• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Articole din presa despre cutremurele din RO

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Despre cel din 27 oct 2004:

Seismul din noaptea de miercuri spre joi a avut 6 grade pe scara Richter, s-a simtit in cinci tari, dar nu a provocat victime si nici pagube materiale semnificative
Seismul de miercuri noaptea a fost cel mai puternic de dupa 1990, cu o magnitudine de 6 grade pe scara Richter. El a fost inregistrat de aparatele de specialitate cu 22 de secunde inaintea producerii. Cutremurul s-a simtit pe aproape tot teritoriul Romaniei, precum si in alte patru tarin zona (Bulgaria, Turcia, Republica Moldova, Ucraina). Miscarea telurica a fost produsa in zona seismologica Vrancea de doua placi tectonice care au alunecat usor una sub alta. (Simona Popa)

Cutremurul ?de baza?: ora 23.34. Seism in Vrancea, magnitudinea de 6 grade, intensitatea epicentrului de 6-7 grade pe scara Mercali, adincime de 100 de kilometri. A fost simtit la Bucuresti cu intensitatea de 6 grade.

Cauza: miscarea placilor tectonice

Dintre toate ipotezele, seismologii o accepta pe cea privind miscarea placilor tectonice din zona Vrancea, unde s-ar petrece ceea ce ei numesc ?o subductie?. ?Exista doua placi care vin in contact si una subduce, adica intra pe sub cealalta. Zona de contact dintre ele are o anumita rezistenta. Pe masura ce se acumuleaza tensiuni in aceasta roca, rezistenta este invinsa si atunci se produce seismul. Probabil ca initial au fost cap in cap, iar cea dinspre est a avut o cadere si a alunecat sub cealalta. Placa, avind o masa enorma, incepe sa vibreze, iar vibratia asta se transmite la distante foarte mari, pina la un punct unde se atenueaza?, afirma Aurelian Pintea, seful Laboratorului de seismologie din cadrul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamintului (INCDFP).
Doua seisme induse. Cutremurul principal a provocat, in orele urmatoare, doua miscari seismice de mai mica intensitate (primul de 2,3 grade, iar cel de-al doilea de 3,2 grade), resimtite in zona Focsani-Rimnicu Sarat. Acestea sint, potrivit lui Aurelian Pintea, cutremure induse de cel inregistrat la ora 23.34, nu sint replici ale lui. Seismologul explica modul de producere a seismelor induse: ?Ele nu s-au produs in volumul de roca in care au fost acumulate tensiunile initiale, cum sint replicile, ci au fost la o distanta mult mai mare de zona focala propriu-zisa. Se numesc cutremure induse de miscarea sesimica, pentru ca se produc pe faliile unde s-a simtit cutremurul?.
Opt replici. Seismul de la miezul noptii a fost urmat de alte opt replici, care au plecat tot de la adincimea de 90-100 km la care s-a produs socul principal. ?Au avut o raza pe care noi inca nu am calculat-o, pentru ca n-am avut timp sa prelucram toate datele. Au fost de magnitudini 2,5-3 pe scara Richter si nu au fost simtite de populatie. Doar noi le-am inregistrat la institut?, a explicat Pintea.

Zgiltiire TV in direct

La Pro TV miscarea tectonica a prins redactia stiri chiar in momentul in care se schimbau turele. ?Eu si Mihai Codreanu terminaseram de prezentat Stirile de la ora 23.00 si iesiseram din direct?, povesteste Amalia Enache. ?Cind a inceput cutremurul ne aflam in cabina de machiaj unde ne demachiam. M-am uitat la Mihai si i-am spus: ?Cutremur!?. El instinctiv a pus mina pe oglinda, sa nu cumva sa cada pe mine?.
La Antena 1, in noaptea cutremurului, Mihai Gadea era in direct la emisiunea ?Se intimpla in Romania?, alaturi de invitatii sai, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, si Adriean Videanu, vicepresedintele Partidului Democrat. ?Cind a inceput cutremurul, senzatia de anxietate a fost sporita de faptul ca reflectoarele au inceput sa se miste si sa se loveasca unul de celalalt?, spune Mihai Gadea. ?Invitatii s-au schimbat putin la fata… Cred ca una dintre cele mai ingrate situatii este sa te prinda un cutremur serios in direct, la televiziune. Am incercat sa glumesc putin, spunindu-le domnilor Tanasescu si Videanu ca, probabil, intrarea in campania electorala este factorul declansator al cutremurului?, a povestit Mihai Gadea. Garzile de corp ale celor doua personalitati prezente in platoul Antenei 1 au incercat sa intre in studio pentru a-i salva pe domnii Tanasescu si Videanu.
Realitatea Tv a difuzat de mai multe ori imaginile inregistrate la postul satelit, Alpha Tv la ora cutremurului. Cel care prezenta in acel moment revista presei a fost figura cea mai marcata de ceea ce se intimpla, astfel incit a inceput sa relateze in direct cutremurul. A vorbit despre Palatul Parlamentului care este zguduit de cutremur. Cind si-a dat seama de eroare s-a corectat, si a explicat ca din cauza emotiilor a spus Palatul Parlamentului in loc de Casa Presei.
Cei de la B1 Tv spun ca ?nu stim daca a avut sau nu legatura cu tema emisiunii ?Nasul?, insa cutremurul s-a produs in toiul unei discutii inversunate despre momentul adevarului in coruptie. Discutia din studio tocmai se incingea.
Radu Moraru: Dar Amariei, de exemplu, poate sa-si pastreze independenta, ca ei sint independenti intr-un fel, chiar daca dumneavoastra faceti…
Ionut Popescu: Este independent ca expert imobiliar!
Moraru: Adica rezista presiunii? Ca e o presiune acum…
Popescu: Cutremur!
Moraru: Da, cutremur!
Popescu: Deci prindem in direct si un cutremur!
Moraru: Ar trebui sa va spun sa va bagati sub masa
Popescu: Nu ne bagam sub masa, domnule Blanculescu, ramineti pe loc, nu va speriati.
Moraru: Putem sa vorbim cind e cutremur?
Popescu: Eu cred ca da, domnul Blanculescu este neinfricat, se lupta cu cei din piete, dar apoi cu cutremurul!?
Ionel Blanculescu: Putem sa vorbim, putem sa lasam la o parte aceste ca nu avem timp de asa ceva…
Moraru: Eu zic sa mai si glumim ca am scapat ieftin la cutremurul acesta. Doamne fereste! (Cosmin Tupa, Bogdan Iancu)

Pamintul se \\"scutura\\" din ce in ce mai des

De-a lungul timpului, Romania a fost zguduita de mai multe cutremure puternice. Specialistii de la Institutul de Fizica Pamintului au date despre seisme incepind cu anul 1800. Cel mai mare cutremur din istoria Romaniei s-a produs in 1802, dar din acea perioada nu exista date exacte privind numarul victimelor. (S.G.)

