• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Clima incotro?!?

Cat de mult afecteaza seismele schimbarea climei?
 
Dodo ! Cutremurele (tectonice) tin de dinamica interna a Pamantului si nu pot influenta clima. Procesele au o NATURA INTRINSEC diferita, prin ele insele, draga Dodo...:)):harhar::)):harhar: A, cu vulcanii e altceva. Eruptiile vulcanice de mari proportii pot afecta clima prin faptul ca efectele acestora afecteaza atmosfera. Dar cutremurele, ca fenomene, nu afecteaza atmosfera, Dodo...:)):harhar::))
 
De fapt, si vulcanii sunt legati de dinamica interna a Pamantului, dar efectele acestora pot afecta atmosfera, prin produsele pe car ele degaja, le elibereaza in atmosfera. Nu e cazul cutremurelor...:))
 
De vulcani stiam.Ma gandeam ca si seismele mari pot influenta clima.
 
De vulcani stiam.Ma gandeam ca si seismele mari pot influenta clima.
Mai degraba omul prin nesabuinta sa influenteaza clima. :)) Cutremurele nu au cum sa influenteze clima asa cum o fac emisiile de noxe in atmosfera ! :)):ack::))
 
Fiecare fura ce si cat poate.Ai vazut ca niste tarani inconstienti au spart un dig ca sa faca balti si sa pescuiasca?
Alti nebuni au taiat padurile fara pic de logica iar acum tara arata ca dupa razboi.
Taranii se plang ca sunt inundati si vor bani sa isi faca casele.Cand hotii furau padurile ce pazeau?De ce au permis asa ceva?
 
Pe de alta parte, in cadrul Consiliului de Mediu s-a discutat si despre propunerea de introducere a activitatilor aviatice internationale in schema de comercializare a gazelor cu efect de sera. Inca din anul 2005, Consiliul a atras atentia asupra faptului ca aproape 3a din emisiile de gaze cu efect de sera de la nivel european provin de la activitatile aviatice.

Mai mult, eforturile de reducere a emisiilor de gaze nu au vizat pana acum acest domeniu, din contra au crescut cu 87a in perioada 1990-2004. De aceea, Consiliul de Mediu va sustine adoptarea unei directive europene prin care activitatile aviatice vor fi incluse in schema de comercializare a gazelor de sera. In ceea ce priveste reducerea emisiilor de dioxid de carbon ale autovehiculelor, sunt asteptate rezultatele dezbaterilor publice la nivel european.

Apel catre guverne

Masa rotunda pentru aer curat

Tot ieri, la Washington, peste 100 de sefi de corporatii, de organizatii internationale si experti au pus la punct un plan pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. „Daca nu se iau masuri acum, se va ajunge la costuri economice si de mediu mai ridicate si riscul
unor impacturi ireversibile va fi mai mare”, a avertizat Masa Rotunda Globala privind Schimbarea Climatica. Grupul, care include reprezentanti ai firmelor General Electric, Ford Motor Co sau Toyota Motor North America, a facut apel la guvernele din intreaga lume sa
ia urgent masuri impotriva incalzirii globale.
EvZilei
 
