• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Articole din presa despre cutremurele din RO

cei cu functii ca a domnului marmureanu au acces la informatii inaccesibile muritorului de rind. daca a spus ceva, a spus-o in cunostinta de cauza. e de multi ani seful infp, a vazut multe, a citit multe, a participat la conferinte internationale, are relatii cu alte institute de acelasi profil din lume, face schimb de informatii etc. asadar, eu il cred.
 
Neolars, faptul ca este improbabil un cutremur foarte puternic (de magnitudine peste 7,0 pe scara Richter) in Vrancea in urmatorii ani se datoreaza faptului ca nu se produc cutremure majore in estul Turciei si Iran (seisme de magnitudini peste 7,0). Sigur, este de asteptat ca din cand in cand sa se produca si cutremure de energie medie si chiar seisme de magnitudini 6,0-6,9 grade, dar nu ceva catastrofal. Un cutremur vrancean este catastrofal daca magnitudinea depaseste bine 7,0. In rest, seismele de magnitudine 6-6 si ceva nu vor lipsi. In general in Vrancea se produc cam 10-13 cutremure de magnitudine egala sau mai mare de 6,0 intr-un secol, si doar doua seisme intr-adevar catastrofale (M > 7,0).
 
Totusi, faptul ca probabilitatea unui cutremur vrancean cu o magnitudine care sa depaseasca bine 7,0 pe scara Richter este mica in urmatorii 5...maxim 10 ani nu inseamna ca trebuie sa ne culcam pe o ureche, adoptand politica strutului. Trebuie admis ca lucrurile nu sunt batute in cuie, deci o minima prudenta obliga sa nu bagatelizam subiectul, pe considerentul ca, vezi Doamne, "las-ca stim noi ca marele cutremur vine dupa anul 2060, pana atunci ia dormiti voi linistiti". Nu e bine asa. O astfel de abordare este extrem de riscanta. Lumea poate sa creada ca, daca se spune ca marele cutremur vine de abia prin 2060, atunci ce ne freaca unii cu educatia antiseismica, cu masuri de consolidare si alte "fleacuri". Sunt niste efecte perverse, nefericite si contraproductive aici. Omul zice, pe buna dreptate: "mie imi taie leafa, nu se platesc pensii, murim cu zile in spitale, si astia vor sisteme de avertizare superperformante, vor echipamente de nu stiu cum, cand tot ei spun ca seismul vine de abia prin 2060 si ceva". Ia sa ne mai lase in pace cu "prostiile" astea, sa inceapa pregatirile si sa puna la punct sistemele de avertizare dupa 2040 incolo, ca au timp sa o faca in timp de 20 de ani pana la marele cutremur din 2060. Efectele sunt tare perverse.
 
Gheorghe Mărmureanu şi uzina de măsurat cutremure.


"Numele de domnişoară al soţiei mele era Richter, dar nu mi-am dat seama la început. Aristiţa Richter. Am făcut legătura abia după ce am devenit directorul Institutului", izbucneşte în râs profesorul Gheorghe Mărmureanu. A împlinit 70 de ani şi n-are nici un chef de odihnă, dimpotrivă: acum pregăteşte a opta sa carte. De zeci de ani, de când este directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, n-a avut concediu adevărat, căci n-a simţit nevoia - în zilele sale libere s-a dus să se relaxeze tot pe lângă observatoarele seismice împrăştiate prin ţară.


