• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cat interes este pentru survival in Romania?

Bogdan

Administrator
Înscris
10 Dec 2012
Mesaje
2.899
Scor reacție
2
Pun aceasta intrebare, deoarece in afara am vazut o multime de site-uri care trateaza aceasta problema, dar in Romania le poti numara pe degetele de la o mana.
Oare pe plaiurile mioritice nu exista interes pentru asa ceva? Sau cei de pe aceste plaiuri prefera sa stea pe site-uri din afara?
Exista si o alta explicatie?

Bogdan
 
Am facut si un sondaj aici.
Pentru mine, interesul a depasit de mult granitele teoreticului.
Acesta (interesul) a inceput in acest mod pe undeva prin 2002, cand mi-a picat in mana cartea \"Manual de supravietuire\" scrisa de Serban Derlogea.
Atunci am inceput sa constientizez riscurile care ma/ne inconjoara si am inceput sa ma pregatesc.
De inceput sa ma pregatesc, am inceput cu mult mai devreme, inconstient. Trebuie sa spun ca am crescut la tara, undeva langa Curtea de Arges, intr-o zona cu multe paduri, livezi, un mic rau. Atunci am inceput sa cunosc si sa folosesc diverse plante, am incepus sa pescuiesc (chiar daca acum nu mai am acest microb), am copilarit muncind pe camp (agricultura si pomicultura).
Ulterior, dupa 2002, am inceput sa caut pe Internet diverse informatii (asa am invatat limba engleza) referitoare la riscuri. Cutremure, inundatii, seceta, incendii, pene de curent, conflicte umane, culminand cu informatiile din domeniul NBC.
Tot cautand astfel de informatii am ajuns si aici, unde am gasit foarte multe, si in limba romana.
In acest moment sunt pregatit cu un \"kit de supravietuire\" pentru cateva zile si sunt pregatit, daca situatia o cere, sa o plec din Bucuresti inapoi la tara (acolo sunt parintii mei, si acolo sunt convins ca nu or sa fie probleme prea mari).
Mai intereseaza pe cineva acest subiect, sau sunt singurul cu astfel de idei pe aici?
 
Bogdan, eu cred ca acest subiect este cat se poate de interesant, si mi se pare pragmatic, date fiind si riscurile la care suntem supusi.
 
Practic asta este subiectul pe baza caruia a fost infiintat site-ul :unsure: am inceput cu seismele si incet, incet o sa ne extindem pe riskzone.info si in restul domeniilor.

Din pacate ritmul de dezvoltare este destul de lent, fiind limitat de timpul liber in care pot sa caut materiale si sa le traduc din engleza. Aici ar interveni rolul forumului, unde fiecare poate contribui cu informatii noi :unsure::hypocrite:
 
Hmmm, se pare ca sondajul (ca si topicul) pare a fi unul excentric pentru cei mai multi. Majoritatea coplesitoare se asteapta sa le pice mura-n gura. Guvernu\' sa faca, Presedintele sa dreaga.
Ce ar fi daca am posta niste \"cum v-ati descurca daca...\". De ex. nu stiu cati se gandesc un pic mai departe de cutremurul al mare: cum o sa functioneze canalizarea imediat dupa, dar distributia apei, unde o sa te speli, dar curentul electric, oare o sa ai curaj sa dai drumul la gaze si daca nu, ce o sa mananci sau ce faci cu mancarea care se impute in frigider?
 
Ai dreptate Aschiuta. Evenimentele din ultimii ani (inuntatii, alunecari de teren, inzapeziri) au aratat ca romanul s-a invatat sa astepte ajutor de la stat.
Totusi, mai exista sperante. Multi oameni au in ziua de astazi prin casa ceva echipament de camping, o trusa medicala (macar a masinii, daca nu alta), mancare pentru cateva zile. Si asta la oras, pentru ca la tara se schimba problema in mod drastic.
Si sperantele cele mai mari le am in legatura cu oamenii care se informeaza si care se pregatesc pentru ceva rau. Nu sunt ei multi, dar exista :hypocrite:

Bogdan
 
Aschiuta, te vad pe aici...
Am uitat sa te intreb, tu ai inceput sa te pregatesti pentru astfel de cazuri? daca da, cum?
Facem si noi schimb de experienta, poate iese ceva bun ...

Bogdan
PS Nu numai Aschiuta e invitat in discutie, sa stiti..
 
1. Studiez care sunt punctele de siguranta din casa ca sa-mi dau seama ce-i mai sigur:
Sa ma pun sub grinda sau dup astalpii de rezistenta?

2. Incerc sa aflu care este institutia publica de unde as pute afla care sunt caracteristicile blocului in care stau (structura monolit/pe grinzi, spatiul public de la mezanin.....)

3. Am inceput sa-mi fac un kit de medicamente in caz de urgenta (cu ajutorul informatiilor de pe cutremur.net

4. Incerc sa identific care ar putea fi intersectiile blocate de cladiri cazute (in drum catre parinti) ca sa ajung cat mai repede, desi principiul este ca sa-ti ajuti vecinii sperand ca si vecinii din blocurile celelalte vor face acelasi lucru; la cat de educata este populatia in ruptul capului nu cred ca se va respecta acest principiu.

