sectorul australian al placii Indo-Australiene.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.
 
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,7 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal minor, cu magnitudinea locala de 3,7 grade, s-a produs in ziua de marti, 14 noiembrie, in regiunea Vrancea.

14nov2023 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 11h03min04sec (ora 9h03min04sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, la Nord-Est de NEREJU, zona NEREJU-ANDREIASU DE JOS, judetul Vrancea (45,73 grade latitudine Nordica, 26,74 grade longitudine Estica).

1578520.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 154,6 km si a avut magnitudinea locala ML de 3,7 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade in Myanmar

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,7 grade, s-a produs in ziua de vineri, 17 noiembrie, in Myanmar.

1579583.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 1h37min UTC (ora locala 8h07min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in partea estica a tarii, in apropiere de granita cu China, Laos si Thailanda.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Potrivit EMSC, mecanismul de focar a fost de tip decrosare:

1579583.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Myanmar 17 noiembrie

Miscarea seismica a fost resimtita in Myanmar, China si in partea nordica a Thailandei, dar nu au fost raportate pagube majore.
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 grade in Filipine

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,7 grade, s-a produs in ziua de vineri, 17 noiembrie, in Filipine (in regiunea insulei Mindanao).

1579709.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 8h14min UTC (ora locala 16h14min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de USGS (citate de CNN), epicentrul seismului a fost localizat in partea sudica a insulei Mindanao.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 70 km si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga in partea sudica a arhipelagului, mai intens in insula Mindanao.
Nu s-au inregistrat pagube majore si nu a existat risc de tsunami.
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 grade in Vanuatu

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,7 grade, s-a produs in ziua de miercuri, 22 noiembrie, in regiunea Insulelor Vanuatu (Oceanul Pacific).

1581648.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h47min UTC (ora locala 15h47min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean , epicentrul seismului a fost localizat in zona arhipelagului Vanuatu (Oceanul Pacific).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Nu s-au inregistrat pagube majore si nu a existat risc de tsunami.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in Estul Turciei

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,3 grade (magnitudinea locala 5,3), s-a produs in ziua de joi, 23 noiembrie, in Estul Turciei.

1582275.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 14h46min UTC (ora locala 17h46min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismologic Kandilli (Turcia), epicentrul seismului a fost localizat in Nordul provinciei Adiyaman din
Estul Turciei, la 32 km Sud-Est de Malatya.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 8 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,3).
Miscarea seismica a fost resimtita in provinciile Malatya si Adiyaman din Estul Turciei, dar si la Gaziantep, precum si in Siria. Nu au fost raportate pagube majore.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1582275.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Turcia 23 noiembrie
 
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,9 grade in regiunea Insulelor Mariane (Oceanul Pacific)

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,9 grade, s-a produs in ziua de vineri, 24 noiembrie, in regiunea Insulelor Mariane (Oceanul Pacific).

1582638.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 9h05min UTC (ora locala 19h05min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean , epicentrul seismului a fost localizat in zona Insulelor Maug-Nordul Insulelor Mariane (Oceanul Pacific).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Nu s-au inregistrat pagube majore si nu a existat risc de tsunami.
 
Cutremur minor cu magnitudinea de 4,2 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal minor, cu magnitudinea locala de 4,2 grade, s-a produs in ziua de duminica, 26 noiembrie, in regiunea Vrancea.

26nov2023 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 5h38min44sec (ora 3h38min44sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, zona NEREJU-COMANDAU, judetul Vrancea (45,70 grade latitudine Nordica, 26,56 grade longitudine Estica).

1583434.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 142,8 km si a avut magnitudinea locala ML de 4,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita foarte slab la etajele superioare ale unor cladiri inalte in orase mari din Sud-Estul si Estul tarii.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade pe Dorsala Indiana-Zona de tripla jonctiune

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,6 grade, s-a produs in ziua de luni, 27 noiembrie, pe Dorsala Indiana-zona de tripla jonctiune din Vestul Oceanului Indian.

1583826.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 2h34min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona de tripla jonctiune din partea sud-vestica a Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
 
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,5 grade in Papua-Noua Guinee

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,5 grade, s-a produs in ziua de luni, 27 noiembrie, in Papua-Noua Guinee (Oceanul Pacific).

1584174.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 21h46min UTC (ora locala 7h46min in ziua de 28 noiembrie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean , epicentrul seismului a fost localizat in zona de coasta a Insulei Noua Guinee-partea nordic (Oceanul Pacific).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Nu s-au inregistrat pagube majore si nu a existat risc de tsunami.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade in Bangladesh

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade, s-a produs in ziua de sambata, 2 decembrie, in Bangladesh.

1585978.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 3h35min UTC (ora locala 3h35min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in partea sud-estica a tarii, in districtul Comilla.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 29 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Potrivit EMSC, mecanismul de focar a fost de tip decrosare:

1585978.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Bangladesh 2 decembrie

Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe regiuni din Bangladesh, inclusiv in capitala Dhaka. Nu au fost raportate pagube semnificative. Seismul a mai fost resimtit slab in India si Bhutan.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade in regiunea Insulei Macquarie (Sudul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade, s-a produs in ziua de sambata, 2 decembrie, in regiunea Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 14h02min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la Vest de Insula Macquarie din Sudul Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:


EMSC: Mecanism de focar cutremur Ins. Macquarie 30 septembrie
 
Back
Sus