Oamenii care "păzesc" seismele lucrează ca la Urgenţe, la foc continuu

Comandamentul seismic al României - o cameră uriaşă în Institut, cu hărţi şi calculatoare. Acolo curg continuu informaţii nu numai din România, ci şi din lumea întreagă. De pildă, ultimul cutremur peste 3 grade s-a produs la 8 şi 14 minute dimineaţă, în Grecia. "Vă daţi seama că în momentul acesta noi stăm cu picioarele pe 20 de miliarde de lei? Sunt toate cablurile şi conexiunile sistemului", zice profesorul Mărmureanu. Aici e ca la Urgenţe, zi şi noapte stau doi oameni şi "păzesc" seismele. "Vedeţi harta aceea? Când a şasea bulină se înnegreşte, înseamnă că magnitudinea cutremurului este peste 7 şi se pune problema de morţi", mai spune. Nu se monitorizează numai mişcările seismice generate de cutremure, ci şi de vulcani, explozii nucleare sau chiar de rachete, pe o rază de 8.000 de kilometri. Dar aceasta este numai o foarte mică parte din întreaga reţea seismică naţională - mai sunt împrăştiate în toată ţara alte 115 staţii seismice. Te pot păcăli, dacă nu ştii ce sunt acelea; la suprafaţă arată ca nişte case obişnuite, iar înăuntru, în pământ, au îngropată aparatură de monitorizare a mişcărilor seismice.

Sistemul de avertizare seismică în timp real, inovaţie a cercetătorilor de la Institut, a fost şi premiat, căci permite ca în patru secunde de la declanşarea cutremurului să i se cunoască magnitudinea exactă. "Dacă magnitudinea pe scara Richter este strict mai mare de 7, atunci anunţăm urgent autorităţile la nivel local şi naţional că urmează un cutremur catastrofal în următoarele 25 - 38 de secunde. Până la sosirea undelor seismice distrugătoare este timp să se ia măsuri: blocarea automată a obiectivelor de interes naţional cu risc major de cutremure puternice sau activarea mijloacelor de salvare", mai zice seismologul. Acum se pregăteşte şi un parteneriat cu Primăria Capitalei pentru a pune în spitale aparatura prin care se poate trimite urgent semnalul, în caz de cutremur mare. Într-o astfel de situaţie ar porni automat generatorul de curent, iar medicul, de pildă, dacă ar fi surprins de semnal cu bisturiul în mână, ar şti că în următoarele secunde va trebui să facă ceva. Chiar şi simplul gest de a opri operaţia sau de a mişca bolnavul ceva mai încolo i-ar putea salva viaţa. Astfel de sisteme, mai spune profesorul, ar trebui amplasate şi în trenuri, în lifturi, în bănci, în aeroporturi, în şcoli sau în alte instituţii. Problema este că acesta costă foarte mult şi instituţiile sunt deocamdată prea sărace ca să şi-l permită. Din momentul în care există primul semnal de cutremur în Vrancea şi până în momentul în care unda ajunge în Bucureşti trec, în general, 40 de secunde.
Căci, se ştie, Vrancea e unul dintre cele mai rele focare. E ca femeia gravidă: "când se rupe, se rupe, nu mai ai ce-i face". Omul de ştiinţă Gheorghe Demetrescu spunea că Vrancea "prin persistenţa şi izolarea sa, nu-şi găseşte perechea pe toată suprafaţa Pământului decât într-un singur punct similar din Munţii Hindu Kush, în Afganistan - Himalaia".

restul aici

merita sa cititi si ce aberatii scrie un revoltat, la comentarii. NU FACETI CA EL!
 
Din ciclul "prostii seismice"


Profesorul seismolog George Purcaru: Un cutremur cu magnitudinea de 6-7 s-ar putea produce în 2012 sau 2013 în România

Sursa: http://www.b1.ro/stiri/eveniment/profesorul-seismolog-george-purcaru-un-cutremur-cu-magnitudinea-de-6-7-s-ar-putea-produce-in-2012-sau-2013-in-romania-24220.html

Fara a respinge ideea ca pana la urma Vrancea tot va da un cutremur de magnitudine peste 6,00, nu pot sa nu remarc totusi faptul ca nimic nu indica producerea unui astfel de seism in 2012 sau chiar 2013. S-a tot spus in ultima vreme ca in urmatorii 10 ani tot va veni un cutremur...mai mare sau mai mic, ramane de vazut. Dar asta nu inseamna ca e musai sa fie in 2012.
In plus, constatam si alte lucruri...cam nelalocul lor. De exemplu, citez din aceeasi sursa:

Potrivit analizelor făcute de specialiștii din Primăria Capitalei, un cutremur cu magnitudinea de 6 ar putea avea efecte devastatoare, iar peste 6000 de bucureșteni și-ar pierde viața.