Cele mai mari cutremure din Romania

Anul Magnitudine Victime
1802 7,4 necunoscut
1940 (10 noiembrie) 7,4 aprox. 200
1977 (4 martie) 7,2 1.503
1986 (30 august) 7,0 aprox. 50
1990 (30 mai) 6,7 2

Mai putem sta linistiti un an

Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica Pamintului, sustine ca un cutremur catastrofal nu este posibil in Romania pina in aprilie 2006, dar ca nu exista certitudinea unui astfel de seism nici dupa aceasta data. Specialistii din cadrul institutului sustin ca prognoza facuta de Marmureanu se bazeaza pe studii stiintifice. ?Cutremurul din 2006 ar putea avea magnitidinea de peste 7 grade. Noi putem face astfel de prognoze pentru ca in cazul cutremurelor produse intr-o anumita zona exista scheme de repetabilitate. De exemplu, in zona Vrancea nu putem stabili cu exactitate repetabilitatea cutremurelor, dar intervalul la care se produc este cuprins intre 30 si 50 de ani?, spune Aurelian Pintea, sef al Laboratorului de Seismologie din cadrul Institutului de Fizica Pamintului.
Acesta a explicat ca ultimele mari miscari seismice din zona Vrancea s-au produs in anul 1940, respectiv 1977, deci cutremurele au avut loc la un interval de 37 de ani. Fata de anul 1977, seismul de miercuri noaptea s-a produs la un interval de 27 de ani.

Placa transilvana si cea moldoveana

Specialistul Departamentului de Geologie din cadrul Universitatii ?Babes-Bolyai? din Cluj-Napoca, tectonicianul Ion Balintoni, preconizeaza ca, tinind cont de periodicitatea cutremurelor, in jurul anului 2010 ne putem astepta la un cutremur de circa 7 grade pe scara Richter. ?Au fost cutremure mari in 1940, in 1977, iar, daca in aceasta perioada de acumulare de energie nu au loc cutremure mai mici, ne putem astepta la cutremure de proportii, poate in jur de 7 grade pe scare Richter?, ne-a spus profesorul universitar. Potrivit specialistului, epicentrul din Vrancea este singurul loc din Europa unde exista o convergenta intre trei placi, cea transilvana, cea moesica (de sud) si cea moldoveana (est-europeana). Acestea vor continua sa fie active inca zece milioane de ani, pina cind fragmentul vertical rupt din placa est-europeana, si care transmite cutremurele, se va topi in mantaua Pamintului. (Simona Gheorghe, Madalina Prundea)

Telefonia sufocata

Reteaua Connex a fost congestionata temporar, in special in Bucuresti, din cauza unui numar mare de apeluri simultane. Comparativ cu noaptea precedenta in noaptea de 27-28 octombrie 2004 traficul apelurilor a crescut cu 260% intre 23.00 si 1.00 si cu 180a in intervalul 23.00-7.00?, a informat directorul de relatii publice de la Mobifon, Alina Berechet.
In reteaua Orange au aparut congestii intre orele 23.00 si 3.00. Apelurile de voce au crescut cu 65% fata de ziua precedenta. Intervalul de virf a fost insa intre 23.00 si 1.00 cind s-a inregistrat o crestere de 175%?, a explicat Amalia Fodor, director de relatii publice la Orange.
Apelurile in reteaua Zapp s-au dublat la miezul noptii, dar in retea nu au fost probleme de congestie?, ne-a declarat Mihaela Lupu, sef corporate affairs la Zapp.
Inghesuiala mare a fost si la mesajele scurte (SMS) insa si Orange, si Connex spun ca nu au fost probleme si ca tot ce s-a trimis a ajuns la timp la destinatari. Compania Orange adauga ca, intre 23.45 si 1.00, traficul SMS a crescut cu 188%. (O. D. Popica)

Nastase: cutremurul a fost ?util?

OPINIE. In viziunea premierului Adrian Nastase, cutremurul a fost ?util? pentru a verifica modul de functionare a institutiilor cu atributii in astfel de cazuri si a exercita ?o presiune suplimentara pentru viitor?, in sensul perfectionarii unui sistem de avertizare timpurie a seismelor. ?Nici un guvern nu poate interzice cutremurele?, a mai spus Nastase. (A.M.)

Aglomeratie la ambulanta

Bucuresti. Medicii Serviciului de Ambulanta au primit un numar dublu de apeluri fata de cel normal, in primele 30 de minute dupa seism, a declarat dr. Ovidiu Cismaru, directorul serviciului. Cele mai multe apeluri au venit din partea batrinilor si a cardiacilor. Sute de bucuresteni au iesit in strada, speriati de eventualele replici. (A.M.)

A murit de inima

Constanta. Un barbat bolnav de inima a murit in urma unui stop cardiac, speriat de cutremur. O femeie a avut o criza epileptica si a fost transportata la spital. O parte din tavanul unui salon al sectiei Obstetrica-Ginecologie din Spitalul Judetean de Urgenta s-a prabusit peste un pat, dar nu s-au inregistrat victime. (L.F.)

Operatii aminate

Bacau. Interventiile chirurgicale de la Spitalul Judetean au fost aminate, ieri dimineata, deoarece tevile din interiorul cazanului principal de abur al unitatii s-au rupt. Utilajul era necesar pentru sterilizarea instrumentarului. In plus, in mai multe pavilioane s-au spart geamuri, iar peretii s-au crapat. Pagubele estimate sint de doua miliarde de lei. (N.B.)

Bloc fisurat

Roman. Un bloc foarte vechi, insemnat de citiva ani cu ?bulina rosie?, s-a fisurat din cauza cutremurului. De altfel, mai multi localnici au chemat ambulanta deoarece li s-a facut rau de frica. (D.S.)

25 de oameni pe drumuri

Birlad. Trei familii de rromi, cu 25 de membri, care locuiau intr-o cladire veche, au fost evacuate, dupa ce zidurile s-au surpat din cauza seismului. Sute de oameni au iesit pe strada in halate sau pijamale. (T.P.)

Speriati de CET

Iasi. Cutremurul nu a produs pagube materiale, inregistrindu-se doar intreruperi de curent. Oamenii s-au speriat insa mai ales de zgomotul produs de CET, care a dat drumul la presiunea din cazane, imediat dupa seism. (G.U.)

Prefectura afectata

Brasov. Singura cladire din judet afectata usor de cutremur a fost prefectura, imobil cu o vechime de peste 100 de ani. (S.P.)

S-a zgiltiit si Oltenia

Mehedinti. Cutremurul produs miercuri noaptea a fost primul simtit in acest judet, din 1990 incoace. Cu toate astea, oamenii nu au intrat in panica si au stat in casele lor. (G.T.)

Candelabru smuls din tavan

Sibiu. Singurul incident provocat de cutremur s-a petrecut intr-un club, unde un candelabru a cazut chiar in mijlocul ringului de dans. Din fericire nu se afla nimeni in acel moment in locul unde s-a prabusit instalatia asa ca incidentul nu s-a soldat cu victime. (D.P.)

