• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Tsunami : cauze, zone expuse, avertizari

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Valurile seismice uriase (tsunami sau \"tidal waves\", sau \"valuri de port\") au revenit in atentia opiniei publice, prin consecintele lor dezastruoase, in principal din cauza mega-seismului din zona Sumatrei, produs in Oceanul Indian la 26 decembrie 2004. Ceea ce s-a intamplat atunci arata forta distrugatoare a acestor valuri, forta care o intrece cu mult pe cea a valurilor de furtuna \"obisnuite\".
De ce se formeaza tsunami ? Care sunt zonele mai expuse ? Exista zone lipsite complet de riscul aparitiei unor asemenea valuri ?
Vom aborda aici aceste aspecte, si multe altele. Am creat topicul acesta in cadrul forumului \"Cutremure din lume\", desi valurile tsunami pot fi provocate si de eruptii vulcanice submarine, si de alte cauze care genereaza alunecari si dislocari pe fundul marii, tocmai pentru ca seismele reprezinta, totusi, cea mai frecventa cauza a formarii acestor valuri.
Primul punct. Zonele expuse la tsunami.
In primul rand, toate insulele si marginile continentale care dau spre Pacific, stiut fiind faptul ca Cercul de Foc al Pacificului reprezinta cea mai activa \"centura\" seismica si vulcanica a Terrei.
In al doilea rand, zona mediteraneana este, de asemenea, predispusa la valuri tsunami.
In al treilea rand, experienta marelui seism din 1755 care a distrus Lisabona arata ca o sursa de tsunami se afla si in mijlocul Oceanului Atlantic.
In al patrulea rand: Oceanul Indian. Voi insista in continuare pe Oceanul Indian, fiindca am gasit ceva interesant si, mai ales, in contextul dezastrului produs la 26 decembrie 2004. Imi aduc aminte ca, la vremea respectiva, toata lumea a ramas uimita, si multi au sustinut ca nu era de asteptat un cutremur generator de tsunami in Oceanul Indian. Gresit ! Total gresit !!! Din pacate, nu doar ceea ce s-a intamplat in 1883 la eruptia vulcanului Krakatau constituie un tragic contra-exemplu. Cercetari recente ale unor specialisti americani arata ca, de-a lungul timpului, in zona Sumatrei, langa coasta vestica a acestei insule indoneziene, acolo unde o parte a placii tectonice Indo-Australiene se scufunda, in maniera unui proces de subductie, sub placa Burma, au avut loc mai multe cutremure mari, care au generat valuri seismice cu urmari distrugatoare. Cutremurul din Sumatra din 26 decembrie 2004 NU a fost o surpriza totala !!! S-a mai intamplat si alta data, astfel:
-pe la sfarsitul anilor 1300 (deci undeva intre 1380-1400);
-in jurul anului 1600;
-in 1797;
-in 1833.
Desi, dupa anul 1833, si pana in 2004, in Sumatra s-au mai produs cutremure, nici unul nu a mai avut forta sa declanseze miscari si dislocari ample pe fundul Oceanului Indian, astfel incat sa se formeze valuri seismice uriase.
Daca ne uitam la datele de aparitie ale evenimentelor seismice generatoare de tsunami in zona Sumatrei (deci cutremure suficient de violente pentru ca miscarile fundului oceanului sa dizloce volume mari de apa,a trenandu-le in miscare), observam chiar o anumita periodicitate, de circa 200 de ani. 200 de ani din 1400 pana in 1600, 197 de ani din 1600 pana in 1797, apoi un interval mai scurt pana in 1833, iar din 1833 pana in 2004 iarasi 171 de ani, deci tot aproape de aceasta valoare fatidica de 200 de ani. Prin urmare, o data la circa 200 de ani, zona Sumatrei poate fi afectata de un seism de subductie care poate genera valuri seismice devastatoare !!!!!!
Cum au stabilit specialistii aceste date pentru evenimentele foarte puternice mai vechi din zona Sumatrei ?? Datele au fost stabilite studiindu-se VECHII CORALI FORMATI DE-A LUNGUL INSULELOR, IN LARGUL COASTEI DE VEST A SUMATREI !!!!! Cand pamantul a fost deplasat in timpul cutremurelor foarte puternice din vestul Sumatrei, formatiunile de corali au fost impinse afara din apa, lasand un gol in straturile lor de crestere, dupa cum argumenteaza cercetatorii care au studiat foarte atent trecutul geologic al zonei situate in lungul coastei de vest a Sumatrei.
 