6000 de morti la un cutremur vrancean de magnitudine 6 ???? :32: :32: 26: :D :76: :D Ori ziaristii sunt cretini, or specialistii lu' dom' primar oprescu sunt nulitati ambulante. Va reamintesc ca in 2004 am avut cutremur de magnitudine 6,0 de Vrancea...
No commnent.
 
Ce ma mai mira in ziua de azi !? Tot ciocoiu de oprescu, ca sa folosesc un termen "a la diaconescu" , a declarat ca in urma unui seism de 7 grade ar muri circa 500.000 de oameni asta numai in bucuresti. Mi se pare o aberatie sa faci asemena declaratii care chiar nu isi au rostul in momentul de fata. In loc sa il preocupe estimarile mai bine s'ar apuca de consolidat cladirile macar alea cu bulina, daca tot le'a inrosit, macar sa le si restaureze.
 
E vorba de aspecte care tin de hazardul seismic al anumitor teritorii, nu inseamna ca fix anul asta sau la anul ar veni cate un cutremur mare in regiunile respective. E adevarat ca se cunosc niste cutremure istorice distrugatoare in Europa, produse cu sute de ani in urma, cum e cel de la Basel din 1356. Si care, evident, se pot repeta in viitor, candva.
Cat priveste riscul seismic in Romania, pai cred ca el este destul de bine cunoscut, fiind legat de activitatea sursei Vrancea (subcrustala) dar si de sursele crustale din alte zone ale tarii (Fagaras-Campulung, Banat, Dobrogea-Marea Neagra, Crisana-Maramures, Transilvania s.a.). Trebuie remarcat de perioadele de revenire ale unor seisme de intensitate VIII in zone precum Crisana-Maramures sau Transilvania sunt mai greu de estimat cu precizie rezonabila. Exista, intr-adevar, posibilitatea unor surprize seismice in viitor si in acele zone. Dar cand anume...e greu de spus. De Fagaras-Campulung nu vorbesc, aici e destul de clara situatia, mai bine zis se cam stie cand se poate produce un cutremur important in aceasta zona seismica.
 
De obicei astfel de harti au o anumita relevanta care este totusi limitata datorita perioadei foarte scurte - sute pana la doua-trei mii de ani - a consemnarii evenimentelor seismice. Seismele sunt fenomene care se produc la perioade de mii si mii de ani in cazul cutremurelor intra-placa si ceva mai des pe faliile care despart placile tectonice. De multe ori studiile geologice ar fi mult mai folositoare decat utilizarea unor colective statistice limitate care nu descriu corect evolutia ulterioara a evenimentelor. Cel putin in Japonia lucrurile erau cunoscute.

"On the basis of sedimentary descriptions, tephrochronology, and AMS 14C and OSL dating results, we identified 16 tsunami deposits in Nanbuto marsh and estimated the unusual tsunami recurrence interval to be generally 220–379 years during the last 5000 years."

Chiar autorii recunosc aceste deficiente.

In China, din datele istorice, nu s-a produs doua cutremure catastrofale (Mw 7.5-8) in aceiasi regiune. Astfel zona cutremurului din 2008 - Sichuan - nu era considerata ca avand un risc seismic atat de ridicat.

Apoi ar trebui studiata fiecare zona seismica in contextul specific propriu. Spre exemplu Valea Padului era considerata slab seismica desi exista precedentul cutremurului de la Ferrara din 1570. Sunt astfel de situatii cand cutremure cu magnitudine relativ mica, dar multe si produse la adancimi mici in zone dens populate pot provoca panica si pagube importante.

The exceptional length of the seismic swarm, unprecedented at the time in Ferrara, led some to believe it was a supernatural phenomenon.

