• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

ASTEROIZI!

Suntem off topic si o sa faca Alex pulbere de nisip cu aliens cu tot.
 
pai si asteroidul e tot un fel de alien... :biggrin::harhar::biggrin:
 
da, plin de lipici si gauri de cascaval.:biggrin:
 
Dodo a spus:
Ne vedeam in cosmos cu toti la un suc si o maslina Halley:harhar:
Si Dodo calare pe un asteroid, sau mai bine pe o cometa de aia cu coada lunga...:biggrin::harhar:

tagadam, tagadam, ... se vede in zare, dodo calare, pe un armasar asteroid...
:biggrin::harhar::harhar::harhar::harhar:
 
tagadam, tagadam, ... se vede in zare, dodo calare, pe un armasar asteroid...
Bravo...bine zis...Mi-au luat vorba din gura :biggrin::clapping::biggrin::harhar::harhar::harhar:
 
agadam, tagadam, ... se vede in zare, dodo calare, pe un armasar asteroid...
:biggrin::harhar::harhar::harhar::harhar:

Bine ca nu calare pe o cometa. :biggrin: :harhar:
 
Dodo a calarit numai ponei si magar:ack:
Va faceti de cap pe topicul meu de bolovani zburatori?:biggrin:
 
Specialistii au stabilit ca scarabeul pe care il purta Tutankamon la gat era confectionat din sticla vulcanica. Aceasta s-a format in urma caderii unui meteorit pe Pamant.
Ziua
 
Noi detalii despre asteroidul care vine in 2036!! :harhar::harhar::harhar::harhar::harhar:

Pamantul, lovit de un asteroid in 2036?





Astronomii insarcinati cu observarea asteroidului Apophis, o roca de 390 metri latime, care se indreapta in directia Pamantului, au revizuit de curand data impactului cu planeta noastra.


Oamenii de stiinta afirma ca guvernele lumii trebuie sa se organizeze pentru a concepe un plan de modificare a traiectoriei rocii spatiale. Ei avertizeaza ca timpul ramas e scurt si ca dezvoltarea unor tehnologii total noi este imposibila.

In mitologia egipteana, Apophis e zeul distrugerii, un demon hotarat sa arunce lumea in haos si intuneric. Astronomii au luat decizia de a numi asteroidul Apophis dupa ce calculele au indicat o traiectorie de coliziune cu planeta noastra.

Primul avertisment venit din partea astronomilor insarcinati cu supravegherea spatiului cosmic din jurul Terrei a venit in luna august. Atunci s-a anuntat ca a fost descoperit un asteroid care are cele mai multe sanse sa loveasca planeta noastra. Estimarile initiale pentru impact indicau anul 2029. Calcule noi au anulat termenul anterior, catastrofa fiind anuntata acum pentru anul 2036.

NASA estimeaza ca in cazul unui impact, asteroidul ar elibera o energie de 100.000 de ori mai mare decat cea a bombei de la Hiroshima. Efectele ar fi devastatoare: sute de mii de kilometri patrati ar fi afectati direct de acest impact, dar efectele s-ar propaga la nivelul intregii planete prin praful eliberat in explozie. Avand mai mult de 20 de ani la dispozitie poate parea suficient. La o intalnire de saptamana trecuta a astronomilor care se ocupa de observarea asteroizilor din apropierea Terrei, desfasurata la Londra, un cercetator a rugat guvernele sa ia o decizie cat mai repede pentru a avea timp de pregatiri.

Idei pentru evitarea unui impact sunt destule. Spre exemplu, Agentia Spatiala Europeana incearca sa construiasca sateliti si rachete care sa modifice traiectoria asteroidului. S-a luat in calcul chiar detonarea unei bombe nucleare in apropierea rocii pentru a o distruge. Primele teste se desfasoara deja, in urmatoarele luni doi sateliti vor fi lansati catre asteroid pentru a-i modifica traiectoria. O alta posibilitate e devierea de la curs cu ajutorul unei rachete propulsate cu energie nucleara. Oamenii de stiinta spun ca ideea e buna, dar ca nu a fost incercata niciodata si nu se poate sti rezultatul.