Sfaturile generalului Nemes, comandantul Protectiei Civile: Ce trebuie sa faceti la cutremur

Comandantul Protectiei Civile, generalul de brigada Liviu Viorel Nemes, ne sfatuieste sa nu alergam in timpul ?zgiltiielilor?. Altfel, spune el, exista riscul ca panica sa produca mai multe victime decit cutremurul insusi! Generalul exemplifica prin situatii din trecut, cind unele persoane s-au aruncat pe fereastra din cauza atacurilor de panica. Pentru a nu ajunge la asemenea gesturi-limita, comandantul Protectiei Civile ne spune ce trebuie sa facem cind se declanseaza un seism, in functie de locul in care ne surprinde acesta. (Georgeta Ghidovat)

In casa. ?Persoanele surprinse de cutremur intr-o casa veche trebuie sa se adaposteasca sub grinda, sub o masa solida, intrucit exista riscul ca tavanul sa se prabuseasca. Si beciurile sint adaposturi bune, daca acestea exista?.
La bloc. ?La fel, e bine sa ne refugiem sub grinzi, sub mesele solide, sub peretii de rezistenta. Sa nu alergam catre ferestre ori pe balcon in nici un caz! Si sa nu intram in panica pentru ca au fost cazuri in care unele persoane s-au aruncat pe fereastra. Este bine sa fim prevazatori. Sa fixam bine mobila, sa nu depozitam pe balcoane substante inflamabile ori periculoase si, mai ales, sa nu depozitam prea multe lucruri pe balcon. De asemenea, actele si valorile de familie trebuie asigurate pentru a fi la loc sigur in cazul unei evacuari. Nu trebuie sa iesim pe scara de evacuare, care se pot prabusi primele, ori sa folosim lifturile, pentru ca energia electrica se poate intrerupe in orice moment?, precizeaza generalul Nemes. ?Nu se poate spune care sint cele mai periculoase etaje, cele de jos sau cele superioare, pentru ca depinde foarte mult de felul cutremurului si de vechimea blocului respectiv. O masura foarte buna este oprirea urgenta a alimentarii cu gaze pentru a nu se produce scurgeri si eventuale explozii?.
Pe strada. ?Daca sintem surprinsi de cutremur in timp ce ne aflam pe strada, este bine sa ne departam cit mai mult de blocuri. Exista riscul sa cada ghivece cu flori, reclamele luminoase, obiecte de la balcoane ori antene de pe cladiri?.
In metrou. ?Cei surprinsi calatorind sub pamint trebuie sa asculte recomandarile personalului de la metrou. Mecanicul va opri trenul si, probabil, in functie de gradul de periculozitate, daca se va intrerupe alimentarea cu energie electrica, va evacua cetatenii catre refugiile special amenajate. Important este ca toata lumea sa isi pastreze calmul?.
La volan. ?Soferii trebuie sa opreasca masina daca au fost surprinsi in trafic de cutremur. Trebuie sa ia in calcul distanta fata de cladiri si de sistemele de iluminat. Reclamele de pe cladiri pot pica oricind. Este foarte important ca soferii sa faca loc Salvarilor, masinilor jandarmeriei, politiei, care se afla in misiuni de salvare?.
La scoala. ?Profesorii trebuie sa-i indrume pe elevi sa se adaposteasca sub banci. Panica ii poate face pe cei mici sa fuga din clase si se imbulzeasca pe scari, ceea ce este foarte periculos?.
Pe ape. ?In barca sau pe vapor nu este nici un fel de pericol. Se produc valuri, dar nimic mai mult. Deci, fara panica!?

Zero victime, pagube nesemnificative

?In noaptea de miercuri spre joi, instiintarea am primit-o la ora 0.10. Imediat s-a constituit grupa operativa pentru a se depista victimele si pagubele produse in urma seismului. S-au facut deplasari in teren, la centralele nucleare, in porturi, in locurile aglomerate. In Bucuresti, fiecare sector a fost controlat si toate raportarile au fost trimise la centrul de criza. Nu s-au inregistrat pierderi de vieti omenesti sau pagube materiale semnificative, doar caderi de tencuiala, aparitia unor fisuri, caderi de ornamente din zidarie, asta in Bucuresti, Iasi, Vrancea, Prahova, Buzau si Galati?, ne-a declarat seful Comandamentului Protectiei Civile, generalul de brigada Liviu Viorel Nemes.

Ardelenii au noroc cu Muntii Carpati

Transilvania este pazita de cutremure de lantul Muntilor Carpati. De aceea, miscarile tectonice de ieri noapte au fost foarte slab simtite in aceasta parte a Romaniei. ?Carpatii, care sint o consecinta a intilnirii a trei placi tectonice, absorb undele seismice?, explica profesorul Ion Balintoni, tectonician in cadrul Departamentului de Geologie al Universitatii ?Babes-Bolyai? din Cluj-Napoca. El mai spune ca intensitatea unui cutremur de 5 grade pe scara Richter in Vrancea se resimte la nivelul de 1 grad in Transilvania. (Madalina Prundea)

Primii vestitori: pasarile, ciinii, pestii si delfinii

Pasarile, ciinii si chiar delfinii au avut un comportament neobisnuit ieri noapte, cu putin inaintea cutremurului, ne-au declarat specialistii care au urmarit reactiile animalelor. ?Citiva din pestisorii de riu pe care ii avem la centrul seismobiologic au sarit afara din acvariu. De regula, ei stau la fundul apei, dar inainte de cutremur au iesit?, ne-a declarat Luminita Dantis, operator la Statia Seismologica ?Dr. Cornelius Radu?
Vrincioaia, situata chiar in epicentrul seismului.
Stefan Tataru, seful statiei, ne-a declarat ca si pasarile salbatice au fost agitate: ?Am aproape de mine o padurice de frasin. Inainte de cutremur, pe la ora 22.00, era o ciriiala atit de mare, incit am zis ca e un semn ca se schimba vremea. Dar s-a dovedit a fi cutremurul?.
Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al Complexului muzeal de stiinte ale naturii din Constanta, povesteste ca cei doi delfini, Marc si Adina, precum si leii de mare au inceput sa scoata sunete ciudate inainte de seism: ?Cind am intrat in Delfinariu, i-am vazut facind salturi mai inalte decit de obicei, parca incercau sa evadeze?. In zona, in ultima saptamina, a crescut numarul serpilor de apa. Reptilele au iesit pe uscat si au intrat pe aleile din Complexul muzeal. (Siliva Vrinceanu, Leila Florescu)

Nebunia taxiurilor

Cutremurul a declansat o adevarata isterie, iar lumea a cerut atit de multe taxiuri, incit companiile nu au reusit, timp de aproximativ ora, sa onoreze toate solicitarile.
Directorul firmei Cobalcescu, Nicolae Trusca, spune ca au fost de cinci-sase ori mai multe solicitari decit in mod normal: ?A fost exact ca de sarbatori, nu mai faceam fata. Lumea care era pe strada cerea taxi sa ajunga acasa. Unii mergeau la rude ori prieteni apropiati. A fost o sperietura groaznica…?.
Sefii altor companii ne-au spus ca nu au fost prea grozave incasarile fiindca nebunia a durat doar o ora. In plus, multi taximetristi au dat fuga pina acasa sa-si vada familiile si abia dupa aceea s-au intors la lucru. ?Oamenii erau disperati, fiecare voia sa vada pe mama, pe tata…. In circa o ora am revenit la activitatea normala?, ne-a spus unul dintre directorii de la Taxi 2000, Dan Sora. (Gabriela Palade)

