• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cit de utila vi se pare avertizarea de cutremur?

anda1

Administrator
Înscris
14 Mar 2013
Mesaje
7.784
Scor reacție
0
Va rog spuneti-va parerile in legatura cu:

- daca vreti sau nu sa fiti avertizati
- ce varianta, dintre cele puse la dispozitie de INFP aici http://ews.infp.ro/programe.php va pare mai convenabila si de ce
- ce probleme ati intimpinat cind ati folosit acele aplicatii
- ce imbunatatiri se pot aduce
- cum vedeti rezolvarea problemei juridice (daca cineva care foloseste aplicatia, sa zicem ca are chef sa dea in judecata INFP fiindca a primit aplicatia alerta prea tirziu sau fiindca dintr-o eroare magnitudinea a fost estimata gresit sau din alte motive de genul asta)

Ati fi de acord sa primiti acces la avertizare doar dupa ce treceti cu succes un chestionar contratimp care sa arate ca sinteti pregatiti pt a face fata unui cutremur?
 
Mi se pare utila in ambele variante, cea online si cea offline; dar sa nu fie discriminare intre end-userii acestora, nu e corect. Eu am optat pentru cea offline din motive obiective, o consider utila pentru ca nu peste tot ai acces la net, conexiunile WiFi mai merg, mai nu merg, poti sa te afli intr-un mall de exemplu si notificarea prin SMS e singura optiune eficienta in acest caz. In cateva secunde poti sa te indepartezi de rafturi sau sa te feresti de cei care ar putea sa te calce in picioare intr-o posibila imbulzeala. Deci nu trebuie marginalizata nici varianta asta. Plus ca sunt unii care nu au telefoane performante si care nu doresc sa isi schimbe deocamdata operatorul.
Sistemul de avertizare pe care l-am folosit pana acum, in varianta offline, m-a ajutat sa ajut, la randul meu, pe o persoana foarte draga SA NU INTRE IN PANICA la seismul din 22 noiembrie 2014, are si probleme cu inima. Si acum ea priveste cu mai multa detasare treaba asta. De aceea eu consider drept nule si neavenite afirmatiile ca se provoaca panica; daca esti informat si stii ce ai de facut, in cateva secunde te poti indeparta de obiecte care pot cadea; simpla cunoastere a estimarii initiale de magnitudine imi este de folos.
Sugestia mea prioritara este sa se elimine discriminarea intre end-useri. E foarte important acest lucru. In rest, doar vorbe.
 
si mie mi se pare utila in domeniul in care lucrez. multe persoane pot fi salvate daca as avea avertizarea, fiindca as putea vedea magnitudinea estimata. mai ales daca ar fi vorba de un cutremur moderat, care ar stirni in primul rind panica.

daca la aplicatia android s-ar putea face o setare astfel incit sa nu fii avertizat din 3 in 3 minute ca nu ai net, mi s-ar parea cea mai buna varianta. acum am twitter pe mobil. la cutremurul din noaptea asta twitter era deschis, tel conectat la net, dar in repaus. alarmarea pe twitter era intrata, dar tel m-a avertizat de ea doar dupa ce l-am deschis.

in ceea ce priveste intrebarea, mi se pare ca ar forta oamenii sa invete cite ceva, daca vor sa fie avertizati. toata lumea ar avea de cistigat
 
Repet, in noiembrie am reusit sa o fac pe mama sa fie foarte calma, si asta a fost mare lucru. De atunci se intereseaza de treaba asta, si cand primeam notificarile de alerte pentru cutremurele de 4,6 grade si ma intreba, deja nu mai lua in seama. Dar din pacate nu mai primesc, optiunea SMS nu mai merge pentru clienti Vodafone, iar eu nu imi permit un telefon mai performant. Asta e situatia. Mi se pare vitala eliminarea, pe cat posibil, a discriminarilor intre end-useri. Daca esti la mall ai cumva acces la net, ma rog frumos ? Mie mi-ar fi utile si 10 secunde sa ma indepartez de niste zone mai sensibile din hiper-market. Estimarea initiala de magnitudine este foarte importanta, si s-a dovedit ca a fost buna in multe cazuri pe datele INFP. Deci nu tip degeaba.
 
GeoX a spus:
Estimarea initiala de magnitudine este foarte importanta, si s-a dovedit ca a fost buna in multe cazuri pe datele INFP.

tocmai de asta zic si eu. e pacat sa nu ai o informatie exacta, chiar daca doar cu citeva secunde inainte. te fereste de panica in momentul cind incepe sa se simta ceva.
 