 
Cu ce probabilitate?
Observatiile sunt afectate de erori, nici influentele planetelor nu sunt exact cunoscute (Teoria nu e pusa la punct sau s-a demonstrat ca nu se pot face calcule exacte, nu stiu. Ideea e ca se fac calculele din aproape in aproape.) nu se stie nimic sigur. Din pacate atunci cand se stie sigur ca da, probabil mai sunt 4-5 ani si e prea tarziu. Bine e sa se ia masuri din timp chiar daca riscul poate parea neglijabil. De obicei se trage semnalul de alarma, se mai fac observatii, mai trece timpul si alarma inceteaza. Sper :harhar: ca cei in masura sa actioneze sa nu fie afectati de binecunoscutul virus \"Lasa ca poate nu e cazul, sa nu ne agitam degeaba\"
 
Eu stiu ca asteroizii au traiectorii destul de complicate si nu stiu cum au calculat ei ca peste aproape 30 ani un asteroid va lovi Pamantul.poate doar in cazul unui asteroid mai mare care nefiind influentat de gravitatia planetelor din jur ar putea intersecta orbita in 2036 .dar Pamantul poate nu se va afla in pozitia in care ar putea fi lovit.pt. ca au mai existat asteroizi care au intersectat orbita Pamantului dar planeta noastra din fericire nu se afla in acel loc pe orbita:rolleyes:
 
...nu stiu cum au calculat ei...
Nici eu. Si sunt convins ca cei mai multi nu suntem in stare sa facem asemenea calcule. Aici e chestie de incredere\' date=\' de optiune personala. Crezi ca au calculat bine sau ii contesti. Banuiesc ca se ia in calcul si probabilitatea sa fie gresite calculele.
...poate doar in cazul unui asteroid mai mare care nefiind influentat de gravitatia planetelor din jur ...
Nu e chiar asa. Traiectoria nu prea depinde de masa asteroidului pentru ca aceasta este mult mai mica decat a planetelor. Adica fiecare kg din asteroid \"face\" acelasi lucru. Asteroidul fiind cantitate neglijabila in raport cu planetele (<3*10^-14 in raport cu Pamantul), nu le poate schimba sensibil traiectoriile.

[quote name=\'Alan Fitzsimmons]When it does pass close to us on April 13 2029\' date=\' the Earth will deflect it and change its orbit. There\'s a small possibility that if it passes through a particular point in space, the so-called keyhole, ... the Earth\'s gravity will change things so that when it comes back around again in 2036, it will collide with us.[/quote\']The chance of Apophis passing through the keyhole, a 600-metre patch of space, is 1 in 5,500 based on current information.
Treaba e ca articolul e din 7.12.2005...:harhar:
Daca intre timp s-au mai facut observatii si calcule, poate :harhar: s-a ajuns la concluzia ca nu nimereste.

...Nu e bine. Un articol mai nou:
http://www.planetary.org/about/press/releases/2006/1213_Planetary_Society_Offers_50000_Prize.html
 
Interesant e faptul ca, totusi, cometele sunt mai periculoase decat asteroizii. Chiar daca nu au fost inca descrisi toti asteroizii care ar putea intersecta orbita Pamantului, se pare ca asteroizii mari (cu dimensiuni in jur de 1 km sau mai mult, pana la zeci si chiar sute de km !!! :harhar::unsure::harhar:) sunt totusi mai stabili. Sigur, ei pot fi perturbati daca sufera anumite influente (se mai ciocnesc intre ei...:harhar:, da peste ei o Mama Cometa...:harhar:). Cometele sunt considerate mai periculoase prin faptul ca sunt mai rapide, si unele pot sa apara de dincolo de Sistemul nostru solar, si va fie descoperite ca vin val-vartej spre zona planetelor interioare !!! :unsure::harhar: Este vorba, aici, in special de asa-zisele comete \"de perioada lunga\", cele care ajung in zona noastra cam la intervale de sute si chiar mii de ani, si pentru care nu li se poate calcula sigur traiectoria ! Atunci cand, venind din Norul lui Oort, o astfel de cometa de perioada lunga apar \"pe neasteptate\" in Sistemul nostru solar, s-ar putea sa nu mai ramana decat 1 an pana la o posibila intersectie cu orbita Pamantului !!!! :harhar: Mai exista si comete \"de perioada scurta\", care revin la cativa ani sau cel mult cateva decenii, asa cum este considerata si deja celebra cometa Halley ! Acestea sunt mai bine studiate.
In ceea ce priveste dimensiunile cometelor (mai bine zis, a nucleelor acestora), se pare ca exista si asa-zise comete-gigant, super-comete, ale caror nuclee au marimi de circa 300 km sau mai mult ! Este posibil ca o astfel de super-cometa sa se \"sparga\" undeva in sistemul nostru solar, generand un veritabil bombardament cosmic asupra planetelor !!!
 
Iata un material despre acelasi \"obiect\", ,material din revista Magazin, cel mai recent numar (www.magazin.ro).