Panica si la vecini

Cutremurul cu epicentrul in Vrancea a fost simtit si in alte patru tari: Bulgaria, Turcia, Republica Moldova si Ucraina.
Bulgaria. Cutremurul a fost puternic resimtit in orasele bulgare de pe malul Dunarii, in zona de frontiera cu Romania, a anuntat postul public de radio de la Sofia, citat de agentia France Presse. De asemenea, seismul a fost puternic resimtit la Varna (statiune la Marea Neagra) si intr-o mai mica masura la Sofia.
Turcia. Cutremurul a generat panica la Istanbul, unde zeci de oameni au iesit speriati in strada, la miezul noptii, transmite site-ul novinite.com, citind postul turc de televiziune NTV. Observatorul seismologic Kandili de la Istanbul a anuntat ca seismul a avut o magnitudine preliminara de 6,5 grade pe scara Richter.
Republica Moldova. La rasarit de Prut, intensitatea sesismului a fost de 5,8 grade pe scara Richter, transmite BASA-press, preluata de Mediafax. A fost unul dintre cele mai puternice cutremure inregistrate in aceasta tara in ultimii 14 ani. La Chisinau, durata seismului a fost de aproximativ 40 de secunde, a declarat Ion Ilies, directorul Centrului de Seismologie al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova. Un adolescent din Chisinau a murit in urma unui atac de panica, deoarece cutremurul din Vrancea s-a simtit pina la Chisinau. Tinarul se afla in locuinta sa, intr-un bloc situat in plin centrul capitalei moldovene.
Ucraina. Seismul a fost resimtit in sudul si vestul tarii, zone invecinate cu Republica Moldova.

Cele mai devastatoare seisme pe planeta

In ultima suta de ani s-au produs numeroase cutremure de proportii, in special in zonele cu risc seismic crescut, cum ar fi Asia sau Orientul Mijlociu, bilantul fiind de peste un milion de morti numai la cele mai teribile zece miscari telurice inregistrate pe glob. In mod paradoxal, cel mai puternic seism produs vreodata, care a avut loc in Chile, in 1960, si a avut o magnitudine de 9,5 pe scara Richter, s-a soldat doar cu 4-5.000 de victime, lovind o zona mai putin populata.
Tara Anul Magnitudine Victime
China 1976 7,5 255.000 (oficial)/ 655.000 (estimat)
China 1920 8,6 200.000
China 1927 7,9 200.000
Japonia 1923 7,9 143.000
Turkmenistan 1948 7,3 110.000
Italia 1908 7,2 70.000 - 100.000
China 1932 7,6 70,000
Peru 1970 7,9 66.000
Pakistan 1935 7,5 30.000 - 60.000
Iran 1990 7,7 50.000

Crestere a catastrofelor in lume

Catastrofele naturale au facut anul trecut de trei ori mai multi morti decit in 2002, numarul acestora ridicindu-se la 76.806, se arata in raportul anual al Crucii Rosii. In aceasta analiza, Federatia Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii au luat in calcul persoanele ucise de cutremure, seceta, inundatii, uragane si valuri de caldura. Circa 255 de milioane de oameni au fost afectati de diferite calamitati, iar suprapopularea si degradarea mediului au amplificat aceste fenomene, astfel incit tarile sarace sint de 11 ori mai expuse decit cele bogate. In acelasi timp, schimbarile climatice au avut ca efect o crestere cu 60% a catastrofelor de acest gen in ultimii 10 ani.
In cazul cutremurului de la Bam (Iran), care a facut 31.000 de morti in decembrie 2003, serviciile locale au putut salva 157 de persoane cu 10 ciini, in timp ce 34 de echipe internationale, cu echipamente sofisticate, care au sosit dupa doua zile, nu au putut gasi decit 22 de oameni. (S.N.)
 
Harta secreta a cutremurelor din Romania http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/12193/Harta-secreta-a-cutremurelor-din-Romania.html

In functie de compozitia straturilor geologice, fiecare zona din Romania se comporta diferit la un cutremur. Mai mult, in Bucuresti diferentele intensitatilor sunt un grad Richter de la un cartier la altul. in Romania s-au realizat mai multe harti cu zonele periculoase la cutremur, documente care au plecat de la o carte de specialitate. Aceasta se numeste \\"Cercetari seismologice asupra cutremurului din 1977\\" si a aparut la comanda lui Ceausescu. A avut un tiraj extem de redus, practic nu exista mai mult de 50 de asemenea carti in tara, si are un regim de circulatie secret: muritorii de rand nu ar trebui sa aiba acces la aceste documente, in special la hartile de zonare seismica.

Din cauza structurii geologice si a tensiunilor acumulate in placile tectonice, sunt zone ale Romaniei unde pot aparea, la perioade de 50 sau 100 de ani, cutremure cu intensitati de 9, 8 sau 7 grade (ex: pe harta 9 indice 2 inseamna cutremur de 9 grade din 50 in 50 de ani) Despre realizarea unor harti de microzonare seismica in Bucuresti, orasul cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, in special de cel din 1977, s-a tot vorbit ca despre o legenda. Oficial, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, a afirmat ca aceste harti exista abia in primavara anului 2005. Gheorghe Marmureanu a spus chiar mai mult: \\"Dupa 1970 nu s-a mai respectat gradul de seismicitate in constructii. Adica s-a facut economie la materialele din structura de rezistenta si aici pot aparea probleme.\\"

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului a refuzat insa sa dea detalii despre harti, pe motiv ca ar crea panica. Nimeni nu a inteles ce panica se poate crea daca oamenii afla din timp la ce trebuie sa se astepte in caz de cutremur. Prima carte care apare pe aceasta tema se numeste \\"Cercetari seismologice asupra cutremurelor din 4 martie 1977\\", a aparut in 1979 la Centrul Institutului de Fizica si cuprinde toate studiile facute dupa cutremurul din 4 martie 1977.

\\"In 1974 existau in Romania trei statii seismice germane. La cutremurul din 4 martie seismografele noastre mecanice s-au blocat, toate datele fiind inregistrate doar de germani. Imediat dupa eveniment au fost aduse statii telemetrice, apoi trei luni am lucrat pe statii mobile pentru a urmari toate replicile pe care le-a avut marele seism. Apoi am primit o invitatie in Germania, unde am pus cap la cap datele si au rezultat o serie de articole. Practic atunci s-a vazut cum evolueaza seismele din Vrancea, in teren\\", ne-a explicat dr. inginer Traian Moldoveanu, director stiintific la Geotec si unul din specialistii in geofizica Pamantului care a lucrat de la inceput la realizare acestei carti, precum si la realizarea hartilor de microzonare seismica.

In timp, tehnologia a evoluat astfel ca la cutremurul din 1986 statiile din toata tara si cele din Bucuresti erau pregatite sa inregistreze modul de propagare a undelor in straturile geologice. Pentru acest lucru s-au sapat puturi speciale si s-au introdus sonde la diferite adancimi. Astfel s-a putut observa ca fiecare zona se comporta diferit la cutremur, unele diminuand, altele amplificand unda seismica initiala, in functie de structura. Datele au fost analizate din nou si au aparut primele harti detaliate de zonare seismica a Romaniei si in special a municipiului Bucuresti.

