• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Articole despre seisme

Aproximativ 23 de cutremure în România, în ultimele două zile! Mărmureanu: Aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele periculoase

Directorul Institutului pentru Fizica Pământului a spus, joi, referindu-se la intensificarea activităţii seismice, că în România se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, sub patru grade pe scara Richter, însă acestea nu activează cutremurele adânci, adică cele periculoase.
În România au fost, în ultimele două zile, aproximativ 23 de "cutremure mici", iar acest lucru este posibil de detectat şi pentru că există aparatură foarte sofisticată de monitorizare , a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu.

"Ceea ce s-a petrecut în ultimul timp nu are nicio relevanţă, pentru că acestea sunt cutremure de suprafaţă. În ultima perioadă, în Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorită tectonicii legate de Africa şi de Asia. Nu are nicio relevanţă, pentru că pentru România cutremurele periculoase sunt cele adânci petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", a explicat Mărmureanu.

El a precizat că niciodată aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adânci, deci nu e nicio problemă în acest caz în ce priveşte producerea unui seism de mare intensitate.

"Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani şi două luni, peste 69.000 peste gradul patru în lume, deci nu este nicio problemă. În România, Vrancea este extrem de periculoasă la un cutremur peste 7 grade, la 4 şi ceva avem zilnic cutremure", a subliniat Mărmureanu.

Întrebat cum comentează informaţiile transmise presei în ultimele zile de către Institutul Român de Seismologie Aplicată, privind producerea unor cutremure în următoarea perioadă în România, care însă nu vor depăşi 5 grade pe scara Richter, directorul Institutului pentru Fizica Pământului a mai spus: "Acest institut are doi oameni şi panichează populaţia fără motiv".

Mărmureanu a precizat că va acţiona în instanţă denumirea Institutului Român de Seismologie Aplicată, deoarece "nu face seismologie aplicată şi nu este român".

Presa a relatat că în ultimele trei zile au avut loc aproximativ 20 de cutremure.

Conform site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, de luni şi până joi s-au produs în România nouă cutremure, de până în 3 grade pe scara Richter.

Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea, la o adândime de 101 kilometri, marţi, 23 noiembrie, au fost patru cutremure - de 2,4 grade (la o adâncime de 25 de kilometri), 2 grade (26 de kilometri), 2,8 grade (24 de kilometri), toate în Vrancea şi de 2,5 grade, în Moldova. Miercuri, 24 noiembrie, au fost înregistrate trei cutremure - de 2 şi 2,1 grade (la adâncimi de până în 30 de kilometri), ambele în Vrancea şi de 2,1 grade (la o adâncime de 16 kilometri), în Câmpia Română.

Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs în 30 septembrie, în zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 120 de kilometri, fiind resimţit în Bucureşti.

În 8 iunie, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, tot la o adâncime de 120 de kilometri, seismul fiind resimţit şi atunci în Capitală.


http://www.mediafax.ro/social/aprox...ici-nu-vor-activa-cutremurele-adanci-7748543/
 
Pasajul Basarab avertizează şoferii cu 35 de secunde înainte de cutremur

Avertizarea seismică la Basarab se va face pe panourile montate la urcările pe pod.

Pe aceste ecrane amplasate la o distanţă de maximum 200 de metri faţă de pod soferii sunt atentionati cu 35 de secunde înainte de producerea unui cutremur de mare magnitudine cum sunt cele de peste 6,5 pe scara Richter.

Romania are un sistem unic de prevenire a cutremurelor, realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP). Cutremurele care au epicentrul in zona Vrancei se produc la o adâncime de câţiva zeci de kilometri, ceea ce permite prevenirea acestora, întrucât până la propagarea undei seismice la suprafata trec 28-32 de secunde. Plecând de la aceasta caracteristica, INCDFP a realizat Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real (SASTR).

http://www.cotidianul.ro/150268-Pas...-soferii-cu-35-de-secunde-inainte-de-cutremur
 
Cutremurele tot mai dese din România au adus cu ele şi măsuri de precauţie speciale. Un sistem de alertare în cazul unui seism major, de peste 7 grade pe scara Richter, va fi instalat în mai multe judeţe din sudul ţării. Dispozitivul va fi conectat la serverele Institutului de Fizică a Pământului.

Proiectul costă 6 milioane de dolari şi este realizat în parteneriat cu bulgarii.

http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/alarma-la-cutremur-in-romania-593681.html
 
azi, de la ora 18, dl Marmureanu va vorbi la antena3 despre cutremurul din Turcia
 
Am luat deja ziarul, aseara era anuntat pe net, dupa miezul noptii a aparut online... :clapping: :40:
 
Ceea ce trebuie inteles din ceea ce spune dnul Radulian este ca un cutremur vrancean cu magnitudinea M[sub]GR[/sub][sub] [/sub]intre 6,0 si 7,0 poate veni oricand, dar ca nu e obligatoriu sa fie neaparat iun 2012, poate veni si mai tarziu, spre 2014 sau chiar dupa 2014. In mod normal, nu ar fi de asteptat ca un astfel de cutremur sa provoace pagube majore. Despre cutremurele mai mari de MGR 7,0, astea se stie ca sunt totusi mai rare, apar doar o data sau de 2 ori intr-un secol (vezi 1620, 1681, 1738, 1802, 1838, 1940,,1977). Pentru asa ceva...trebuie mai mult.
 
pai si omul a spus
Nu trebuie neapărat ca acest cutremur - v-am spus - să se producă în acest an, însă am intrat în zona critică.
dar te pui cu ziaristii?

ultima fraza e de retinut
Mesajul nostru ar fi mai simplu; decât să încercăm să facem predicţii aşa cum şi-ar dori mass-media şi populaţia, mai degrabă trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce este mai rău şi să ne luăm toate măsurile de protecţie antiseismică.
 
Cercetătorii care au studiat circumstanțele în care s-a produs cutremurul devastator de anul trecut din orașul spaniol Lorca sunt de părere că extracția apei subterane ar putea fi o cauză principală a dezastrului.

Potrivit BBC News, oamenii de știință au dedus mișcările pământului la cutremur, folosindu-se de hărți detaliate ale zonei respective văzute din satelit. Ulterior au stabilit că există o corelație între mișcările scoarței terestre și locațiile din care a fost extrasă apă din subteran timp de mai mulți ani. Studiul subliniază faptul că activitățile umane, de tipul drenajului sau forajului pot avea efecte seismice grave.

Cercetătorul Pablo Gonzalez și echipa sa de la Universitatea Western Ontario au descoperit că respectivul cutremur s-a produs din pricina unei fisuri a scoarței terestre aflată în apropierea unui mare bazin de apă de la sud de oraș. Sursa cutremurului s-a aflat la o adâncime de numai 3 km, ceea ce explică de ce un cutremur cu o magnitudine de numai 5,1 grade a cauzat pagube atât de mari. Mergând la fața locului, oamenii de știință au descoperit că nivelul apei din bazinul adiacent zonei în care s-a produs cutremurul a scăzut cu aproximativ 250 de metri în ultimii 50 de ani, în condițiile în care apa a fost extrasă pentru irigații. Calculele specialiștilor arată că acest lucru ar fi putut crea presiune la nivelul fisurii și declanșa cutremurul.


http://ro.stiri.yahoo.com/extrac%C8%9Bia-apei-subterane--cauz%C4%83-posibil%C4%83-a-cutremurului-din-spania.html
 
Taka, o sa te rog sa pui si link la sursa articolului, asa este corect. Nu e o stire conceputa de noi, este un text preluat din alta parte. Multumesc mult.
 
Back
Sus