• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Astazi in istoria seismica globala

31 mai 1935: cutremur devastator in Pakistan, pe falia Chaman (segment nordic), cu urmari catastrofale la Quetta. Magnitudine Mw 7,7. Un segment sudic al faliei Chaman s-a rupt in septembrie 2013 (Mw 7,7), eveniment care insa a afectat o zona mai slab populata;

31 mai 1970: cutremur devastator in Peru, cu efecte majore in zone de munte, mari alunecari de teren si distrugerea unor baraje. Magnitudine Mw 7,9. Seismul a fost resimtit si in Brazilia. Evenimentul a fost considerat cel mai mare dezastru natural din istoria Perului.
 
La 15 iulie 2003 s-a produs un cutremur major cu mecanism de decrosare pe Dorsala Carlsberg, probabil cel mai mare seism inregistrat pe aceasta structura tectonica din Vestul Oceanului Indian (Mw 7,6). Acest mare cutremur de pe DC a directionat o buna parte din tensiunile generate de miscarea Indo-Australienei mai mult catre Asia de Sud-Est si Asia centrala, si in mai mica masura spre Vest, adica spre Turcia-Iran, un efect favorabil pentru noi, efect care a redus semnificativ potentialul seismic pentru sub-sistemul anatolian-pontic si pentru Vrancea. Sa vedem in cat timp se va atenua efectul marelui cutremur de pe Carlsberg. Atenuarea efectului Carlsberg 2003 va incepe sa aduca, treptat, si tensiuni ceva mai mari spre zona noastra, asa ca asteptam cu mare interes evolutia aceasta. Probabil, Carlsberg 2003 a amanat cu cateva zeci de ani un cutremur mare in Vrancea. Am fost extrem de norocosi atunci, a venit Carlsberg 2003 si a amanat evolutia periculoasa pentru Vrancea!!!
 
La 23 decembrie 2004 s-a produs ultimul cutremur cu magnitudinea Mw > 7,5 in zona de tripla jonctiune din Sudul Oceanului Indian, cutremurul din zona Ins.Macquarie cu magnitudinea Mw 8,1. Cutremurele din zona Macquarie nu provoaca de obicei tsunami, dar ele reflecta tendinta de miscare a placii Indo-Australiene de la Sud spre Nord, cu impact asupra seismicitatii globale, inclusiv pentru Vrancea. Dupa acest cutremur au urmat megaseismele din Sumatra din 26 decembrie 2004, 28 martie 2005, 12 septembrie 2007, precum si ecourile asiatice ale acestora (Pakistan 8 octombrie 2005, China 12 mai 2008).
 
26 decembrie 2003: cutremur devastator in Sud-Estul Iranului, cu magnitudinea Mw 6,6. Orasul Bam a fost distrus.
26 decembrie 2004: megaseismul din Nordul Sumatrei-Simeulue-Andaman, Mw 9,1, cu tsunami devastator. Acest megaseism a fost precedat de cutremurul din zona Ins.Macquarie de la 23 decembrie (Mw 8,1) si a fost urmat de megaseismele din 28 martie 2005 (Nias, Mw 8,7) si 12 septembrie 2007 (Kep.Mentawai Mw 8,5), respectiv 11 aprilie 2012 (Ninety Ridge, Mw 8,6 cu soc secundar avand Mw 8,2).
 
26 decembrie 1939: cel mai puternic cutremur produs in Turcia in ultimii cel putin 300 de ani. Seismul a avut loc in zona Erzincan, pe un segment estic al faliei Nord-Anatoliene, si a avut magnitudinea Mw 7,9. Cutremurul a provocat si un tsunami in Marea Neagra, cu efecte locale in zona de coasta din Nordul Anatoliei. Stim ce a urmat in Vrancea la 10 noiembrie 1940.
 
9 ianuarie 1857: cel mai puternic cutremur produs in California, cel putin in ultimii 300 de ani. Cutremurul din zona Fort Tejon-Parkfield s-a produs pe un segment sudic al faliei San Andreas si este cotat cu o magnitudine Mw de 7,9-8,0 grade, mai mare decat a cutremurului de la San Francisco din 18 aprilie 1906 (Mw 7,8)-care a rupt un segment nordic al faliei San Andreas. Dupa marele cutremur din 1857, segmentul Parkfield al faliei San Andreas s-a rupt cvasi-periodic cam la 15-22 de ani prin cutremure mai slabe, cu magnitudini Mw in jur de 6,0. Ultimul astfel de cutremur a avut loc in septembrie 2004.
 
21 iulie 365: cel mai puternic cutremur produs in Marea Mediterana, in apropierea insulei Creta, evaluat la o magnitudine moment Mw +8,5. Megaseismul a provocat distrugeri importante in Grecia, in nordul Libiei, in Egipt, in Cipru, in Sicilia si chiar si in Spania. Pe insula Creta, aproape toate orasele au fost distruse. Cutremurul a fost urmat de un val tsunami devastator, care a afectat coastele sudice si estice ale Marii Mediterane.

 
25 iulie 1668: cel mai puternic cutremur din estul Chinei, Shandong earthquake, estimat la o magnitudine Ms 8,5, este considerat unul dintre cele mai puternice cutremure cu caracter de decrosare produse pe uscat. Interesant este faptul ca a fost urmat de cel mai puternic cutremur produs in Turcia, pe falia Nord Anatoliana, pe 17 august 1668 (Nord Anatolia earthquake 1668), lasandu-ne sa intuim o posibila influenta majora venita din zona Oceanului Indian.
 
26 iulie 1963: cutremurul de la Skopje (astazi capitala Macedoniei de Nord), care a afectat grav orasul.
 
28 iulie 1976: Cutremurul de langa Tangshan, provincia Hebei (China), cu magnitudinea moment Mw 7,6, a produs un numar foarte mare de victime.
 
30 iulie 1627: Cutremurul de la Gargano, Italia, care a facut un numar mare de victime si a fost insotit de un val tsunami important.
 
31 iulie 1858: S-a nascut seismologul britanic Richard Dixon Oldham, cel care a identificat sosirile separate ale undelor P, S si a celor de suprafata pe seismograme. Tot el a pus in evidenta existenta nucleului Pamantului si a evaluat dimensiunea acestuia.
 
4 august 1946: Un cutremur foarte puternic (Ms 8,1) s-a produs in Republica Dominicana.
 
9 august 1931: S-a nascut geofizicianul american James Freeman Gilbert, unul dintre primii oameni de stiinta care au observat ca oscilatiile libere ale Pamantului pot fi puse in evidenta (cu gravimetre de precizie sau cu seismometre de perioada lunga) imediat dupa producerea unor megaseisme. Studiul oscilatiilor libere ale Pamantului a permis o investigare mai precisa a structurii sale interne.

Oscilatiile libere ale Pamantului (sferice sau toroidale) sunt destul de complexe, ca mai toate fenomenele care implica unde sau oscilatii mecanice. Un mic documentar care explica oscilatiile libere ale Pamantului.
 
Ultima editare:
10 august 1966: S-a stins din viata geofizicianul olandez, profesor Vening Meinesz, cunoscut pentru inventarea unei metode precise de masurare a gravitatiei cu ajutorul unui gravimetru. Un mic videoclip legat de expeditiile pe mare ale domnului profesor Vening Meinesz pentru studiul gravitatiei Pamantului.
 
Back
Sus