In cazul orasului Bucuresti, cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, piatra, adica stratul dur, se afla la 1500 de metri adancime. intre acest strat si suprafata exista cinci niveluri de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri, adica orasul este asezat pe o structura geologica slaba, care amplifica cutremurele. Datele obtinute in 1986 au fost confirmate si detaliate dupa cele doua cutremure din 1990, cand aparatele au confirmat zonarea facuta deja. Astfel au aparut hartile de microzonare sesimica din 1993.

\\"La aceasta ora aceste hartile din 1993 sunt considerate cele mai evoluate in acest domeniu. Sunt folosite de catre constructori, care trebuie sa stie la ce tensiuni vor fi supuse viitoarele constructii in caz de cutremur, pentru a realiza structurile de rezistenta corespunzatoare. Pe scurt, unele zone accelereaza si amplifica unda seismica cu pana la un grad. Astfel, un cutremur care are o intensitate de 7 grade pe scara Richter, in unele cartiere din Bucuresti ajunge la 8 grade. Din ceea ce stim pana acum, la actuala situatia, un cutremur similar celui din 1977 ar produce cam de cinci ori mai multe distrugeri si victime\\", ne-a explicat Traian Moldoveanu.

In Bucuresti intensitatea seismelor creste cu un grad fata de Vrancea

Conform hartilor de microzonare seismica realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990 a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Un cutremur cu intensitatea de 7 grade Richter ajunge aici la 8 si chiar 8,6 grade Richter - adica e o nenorocire. Urmeaza in ordine descrescatoare Metalurgiei, cu o amplificare de aproximativ 0,9 grade, zona Unirii - cu 0,8 grade, Berceni - cu 0,7 - si zona Magheru cu o amplificare de 0,6 grade. \\"Din anul 2000, specialisti romani si germani lucreaza la o noua harta, si mai detaliata, care are termen de predare in anul 2007. in general se stie insa ca adancimea stratului de roca, la 1.500 de metri, precum si numarul mare de straturi de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri amplifica mult semnalul seismic in Bucuresti\\", spune Traian Moldoveanu. (Zonele colorate cu rosu intens pe harta sunt cele mai periculoase)
 
Supapa seismica sau prevestirea unui cutremur ca in \'77? - 29.10.2004 http://stiri.kappa.ro/social/supapa-seismica-sau-prevestirea-unui-cutremur-ca-in-77/stire_18865.html

Miercuri, la ora 23,34 de minute si 30 de secunde, un seism cu epicentrul in Vrancea a zguduit regiuni intinse ale Romaniei. Cutremurul produs la o adancime de 100 de kilometri a avut sase-sapte grade pe scara Mercalli in zona epicentrala si a fost resimtit la Bucuresti cu intensitatea de 6 grade pe scara Richter.

In tara nu s-au inregistrat victime ori pagube materiale semnificative. O singura persoana a murit in urma cutremurului, la Chisinau, unde un tanar s-a speriat atat de tare, incat a facut stop cardiac. Cu o intensitate de 5,8 pe scara Richter, acesta a fost cel mai puternic cutremur inregistrat in Moldova de dincolo, in ultimii 14 ani.

Unda seismica a ajuns si in Ucraina, Bulgaria si Turcia. Observatorul seismologic Kandili din Istanbul a anuntat ca seismul a avut o magnitudine preliminara de 6,5 pe scara Richter - mai mare decat cea anuntata de seismologii romani. De altfel, la Istanbul, zeci de oameni cuprinsi de panica au iesit pe strazi.

Cutremurul de miercuri a fost resimtit in tara timp de 15-20 de minute, in functie de zona in care s-a facut inregistrarea. El a provocat si alte \\"mici descarcari\\", la Ramnicu Sarat, declansand un seism de 2,3 grade si altul de 3,2 grade pe scara Richter.

Presa internationala a notat ca acesta a fost cel mai puternic cutremur care a lovit Romania, din 1977 incoace.
Seismologii cred ca nu mai vine \\"unul mare\\" in viitorul apropiat
Cutremurul de miercuri seara nu a fost urmat de nici o replica. El a provocat alte 10 miscari seismice de mai mica intensitate, resimtite in zona Focsani-Ramnicu Sarat, care nu sunt considerate de specialisti replici ale seismului de la ora 23.34. Acestea au avut loc pe niste falii de suprafata care aveau tensiuni acumulate si pentru care cutremurul din zona Vrancea a actionat ca un buton de declansare.

Potrivit specialistilor in seismologie, replicile trebuie sa fie cutremure de mai mica intensitate, inregistrate in aceleasi coordonate cu miscarea seismica initiala. Reprezentantii Institutului pentru Fizica Pamantului spun ca lipsa replicilor nu trebuie sa ingrijoreze.

\\"In general, dupa cate un cutremur ramane o energie reziduala in focar, care se descarca prin asa-numitele replici. In cazul cutremurului de miercuri noaptea, energia a fost eliberata aproape in intregime din prima\\", ne-a declarat Aurelian Pantea, seful Laboratorului Seismologic din cadrul Institutului de Fizica Pamantului.

Miscarile tectonice de miercuri noapte au avut loc la o adancime de aproximativ 100 de kilometri, adica subcrustal. \\"Daca un cutremur ca acesta ar fi avut loc, de pilda, la o adancime de 10 km sub orasul Buzau, de exemplu, distrugerile ar fi fost incalculabile\\", ne-a mai spus Aurelian Pantea.

Acesta sustine ca predictia seismica are un caracter pur stiintific, asa ca nu poate alerta populatia in legatura cu un eventual cutremur de o mai mare intensitate. \\"Totusi, putem spune ca, in acest moment, zona respectiva a fost eliberata partial de tensiunile acumulate\\", a incercat sa ne linisteasca Aurelian Pantea, seful Laboratorului Seismologic din cadrul Institutului de Fizica Pamantului.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de sase-sapte grade pe scara Mercalli, iar seismul a fost simtit inclusiv in Moldova, Bulgaria, Ucraina si Turcia. In Republica Moldova s-a inregistrat si singura victima a cutremurului raportata pana in acest moment, un adolescent din Chisinau murind in urma unui atac de panica.

Tanarul se afla in locuinta sa, intr-un bloc situat in plin centrul capitalei moldovene. Seismul a generat panica si la Instanbul, zeci de oameni iesind speriati in strada, la miezul noptii, iar Observatorul seismologic Kandili de la Istanbul a anuntat ca seismul a avut o magnitudine preliminara de 6,5 grade pe scara Richter.

Imediat dupa producerea cutremurului, oamenii au iesit pe strazi de frica sa nu fie inregistrate noi seisme ori replici puternice, iar legaturile telefonice fixe si mobile au fost blocate timp de aproximativ zece minute. Specialistii din geofizica sustin ca miscarile seismice din zona Vrancea au anumite particularitati.