Si la noi se poate vedea cum au evoluat hartile de zonare a intensitatii seismice (aici).
 
In articol este mentionat cazul cutremurului din Elvetia de la Basel din 1356, despre care cronicile vremii noteaza ca a distrus mai multe castele in zona. De fapt, avand in vedere caracterul/originea muntilor Alpi, e de mirare ca nu sunt mai frecvente cutremurele pe acolo. E mentionat si celebrul cutremur de la 1755 care a distrus Lisabona, cutremur a carui origine/mecanism este neclar(a).
 
Faliile blocate, noul pericol

Concluziile sunt de necomentat. Te si gandesti cum de si-au dat seama!

Cateva discutii interesante legate de studiile efectuate in zona seismica New Madrid (aici).

You must unlearn what you have learned.
NEW MADRID SEISMICITY: 1811-12 AFTERSHOCKS?
Instead of indicating locus of future large earthquakes, ongoing seismicity looks like aftershocks of 1811-12
 
In spatiul public de la noi (inclusiv pe diverse forumuri, pe paginile ziarelor si televiziunilor), acest material va fi, cu certitudine, interpretat de disperatii de ocazie ca gata, vin cutremure fara precedent si cica maine o mierlim cu totii. Ceea ce nu vor sa priceapa persoanele acelea disperate e ca este vorba despre niste studii de risc/hazard, ca e vorba de intervale de ordin 50-100 de ani (oricum insuficiente pentru evaluarea credibila a gradului de risc seismic al unui teritoriu). Sigur ca in 50 de ani de acum incolo vine si in Vrancea un cutremur de magnitudine MGR > 7,0; in urmatorii 10-20 de ani ne putem astepta la cutremure cu magnitudini de ordin 6,0-7,0 in Vrancea, la un moment dat tot va veni un astfel de seism cu magnitudinea sa zicem de 6,75-6,9 grade MGR. Dar asta nu inseamna ca in momentul in care scriu eu acest text, imi cade lustra in cap...
Repet, nu imi fac iluzii, interpretarile catastrofiste vor domina spatiul public in Romania, fiindca multe persoane au o voluptate maladiva (de sorginte patologica probabil, eventual pe fond neurovegetativ sau de alta natura) in a cobi si a propovadui dezastre.
 
In contextul citarii rezultatelor acestor studii la nivel european (care sunt studii de risc/hazard seismic, nu predictii, cum cred diversi amatori de senzatii tari, aflati in stari potential patologice sub influente neurovegetative, exces de adrenalina si altele), dnul Radulian, directorul stiintific al INFP, a repetat ceea ce a mai afirmat si altadata, respectiv faptul ca in Vrancea este de asteptat sa se produca seisme de magnitudini strict mai mari de 5,0 (pe scara Richter) cam la 2 ani, IN MEDIE!! Nu inseamna ca e musai sa vina un cutremur de 5,1-5,5 grade in perioada imediat urmatoare, desi ultimele astfel de cutremure au avut loc in anul 2011, stim cu totii. Dar daca s-ar produce un astfel de cutremur, nu ar fi ceva iesit din comun si oricum un astfel de eveniment nu are nici un fel de urmari pentru constructii. Degeaba titreaza apocaliptic diverse nulitati din presa "la un cutremur de peste 5 grade cad nu stiu cate blocuri", nulitatile respective au si ceva probleme psihice, saracele. Am o parere foarte "buna" despre domnii gazetari. Acum cativa ani, un astfel de specimen urla sus si tare ca el "citeste printre randuri" si devenise extrem de obraznic cu noi, aici pe forum ! Tupeu de ziarist! Am suficiente motive sa detest ziaristii, din pacate.
Repet, daca vori fi cutremure de magnitudini 5-6 in perioada 2013-2014, vor fi si gata, nu inseamna neaparat ceva care sa anunte nu stiu ce.
Nu confundati studiile de hazard seismic cu predictiile si nici cu ceea ce se afirma, in mod curent, de catre specialisti, in ceea ce priveste ritmul normal de activitate seismica din Vrancea. Tip mereu treaba asta, si voi continua sa o fac, desi am primit scatoalce urate pe alte forumuri (acuzatii ca as fi platit de nu stiu cine sa dezinformez populatia, cica sunt anexa nu stiu cui si alte fantezii nascocite de minti bolnave, persoane ipohondre si cu diverse probleme la mansarda). Daca vine un cutremur de 5-5,5...sau chiar un pic mai mult, vine si gata, nu ne suim pe pereti. Semnificatia unui astfel de eveniment nu e simplu de evaluat, oricum sunt mai multi factori care pot fi considerati (de exemplu localizarea epicentrului, adancimea focala, activitatea pre- si post-soc s.a.m.d.). Oricum, Vrancea are un specific care se cam respecta, in general. Cutremurele mai mari ar trebui sa vina numai dupa mai multe cutremure de magnitudini 5+ produse mai multi ani la rand. Pana atunci, nimic deosebit. Mai e cale lunga pentru ceva semnificativ, dupa cum merge treaba acum. Sa vina cutremurele alea de 5 grade si mai discutam dupa :D
 