O alta zona foarte expusa la efectele devastatoare ale unui tsunami este coasta de vest a Canadei si nord-vestul Statelor Unite, de la Oregon pana la Vancouver, zona cunoscuta sub numele de Cascadia. Este vorba despre o zona de subductie capabila sa genereze, cam o data la circa 300 de ani, mega-seisme de subductie cu magnitudini de pana la 9 grade. Ultimul mega-seism generat in zona Cascadia s-a produs la 27 ianuarie 1700 si a provocat un tsunami care a produs distrugeri majore de ambele parti ale Pacificului, inclusiv in Japonia. De fapt, aceasta zona face parte din Cercul de foc al Pacificului, dar am mentionat-o separat pentru ca este mai deosebita, si mai ales pentru ca este \"geamana\" zonei Sumatra !!!!
 
Mai multi specialisti sin seismologie si geofizica avertizeaza asupra faptului ca zona de sud-vest a Pakistanului poate fi afectata de un val seismic distrugator, generat de un puternic cutremur produs in Marea Arabiei sau/si in nordul Oceanului Indian.

Ei afirma ca, pentru Pakistan, in prezent, marele pericol nu ar fi reprezentat de seismele din Hindu Kush, care, fiind de mare adancime, de regula nu cauzeaza pagube prea mari. In schimb, zona de coasta din sud-vestul Pakistanului, inclusiv provincia Belucistan, poate fi afectata de un seism devastator in viitorul apropiat, si care seism ar putea fi submarin. Prin urmare, exista un risc considerabil de tsunami pentru zona aceea. Recentele cutremure din Hindu Kush, precum si seismul de magnitudine M=6,0 produs in 24 decembrie 2008 in sud-vestul Pakistanului sugereaza posibilitatea reactivarii, in viitorul apropiat, a acelei zone seimsice. Coasta Pakistanului se afla intr-o puternica zona seismica, zona care nu a mai fost activa din 1945. Specialistii avertizeaza ca se acumuleaza tensiuni foarte mari sub Marea Arabiei si in nordul Oceaunului Indian, deoarece in ultimii 64 de ani zona nu a mai cunoscut eliberari majore de enegie potentiala. In consecinta, riscul formarii unui val seismic mare, care sa afecteze coasta Pakistanului, este din ce in ce mai ridicat.

Tsunami in Marea Arabiei ?

Atasez aici si o poza interesanta, care prezinta o harta tectonica a Pakistanului. Observati ca zona de sud-vest a Pakistanului se afla in apropierea unei zone foarte complicate dpdv tectonic, o fractura care delimiteaza partea de vest a placii Indiei. Acea zona a fost sursa cutremurului de 6 grade pe scara Richter produs la 24 decembrie anul trecut, seism resimtit puternic in sud-vestul Pakistanului.
Un eventual cutremur major in acea zona ar putea conduce la formarea unui val seismic cu efecte distructive pe coasta Pakistanului si, poate, si in zona peninsulei Arabe.
Iata, asadar, ca Oceanul Indian si Marea Arabiei nu sunt totusi lipsite de riscul formarii unor astfel de valuri seismice uriase. Zona seismica din sud-vestul Pakistanului \'doarme\" de 64 de ani; ultimul cutremur major in acea zona ar fi avut loc in anul 1945; probabilitatea unui nou cutremur de foarte mare magnitudine in acea zona pare in crestere. Energia se acumuleaza; se pare ca se \"aduna\", se concetreaza tensiuni elastice undeva sub Marea Arabiei, si ar fi posibila la un moment dat o rabufnire seismica majora, care sa genereze tsunami !!! :harhar: :rolleyes:
 
Back
Sus