Stiam despe Romania ca are o clima temperata, ca trecerile de la un anotimp la altul se faceau moderat, scaderile de temperatura nu erau bruste, etc.
Anul 2005 ne-a \\"daruit\\" o vreme haotica??cu ploi interminabile in care majoritatea dintre noi scrutau cerul si se intrebau \\"de unde atata ploaie?\\", zile caniculare cand apa minerala si sucurile erau un strop de viata prin incursiunile noastre, etc
Ceea ce se intimpla la ora actuala, adica 2007, a mai fost. Singura problema este ca poluarea a lasat treptat urme din ce in ce mai vizibile. Dar şi cand poluarea era mai putin avansata si nu erau atatea activitati industriale, de constructii, miliarde de automobile, existau anomalii climatice chiar comparabile cu cea de la ora actuala.
Daca luam in consideratie Romania, eu mi-am notat in anii 70, acest lucru l-am mentionat recen pe forum, au fost ani cand ningea foarte putin, sau ca in 1973 a nins brusc dupa o iarna asemanatoare cu cea de acum, a nins pe 11 martie, nu a fost foarte frig, dar zapada a fost de mai mult de 30 cm in Bucuresti:worthy:
Toamna lui 73 a fost splendida, numai soare, in noiembrie zugraveam si tineam ferestrele deschise, umblam in jerseu, 1974 iarna cu cateva zile geroase, uscaciune, profesorul la scoala se uita pe fereastra si spunea ca demult nu a mai vazut zapada la Bucuresti, chiar daca s-a intamplat, a fost ceva fulgerator, 1-2 cm, extrem de rar, la inceput de aprilie 1975 in Bucuresti, noaptea erau deja 18 grade Celsius, destul de mult pentru atunci. Mai tin minte ca ultima zi in care inghetase apa in Bucuresti fusese in jur de 20-25 martie, dar tot uscata vremea.
In 1975 a fost in iulie a doua serie de inundatii...La exact trezeci de ani, in 2005 a plouat toata vara, chiar au fost si inundatii.
In 1970 au fost inundatii mai mari, extinse.
Un viscol serios a fost in anii pana la cutremurul din 1977 pe 25 februarie 1970, iar pe 1 martie zapada se topea deja.
Pe 27 noiembrie 1971, era spre miezul noptii, ploua torential, tuna si fulgera ca vara. In jur de 7 februarie 1972 era ca vara aproape, mergeai cel mult in jerseu, era un soare puternic (singura diferenta este ca aerul era mai curat in oras, iar acum daca ma refer si la munte, cand ajungeai din Bucuresti la Sinaia te izbea aerul de munte, acum, adica de vreo 10-15 ani, nu numai ca este foarte cald vara la Bustei de pilda, dar acel microclimat montan a fost afectat) si plouase. se mai si racea, dar evolutia, aici la Bucuresti semana cu iarna 2006-2007 si 1990. In 1988 la sfarsit de noiembrie era extrem de cald, 20 grade Celsius, pana la revolutia din 89 şi atunci s-a instalat de Craciun o iarna, care a durat pana pe 12 ianuarie, cand nici nu mai era zapada şi a fost foarte cald in 1990, a mai plouat prin mai, apoi seismul din 1990, iar in decembrie 1990 ploua in decembrie, de abia pe 15 ianuarie s-a racit şi a fost ceva iarna pana pe la sfarsitul lui martie, vara ploioasa, tin minte porumbul putrezise de la ploaie.
Clima s-a racit treptat, desi si in 1994 a fost o vara calda, iar in 1995-1996 a predominat frigul, iarna 1995-1996 mai lunga.
Dupa 1997 a inceput din nou incalzirea pe ansamblu, verile 1998-1999(marea eclipsa)-2000 au fost foarte caduroase. Se consemnase in 2000 o temperatura de 44-45 grade, cel putin.
In 2001 vara a fost blanda, chiar racoroasa. Iernile pana in 2005-2006 au fost temperate, ningea de obicei 2005-2006 la spartul targului adica dupa 25 ianuarie, chiar la inceput de martie mai ningea uneori si era destul de rece. Chiar in 2007, desi nu a nins in martie, vremea a fost mai rece decat la sfarsit de februarie. Nu este de altfel o raritate in Romania. ca si vrancea, si clima are particularitati care se manifesta si in conditii extreme.
Iata si aici o idee. Tin minte inainte de marea eclipsa, ziarele scriau ca va veni o iarna care va ucide multa lume, vestile despre seismul cel mare se tineau lant. In schimb, treptat s-a instalat in realitate, fara a fi in prealabil mediatizata ca seismul cel mare sau iarna ucigasa, teroarea caldurii atomice, cara iata se manifesta lent dar sigur, implacabil. Sunt de parere ca factorul poluare influenteaza reactia organismului la canicule prelungite (lipsa precipitatiilor este cronica in Romania de prin anii 80, deci nu va luati dupa zvonistica de acum) si atunci, ceea ce altadata esra suportabil devine din ce in ce mai putin suportabil. Nu este totuna sa stai intr-o oaza desertica cu cativa pomi si sol incins sau sa stai intr-un desert de betoane, asfalt, inconjurat minut de minut de fluxuri interminabile de masini, care sunt atat acumulatori de radiatie solara dar si exhaustoare de gaze, continuu si sigur.
O solutie ar fi, dar la scara colectiva, sa se renunte la motorul cu explozie, clasic etc. care se bazeaza pe ardere si eliminare de noxe si sa se treaca neintarziat la motorul cu hidrogen, solutia exista sin 1975, printre primii inovatori numarandu-se un inginer din Islanda si atatia altii din alte parti ale globului.
In paralel impadurirea masiva a terenurilor si desfiintarea dreptului de defrisare pentru proprietarii care traiesc marea majoritate, mai ales la noi, intr-un IMEDIATISM de parca urmatoarea clipa nu le mai apartine sau de parca ar avea intentia de a acapara totul pentru sine.
Aici este o problema de supravietuire, nu de huzur, care este tot un IMEDIATISM.
Daca vor indrazni sa-si mai permita sa continue cu defrisarile, atat la nivel atat de firme, de stat cat si de particulari, nu vor mai putea recupera anii ce trec in 1-2 ani cat vor mai avea la dispozitie pana la colapsul final.
Deci acolo unde nu mai exista respectul pentru pomi, arbori, natura, cum era la daci, la celti, germani, sa nu se mai caute in van umbra pomului care nu mai exista, acea racoare, acel aer si acea liniste care poate fi un balsam si leac pentru boli.
Un pom cu radacinile sale tine terenul, s-a vazut ce se intampla la noi cand ploua si la altii...
Cand ploua, este pericol, ca vin inundatii, aluneca terenul, de ce in mare parte defrisarile, dispretul haotic pentru natura, izolarea acelora care vad ce se imtampla in tarile pe care le guverneaza, dar se retrag la mosiile lor unde savureaza aerul padurilor, gradinilor etc.
In acest forum s-a mentionat scurt: oare acestia nu se gandesc la...consecintele iresponsabilitatii pe care si-au asumat-o de fiecare data dupa alegeri, ma refer nu numai in Romania...
Ei sunt ca si toxicomanii aceia, stiu ca nu este bine, dar nu-i mai intereseaza.
In conditiile in care urbanizarea la nivel mondial se face in virtutea IMEDIATISMULUI si al PROFITULUI, nu mai este garantat ce se va intampla din 2007 incolo.
In timp ce multi o sa fie preocupati de efectele de desertificare a planetei, in tara aici, la fel, o sa vina si musafirul nedorit (cine poate sa doreasca un nou 4 martie?). Aceasta este o lege. Cand atentia este distrasa, atunci se strecoara la stana lupul.
Sa speram ca aparatele de detectie a seismelor sa poata detecta in timp util, nu cu 30 secunde inainte, ci cu 30 minute, ca lumea sa aiba timp, unii sa plece cu automobilul, altii cu metroul(daca este inainte de 11 noaptea sau dupa 5 dimineata),altii per pedes sau fani ai escaladei sa faca rapeluri spectaculoase, cat despre cei ce nu se vor trezi la timp ar fi bine sa doarma profund in momentul seismului si sa se trezeasca dupa aceea si sa zica: zici ca a fost cutremur???
 
