• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cum sa ne protejam viata la cutremur, cu sau fara "triunghi"?

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Extras prelucrat din cartea scrisa de Dr. Ing. Emil-Sever Georgescu: "Managementul riscului seismic: specific, perceptie si comunicare". Editura Fundatiei Culturale LIBRA, 2005, ISBN 973-8327-96-2; Volum aparut cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Dr. Ing. Emil Sever-Georgescu este Seful Laboratorului Evaluarea Riscului Seismic si Actiuni in Constructii la INCERC - INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE IN CONSTRUCTII SI ECONOMIA CONSTRUCTIILOR din Bucuresti.

Capitolul PERCEPTIA SEISMELOR, REACTIA PERSOANELOR SI PROTECTIA VIETII IN CLADIRI
...............................................
Protectia individuala la seisme

In zonele seismice exista inca numeroase cladiri vulnerabile si persista dilemele privind posibilitatile teoretice si reale de protectie a vietii la cutremur. Desi secolele XX si XXI au debutat ambele cu dezastre seismice, atunci cand nu predomina circumstante greu controlabile, cum ar fi incendiile sau valurile tsunami, ponderea pierderilor de vieti in cladiri in raport cu persoanele existente in localitati s-a redus.

Cu toate acestea, daca ne referim numai la unele categorii de cladiri fragile, atunci cand se ajunge la colaps, pierderile de vieti numeroase nu pot fi comparate cu miracolele, relativ reduse numeric, reprezentate de persoanele scoase vii de sub ruinele acestora.

In SUA, Japonia, ca si in alte tari, toate cursurile, manualele si tehnicile de supravietuire la cutremur incep cu recomandarea deja clasica: "duck, cover and hold" (sau "drop, cover and hold on"), adica: in caz de cutremur respectati trei faze: " va ghemuiti, va acoperiti / protejati si va sustineti" (sau "va aruncati la pamant, va acoperiti / protejati si va tineti de ceva"), fiind vorba de ghemuirea sau asezarea cu fata in jos, la podea, pe genunchi si coate sau palme, acoperirea capului cu bratele si palmele, protectia sub o banca de clasa, masa solida sau birou, cadrul usii etc., dupa caz apucand cu mainile piciorul mesei, biroului sau bancii.

In vara anului 2004 numeroase persoane au primit un mesaj e-mail care recomanda "triunghiul vietii" ca solutie de salvare a vietii la seism, in cazul prabusirii structurii, si avertiza asupra unui asa-zis pericol de moarte reprezentat de aplicarea recomandarilor clasice de protectie civila individuala si de grup la cutremur, ca alternativa fiind indicat un set de alte 10 recomandari.

Elaboratorul (sef al firmei si echipei de salvatori la dezastre ARTI - American Rescue Team International, SUA, de origine canadian,) a declarat ca desi este autorul recomandarilor nu a fost emisarul mesajelor din 2004 dar toate reactiile s-au indreptat catre acesta. Noua ofensiva "de la om la om" a produs o mare tulburare in SUA, la nivelul populatiei si autoritatilor, in alte tari si in Romania (mai mult la nivelul populatiei), deoarece ataca baza conceptuala acceptata de autoritatile din intreaga lume si procedeele care asigurau de peste 50 de ani instruirea si un minim de protectie la cutremur unor mase mari de persoane de toate varstele.
http://www.cutremur.net/cutremur/data/ExtrasCarte.pdf

Pentru a citi restul articolului, dati click aici (tot articolul va fi descarcat in format PDF).
http://www.cutremur.net/cutremur/data/ExtrasCarte.pdfhttp://www.cutremur.net/old/cutremur/data/ExtrasCarte.pdf
 
Vad ca in presa de azi se da ca unica sansa de salvare a vietii asa-zisul "triunghi al vietii". Este o mare prostie, si sa va spun de ce. Multe vitrine si biblioteci au si geamuri, si nu poti cere oamenilor sa scoata geamurile numai pentru un ipotetic cutremur care ar putea veni si peste 10-15 ani. Or, intai ca se merge gresit pe ideea ca se vor prabusi toate blocurile la primul cutremur, ceea ce este o premisa total falsa. De vreme ce suntem asigurati ca primul cutremur vrancean nu va avea o magnitudine MGR mai mare de 7,0 pe scara Richter, este o totala si grava contradictie aici. Fiindca un astfel de cutremur nu prea darama blocuri, iar eventualele daune nu se ridica la cele similare cutremurelor din 1940 si 1977. Chiar si in ipoteza unui seism mai puternic, de magnitudine MGR=7,4 grade, produs la 140-160 km adancime, nu sta in picioare ideea ca toata Romania se transforma in Haiti. Da, sunt imobile cu probleme, si se stie destul de bine care sunt alea, se stie si ca multi locatari au refuzat si refuza consolidarea pe diferite considerente, inclusiv garantia oficiala ca nu vom avea cutremur major pana in anul 2041 sau pana in 2066.
Insa chiar si la un cutremur de magntudine MGR=6,8-7,0 se poate rasturna acel mobilier sau se pot desprinde geamurile de la vitrine/biblioteci, se sparge un astfel de geam si daca te ghemuiesti panga biblioteca/vitrina respectiva, exista un anumit risc (deloc de neglijat) ca o bucata de geam spart sa iti intre in cap sau in gat direct in carotida. Si nu e prea bine. Asta e doar unul dintre motivele pentru care eu nu voi urma aceste "sfaturi" privind asa-zisul "triunghi al vietii". E periculoasa o astfel de abordare.
Pana la urma, fiecare om...ar trebui sa isi cunoasca bine casa in care locuieste. Si apoi, de unde premiza asta ca seismul te va prinde acasa ?
 