\\"Cutremurele din aceasta zona sunt, in mare parte, de adancime, 100-120 de kilometri, la care energia se imprastie pe o raza foarte mare. Ele se propaga pe axa nord-est-sud-vest, Chisinaul fiind la fel de afectat ca Bucurestiul in 1977. Foarte periculoase sunt cutremurele de suprafata, la 10-12 km.

Energia se concentreaza pe o arie mica, ducand la distrugeri enorme. Asa s-a intamplat la Skoplje in anii \'60, cand au pierit 15.000 de oameni. In zona Baia Mare se produc astfel de cutremure. Sub Muntii Fagaras se mai gaseste o fractura de suprafata, Campulung Muscel fiind expus, ca si Sibiul\\", ne-a explicat prof.

Mircea Sandulescu, seful catedrei \\"Geologia Romaniei\\" de la Universitatea Bucuresti. Amintim ca la cutremurul din 1977 au murit peste 1.600 de oameni, au fost mai mult de 11.000 de raniti, 33.000 de locuinte avariate, iar pagubele au fost estimate la aproximativ doua miliarde de dolari.


Un cutremur de 7 grade pe scara Richter - de zece ori mai puternic decat unul de 6
Scara Richter a fost inventata in 1935, ca instrument matematic pentru compararea marimilor cutremurelor. Scara este logaritmica, astfel incat o inregistrare de gradul sapte indica o miscare a scoartei de zece ori mai mare decat cea corespunzatoare unui cutremur de grad sase.

Magnitudinea unui cutremur - exprimata pe scara Richter - este masura tariei cutremurului sau a energiei eliberate sub forma de unde seismice. Magnitudinea se determina cu seismografe, folosindu-se amplitudinea maxima si frecventa oscilatiilor. Limita superioara a scarii Richter este 8,8, data de cel mai mare cutremur inregistrat pana in prezent.

Cutremurele de magnitudine mai mica de doi - microcutremure - nu sunt simtite de oameni si sunt inregistrate doar de seismografele locale. Cele cu magnitudinea mai mare sau egala cu 4,5 sunt destul de puternice pentru a fi inregistrate de seismografele de pe intregul glob, fiind simtite si de oameni.

Seismele cu magnitudinea mai mare de sase sunt considerate mari, iar cele de peste 8 grade majore. Intensitatea - exprimata pe scara Mercalli - este o masura subiectiva, care descrie cat de puternic a fost simtit un soc intr-o anumita zona. Ea se bazeaza pe efectele observate ale miscarilor produse de cutremur asupra oamenilor, cladirilor, terenului etc.

Aceasta scara cuprinde 12 niveluri crescatoare (de la miscari imperceptibile la distrugeri catastrofice) si este reprezentata de obicei prin cifre romane.
Sobolanii si pestii de acvariu pot semnala producerea unui cutremur cu un sfert de ora inainte
Agitatie mare la Zoo Baneasa in timpul seismului
Dr. Nicolae Micu, medic veterinar la Gradina Zoologica, spune ca si animalele de la Zoo, in special lupii, vulpile si elefantii s-au manifestat zgomotos si au avut o stare de agitatie crescuta in timpul producerii cutremurului, dar nu \\"au anticipat\\" seismul.

Domnia sa mai spune ca animalele care pot semnala dinainte cu circa 10 - 15 minute un cutremur sunt cele care isi fac adapost in pamant - soarecii, sobolanii si serpii. Acestia incep sa circule agitat, la fel si pestii de acvariu. Este un lucru intalnit si in literatura de specialitate faptul ca rozatoarele au aceasta capacitate de a semnala pericolul unui cutremur.

Ele se agita continuu in timp ce intercepteaza modificarile campului magnetic si vibratiile subterane. De aceea, sunt folosite de specialisti si seismologi peste tot in lume, inclusiv la noi, dar mai ales in Japonia\\". Animalele de companie, din ce am discutat cu mai multi bucuresteni, nu au reactionat nici inainte, nici in timpul seismului.

Medicii veterinari sustin ca distanta fata de epicentru este esentiala in ceea ce priveste reactia animalelor.
Reactii nesabuite, in timpul cutremurului si dupa
Miercuri noapte, Capitala s-a luminat imediat dupa cutremur. Bucurestenii au aprins lumina fara nici un fel de ezitare, la cateva secunde dupa ce zidurile, instalatiile electrice si tevile de gaze fusesera supuse la grele incercari. Aceasta este o prima incalcare a regulilor de baza ce trebuie urmate intr-o situatie limita de acest gen.

Cutremurul de ieri a avut suficient de multa descarcare energetica pentru a forfeca retelele de gaze si a transforma apartamentele in bombe. Alti bucuresteni s-au repezit pe scarile blocurilor. La un cutremur de intensitate putin mai mare, ar fi fost victime sigure, caci scarile suporta cele mai puternice efecte ale unui cutremur.

O alta regula elementara de protectie a fost incalcata. Mii de oameni din intreaga tara si-au abandonat casele, panica fiind cuvantul de ordine. Moderatorii anumitor televiziuni private, prinsi de cutremur in mijlocul talk-show-urilor, in loc sa faca apel la calm, si-au transmis frica in direct.

Pentru specialistii de la Protectia Civila, acestea sunt efectele grave ale cutremurului din noaptea de miercuri. Toate acestea arata ca romanii sunt total dezarmati in fata unui eventual cutremur major. \\"S-au facut zeci de exercitii in intreaga tara si tot degeaba\\", spune colonelul Bebe Dobre, din Comandamentul Protectiei Civile.

\\"La tara este mai usor, acolo, prin viu grai, oamenii parca asimileaza mai usor informatia si ne asculta sfaturile. La orase, insa, suntem total dezarmati. Facem exercitii de pregatire si, dupa ele, in caz de cutremur, dascalii continua sa-si scoata copiii afara din clase si sa-i expuna la riscuri in loc sa le spuna sa se bage sub banci.

Din pacate, lipseste educatia, iar pregatirea trebuie inceputa din scoala primara si continuata si in facultati\\", spus colonelul Dobre. \\"Multe nenorociri provocate de cutremure nu tin neaparat de faptul ca iti cade tavanul in cap. Multi aprind lumina sau, si mai grav, lumanarea, riscand explozia gazelor.

Cati dintre noi au in noptiera o lanterna in stare de functionare? Altii se taie in cioburi fugind desculti pe scari in loc sa se adaposteasca sub o banca, o masa solida sau sa stea sub tocul usii\\". Din fericire, noaptea de miercuri n-a fost urmata de catastrofe.

Cei de la Protectia Civila au avut mai mari emotii pentru efectele produse de cutremur pe platformele industriale. S-a inregistrat un singur eveniment ramas fara consecinte deosebite, la Petrobrazi, acolo unde una din instalatiile de rafinare s-a oprit automat.

A fost o noapte alba si pentru firma care asigura pagerele care te avertizeaza cu jumatate de minut inainte de producerea cutremurelor. Directorul Centrului de Avertizare Seismica, Adrian Ailenei, ne-a declarat ca pagerele anti-cutremur ale abonatilor sai nu au dat, miercuri, alarma: \\"Pe 3 octombrie, dupa ce pagerele au semnalat un cutremur de 5 grade pe scara Richter din Dobrogea, ne-au sunat abonatii si ni s-a cerut sa ridicam pragul de avertizare de la 4,8 la 6 grade.