Bolovanul apocalipsei va lovi in 2036?
Wednesday, 24 January 2007
Posibilitatea ca un asteroid descoperit de curand sa poata ciocni Pamantul peste trei decenii este privita cu ingrijorare de catre NASA, releva un comunicat dat publicitatii la inceputul lunii ianuarie, de catre Agentia Spatiala Americana. Obiectul, descoperit in cadrul programului Spaceguard Survey, ar putea reprezenta, se tem unii astronomi, o veritabila „arma apocaliptica”...

Asteroidul 99942 Apophis, numit initial 2004 MN4, are o lungime de circa 320 de metri si o greutate estimata la aproape 500 tone. Apartinand unui grup numit conventional „asteroizi Aten”, Apophis are o perioada orbitala in jurul Soarelui de 323 de zile, iar traiectoria sa se incruciseaza cu cea a Pamantului de doua ori, in timpul fiecarei rotatii circumsolare. Daca acest „bolovan cosmic” ar lovi planeta intr-o zona locuita, ar putea declansa o catastrofa de proportii, cu consecinte pe termen lung.

Apophis va face o prima „vizita” in 2029 cand, pe data de 13 aprilie, va trece foarte aproape de Terra, putand fi vazut cu ochiul liber, de la suprafata Pamantului. Atunci el se va afla la o altitudine de 35.000 kilometri, similara celei a satelitilor geostationari, situatie ce survine doar o data la 1300 de ani! Va fi totusi o vizita deloc periculoasa si care cu siguranta nu va avea urmari pentru omenire.

Dar aceasta „recunoastere” ar putea fi urmata, peste sapte ani, de o apropiere mult mai riscanta, intrucat, daca intra intr-o asa-numita „gaura de cheie” gravitationala, un punct care poate altera traiectoria asteroidului, este posibil ca Apophis sa loveasca Pamantul in 2036.

Pagubele produse ar putea fi considerabile

Temerile savantilor sunt pe deplin justificate iar o fundatie stiintifica, in fruntea careia se afla fostul membru al expeditiilor Apollo, astronautul Russel Schweickart, a cerut deja Congresului si conducerii NASA sa ia masurile ce se impun pentru a evita un cataclism global. Schweickart a solicitat Agentiei Spatiale sa realizeze o analiza detaliata a situatiei si sa puna la punct un proiect vizand amplasarea unui emitator radio pe asteroid. Astfel, o eventuala apropiere periculoasa de Pamant a asteroidului ar putea fi detectata din timp si populatia din zonele vizate, evacuata. „Urmarirea asteroizilor de acest gen, indata ce am aflat de existenta lor, ca si stabilirea precisa a traiectoriei pe care o vor urma deja nu mai reprezinta chestiuni legate doar de stiinta, ci si de siguranta publica. Este o pregatire necesara pentru evitarea unui dezastru ce poate deveni oricand in viitor iminent. Caderea unui asteroid de asemenea proportii pe Terra ar face ca alte dezastre petrecute in ultimii ani, precum cele produse de tsunami-ul din Oceanul Indian sau de uraganele Rita si Katrina, sa para de-a dreptul minore”, crede Schweickart.

„Apophis este un obiect cosmic caruia ii monitorizam indeaproape evolutia dar deocamdata este prematur sa luam decizia de a trimite o sonda spatiala catre el”, spune Mary Cleave, administrator asociat al NASA. Totusi, specialistii Agentiei Spatiale nu exclud posibilitatea de a trimite o sonda de cercetare a asteroidului, vazand in aceasta initiativa o oportunitate unica de studiu a „obiectelor din apropierea Pamantului” (near-Earth objects), cu potential periculos pentru planeta noastra. Ideea nu ar fi noua, daca tinem seama ca anul trecut, sonda spatiala japoneza Hayabusha a asolizat pe un asteroid numit Itokawa, pentru a preleva mostre din el si a le aduce pe Pamant, cel mai devreme la finele acestui an.


Gabriel TUDOR


Se pare ca treaba e destul de serioasa...:harhar::unsure::harhar::harhar: Evident, nu dispare cu totul omenirea daca da peste noi \"domnul\" APOPHIS, dar nici chiar \"usor\" nu ne va fi...
 
Sigur ca exista acest risc. Si daca o sa cada si undeva in Europa, atunci e jale...:harhar::ack::harhar::harhar:
Totusi, eu ma tem mai mult de comete...:harhar::harhar:
 
Si care ar fi locul cel mai \"indicat\" pentru prabusire :harhar:
 
Back
Sus