• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Animalele si cutremurele

Ati putea redenumi topicul "Eventuali precursori ai seismelor" ca sa acopere mai multe subiecte. Oricum ati avut dreptate sa-l redenumiti altcumva decat l-am denumit eu initial. Dadea prea multa speranta titlul initial pus de mine. Real32 m-a mai adus cu picioarele pe pamant. Si din fericire pentru dumneavostra si nefericire pentru mine, si mie mi se termina concediul.
 
Da, pot exista fenomene luminoase inaintea cutremurelor mari, datorita frecarii unor roci sau a efectului piezoelectric produs de unele minerale cu structura polarizabila, cum ar fi de exemplu cuartul. Ambele fenomene sunt utilizate ca mecanisme de aprindere a brichetelor (cu rotita sau cu element piezoelectric). :D In plus, in atmosfera apare si o anumita polarizare datorata emanatiilor de radon (radioactiv) sau a unor campuri electrice generate prin efect piezoelectric.
 
Si intrebari esentiale. Exista sanse sa se manifeste in Vrancea si daca da, exista sanse sa se manifeste macar cu cateva ore inainte?
 
Am acceptat ideea unui topic despre comportamentul animalelor la cutremure si cauzele fizice ale acestuia. Acum o dam la intors, ca sa putem divaga oricat de mult fara a primi observatii ca facem varza topicul. Nu, aici se va discuta in continuare despre animale si cutremure, cu accent pe fenomenele fizice la care pot fi sensibille anumite specii. Va exista un topic separat despre predictia cutremurelor, in care se va discuta si despre diferite clase de fenomene potential precursoare. E contra-productiv sa tot schimbam mereu titlurile topicurilor doar pentru ca unii vor sa faca varza mereu lucrurile fara sa li se poata atrage atentia ca nu e bine si ca toata treaba devine obositoare, de-a dreptul agasanta.
 
Ca sa ne mai destindem putin, putem sa observam ca acest domeniu (destul de colateral) al seismologiei este un fel de goana dupa meteor, in care fiecare se descurca cu animalele din dotare. Daca in Thailanda, uriasele valuri tsunami sunt prevazute de elefantii care se indeparteaza de tarm (probabil datorita infrasunetelor care au o viteza de propagare mai mare decat viteza valului tsunami), iar pescarii sunt avertizati de delfini, in Germania, unde cutremurele au o magnitudine mult mai mica, sunt unii cercetatori care studiaza comportamentul furnicilor din musuroaiele aflate in apropierea faliilor.

youtube.com
How Ants Can Detect Earthquakes Better Than Other Species

 
Sa analizam putin motivul pentru care elefantii (care percep foarte bine infrasunetele) se indeparteaza de tarm inainte de sosirea valului tsunami. Dupa cum stim, valurile tsunami au o viteza viteza foarte mare, mai ales in zonele adanci ale oceanelor. Partea buna este ca desi sunt foarte rapide, ele nu se propaga (totusi) cu viteza undelor longitudinale in apa (sau viteza sunetului in apa, care este de aproximativ 1500 m/s), ci cu viteza undelor marine de suprafata, unde ce apar sub influenta gravitatiei.

Viteza acestor unde c = SQRT [ g?/2? * tanh(2?h/?) ], unde g este acceleratia gravitationala, ? este lungimea de unda, h este adancimea apei, iar tanh(x) este functia tangenta hiperbolica tanh(x) = sinh(x) / cosh(x) = (e[SUP]x[/SUP]-e[SUP]-x[/SUP])/e[SUP]x[/SUP]+e[SUP]-x[/SUP]).
Daca lungimea de unda este mult mai mare decat adancimea apei (? >> h), atunci se poate ajunge la aproximatia:

c = SQRT [ g*h ] si utilizand valoarea aproximativa g = 10 m/s[SUP]2[/SUP] putem estima ca viteza valului tsunami este de aproximativ 200 m/s cand adancimea oceanului este de 4000 de metri si de 100 m/s cand adancimea este de 1000 de metri. Aceasta ne arata ca atunci cand adancimea scade va scadea si viteza de propagare, dar ampitudinea valurilor va fi mai mare (ca in imaginea de mai jos).