GeoX a spus:
In contextul citarii rezultatelor acestor studii la nivel european (care sunt studii de risc/hazard seismic, nu predictii, cum cred diversi amatori de senzatii tari, aflati in stari potential patologice sub influente neurovegetative, exces de adrenalina si altele), dnul Radulian, directorul stiintific al INFP, a repetat ceea ce a mai afirmat si altadata, respectiv faptul ca in Vrancea este de asteptat sa se produca seisme de magnitudini strict mai mari de 5,0 (pe scara Richter) cam la 2 ani, IN MEDIE!! Nu inseamna ca e musai sa vina un cutremur de 5,1-5,5 grade in perioada imediat urmatoare, desi ultimele astfel de cutremure au avut loc in anul 2011, stim cu totii. Dar daca s-ar produce un astfel de cutremur, nu ar fi ceva iesit din comun si oricum un astfel de eveniment nu are nici un fel de urmari pentru constructii. Degeaba titreaza apocaliptic diverse nulitati din presa "la un cutremur de peste 5 grade cad nu stiu cate blocuri", nulitatile respective au si ceva probleme psihice, saracele. Am o parere foarte "buna" despre domnii gazetari. Acum cativa ani, un astfel de specimen urla sus si tare ca el "citeste printre randuri" si devenise extrem de obraznic cu noi, aici pe forum ! Tupeu de ziarist! Am suficiente motive sa detest ziaristii, din pacate.
Repet, daca vori fi cutremure de magnitudini 5-6 in perioada 2013-2014, vor fi si gata, nu inseamna neaparat ceva care sa anunte nu stiu ce.
Nu confundati studiile de hazard seismic cu predictiile si nici cu ceea ce se afirma, in mod curent, de catre specialisti, in ceea ce priveste ritmul normal de activitate seismica din Vrancea. Tip mereu treaba asta, si voi continua sa o fac, desi am primit scatoalce urate pe alte forumuri (acuzatii ca as fi platit de nu stiu cine sa dezinformez populatia, cica sunt anexa nu stiu cui si alte fantezii nascocite de minti bolnave, persoane ipohondre si cu diverse probleme la mansarda). Daca vine un cutremur de 5-5,5...sau chiar un pic mai mult, vine si gata, nu ne suim pe pereti. Semnificatia unui astfel de eveniment nu e simplu de evaluat, oricum sunt mai multi factori care pot fi considerati (de exemplu localizarea epicentrului, adancimea focala, activitatea pre- si post-soc s.a.m.d.). Oricum, Vrancea are un specific care se cam respecta, in general. Cutremurele mai mari ar trebui sa vina numai dupa mai multe cutremure de magnitudini 5+ produse mai multi ani la rand. Pana atunci, nimic deosebit. Mai e cale lunga pentru ceva semnificativ, dupa cum merge treaba acum. Sa vina cutremurele alea de 5 grade si mai discutam dupa :D


Trist este ca multi ziaristi,confunda activitatea politica,cu cea SEISMICA. Sunt de acord cu tot ce ai postat,referitor la prezentarea RISCURILOR,pe post de certitudine. Oricum,stirea cred ca e "PE SURSE" (hi,hi,hi...)
 
