19 august 1681: Cutremur vrancean resimtit puternic in Moldova, in Tara Romaneasca si in sud-estul Transilvaniei, la Brasov.
Cronica lui Ioan Neculce aminteste de prabusirea turnului Nebuisa, de la cetatea Sucevei:
"Fost-au şi trii semne mari în dzileli Ducăi-vodă, când au purces la Beci (Viena). Că s-au arătat o stè pe cer cu coadă, de s-au vădzut multe dzile. Mânca şi lupul oameni. Fost-au i cutremur prè mare. Cădzut-au atunce şi turnul cel mare din cetatea Sucevei, ce-i dzice turnul Nebuisăi."
Cutremurul apare in mod eronat cu data de 9 august 1679 în lucrarea academicianului Grigoriu Ştefănescu din anul 1901, Cutremurele de pământ în România în timp de 1391 de ani, de la anul 455 până la 1874, făcându-se referire la Cronica anonimă a Moldovei 1661-1709, atribuită în mod eronat de către Mihail Kogălniceanu lui Nicolae Costin (fiul lui Miron Costin).
"De Cometa, steua cea mare ce s'au ivitu pre ceru în zilele Ducăi Vodă.
La cursul aniloru 7188, eră de la Christosu 1689, în luna lui Decemvrie 10 zile ivitu-s'au pre ceru o stea cu codă, căreia îi zicu Latinii Cometa, adecă mătură. Şi lungă era de coprindea cu lungimea sa giumetate de ceru, incepându-se ânteiu de josu dintr'o stea, despre partea ţerei Unguresci, intre amează-zi şi intre apusu. Apoi de zi ce trecea, totu se urca pre ceru către meză-nopte in susu, şi dindărătu se scurta, mergându in spre meză-nopte, precum este umbletul cerului, cu stelele invîrtindu-se către apusu. Şi aşa au trăitu şepte săptămăni şi patru zile, până la zi di ântâiu a lui Fevruarie; de acia s'au stinsu şi au peritu. ...
Într'acestaşi anu, fiind cursul anilor 7188, eră de la Christosu 1679, fiind biserica cea Albă de lîngă feredee, in Iaşi, bătrănă şi vechiă, de demultu şi resipită, au stricat-o Duca-Vodă de totu şi au zidit-o ...
Într'acestaşi anu au inceputu a umbla Duca Vodă se ia şi Ucraina de peste Nistru, ...
Într'acestaşi anu, in luna lui Augustu 9 zile, Marţi de nopte, cu trei cesuri de către ziuă, spre sfântul apostol Evanghelistul Mateiu, au fostu cutremuru mare de panântu, câtu au căzutu Iconele josu de prin biserici la ţeră.şi vase şi poliţe de prin casele omenilor. Spuneau omenii bătrîni cum n'au apucatu cutremuru mare şi straşnicu ca acela; şi huetul venia despre meză-nopte; ..."
Evident, datarea este incorecta, descrierea cutremurului fiind ulterioară producerii unui fenomen astronomic uşor de identificat, apariţia cometei Kirch (sau marea cometa din 1680), una dintre cele mai stralucitoare comete din secolul al XVII-lea, descoperită pe 14 noiembrie 1680 şi care a fost vizibilă până în anul următor pe 19 martie. Ca un element de verificare, putem observa că data de 9 august 1679 (calendar iulian) nu corespunde unei zile de marţi (după cum menţionează cronica), ci unei sâmbete, în timp ce ziua de 9 august 1681 din calendarul iulian, corespunde datei de 19 august din calendarul gregorian şi este într-adevăr o zi de marţi.
Cutremurul din 19 august 1681 este primul cutremur atestat de o însemnare de la Bucureşti, din timpul domniei lui Şerban Cantacuzino.
"Să se ştie cându s-au cutremurat pământul de au fost cutremur mare, cât n-au mai pomenit altă dată nimenea, luni noaptea spre marţi, la ciasuri 7 şi un sfertu, în postul Sântămăriei Mari, în zilele luminatului domnului nostru Io Şerban voevod, avgust 8 dni, l(ea)t 7189 (1681)".
Cutremurul din 1681 a fost resimţit puternic şi în sud-estul Transilvaniei, unde cronicile braşovene consemnează că pe 19 august 1681 "la Braşov, clopotele au început să bată singure", şi "o parte a bolţii de la Biserica Neagră s-a prăbuşit peste strane, iar o parte din acoperişul zidurilor oraşului s-a dărîmat".