5. La vara o sa-mi incep reconstructia conditiei fizice.
 
Uite ce mi-au raspuns cei de la Distrigaz cand i-am intrebat daca au un plan de actiune in caz de catastrofa.

///////
Urmare a solicitarii dumneavoastra va transmitem urmatoarele:

In cazul producerii de evenimente importante si grave (dezastre mari care produc incidente grave asupra instalatiei de utilizare a gazelor naturale – cutremure, inundatii, incendii etc), intra in aplicare planurile COREG si ORIGAZ.

In conformitate cu prevederea de la Cap. II, alin. 2, lit.(r) din Condiţiile generale de contractare pentru consumatorii captivi casnici de gaze naturale, distribuitorul de gaze naturale are obligaţia de a efectua, contra cost, verificarea (o dată la 2 ani) instalaţiei de utilizare gaze naturale (Condiţiile generale de contractare reprezintă Anexa 1 a Contractului de furnizare gaze naturale semnat de Dvs., în calitate de client).

Tariful perceput pentru operaţiunea de verificare tehnică periodică a instalaţiei de utilizare gaze naturale este de 13,64 lei/ punct de ardere (fără TVA).

Cu stima,



[email protected]
 
Cool...:hypocrite:
Singurul lucru interesant sunt denumirile COREG si ORIGAZ (oare ce or insemna?). In rest, vorbe spuse ca sa fie...

Bogdan
 
1. Studiez care sunt punctele de siguranta din casa ca sa-mi dau seama ce-i mai sigur:
Sa ma pun sub grinda sau dup astalpii de rezistenta?

2. Incerc sa aflu care este institutia publica de unde as pute afla care sunt caracteristicile blocului in care stau (structura monolit/pe grinzi, spatiul public de la mezanin.....)

3. Am inceput sa-mi fac un kit de medicamente in caz de urgenta (cu ajutorul informatiilor de pe cutremur.net

4. Incerc sa identific care ar putea fi intersectiile blocate de cladiri cazute (in drum catre parinti) ca sa ajung cat mai repede, desi principiul este ca sa-ti ajuti vecinii sperand ca si vecinii din blocurile celelalte vor face acelasi lucru; la cat de educata este populatia in ruptul capului nu cred ca se va respecta acest principiu.

5. La vara o sa-mi incep reconstructia conditiei fizice.

foarte pe scurt ca-s rupt de somn:
1. daca ai bloc din beton armat monolit, te asezi langa un perete de beton armat. Daca e cu grinzi si stalpi, te asezi langa un stalp din interior.
2. de la primarie. dar iti poti da seama singura. daca nu ai grinzi in apartament si ai pereti in care nu poti sa bati cuie, cel mai probabil e vorba de beton monolit. Daca ai grinzi mari care ies in evidenta sub tavan, iar peretii sunt de bca sau zidarie, e cladire cu stalpi si grinzi (in cadre). in ce an e facut blocul?
3. Daca vrei detalii da un mail la [email protected] , m-a mai intrebat cineva si am deja mailul completat cu ce trebuie sa contina trusa
4. chestia cu ajutatul este ceva relativ. depinde de la situatie la situatie si este si in functie de cat te pricepi la masurile de prim ajutor. aici filtrul ratiunii ar trebui sa lucreze cel mai bine. iar in ceea ce priveste familia, cel mai bine stabilesti un punct de intalnire, unde sa nu fie cladiri si sa fii sigura ca poate fi accesibil in caz de seism: un parc, un teren viran, curtea unei scoli, etc.
5. cred ca prioritar ar fi totusi sa te uiti prin casa sa vezi daca nu cumva sunt mobile sau obiecte care ar putea sa se rastoarne in caz de cutremur: tablou greu atarnat deasupra patului, farfurii in dulapurile suspendate din bucatarie, etc. Mai bine pui in bucatarie in dulapurile suspendate pungile de faina, malai, ceaiurile, etc. Daca te prinde in bucatarie si iti pica alea in cap o sa fii alba-alba, dar daca iti pica in cap farfurii e foarte neplacut :hypocrite: Daca stai la un etaj superior si ai biblioteca inalta sau alte mobile care s-ar putea rasturna ranforseaza-le in perete.
 
Am primit mailul multumesc :hypocrite:.

Cuie nu am batut ca imi plac peretii goi, iar ca mobilier sunt adepta stilului minimalist. Deci nu stiu care perete e BCA si care e altceva. Dar as putea intreba vecinii.

Blocul e inceput prin 1989 (structura), cam un an au facut pauza si e terminat prin 1992. Prin casa se vad niste grinzi, insa finisajele sunt crunte si sincer nu as baga mana in foc ca toti stalpii care par stalpi sunt si stalpi de rezistenta. Ma gandesc ca pot fi si ceva erori de aliniere ca unii ies cam vreo 7 cm din front (chiar daca as vrea sa pun o biblioteca n-as putea). M-am uitat pe schita, dar acolo nu se face nici o distinctie intre stalp si perete de umplutura.
 
