• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Avertizare tsunami pe Marea Neagra

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Locuitorii judeţului Constanţa vor fi avertizaţi cu 80-120 de secunde înainte de producerea unui tsunami prin intermediul noului observator seismic din Eforie Nord.
În maximum două săptămâni va fi inaugurat observatorul seismic din Eforie Nord. Investiţia de patru milioane şi jumătate de lei este unică în lume, potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, directorul general al Institutului de Fizică a Pământului. Observatorul va fi conectat la sistemul de avertizare a cutremurelor din Pacific, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic. Prin intermediul aparaturii se va măsura orice seism de la Himalaya până la Roma, dar şi mişcările de tip tsunami, care vor fi detectate cu 80-120 de secunde înainte de producere.
Cotidianul
 
un tsunami de la începutul veacului trecut a provocat un cutremur devastator

Saracul gazetar !!! Atat il duce cerebelul, redus la minimum minimorum !!! :harhar: :32: :32: :32: Mi-e mila, sincer, de ziaristii astia ! Sunt tolomaci rau de tot, ce mai !!! E adevarat, fericiti cei saraci cu duhul...:D :unsure: :unsure:
In orice caz, elucubratia ma scuteste de orice alt comentariu !!! Misericordia, misericordia pentru \"desteptii\" gazetari !!! Sa-vem pietate (mila) si intelegere pentru aceste specimene, ca atat le duce mintea...:32:
 
Mircea Paraschiv, administratorul SC Grand Trust SRL Eforie Nord, ne-a spus că, deşi termenul de execuţie este de 24 de luni şi construcţia trebuia predată în mai 2005, ea va fi finalizată în maximum două săptămâni.

sa inteleg ca au trecut 3 ani jumate de cind trebuia finalizata, sau e o greseala??? cum sa lucrezi 5 ani la o constructie ca aia???
 
Care va sa zica, in conceptia inteligentului nostru gazetar, un tsunami a provocat un cutremur devastator !!! Saracul !!! Ma refer la ziarist....de altfel, tagma ziaristilor e recunoscuta prin gradul sporit de \"inteligenta\"...la cata materie cenusie au in \"cutiuta\", nu ma mai mira ce enormitati le ies din \"condei\"...:D :unsure: :unsure:
 
Cu toate acestea a existat tsunami pe Marea Neagra si era necesar un astfel de centru. Sosolin poate ca ar fi util sa reiei povestea cu acel tsunami si pentru cei care nu stiu.
 
Observatorul seismologic din Eforie, spune Gheorghe Mărmureanu, este o dublură a celui din Bucureşti: „În cazul în care se întâmplă ceva în Bucureşti vom putea prelua datele din Constanţa”, a precizat el.
Ups. Sa citim printre randuri ca se asteapta ceva un spectacol grande pentru Bucuresti/Magurele?

In alta ordine de idei, cei de la \"botoane\" or sa stie cu nu stiu cate secunde inainte. Dar or sa anunte populatia? Nu de alta, dar \"sa nu se creeze panica\"...
 
De ce nu citesti printre randuri ca se asteapta un seism in Marea Neagra care sa produca un tsunami? Nu faceau ei un astfel de centru ca sa il faca....
 
Totusi, cutremurele pontice nu sunt asa de frecvente. Ultimul a fost in 1901, si in general se repeta cam la 400-500 de ani. Nu cred ca e posibil ceva grav acolo in viitorul apropiat. Seisme majore la sud-est de Mangalia si in zona capului Shabla (Bulgaria) au avut loc in 535, 800, 1444, 1901...Ma refer la cutremure locale cu magnitudini de 7-7,5 grade pe scara Richter, potential generatoare de tsunami.
Sigur, un eventual seism major in Crimeea sau langa Turcia ar mai putea consitui o alta sursa de tsumami. Cutremurul din estul Turciei din 26 decembrie 1939 (M=8,0) a provocat un tsunami, intr-adevar.
 
Acele tsunami au lovit tarmul Marii Negre? Cat de mari au fost? Cate cazuri se stiu?
 
Nu cred totusi ca valul seismic din 1939 a fost prea mare, in orice caz nu mai mare decat al cutremurului din 1901. Cutremurul din Turcia de la 26 decembrie 1939 a provocat alunecari de teren pe fundul marii, de aceea s-a format un val seismic. Nu stiu insa cat de mare, dar nu cred ca a fost chiar periculos pentru litoralul nostru.
 
M-ai ametit ....nu a fost mai mare decat x dar nu stiu cat este x. Ai impresia ca sunt Einstein in travesti?
 
Pai nu scria in text ca valul din 1901 a fost de 3-4 metri inaltime la Mangalia ?
 
Pai eu ma iau dupa text? Tu de ce esti specialist in cutremure?:D
 
Din ceea ce stiam si eu, valul din 1901 a fost intr-adevar cam de 3-4 metri inaltime in zona noastra litorala.
 
Referitor la observatorul seismologic din Eforie, cred ca e doar o solutie de back-up. La fel ca sistemele de navigatie pentru avioane.
 
Am fost la Balcic dupa 30 de ani. Am intrebat de curiozitate gazda daca stie ceva de tsunami, daca e adevarat ca \"in 1901 nivelul marii a crescut\". Ma asteptam sa nu stie nimic, sa zica ca asa ceva nu e posibil in Marea Neagra. Dar stia. Din pacate nu am apucat sa o intreb daca stia din familie, de la prieteni, sau de la scoala. A zis ca au fost mai multe valuri si ca apa era ca un perete. Povestea de parca l-ar fi vazut ieri! Este foarte bine ca dupa peste 100 de ani un fenomen periculos este inca prezent in memoria oamenilor.
 
Da, deci in 1901 a existat, clar, un tsumami provocat de seismul major, de 7,2 grade pe scara Richter, produs in largul Marii Negre, la est de capul Shabla.
De altfel, in trecut, anticul Callatis (Mangalia de azi) a fost distrus in mai multe randuri de valuri seismice uriase (tsunami). Fenomenul s-a intamplat in trecut, si se va mai intampla in viitor.
 
:D sosolin vrei sa alungi turistii de pe Litoral?
 
Tsunami in Marea Neagra

Un fenomen aproape imposibil a reintrat in atentia oamenilor de stiinta dupa 107 ani. In 1901 s-a produs in Marea Neagra ultimul val nimicitor. Nu exista prea multe indicii despre ce s-a petrecut atunci, insa, cel putin teoretic, o astfel de nenorocire poate lovi coastele Marii Negre.
Romania Libera
 
Sa fim seriosi, chiar exista posibilitatea sa se produca un tsunami in Marea Neagra in urmatorii 20-30 de ani? Din cate am inteles, avem de \"asteptat\" inca vreo 300 de ani cel putin.

Ma gandeam ca s-ar putea construi un ceva gen Aqua Magic cu tsunami artificial. Asta cred ca ar atrage multi turisti. Dar cred ca e foarte complicat, ar cere si putere foarte, foarte mare. Daca ai vrea sa inunzi o zona de, sa zicem, 2500 mp (50m*50m - ceea ce e totusi cam micut, asa, ca pentru copii) cu apa de mare de 2m, ar trebui sa evacuezi apoi 5000 mc. Adica 5000t! Oare s-ar putea?
 
Back
Sus