E vorba de un studiu realizat la nivel european, cu specialisti din mai multe tari, insa felul in care rezultatele acestuia sunt prezentate in presa de la noi...e sub orice critica. Domnii ziaristi/doamnele ziariste traduc si prost, elimina niste informatii astfel incat sa apara numai ce poate fi interpretat catastrofic. Si se gasesc tot felul de personaje pe diverse forumuri care incep sa urle:"gata vine, v-am zis eu" si care dau dovada si de o rea-credinta scandaloasa. Eu accept prostia unora, dar nu admit rautatea. Faptul ca nu stiu cine invoca aiureli, cica atunci cand iese dimineata din casa vede demoni cocotati pe colturile gardurillor, si ca o vampirizeaza energetic...bine, admit ca fiecare om are dreptul sa "vada" ce vrea. Dar nu admit chestii de genul "GeoX este platit de ...sa dezinformeze lumea ca sa nu induca panica". Chestia asta nu o admit sub nici o forma.
In sfarsit, ideea este ca nu trebuie confundate rezultatele unor studii de hazard seismic cu predictia pe termen scurt sau mediu si nici chiar cu prognozele pe termen lung. Oricum, in evaluarea riscului seismic pentru un teritoriu dat, un interval de 100 de ani este foarte departe de a fi suficient. Pe de alta parte, analiza si interpretatea informatiilor privind evenimentele vechi si stabilirea momentelor cand s-au produs, in anumite zone, cutremure majore in perioade mai timpurii (la scara geologica) nu sunt task-uri tocmai usoare. De regula, cutremurele intra-placa majore (care nu pot fi subestimate) se repeta la intervale mult mai lungi decat evenimentele produse la marginile placilor tectonice. Si cand apar, lumea le considera surprize, cand de fapt...in trecutul geologic au mai fost evenimente in zonele respective.
 
Si mai e ceva, tot in legatura cu articolele din presa si nu numai. Referirile la statistica. Atunci cand catastrofistilor ipohondri le convine, invoca 1977+36 de ani si gata, vine urgia si o mierlim. Dar cand eu afirm ca, prin comparatie cu ceea ce s-a intamplat inaintea altor cutremure mai mari, nu parem a fi intr-o situatie periculoasa, imediat mi se da peste nas ca sunt "homo statisticus" si ca bagatelizez problema. Adica unii interpreteaza statisticile seismice cum vor ei, daca vor sa invoce iminenta dezastrului, dar eu nu am voie sa aduc argumente contra unui dezastru iminent. Pai da, e usor sa interpretezi cum iti convine niste chestii. In presa vedem astfel de interpretari cu duiumul.
 
Un articol interesant despre evenimentele seismice din Bucegi, 1993:

Misterele sutelor de cutremure din Bucegi din 1993Cutremure zilnice, la ore fixeExplica?iile ?tiin?ifice Un fenomen intens dezb?tut
Fenomenul este intens dezb?tut ?i pe forumurile de profil. Astfel, pe cutremurnetforum. sd4.eu
 
Cutremurele din zona Busteini-Sinaia, topic pe forumul nostru.
Au fost seisme tectonice tipice, nici pomeneala de prostiile invocate de diversi exaltati de tot felul.
Iata si falia care le-a provocat: falia Sinaia, paralela cu Intra-Moesica:

CarpathiansFig1_600.gif


Ceea ce nu vrea multa lume sa priceapa e ca seismele crustale, de mica adancime, se manifesta altfel decat cele adanci din Vrancea. Nu vor oamenii sa accepte, sunt caposi.
 
Back
Sus