Ieri noapte, fiind un cutremur sub 6 grade pe scara Richter, alarma a fost declansata numai pentru personalul nostru. Dupa cutremur, in urma telefoanelor primite, am revenit la pragul de avertizare de 4,8 grade.\\"
In campusuri,
Cutremurul - subiect de agatat studente
Tavanele din Regie au crapat . Studentii si studentele au parasit camerele tipand si au iesit in fata caminelor
\\"Eram mai multi in camera si ne uitam la filmul \\"Troia\\" pe calculator. Au inceput sa se miste scaunele si paturile de numa\'-numa\'. De-odata a crapat tavanul. Pe holurile caminului se auzeau tipete de disperare\\", a inceput sa ne povesteasca Adina, studenta la Bioinginerie, locatara a caminului P1 din Regie.

La cateva minute dupa cutremur, trotuarele din fata caminelor s-au umput de studenti. \\"Hai, ba, sa bem pana nu e prea tarziu, ca s-ar putea sa vina si alte replici\\", isi spuneau baietii pentru a-si face curaj. Se tipa, se canta, se batea din palme. \\"E primul cutremur pe care l-am simtit cu adevarat.

Mama a aflat de la televizor ca a fost cutremur si m-a sunat sa ma intrebe daca n-am simtit nimic\\", ne-a spus Sorin, student in anul II la Politehnica. \\"Mie imi tremurau picioarele de frica si eram panicata ca nu o pot suna pe mama. Pe ecranul mobilului imi aparea eroare de conexiune\\", s-a plans Diana, studenta in anul III la Chimie Industriala.

In complexul \\"Moxa\\", al Academiei de Studii Economice, au innebunit cainii. Cu cateva minute inainte de cutremur, maidanezii care vietuiesc in preajma caminelor alergau de colo-colo, cautandu-si adapost. Dupa 23:34, si in Moxa studentii au inceput sa iasa sub cerul liber in urlete si tipete.

\\"Erau o gramada de gagici care nu mai voiau sa mai doarma singure de frica si le-am zis ca daca vin in camera noastra vor fi in siguranta\\", ne-a zis Cosmin, student in anul III. Mihai, colegul sau, s-a bucurat ca a fost cutremur. \\"Am avut si noi subiect de agatat.

Le-am intrebat pe fete daca le e frica, ne-am prezentat oferta noastra barbateasca pentru a le alunga teama. A fost misto ca am stat pana aproape la 4 dimineata in curte\\", ne-a spus Mihai.
Romanii dau buluc sa-si asigure locuintele numai dupa ce are loc un nou cutremur
\\"Minunea nu tine decat trei zile\\", spun asiguratorii. \\"Specialistul\\" Hancu - o comoara pentru asiguratori
Desi in tara noastra cutremurele devin din ce in ce mai dese si numai 2 la suta dintre concetateni si-au asigurat locuintele, s-a dovedit faptul ca doar dupa ce are loc un cutremur romanii se bulucesc sa-si asigure apartamentele. \\"De fiecare data dupa un cutremur, romanii vin sa-si incheie polite de asigurare pentru acest risc.

In fiecare dimineata de dupa un cutremur se formeaza cozi mari la agentiile firmelor de asigurari pentru astfel de polite. Din pacate, minunea nu tine, de obicei, decat trei zile\\", ne-a declarat Gavril Muresan, director general adjunct al unei companii importante de asigurari.

Dupa o noapte lunga, in care multi dintre romani au trait momente de panica provocate de cutremurul de 6 grade Richter, dimineata de ieri nu a facut exceptie. \\"Au fost multe cereri la agentiile de cartiere Drumul Taberei, Pantelimon, Mosilor, unde azi (ieri - n.n.

) dimineata, la prima ora, au fost foarte multe cereri pentru polite de asigurari de locuinte pentru cutremur. Cele mai multe persoane au venit dis-de-dimineata sa se intereseze cat costa o asemenea asigurare si toti s-au crucit cand au vazut cat este de ieftina o asemenea polita.

Apoi, in a doua parte a zilei, aceiasi oameni au revenit si au cumparat o astfel de asigurare. Ne asteptam ca aceasta situatie sa mai dureze cam o saptamana. Cam atat ii trebuie romanului sa uite un asemenea eveniment. Ca urmare, noi am luat decizia de a ne prelungi programul de lucru, iar sambata vom lucra pana la ora 16,00.

Astazi (ieri - n.n) chiar am avut 15 avizari de daune pentru astfel de polite, in urma cutremurului de azi-noapte\\" (ieri noapte - n.n), ne-a declarat Sorin Zaharescu, directorul Sucursalei Bucuresti a aceleiasi companii. Insa cel mai mare \\"impact\\" asupra publicului l-a avut \\"specialistul in cutremure\\" Hancu.

\\"Acum ceva vreme, cand a iesit la televizor Hancu, lumea a dat navala la ghisee sa-si faca asigurari pentru locuinte. Nici la cutremurele din 1986 si 1990 si nici la cel de acum cateva saptamani nu s-a bulucit lumea asa la agentiile de asigurari\\", spune unul dintre sefii unei agentii de asigurari din Capitala.

Costul unei asigurari nu este atat de mare cum cred cei mai multi dintre romani, variind intre 0,3 si 0,5 la suta din valoarea apartamentului. La incheierea unei polite de cutremur, companiile de asigurari folosesc anumite grile pentru evaluarea locuintei, pentru a stabili valoarea estimativa a acestuia.

Daca nu sunt scumpe, de ce doar 2 la suta dintre romani si-au asigurat locuintele pentru riscul de cutremur? \\"Motivul pentru care doar foarte putine familii au locuintele asigurate pentru cutremur il reprezinta, in special, veniturile reduse ale populatiei.

In plus, lipsa unei culturi in domeniul asigurarilor, in general, reprezinta alta cauza care sta la baza acestei situatii. In prezent, cele mai multe astfel de polite sunt cumparate de cei care isi construiesc vile noi\\", ne-a spus un alt reprezentant al unei companii de asigurari.
 
Ma tem ca unele lucruri aparute in respectivele ziare sunt total incorecte.

Conform hartilor de microzonare seismica realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990 a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Un cutremur cu intensitatea de 7 grade Richter ajunge aici la 8 si chiar 8,6 grade Richter - adica e o nenorocire. Urmeaza in ordine descrescatoare Metalurgiei, cu o amplificare de aproximativ 0,9 grade, zona Unirii - cu 0,8 grade, Berceni - cu 0,7 - si zona Magheru cu o amplificare de 0,6 grade.


Scara Richter se refera la magnitudine, nu la intensitate. Si, oricum, nu exista 8,6 Richter in Romania, dispare Bucurestiul cu totul la asa ceva !!!
Magnitudinea unui cutremur este unica, nu variaza din loc in altul.
In plus, titlul articolului este suspect: HARTA SECRETA A CUTREMURELOR DIN ROMANIA !!! E dubios de la bun inceput.