Wikipedia.org - Tsunami
Propagation_du_tsunami_en_profondeur_variable.gif - Click pe imagine pentru versiune mai mare.   Nume:	Propagation_du_tsunami_en_profondeur_variable.gif  Afișări:	0  Mărime:	12,9 KB  ID:	7271

Cu toate ca viteza valului tsunami in apa adanca a oceanelor se poate apropia de viteza unui avion (poate depasi 800 km/ora), totusi viteza infrasunetelor in aer trebuie sa fie mai mare. Cunoastem ca viteza de propagare a sunetului in aer este data de relatia:

c = SQRT [?*P/?] ,unde ? este coeficientul adiabatic avand valoarea de 1,4 pentru gazele biatomice,iar P si ? sunt presiunea si densitatea gazului (aerului). Cum micile variatii de presiune si temperatura sunt mai dificil de evaluat, putem simplifica formula respectiva folosind ecuatia de stare pentru gazele perfecte

PV = ?RT = m/?*RT care poate fi scrisa ca P/? = RT/? si efectuand substitutia in relatia vitezei de propagare obtinem:

c = SQRT [?RT/?], unde R este constanta gazelor perfecte (R = 8314 J/Kmol*K), T este temperatura absoluta masurata in grade Kelvin, iar ? masa molara a aerului . Considerand T[SUB]0[/SUB] = 273,15 K (temperatura de 0 grade Celsius) si introducand valorile cunoscute (?=1,4, R=8314 J/Kmol*K, T[SUB]0[/SUB] = 273,15 K, ? = 28,96 Kg/Kmol, se ajunge la formula:

c = SQRT [?RT[SUB]0[/SUB]/?] * SQRT [T/T[SUB]0[/SUB]] = 331,3 * SQRT [1 + ? / 273,15] unde ? este temperatura masurata in grade Celsius, o formula care ne arata ca viteza sunetului (sau a infrasunetului) depinde numai de temperatura.

Deci pentru o temperatura a aerului atmosferic de 20 grade Celsius obtinem pentru viteza sunetului (infrasunetelor) c = 343,21 m/s, valoare semnificativ mai mare decat cea a propagarii valului seismic (tsunami).

Daca mai luam in considerare ca perturbatia respectiva se propaga initial cu viteza undelor seismice, care este de 10-20 de ori mai mare decat viteza infrasunetelor, apare destul de evident ca (la distante mari de epicentrul seismului) animalele care resimt aceste unde sonore de frecventa foarte joasa au timpul necesar pentru a se indeparta de tarmul oceanului.
 
Au existat tentative de ierarhizare a speciilor sensibile. Desi chiar si pentru aceeasi specie au fost cazuri si cazuri. Faptul ca iti latra un caine in fata blocului nu inseamna ca urmeaza un cutremur. Totusi, am remarcat mereu ca atunci cand vad rame pe uscat, deci nu in conditii de umezeazeala dupa ploi, aproape de fiecare data avem cate un cutremur cu magnitudinea in jur de 4,0 sau mai mare. Se pare ca ramele ar avea o oarecare sensibilitate.
 
Oare ce simt ramele, care stau mai mult in pamant ? Si da, cam de fiecare data cand, in conditii de uscaciune, vad rame la suprafata (si se stie ca ramele nu prea suporta uscaciunea si caldura), e o perioada cu cutremure cu magnitudini in jur de 4,0 sau mai mari. Chiar acum cateva zile am vazut rame pe asfalt, calcate deja, dar e clar ca iesire din pamant, pe caldura si uscaciune.
 
O lucrare interesanta: Animalele si cutremurele de pamant, autor P.I.Marikovski, Editura Tehnica, 1988.
 
Totusi, am remarcat mereu ca atunci cand vad rame pe uscat, deci nu in conditii de umezeazeala dupa ploi, aproape de fiecare data avem cate un cutremur cu magnitudinea in jur de 4,0 sau mai mare. Se pare ca ramele ar avea o oarecare sensibilitate.

Lighioanele astea care traiesc in pamant (rame, serpi) sunt foarte sensibile. Ele pot detecta campul electric generat de unele minerale aflate in componenta anumitor roci, sub influenta unui stres mecanic puternic. Este posibil sa simta si emanatiile de radon, care este un gaz radioactiv foarte greu ce ramane (in sol sau) in apropierea solului.

youtube.com
Worms sense coming earthquakes

 
Ultima editare:
M-am mai gandit si intuitia mea imi spune ca animalele rectioneaza la seiemele minore care ar putea precede un cutremur major si aceste seisme minore s-ar putea manifesta prin diverse modificari geofizice sugerate de-a lungul acestui articol. Sunt 2 mari probleme1. aceste microseime ar putea aparea cu cateva luni inaintea cutremurului major si deci nu e deloc practic sa scoatem lumea in strada cateva luni 2. doar 5% din aceste serii de microseime anunta un cutremur major conform unui articol postat de mine de pe New York Times undeva mai sus pe acest site si deci va trebui sa scoatem lumea poate de 20 de ori in strada pentru o singura reusita (poate de aceea rata foarte mare de alarme false din China). In alta ordine de idei, chinezii sapa de cativa ani pentru a monitoriza cutremurele de suprafata dar cei din California sapa de si mai mult timp pentru a monitoriza nivelul apei din panza freatica in speranta de a stabili un anumit tipar care se vrea imbunatatit cu fiecare cutremur minor sau moderat pe care il experimenteaza. Dar am pierdut adresa site-ului unde am gasit aceasta informatie.
 
Back
Sus