• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Tectonica si seismicitatea in zona lacului Issyk-Kul din Kirgistan

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
In seara asta, vom incepe o discutie despre Tectonica si seismicitatea in regiunea lacului Issyk-Kul din Kirgistan, pornind de la articolul citat. In zona s-au produs, in trecut, cutremure foarte puternice (cu magnitudini Ms pana la aproximativ 8, conform sursei citate). Discutia este prilejuita de recentul cutremur de magnitudine moment 6,1 produs in partea estica a lacului. Pare a fi cea mai puternica sursa seismica din Kirgistan-estul Kazahstanului. Cel mai mare cutremur, produs in 1911, a avut intensitatea X-XI pe scara de 12 grade.
 
In urma cu cateva saptamani, in estul Kazahstanului s-a produs un cutremur destul de puternic, cu magnitudinea moment 6,1. Epicentrul cutremurului a fost localizat la est de lacul Issyk-Kul din Kirgistan, lac care se afla intr-o regiune seismica puternica, sursa a numeroase cutremure care afecteaza Kirgistanul si Kazahstanul.
Sa vedem un pic ce se intampla acolo, ce cutremure mai importante s-au produs de-a lungul timpului in zona lacului Issyk-Kul si cum se coreleaza acestea cu tectonica zonei.
Dupa cum se arata in articolul citat:

ACTIVE TECTONICS AND SEISMIC HAZARD OF THE ISSYK-KUL BASIN
IN THE KYRGYZ TIAN-SHAN


bazinul Issyk-Kul este...(cum altfel ?? :D) o importanta depresiune intramontana din Kirgistan, aproape de granita cu Kazahstanul. La nord si la sud se afla cate un lant muntos orientat est-vest. Incepand cu sfarsitul secolului XIX si pana spre mijlocul secolului XX, in regiunea lacului Issyk-Kul, de-o parte si de alta a lacului, dar in special pe "latura" sa nordica, s-a inregistrat o activitate seismica extrem de puternica, cu migratie de la est spre vest, si culminand prin 2 cutremure foarte mari, cu magnitudini Ms de circa 8 grade pe scara Richter. A fost, intr-adevar, o situatie neobisnuita, migratia est catre vest si cele 2 socuri extrem de violente. Ca o paranteza, migratia est-vest din perioada 1890-1940 a insotit fenomenele geotectonice globale care au inclus si pregatirea marelui cutremur vrancean din 1940 (dupa cum migratia cutremurelor pe falia nord-anatoliana, de la est spre vest, din perioada 1939-1999, a insotit si producerea seismelor vrancene din 1940, 1977, 1986 si 1990...doar tectonica globala isi spune cuvantul, nu ? ).
 
Pe harta din figura 1, in articolul citat, se observa lantul muntos Tian-Shan, care concentreaza grosul activitatii seismice din zona.
Sa vedem acum seria de cutremure produse in regiunea lacului Issyk-Kul incepand cu finele secolului XIX.
Primul mare cutremur consemnat in tabelul 1 este evenimentul din mai/iunie 1887 care a distrus fosta capitala a Kazahstanului, Alma-Ata (numit atunci Vernai); evenimentul s-a produs la 27 mai/8 iunie 1887, a avut magnitudinea 7,3 si intensitatea maxima IX-X. Un eveniment devastator pentru zona epicentrala situata la nord de lacul cu pricina. La 11 iulie 1889 s-a produs marele cutremur din bazinul Cilik, cu magnitudinea estimata la 8,3 grade, in orice caz un eveniment extrem de violent, cu efecte geomorfologice semnificative. Au mai fost si alte cutremure, dar...la 4 ianuarie 1911 a avut loc marele cutremur de la Kemin, cu magnitudinea 8,2 si cu efecte geomorfologice foarte extinse. Intensitatea maxima a acestui eveniment a fost apreciata la XI grade pe scara de 12 grade. A mai urmat un cutremur important in 1938, de magnitudine 6,9 grade, dupa care zona a cunoscut o pauza relativa pana in anii '70. Intre 1970-1990 activitatea seismica a devenit mai intensa, dar fara a atinge nivelui celei din perioada 1887-1938.
 
Cam toate cutremurele mari (Ms > 6,5) s-au produs in partea nordica a lacului Issyk-Kul. Desi cutremure numeroase s-au produs si in sudul lacului, totusi magnitudinile acestora au fost semnificativ mai mici, ele nedepasind, se pare, 6,0-6,5 grade. Un alt aspect foarte interesant este acela ca suprafata lacului, ca atare, este slab seismica, fiind inregistrate putine cutremure cu epicentrele aflate sub lac, si de magnitudini mici.
Oricum, foarte interesante au fost efectele marelui cutremur din 1911 de la Kemin (magnitudine 8,2), unul dintre cele mai violente seisme produse pe plan mondial in 1911. Cutremurul din 3-4 ianuarie 1911 a avut epicentrul, potrivit sursei citate anterior, in muntii Zaili-Kungei, intre lacul Issyk-Kul si Alma-Ata, la confluenta vailor Chon-Kemin, Chilik si Chon-Aksu. Cutremurul a afectat cel mai puternic o zona muntoasa destul de slab populata, de aceea, raportat la magnitudinea mare a evenimentului, numarul victimelor a fost destul de mic. Cutremurul a declansat insa mari alunecari de teren, caderi de stangi, a modificat, pe alocuri, si cursul unor rauri si parauri locale. In baza observatiilor consemnate, cutremurul Kemin din ianuarie 1911 a generat aproape 190 km de rupturi de suprafata in lungul a 6 segmente de falii diferite care totalizau o lungime de 260-300 km !!! Aceste rupturi au condus la formarea unor noi lacuri de baraj natural prin blocarea cursurilor unor rauri !!!
 
Cutremurele mari produse de sistemul tectonic din nordul lacului Issyk-Kul sunt:

-1887 Verny (Alma-Ata) earthquake de magnitudine Ms 7.3
-1889 Chilik earthquake de magnitudine Ms 8.3
-1911 Kebin (Chon-Kemin) earthquake de magnitudine Ms 8.2
LANDSLIDES AND SURFACE BREAKS OF THE 1911 M- 8.2 KEMIN EARTHQUAKE

Seismicitatea ridicata din zona a constituit unul din motivele mutarii capitalei Kazahstanului de la Alma-Ata la Astana. Probabil acum tensiunile se vor indrepta spre est, posibil si spre canionul Charyn.

1-s2.0-S0267726112000188-gr1.jpg


Dar dupa cum se vede in imaginea de mai sus Kargazstanul prezinta multe alte zone seismice foarte active, care pot genera cutremure puternice si alunecari de teren.

Khait earthquake (1949) magnitudine 7.4, cand s-au produs alunecari de teren foarte importante.
Sarez earthquake (1911) magnitudine 7.4, care a dus la formarea lacului Sarez din muntii Pamir.
 
Back
Sus