• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Avalanse

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Fenomene privite cu o anumita curiozitate, considerate usor ciudate, avalansele se produc anual in toata lumea si pot provoca pierderi de vieti omenesti, dar si insemnate pagube materiale. In zonele in care avalansele sunt frecvente, functioneaza centre de cercetare si informare, menite sa previna sau macar sa minimizeze efectele unor astfel de fenomene. Romania nu se numara printre tarile cu avalanse-record, nici ca dimensiuni, nici ca pagube materiale. Numai ca, paradoxal, numarul de victime este mai mare la noi decat in tari cu o activitate a zapezii pe versanti mult mai intensa. Si asta, din lipsa de informatii. Recent, printre ultimele tari din Europa, si Romania a infiintat un centru de cercetare si prognoza a fenomenului de avalansa. Dotat precar, fara sustinere materiala pe masura, ba chiar si cu bete in roate din partea autoritatilor, centrul este tinut in viata doar de pasiunea si energia unor oameni de munte.
Nivologia romaneasca s-a nascut abia in februarie 2004

Programul de nivologie (studierea si prognoza avalanselor) se desfasoara in Romania de catre Administratia Nationala de Meteorologie, in colaborare cu Centre d’Étude de la Neige, Météo France, doar din februarie 2004. Scopul programului de nivometeorologie este protectia bunurilor si a persoanelor fata de riscurile determinate de avalanse, prin monitorizarea calitatii si stabilitatii stratului de zapada din zona montana, cat si a caracteristicilor avalanselor care au loc. Evaluarea riscului de avalansa se face deocamdata in zonele Bucegi, Postavarul si Fagaras, intr-un program coordonat de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, si se raporteaza in cadrul buletinului nivometeorologic (de risc de avalansa).
R Libera
 
Echipele de interventie au intervenit tardiv cu material antiderapant. In mai putin de 24 de ore au avut loc aproape 50 de tamponari, din cauza carosabilului inghetat, in municipiul Sibiu. In Muntii Fagaras exista in continuare pericolul declansarii avalanselor. Stratul de zapada de la Balea Lac a ajuns, ieri, la trei metri inaltime. Din cauza ninsorii, transportul turistilor cu telecabina a fost oprit ieri dimineata. Telecabina este singura modalitate de a ajunge la Balea Lac, accesul pe sosea fiind blocat de cateva luni, deoarece Transfagarasanul este inchis.
Libertatea
 
Back
Sus