Eu din pacate nu mai am parte de asta; si nici de informatiile revizuite de dupa cutremur, de la @incdfp. Cand am sesizat treaba asta, nu am facut-o degeaba. Bine ca e mama plecata deocamdata. Astept sa vad ce se mai intampla. Se pot face optimizari de tot felul...daca se vrea.
 
imi place insa ceea ce nu mai este, avertizarea prin sms. data trecuta a ajuns cu 13 sec inainte si daca as fi fost la munca, mi-ar fi fost utila. nu toata lumea sta legata de net.
 
Pai da, Anda, eu asta spun. Nu ai intotdeauna acces la net, WiFi-ul nu e ideal, e arhi-cunoscuta treaba asta. Si poate nu poti sa ai Supernet 4G activat pe telefonul tau. De aia trebuie sa ramana si varianta offline.
 
anda a spus:
Va rog spuneti-va parerile in legatura cu:

- daca vreti sau nu sa fiti avertizati
- ce varianta, dintre cele puse la dispozitie de INFP aici http://ews.infp.ro/programe.php va pare mai convenabila si de ce
- ce probleme ati intimpinat cind ati folosit acele aplicatii
- ce imbunatatiri se pot aduce
- cum vedeti rezolvarea problemei juridice (daca cineva care foloseste aplicatia, sa zicem ca are chef sa dea in judecata INFP fiindca a primit aplicatia alerta prea tirziu sau fiindca dintr-o eroare magnitudinea a fost estimata gresit sau din alte motive de genul asta)

Ati fi de acord sa primiti acces la avertizare doar dupa ce treceti cu succes un chestionar contratimp care sa arate ca sinteti pregatiti pt a face fata unui cutremur?

1. Da, doresc sa fiu avertizata in continuare.
2.Desi am aplicatia infp instalata pe android de dinainte de ultimele doua cutremure de peste 4,5, nu m-a avertizat niciodata, avand internetul pornit. In schimb azinoapte, a functionat extensia pentru calculator, care a sunat o ora in continuu si nu am putut-o opri decat prin inchiderea calculatorului.
Avand in vedere ca lumea nu dorme cu calculatorul pornit , cred ca ar trebui imbunatatita aplicatia pentru android, care ar avea cu adevarat impactul dorit.

In ceea ce priveste latura juridica a problemei si eventualitatea in care un utilizator fie este avertizat prea tarziu, fie nu beneficiaza de informatii reale cu privire la iminenta producerii unui eveniment, eu as mai adauga la acestea si situatia in care un user de exemplu , invoca faptul ca avertizarea seismica i-a provocat probleme fiziologice sau psihologice (infarct, atac de panica , tendinta de sinucidere etc) .
Pentru toate acestea solutia juridica este simpla, si anume inainte de descarcarea sau instalarea aplicatiei (in orice forma s-ar materializa aceasta) utilizatorul este intrebat daca accepta termenii si conditiile utilizarii respectivului produs.
In cuprinsul acetui document . va fi inserata intr-un limbaj cat mai explicit si corect dpdv juridic , clauza conform careia INFP , in calitate de dezvoltator-furnizor al softului, nu-si asuma nici un fel de responsabilitate pentru orice paguba ce ar putea fi cauzata prin utilizarea aplicatiei, iar utilizatorul declara, prin semnarea acordului respectiv, ca intelege pe deplin riscurile utilizarii aplicatiei.
Astfel, utilizatorul intelege ca sunt posibile eventuale erori in corectitudinea datelor furnizate, avand in vedere faptul ca mesajul trimis exclude intereventia factorului uman din cauze ce tin de perioada limitata de timp si de rolul esential al aplicatiei (*inteleg ca asa stau lucrurile si ca mesajele sunt trimise in mod automat) si totodata, declara pe propria raspundere ca nu sufera de nici o afectiune care sa fie incompatibila cu utilizarea produsului.
Cam asta ar fi pe scurt solutia, care desigur, in functie de aspecte tehnice si medicale pe care probabil eu nu le cunosc/inteleg, poate fi imbunatatita de juristii institutiei, astfel incat providerul aplicatiei sa fie exonerat de orice obligatie sau raspundere in relatia cu utilizatorii.
 
anda a spus:
la cutremurul din noaptea asta twitter era deschis, tel conectat la net, dar in repaus. alarmarea pe twitter era intrata, dar tel m-a avertizat de ea doar dupa ce l-am deschis.
Asta se intampla in cazul tabletelor dar la telefon e ciudat, ar trebui sa functioneze fara probleme si instant "push notifications". In cazul tabletelor sincronizarea se face doar cand se aprinde ecranul sau dupa un interval setat, din sincronizare date, dar pentru mobil trebuie doar activata functia de "notificari mobil" si "persoanele" pe care le urmaresti, dupa ce ai activat notificarile pentru acestea.( http://s23.postimg.org/xdsc2g4e3/Screenshot_2014_11_25_18_35_16.png)
 