Este total falsa afirmatia ca oricine se baga sub masa moare. Sa luam de exemplu cazul seismului din 12 iulie 1991 produs in Banat, comuna BANLOC, judetul Timis. Un seism crustal de magnitudine 5,7 si adancime focala 9 km, cel mai puternic cutremur produs in Banat in ultimii 150 de ani, poate comparabil cu cel din 10 octombrie 1879 produs la MOLDOVA NOUA.
In comuna, exista un muzeu, care avea la parter un fel de bufet. Cladirea, foarte veche, si destul de subreda. Cutremurul a avut loc dupa-amiaza. La acel moment, la parter se aflau 2 persoane. In momentul in care a inceput cutremurul, unul dintre sateni s-a bagat imediat sub o masa, iar celalalt nu a mai apucat sa faca nimic, pentru ca i-a cazut plafonul, a fost lovit in cap si a murit. Persoana care s-a bagat sub masa a supravietuit.
Si acest caz nu este o exceptie. Se pot identifica numeroase cazuri similare si in alte tari. Iata deci ca ceea ce se spune in recomandarile pentru asa-zisul "triunghi al vietii" nu sunt numai inexacte, ba chiar sunt periculoase. Personal, nu voi umbla dupa cai vezi pe pereti, adica dupa tot felul de "triunghiuri" de nu stiu care, fiindca oricum nu pot sa stiu unde ma va prinde cutremurul. Ia sa ne imaginam ca ne prinde intr-un hipermarket sau la un mall, intr-un spatiu comercial mare si ne aflam langa stive mari de produse, chestii. Ce facem, cautam "triunghiuri" in care sa ne bagam ??? :43::43::blink::blink::blink::blink::blink::blink: No way!
Niste recomandari foarte proaste, care se propaga asa de usor, fara o analiza atenta pe specificul situatiei de la noi.
 
Bine zis GeoX, exista tendinta de a se mediatiza niste masuri importate de la altii, care nu sunt potrivite cu realitatile de aici, cu specificul situatiei.
La noi este extrem putin probabil ca urmatorul cutremur sa provoace prabusiri in masa, logic ar fi ca atentia sa fie indreptata catre protectia fata de diverse obiecte, mobilier, bucati de tencuiala, geamuri, etc, care pot rani pe oricine sau mai rau.
Ori "triunghiul vietii" care presupune ghemuirea langa obiecte mari si grele nu asigura protectie, ba chiar expune la un pericol suplimentar pe cel ce aplica aceasta metoda.
Mult mai sigur este sa ne bagam sub o masa solida ori ceva asemanator.
Deci, majoritatea populatiei ar trebui sa fie educata in acest spirit.

In Bucuresti exista din nefericire si cladiri care sunt in pericol de colaps total, chiar la un cutremur sub MGR 7.0, dar nu sunt prea multe raportat la nr total existent in Capitala.
Situatia lor e destul de grava deoarece aceste constructii interbelice sunt foarte subrede si au prostul obicei de a se transforma intr-o gramada compacta de moloz, din care nici un triunghi dreptunghi sau masa nu te mai scapa:unsure: A se vedea imagini cu blocul Scala1, Casata, Carlton (1940) si exemplele pot continua. Poate cei de la ultimele etaje sa mai aiba o sansa, cu putin noroc.
Dar si in aceste cazuri e mai bine sa te bagi sub ceva si nu langa, poate blocul nu cade si atunci ai protectia de care vorbeam, fata de alte corpuri, obiecte.
 
Nu cred ca am inteles foarte bine. Ce inseamna acest triunghi? Adica cum, sa stau in triunghi? Imi puteti, va rog, explica ?
 
Ei pretind ca atunci cand se rastoarna un dulap sau o biblioteca, cica se formeaza spatii goale intre elementele de constructie cazute si obiectele de mobilier rasturnate, cica te protejeaza. Cu alte cuvinte, ia fa bine mata si du-te langa biblioteca, pe considerentul ca te protejeaza triunghiul. Nimic mai putin periculos. La cutremurul din august 1986, un coleg de liceu era sa moara strivit de biblioteca. Imi pare rau, dar chestia asta cu asa-ziul "triunghi al vietii", preluata automat si difuzata pe scara larga, este de o periculozitate criminala.
Iti recomand totusi sa citesti mai multe detalii privind protecia la cutremur pe acest site:

http://inforisx.incerc2004.ro/

Aici vei gasi o lista de masuri practice, reguli de baza care iti pot fi extrem de utile. Lasa "triunghiul vietii", ca e destul de periculos. La un cutremur de 6,7-7,0 grade nu iti cade blocul, dar ti se poate rasturna mobilierul si atunci ce faci, mori de nevinovata pentru ca ai dat ascultate celor care promoveaza porcaria aia ?
 
Salut, sunt nou pe forum si de cand l-am descoperit stau minim cate 2 ore zilnic sa citesc :).
 
Salut Andrei.
Bine ai venit si ne bucuram ca ne citesti. Sper ca iti este util tot ce gasesti pe aici. ;)
Poti sa iti faci cont si pe chat, din pacate e separat de forum.
 
Back
Sus