Lime, foarte interesante detaliile privind diveritele conditii meteo din ultimii 30 de ani in Romania. Pe de alta parte, ai dreptate, schimbari climatice au mai existat chiar inainte sa se tot vorbeasca de poluare, de accentuarea efectului de sera, etc. Sa ne amintim de asa-numita \"mica era glaciara\" din perioada medievala, care a avut tot felul de consecinte, se pare ca si raspandirea acelei epidemii mortale, Ciuma Neagra, din 1345-1350, ar fi fost favorizata cumva si de respectivele schimbari climatice...:ack::whistling:
 
Cred ca toti stim raspunsul la intrebarile pe care le-ai subliniat Lime. Societatea va continua sa actioneze exact cum a actionat si pana acum, sau mai bine zis, va intensifica activitatile care se desfasoara in detrimentul sanatatii planetei. Sunt cat se poate de sigur pe chestia asta, daca vrei punem pariu. Oricate organizatii ar incerca sa traga semnale de alarma, oricate studii ar arata ca ne indreptam spre marginea prapastiei cu o viteza ametitoare, aceste activitati de care vorbeam nu se vor opri.

Si sunt mai multe motive, pornind de la obisnuinta oamenilor si terminand cu sumele astronomice de bani care se castiga tocmai din tehnologii care fac rau planetei. Pe de alta parte, daca de maine se hotaraste trecerea pe motoare cu hidrogen cum spuneai, ce s-ar intampla cu milioanele de angajati din domeniul petrolier? E si asta o problema. Societatea este prinsa in propriile capcane si nu are cum sa scape.

Nu sunt prapastios, dar sunt realist. Foarte tarziu, si din pacate la destul de mult timp dupa ce natura o va lua razna, oamenii vor realiza toate greselile care au fost facute. Si asta este iarasi un lucru pe care-l stiu sigur, si sunt gata sa pun pariu si pe el.

Societatea omeneasca ar trebui sa treaca prin schimbari radicale, aproape in totalitate, pentru a intra pe o line in care activitatile sale sa nu mai puna in pericol natura. Costurile acestei schimbari din pacate sunt mult prea mari, si ea nu va avea loc. Nu ma refer numai la bani, ci si la crizele sociale pe care le genereaza orice schimbare radicala.
 
Iar referitor la urmatorul cutremur care va veni, asemanator cu cel din 1977, eu continui sa sustin ca nu va mai produce atat de multe distrugeri asa cum s-a intamplat in 1977. Am explicat pe larg parerea mea referitor la acest subiect aici: http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=248
 
Sunt extrem de curios cum o sa arate verile anilor 2010, 2011 S.A.M.D.

Atata timp cat \"patronii\" astia de pe la noi din tara si nu numai isi fac de cap cu defrisari in masa si alte rahaturi dinastea nu vad prea bine situatia in viitor.
 
Back
Sus