Hai sa facem un scenariu. Avem H2S undeva la 200 metrii sub apa, dizolvat in apa. Sa incercam sa facem o bomba clasica sau atomica. Excludem extragerea lui, rafinarea si restul.
Daca incercam sa-i dam foc sau sa-l facem sa explodeze, mai greu, deoarece nu are O2. Sa presupunem ca-i bagam O2 prin butelii sau conducte. Chiar daca are loc o explozie, ea va afecta doar local. Dar, daca bagam suficient O, din cauza temperaturilor se vor evapora cantitati mari de apa, apa care poate fi considerata arma meteo (undeva tre\' sa cada precipitatii multe).
Daca detonam o bomba atomica sau cu hidrogen in speranta unei reactii in lant (similara cu cea din bomba termonucleara) iar cred ca e greu, deoarece la bombele termonucleare se foloseste deuteriu sau tritiu (izotopi de H), si nu combinatii ale H cu altceva.
Consider, deci, ca plauzibil ar fi scenariul unei extrageri de H2S si arderea lui, eliminand in atmosfera cantitati imense de apa (arma meteo) si de sulf (toxic). Dar asta se poate face in timp, nu aproximativ instantaneu, ca in cazul unei bombe.
De aceea cred ca supozitia aceea cu detonarea Marii Negre este cam fabulatie.
Parerea mea.