Atașamente

  • Screenshot_2015-03-29-12-12-51.png
    Screenshot_2015-03-29-12-12-51.png
    51,9 KB · Vizualizări: 44
  • Screenshot_2015-03-29-12-13-07.png
    Screenshot_2015-03-29-12-13-07.png
    57,7 KB · Vizualizări: 69
  • Screenshot_2015-03-29-12-13-23.png
    Screenshot_2015-03-29-12-13-23.png
    55,5 KB · Vizualizări: 34
Si inca ceva! A supune potentialii utilizatori la un chestionar, care se presupune ca le-ar atesta capacitatea/lipsa capacitatii de a putea utiliza acest soft, echivaleaza cu un verdict pus de dezvoltator, iar acest verdict nu poate decat sa-i atraga o eventuala raspundere juridica. Din punctul meu de vedere, atata timp cat INFP a statuat printr-un chestionar ca sunt destul de capabila sa gestionez o asemenea aplicatie, inseamna ca INFP raspunde pentru ce-as putea sa fac sau sa patesc, sau in caz de probleme, as putea sa ma folosesc de acest aspect intr-un eventual litigiu.
Prin urmare, consider ca fiecare utilizator ar trebui sa-si asume responsabilitatea utilizarii aplicatiei si pentru ca providerul sa nu se lege la cap, solutia acceptarii sau neacceptarii de catre beneficiar a termenilor prestabiliti este cea mai la indemana modalitate juridica.

Se pot utiliza chestionare, dar in nici un caz ca si instrument de testare a utilizatorului care primeste altfel "diploma" sau "adeverinta" de utilizator bun!
 
Consider ca acest lucru trebuie sa ramana la latitudinea fiecarui individ. Pana la urma INFP nu ne baga in traista acest sistem. Fiecare poate sa decida daca il ajuta sau nu. Daca nu il ajuta il ignora, pur si simplu.
Sistemul este in testare iar INFP isi declina orice fel de responsabilitate, dupa cum scrie si in subsol, dupa cum nu depinde doar de ei. SI atata timp cat sistemul este gratuit nu am putea emite pretentii.
 
nelu a spus:
Asta se intampla in cazul tabletelor dar la telefon e ciudat, ar trebui sa functioneze fara probleme si instant "push notifications". In cazul tabletelor sincronizarea se face doar cand se aprinde ecranul sau dupa un interval setat, din sincronizare date, dar pentru mobil trebuie doar activata functia de "notificari mobil" si "persoanele" pe care le urmaresti, dupa ce ai activat notificarile pentru acestea.( http://s23.postimg.org/xdsc2g4e3/Screenshot_2014_11_25_18_35_16.png)

asa le am. probabil ca am o setare generala proasta a tel fiindca nu mai primesc nici o notificare daca ecranul e stins.
 
bbe a spus:
Se pot utiliza chestionare, dar in nici un caz ca si instrument de testare a utilizatorului care primeste altfel "diploma" sau "adeverinta" de utilizator bun!

nu chiar! ma gindeam ca daca dai un instrument pe mina cuiva, il dai dupa ce te asiguri ca stie cum sa-l foloseasca. asta nu inseamna ca esti responsabil de ceea ce face cu el.
 
nelu a spus:
SI atata timp cat sistemul este gratuit nu am putea emite pretentii.
asta nu e un argument de care sa se impiedice cineva pornit sa dea infp in judecata pt te miri ce
 
anda a spus:
bbe a spus:
Se pot utiliza chestionare, dar in nici un caz ca si instrument de testare a utilizatorului care primeste altfel "diploma" sau "adeverinta" de utilizator bun!

nu chiar! ma gindeam ca daca dai un instrument pe mina cuiva, il dai dupa ce te asiguri ca stie cum sa-l foloseasca. asta nu inseamna ca esti responsabil de ceea ce face cu el.

Strict dpdv juridic, tocmai astfel de fapte pot conduce la probleme care altfel poate n-ar exista! oricum ai formula chestionarul si oricum s-ar numi, la un moment dat utilizatorul va primi OK-ul pentru utilizare, il veti declara apt!
Imi vine in minte de exemplu situatia in care telefonul respectiv ajunge la alt detinator sau situatia in care un calculator incepe sa sune si sa avertizeze ca urmeaza un cutremur , intr-o locuinta in care poate nu locuieste numai "utilizatorul apt" ci si altii, eventual batrani , cardiaci etc!
situatiile , in fapt, pot fi foarte multe si daca ar fi sa fiu eu furnizorul , mi-as lua toate masurile pentru a fi acoperit de eventuale neplaceri!
 
da, ideea asta e, cum te poti feri de neplaceri
 
Back
Sus