• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comunicatiile dupa cutremur

romeomanciu

New member
Înscris
27 Apr 2009
Mesaje
19
Scor reacție
0
Iata o problema ce nu am gasit-o tratata pe aici.
In caz de seism major nu va bazati pe telefoanele mobile din doua motive: 1 suprasolicitarea liniilor si 2 se poate intampla ca din cladirile care au antene pe acoperis sa cada cateva si reteaua sa nu mai functioneze.
Pentru cei care au in casa din diverse motive statii radio trebuie sa stie urmatoarele:
In banda CB (citizen band ) 27 Mhz canalul de urgenta este canalul 9 aceasta banda este utilizata in romania in principal de soferii de camion dar si de alte persoane
In banda PMR (446 Mhz) (statiile mici portabile ce se gasesc pe la orice magazin mai mare) se va folosi canalul 1 pentru situatiile de urgenta
In benzile de radioamatori canalele de urgenta sunt bine definite si radioamatorii le stiu si le cunosc foarte bine

Vorbind de cele doua sisteme disponibile fara licente de operare societatii civile (CB si PMR) in caz de urgenta comunicarile trebuie sa fie scurte si cuprinzatoare. si sa cuprinda doar datele necesare transmiterii urgentelor respective.

Si pentru toata lumea e bine de stiut ca, comunicatiile radio intre doua sau mai multe statii de emisie receptie se pot realiza oricand acestea neavand nevoie pentru a functiona decat de acumulatorul si antena din dotare pe cand un telefon mobil implica relee, centrale, si multe altele
 
Romeo,
Ne poti prezenta si cateva aparate din acestea?

Multumesc,
Bogdan
 
http://www.statiiradio.ro/ aici gasiti cam toate modelele de statii radio pentru utilizare fara licenta dar si cateva modele de taxi (merg si in frecventa de radioamatori) nu fac reclama dar e unul din linkurile gasite cu google
 
si pentru toti cei care se intreaba sa va spun ce aparatura am eu in casa pana acuma
1 Statie Motorola programata in banda de radioamatori
2 statii Wanton chinezesti in 450-470Mhz (gen walkie talkie dar mai puternice)
1 Statie Wouxun Care acopera spectrul de frecventa 136-174 Mhz o folosesc tot pentru comunicatiile de amatori din banda de 2 m
1 Scanner Alinco DJ-X7 care e doar pentru ascultare merge de la 0,1 la 1300 Mhz
Urmeaza sa imi mai cumpar si alte jucarele dar va pot spune ca in banda de radioamatori cu cele doua statii motorola si wouxun am putut tine legatura intre Bucuresti si Horezu VL imediat dupa cutremur eu fiind in Bucuresti iar parintii mei si fetita fiind la Horezu. Chiar daca nu te poti auzi direct intre cele doua statii radioamatorii se ajuta intre ei si poti transmite un mesaj foarte departe din om in om cum se spune
 
Romeo, sunt curios cam la ce suma ajunge investitia ta de pana acum?
 
Am reusit sa-mi montez pe masina personala o statie CB. I-am facut si o proba serioasa de drum, si am ramas surprins de capacitatea ei de acoperire. In autostrada trece de 25-30 km lejer.
Investitia totala (statie+ antena+ montaj+ reglaje) a fost de 1100 lei, in conditiile in care mi-am luat o statie mai de top cu o antena mai de top (ma rog, asa m-a "mintit" baiatul ce mi le-a instalat).
In Bucuresti am acoperit dintre blocuri distanta Delfinului- Drumul Taberei, dar doar ca exceptie. Regular am acoperit distanta Delfinului- Titan, A2 (iesirea), Voluntari, Giulesti, Crangasi. Dintre blocuri.
 
bogdan a spus:
Am reusit sa-mi montez pe masina personala o statie CB. I-am facut si o proba serioasa de drum, si am ramas surprins de capacitatea ei de acoperire. In autostrada trece de 25-30 km lejer.

Si ai auzit ceva discutii intre camionagii? Cica unii mai discuta daca e politie sau nu, etc.
Ma batea si pe mine gandul la o statie CB, macar sa le dau "binete" unora din ei... care conduc ca...
 