Perete BCA: ciocani in el cu degetul (ca si cand ai ciocani intr-o usa) si se aude ca si cand ar fi lemn; perete de beton armat: ciocani in el si nu se aude nimic.

Bloc proiectat in 1989: respecta normele revizuite dupa 1977. Nu ai nici o grija in el. In blocurile cu structura in cadre (grinzi si stalpi) se va simti mai puternica miscarea unui cutremur (e mai elastic) fata de cel cu diafragme de beton armat.

Hai ca am dat-o rau de tot in offtopic :hypocrite:

P.S. Toti stalpii sunt de rezistenta.
 
Si ca sa revin la topic:
Am descoperit survival din greseala, cand un prieten mi-a imprumutat un cort fara betele aferente - complete success.
Apoi am incercat sa ma expun controlat diferitor riscuri:
- mers pe munte cu harta si busola pe drum nemarcat - complete failure;
- mers pe munte traseu marcat pe timp de noapte fara lanterne - complete success urmat de o cadere intr-o groapa sapata de Apa Nova locala la intrarea in Predeal pentru ca era nesemnalizata;
- mers pe munte cu bicicleta (juma\' de drum am carat bicicleta in spate);
- orientare pe platoul bucegilor pe timp de ceata vizibilitate 1m - complete success;
- mers la pescuit cu barca - din pacate seceta secase juma\' de lac, dar am incercat totusi sa ajung la apa; rezultatul? intrat in noroi pana la genunchi, afundat in 5 minute pana la solduri in namol, dupa care sotul m-a pescuit din namol cu o franghie improvizata - complete success dar cu o activare a fostelor luxatii de glezna.

Daca ma intrebati cum am reusit sa scap nu as sti sa va spun cat a fost gandire, cat noroc si cat \"cineva acolo sus ma iubeste\". Avand in vedere cele 3 componente, cred ca trebuie sa ai curaj sa faci survival, e o pasiune, un hobby. Iar in Romania mentalitatea este \"ne dati sau nu ne dati\", deci asa cum vad lucrurile este incompatibila cu survivalul. Daca cineva o practica s-ar putea foarte probabil sa o practice in mod eronat ca sport extrem. Nici eu nu imi dau seama exact de doza de sport extrem pe care o adaug.
 
Hmmm....
In acceptiunea mea, survivalul are o acoperire mult mai larga.
Pe langa ce ai spus tu, mai intra si cunostinte medicale, protectie factori de risc (biologici, chimici, chiar radiatii), pregatire pentru a trece peste o problema economica, vanatoare, pescuit, plante comestibile si medicinale, si un milion de alte lucruri.
Se mai pot introduce usor colectare apa, cladire adapost, aprinderea focului, prepararea mancarii in conditii de primitivism...
Bine, sunt constient ca la noi in tara, datorita faptului ca distantele sunt relativ scurte si nici nu exista factori de risc extremi, multe din aceste cunostinte ar parea perimate. Dar eu sunt de parere ca mai bine sa le ai decat sa le inveti din greseli.

Bogdan
 
Ma refeream la faptul ca oriunde ai fi, in cateva ore de mers pe jos gasesti o casa de om. Sau o carciuma :hypocrite:

Bogdan
 
Cei de la Distrigaz au fost extrem de lapidari la solicitarea mea de a-mi descrie ce inseamna programele lor. Tot ce mi-au raspuns a fost ca:

In caz de evenimente importante si grave cum ar fi un cutremur soldat, de exemplu, cu caderea caderea unui bloc va fi oprita alimentarea cu gaze naturale pentru toti consumatorii.
 
Intr-adevar Bogdan, ai dreptate cand largesti aria survival. Insa nu le poti face pe toate deodata. Poti incepe de undeva si de acolo sa incepi sa iti reduci bagajul de calatorie din ce in ce mai mult. Sa fie ceva controlat. Parerea mea :hypocrite:[/i]
 
Referitor la distante. Totusi in Apuseni nu este chiar asa. Daca nu ai noroc sa te indrepti in directia corespunzatoare nu gasesti asa repede o casa sau macar o stana cu ceva ciobani. Si nici terenul nu iti permite o orientare de sus pentru ca marea majoritate a muntilor au aceiasi inaltime si nu vezi mai mult de culmea de langa. Sau cel putin eu nu am reusit in zona in care eram. Pur si simplu nu am reusit sa localizez pe harta culmea pe care eram. Dar daca chiar esti in criza ai putea sa mergi pe firul apei, desi nimeni nu iti garanteaza ca intr-un final nu ajungi intr-o pestera sau dispare apa sub stancaraie.

Si apoi sa spunem ca iesi cu bine dintr-o situatie de criza, stii ce tre\' sa mananci, sa bei, sa iti faci adapost si ajungi intr-un final intr-o zona locuita. Daca patesti cum patesc eu? Ori dai in crampe inexplicabile, ori in temperatura inexplicabila, ori in cine stie ce alt simptom, ca niciodata nu e acelasi. Cum s-ar spune te ineci ca tiganul la mal... Sincer pentru asta nu am gasit solutie.
 
Back
Sus