In orice caz, e un exemplu al felului in care in presa pot fi rastalmacite concepte de baza. Incorectitudinile sunt grave, sunt majore ! Sigur, faptul ca cei in drept nu explica, in mod clar, ce si cum, pentru toata lumea, e o cauza pentru care apar astfel de rastalmaciri. Nu astept sa ne spuna cand vine cutremurul, dar sa explice pe scurt, clar cat mai clar, in termeni simpli, cateva lucruri de baza. Pentru ca altfel amatorii de senzational isi fac de cap si lanseaza tot felul de prostii.
 
Faptul ca in presa apar astfel de erori grosolane de felul celor comentate in mesajul anterior se datoreaza lipsei de informare in materie seismica. Asa cum spuneam, nu detalii \"intime\" de genul \"mecanism de focar, solutii de plan de falie\" etc,etc, sunt cele care ar fi de interes pentru populatie, dar lucruri de baza in legatura cu seismicitatea Romaniei ar trebui facute cumva cunoscute. De ce, de exemplu, e secret de stat faptul ca exista o zona seismica in fagaras ? Sau ca avem cutremure in diverse zone din tara ? E oare mai bine sa creada lumea ca fac ucrainenii experiente nucleare subterane ??? Mai comod asa ???
 
Se creeaza panica, draga...
 
Si sare pe geam madam Soare :worthy: :ack: :ack: :ack:
 
Intamplator, cautand date despre seismul de ieri- 6 sep!, am ajuns la acest forum.
Eu aveam deja 2(doua!) semnalari din u.s.a. asupra producerii seismului, dar nici-o sursa interna nu confirma nici macar producerea cutremurului!
Rog pe \"sorinflorian\" sa-mi precizeze de unde a avut datele semnalate re: seismul de ieri. Multumesc!
p.s.informativ, va ofer datele detinute de mine, din 2(doua) surse independente:
Sursa#1. Coordonate geografice 45.52.01N/026.32.25E, magnitudine 4.6;epicentrul la 23.6Km
Sursa#2. Coordonate geografice 45.51.36N/026.28.68E, magnitudine 4.6;epicentrul la 31.2Km
 
Intamplator, cautand date despre seismul de ieri- 6 sep!, am ajuns la acest forum.
Eu aveam deja 2(doua!) semnalari din u.s.a. asupra producerii seismului, dar nici-o sursa interna nu confirma nici macar producerea cutremurului!
Rog pe \\"sorinflorian\\" sa-mi precizeze de unde a avut datele semnalate re: seismul de ieri. Multumesc!
p.s.informativ, va ofer datele detinute de mine, din 2(doua) surse independente:
Sursa#1. Coordonate geografice 45.52.01N/026.32.25E, magnitudine 4.6;epicentrul la 23.6Km
Sursa#2. Coordonate geografice 45.51.36N/026.28.68E, magnitudine 4.6;epicentrul la 31.2Km

din cate stiu sorin a luat informatii de la IRSA, INFP si EMSC.
 
Intr-adevar, cutremurul nu a fost comunicat oficial, catre presa, niste de INFP, nici de IRSA. Datele le avem de pe site-urile INFP, IRSA si EMSC.
 
Bine ca avem netul la dispozitie, sa aflam ce mai misca. Daca e dupa ai nostri, nu ar comunica nici datele unui seism de 6-7 grade, l-ar trece sub tacere, e clar...=)) Cutremurul e subiect SECRET, e TABU...=))
 
presa e ocupata cu alte aiureli si nu conteaza un mic seism in Vrancea..care nu a facut pagube.

la 7R nu e nevoie sa il anunte..il simtim si singuri...cu sau fara pagube...
 
Da Dodo, dar a fost cel mai puternic cutremur al anului, de pana acum. De la inceputul anului nu a fost nimic peste 4,2 grade, iar acum s-a produs cel mai important cutremur din 2008, deja peste 4,5 grade, uite-te la seismograma pe care a pus-o Anda, uite ce amplitudine mare a avut pe seismograma statiei VRI.
 
degeaba. nimanui nu ii pasa de cutremure. cand zimt zguduielile se ingrozesc, reactioneaza haotic, urla ca disperatii, etc dar nu se informeaza. au impresia ca Vrancea se misca uneori, fara logica, fara reguli, etc. multi nu stiu ce a fost in 77, 86, 90....erau prea mici sau nu erau....
presa nu reactioneaza decat in cazuri extreme sau in functie de unele interese.
 
Sa reinvii un pic threadul asta:

http://www.romanialibera.ro/a152381...le-seism-din-1940-a-fost-o-replica-video.html

Teoria in sine e cunoscuta, am citit-o si eu aici (multumiri lui GX), mi se pare destul de logica si e bine c-a fost prezentata intr-un ziar. Aici vine \", dar\":

1) Nu stiu daca-i doar impresia mea, insa se forteaza corelatia dintre seismele crustale si cele de adancime, fara a se pune accentul pe faptul ca se discuta mai mult la nivel de tendinta si ipoteza decat de certitudine. Ideea in sine e buna, teoria pare foarte clara si nu vad (ca neofit, cel putin) argumente contra, dar n-ar fi fost rau sa insiste asupra faptului ca nu e un motiv sa-ti iei patura si sa dormi in parc.
2) Afirmatia implicita ca socul major din 1940 e O REPLICA a unui seism/unor seisme crustal(e) mi se pare o aberatie extrema. Titlul e pompos, dar a sugera ca un seism catastrofal e indus de activitatea crustala si a-l numi replica mi se pare...

Nu stiu cine a semnat articolul in Romania Libera, dar mie mi s-a parut ca recunosc unele pasaje....si, intr-adevar, daca articolul din RL n-a fost scris chiar de GeoX, e un plagiat grosolan !!!! Articolul e fix postul la care dau link mai jos si cel de deasupra lui. Autorul nesemnat a copiat inclusiv semnele de exclamare puse de GeoX, un copy-paste grosolan!

http://www.cutremur.net/forum/thread-460-post-19717.html#pid19717
 
http://www.romanialibera.ro/a152119/cum-si-de-ce-se-produc-cutremurele-de-pamant.html

In acest articol din ziarul Romania Libera, imi recunoc textul

Zona Vrancea este considerata de specialisti drept un stadiu final al unei foste zone de subductie. Toate seismele vrancene majore au acelasi tip de plan de falie, orientat NE-SV. In plus, s-a constatat tendintele de grupare a seismelor vrancene minore catre anumite adancimi \"preferate\", care ar fi de circa 80 km, circa 95-100 km, circa 125 km, circa 133-136 km, si apoi 150s/-5 km. Acest tip de adancimi corespund cu zonele de falii vechi formate in partea \"scufundata\" din vechea placa subdusa formata in zona Carpatilor Orientali, cu milioane de ani in urma.

Evident ca nu am fost citati. Evident ca atunci cand am incercat sa postez un comentariu, nu mi l-au validat. Asa se face presa in Romnia. Cat de \"libera\" e Romania Libera ? :sad: :32:
 
Back
Sus