Am auzit absolut tot :55:
Radare, ARR, RAR, cantar, drumuri blocate, etc.
 
Mda. Dar le monitorizeaza cineva? Asta e intrebarea :55:
Romeo, exista vreo posibilitate sau vreo statie care sa monitorizeze permanent toate cele 40 de canale?
 
bogdan a spus:
Mda. Dar le monitorizeaza cineva? Asta e intrebarea :55:
Romeo, exista vreo posibilitate sau vreo statie care sa monitorizeze permanent toate cele 40 de canale?
nu
 
Am vazut pe undeva, mai demult, o chestie web ce monitoriza o plaja mare de frecvente concomitent. Cred ca toata "meseria" era dintr-un soft si un computer.
Oare nu s-ar putea face asa ceva si pentru CB?
 
Depinde ce intelegi prin monitorizare canale.

Multe statii au optiunea de scanare canale.
Adica comuta rapid canal cu canal pana ce, pe unul din canale exista semnal. Se opreste pe acel canal si auzi ce se vorbeste. Daca semnalul dispare sta inca cateva secunde pe acel canal iar daca semnalul nu apare in acele secunde, continua scanarea canalelor. Unele statii permit setarea listei cu canalele scanate. Poate vrei sa scanezi doar 3 canale nu toate.

Problema e ca daca se vorbeste pe doua canale simultan, tu nu auzi decat unul din ele.

Cred ca ai auzit de S.E.T.I. Astia monitorizeaza simultan milioane de canale radio, in cautarea unor semnale de la alte civilizatii!

Una din solutiile accesibile oricui e sa cumpere mai multe statii. Cate canale vrea sa monitorizeze simultan, atatea statii sa cumpere.

Exista intr-adevar echipamente speciale care impreuna cu PC-uri poate monitoriza o banda indreaga cu mai multe canale, dar acestea costa mai mult.

Linkuri legate de subiect:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scanner_(radio)
http://www.winradio.com/home/ms8118-g3.htm

PS: ce ai vazut tu nu era doar un soft si un computer, ci era un soft, un computer, dar si o componenta (interna sau externa) care era de fapt receptorul radio. (Un fel de tunner radio dar special). WinRadio au facut o astfel de chestie, care impreuna cu un soft poate face multe chestii destepte. Exista si statii radio performante care conectate la PC si cu un soft dedicat pot face multe "minuni". Vezi la yaesu.com de exemplu.
 
Suna interesant.
Exista astfel de echipamente pe piata din Romania? Unde? La ce bani?
 
Din anii 90 n-am mai simtit asa de puternic un seism... cutremurul de azi noapte din Serbia l-am simtit foarte puternic... doar eram la servici ,catarat undeva pe la vreo 20 m inaltime, lucram ceva pe la instalatia de iluminat.Am simtit ca se misca totul desi decuplasem "deplasarea" .Bineinteles ca n-am vazut nimic jos pt ca era o ceata densa si m-i s-a parut ca a tinut o vesnicie(7-10 sec).La nici 3 sec dupa eveniment am auzit dispecerul ca a fost cutremur si sa trecem la verificari detaliate specifice in astfel de situatii...Am scos FT-ul 60 dar la noi in YO liniste... dar in YU vuiau repetoarele(R1 ,R2,R3, R7)la nici o jumatate de ora de la seism stiam zona unde s-a produs si cite grade a avut auzind asta de la radioamatorii sirbi,colegii mei de servici au avut ocazia sa vada si sa auda cit de repede circula informatia cu ajutorul radioamatorilor. asta ca sa intelegeti de ce o statie radio e mai buna ca un telefon mesajul e de aici http://www.radioamator.eu/index.php?topic=1225.150
 
Si eu am in dotere o statia radio CB o folosesc pe drumurile partiei , ideea este ca este portabila cu acumulatori , o tin numai intr-un loc si o gasesc si pe intuneric , incarcare o data la 2-3 luni chiar daca nu o folosesc , foarte utila spun pe drumurile patriei , este modelul asta
 
Back
Sus