• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

unde seismice

florin183

New member
Înscris
8 Apr 2010
Mesaje
2
Scor reacție
0
Am nevoie pt fizica de un model concret de unda seismica(viteza de propagare,distanta fata de epicentru,intensitate etc).Imi trebuie si formule de calcul din care sa aratdatele pe care le scriu in referat.Va rog sa ma ajutati.mersi!
 
tu de fapt nu ai nevoie de un model ci de datele de intrare, banuiesc. ecuatiile undelor mecanice le ai in manual, ecuatiile reale fiind complexe si peste nivelul de liceu (cred ca inca nu ai invatat sa rezolvi ecuatii diferentiale, limite sau integrale)

folosesti ecuatiile din manual si alegi
o frecventa intre 1 si 20 Hz. de principiu, pt vrancea, valoarea e de 15 Hz pt un cutremur mai mare
o amplitudine de 0.5 m
o distanta fata de epicentru de 100 km

undele seismice sint de mai multe feluri, si de viteze diferite. astfel, avem
unde de volum:
Unda P – longitudinala v max=8 Km/h Unda S – transversala v=4 - 7 Km/h

din interferenta undelor P si S se formeaza unde de suprafata cu viteze evident mai mici, de 2 - 3 Km/h. aceste unde sint
Unda L - Love - transversala
Unda R - Rayleigh – tranversala si longitudinala

Magnitudinea in functie de amplitudine se calculeaza cu formula M= lgA - lgAo unde A este amplitudinea max a undelor si Ao e o referinta care difera de la statie la statie. pe Ao nu ai de unde sa-l iei.

acum, tu trebuie sa-ti alegi si sa caracterizezi un anumit tip de unda.
 
Stiu sa calculez integrale si ecuatii,sunt la facultate in anul 1,asa ca mai dam informatii.Eu am incercat urmatorul exemplu:la ora 16:41:57.66 o statie seismica inregistreaza unda P cu o viteza de 4.5km/s,la ora 16:42:18.05 se inregistreaza si unda S.Intreaga activitate seismica a avut o perioada T=12,4 s.

Din calcule imi iesea o frecventa de 0,08 Hz(am folosit formula Frec=1/T) mi se pare prea mica
dif de timp a sosirii celor doua unde am inmultit-o cu 4,5km/s si am obtinut distanta fata de epicentru de 45,755km
pulsatia 0,5radiani/s.lungimea de unda4,5 *12,4=55,80 km.
am gasit urm formula pt undele sferice : Y(r,t)=A/rsin(wt-kr) Y-litera greceasca psi si w-omega.Nu stiu cine e r.
si A0 nu sti cam ce valori poate sa aibe ?astept alte sugestii!
MULTUMESC MULT ANDA!
 
viteza pt unda P e prea mica, ia un 7,5 km/s
diferenta intre P si S ia-o 12-14 s
durata totala ar trebui sa fie cam de 90s
astea sint date pt MLR, observate pe seismograma.

Ao nu stiu ce valori are, stiu doar ca e specific fiecarei statii seismice.
 
Florin, stiu ca iti promisesem ca revin azi cu ceva despre undele seismice (nu un exemplu de calcul, ca nu am asa ceva). Din pacate am fost prins cu niste treburi personale, am fost pe fuga toata ziua, iar acum sunt cam obosit. Ce sa fac, nu sunt nici eu un robot... :113: Voi incerca maine spre seara sa scriu ceva, dar repet: din ce am frunzarit pe partea de unde seismice, nu e un exemplu de calcul.
 
Lucrarea se numeste INTRODUCERE IN MECANICA FENOMENELOR SEISMICE SI INGINERIE SEISMICA, autori: Ion Cornea, Mihnea Oncescu, Gheorghe Marmureanu, Florin Balan, coordonator acad. Stefan Balan, editura Academiei RSR 1987. Din pacate nu are exemple numerice de calcul pentru undele seismice, sunt prezentate formule, matrici, integrale, tot felul de chestii.
 
Apropos de unde seismice, am gasit un paragraf interesant!

[attachment=11307:seismologie mic1.jpg]

Evenimentul a avut loc prin 1902!

Paragraful este extras din cartea:

[attachment=11309:cronologia bucurestilor coperta.jpg]


Cronologia Bucurestilor
(20 septembrie 1459-31 decembrie 1989)
Zilele, faptele, oamenii Capitalei de-a lungul a 530 de ani
Gheorghe Parusi - Ed. Compania

Cartea merita banii.

link editura: http://www.compania.ro/index.php?id=7
Se poate comana prin posta!
 
Propagarea undelor seismice este un fenomen interesant si foarte complex. Cate ceva - propagarea undelor P si S in manta, nucleul lichid si nucleul solid - se poate vedea si intr-o postare mai veche:

http://www.cutremur.net/topic/314-imagini-schite-figuri/page__view__findpost__p__19904

De fapt asa cred ca s-a elaborat teoria structuri interne a Pamantului, pe baza analizei undelor seismice si a vitezelor lor de propagare. Lucrurile sunt si mai complicate cand se ia in consideratie conversia undelor, care depinde de unghiul de incidenta si de impedanta acustica a mediilor de propagare. Unele dintre ecuatiile care descriu fenomenele care apar la interfata de separare dintre doua medii sunt asemanatoare - dar mai complexe pentru ca intervine si conversia undelor - cu ecuatiile Fresnel din optica.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_equations

Se pot observa coeficientii de reflexie si transmisie (r si t) si factorii de reflexie si transmisie (R - reflectanta si T - transmitanta ). Studierea vitezelor de propagare este deasemenea foarte interesanta. Vitezele undelor longitudinale - P - si viteza undelor transversala - S - nu sunt independente ci sunt intr-o relatie cu constanta de material numita coeficient Poisson.

u=[1/2(Vp/Vs)^2-1]/[(Vp/Vs)^2-1]

Vitezele undelor longitudinale si transversale sunt solutiile particulare (a divergentei si respectiv a rotorului) pentru ecuatia Lame din teoria elasticitatii. Vitezele de propagare - in cazul undelor seismice - depind de structura geologica, in general cresc cu cresterea adancimii pe un anumit interval si scad cu cresterea temperaturii (in solide). Studiul propagarii undelor seismice este un element important in prospectiunile geologice.
 
Back
Sus