• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cum se construiesc blocurile noi?

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Pentru Hotnews, un reporter deghizat in muncitor vrea sa vada cum se lucreaza pe unul dintre santierele care construiesc apartamente de lux.

Descrierile lui sunt incredibile:

Din strada, santierul pare un furnicar: flex-uri, ciocane, betoniere, o macara care tocmai urca un geam imens la ultimul etaj. Dupa cateva ore aveam sa aflu ca, in realitate, santierul e un fel de loc unde se predau cursuri de frecat menta si pierdut vremea.

Ma uit in jur pe santierul din Pipera si nu vad decat batrani si barbati peste 45 de ani. Plus cativa copii carora abia le-au mijit tuleiele. Nu prea vezi acei musculosi tipici de santier. Ba din contra.

La etajul doi al cladirii de birouri la care am fost angajat, un batranel de 70 de ani taraie dupa el o lopata. Asta a facut toata ziua. Langa el - un grup de pustani, dintre care cel mai in varsta are 16 ani. Ulterior aflu ca nici unul nu are contract de munca. Unii dintre ei nu au nici acte de identitate.

Primul obiectiv este sa realizam mai multe constructii metalice care urmeaza sa acopere maruntaiele cladirii, adica tevile de evacuare, conductele de apa, de gaz. Nea` Nicu spune ca in mod normal aceste capace sunt construite ca usi de acces la tevaraie. “Lasa ca noi le prindem cu negrese (negresele sunt un fel de cuie negre)”, explica nea` Nicu. Nu are nici o calificare in domeniu si stie si mai putine despre placare cu placi de rigips. “Da ce`s io rigipsar, n-am nici o treaba. Am fost strungar, da’ era greu si nu mai iesea cascavalu’, asa ca m-am pensionat pe caz de boala si am venit acuma la santier ca nu mai am bani in casa”, spune nea` Nicu.

Dupa doua ore in care nea` Nicu taie doua bucati de rigips si da doua gauri, apare Vali, un alt sef de echipa. “Hai ca esti cu nea Valoare la tubulatura”, imi spune. Am fost oarecum avansat. Ma ocup de tubulatura, adica voi izola si voi monta tuburi din tabla care servesc la aerisire sau pentru aerul conditionat. Nea` Valoare lucreza la etajul 2 al cladirii, destinat spatiilor de birouri. “Care sa fie de evacuare,... care sa fie. Vali, care sunt pentru evacuare?”, il intreaba nea` Valoare pe seful de echipa Vali.

“Da de unde sa stiu? Vezi si tu ca sunt ceva numere sa le pui in ordine crescatoare”, raspunde Vali. Si asa incepem asamblarea sistemului de aerisire, fara un plan sau o schita sau cateva minime indicatii. La fel ca si Vali sau Nicu, nici nea` Valoare nu este meserias. “Da` ce crezi ca ti se da diploma? Ce crezi ca cineva de pe santieru’ asta are ceva calificare? Vali care se crede mare scula a bagat la lopata la Baneasa si asa a ajuns sef. Lumea crede ca e inginer, da` pe dracu`, e muncitor de-aiurea”, spune nea` Valoare.

Inginerul: Capacele alea care acopera tevaraia nu`s ignifug;, in proiect scrie ca trebuie sa fie ignifuge, toate is puse din placi de rigips normal.
Vocea din statia radio: Lasa ca restu` le punem din ignifug.
Inginerul: La etajul 3 una din planseele de beton are o deviatie de 3 centimetri, daca vine cineva sa masoare ne-am ars.
Vocea: Las-o ba ca merge si asa, is doar 3 centimetri, din avion nu se vede. Bagam oricum rigips peste tot, se acopera tot ce e stramb. Din avion nu se vede oricum.

Pe santiere isi face aparitia un batranel, fara dinti, cu parul albit, slabanog, genul de pensionar de la tara. “Mosule, ce cauti aici pe santier?”, il intreb. Imi spune ca a venit pentru ca pensia e prea mica. Gheorghe locuieste intr-un sat din Ilfov: “Am 73 de ani, baiete, toata viata am muncit la CAP, si am ieisit la pensie cu 100 de lei. Ce sa fac? Vin aici si dau la lopata pentru 500 de lei”.

Pe santier muncesc vreo 25 de batrani. Puteai sa juri ca se ocupa de curatenie, de treburi mai usoare. De la etajul doi ma uit jos, in sectorul fier-beton unde trei batrani aranjeaza segmentele de fier care urmeaza sa fie inglobate in structura de rezistenta a cladirii.

Articolele se gasesc aici:
http://economie.hotnews.ro/stiri-im...isodul-1-mai-usor-treaba-altfel-transpiri.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-im...batrani-ageamii-dupa-regula-las-merge-asa.htm
iar serialul va continua.

Daca se va intampla ceva cu vreunul din blocurile astea la vreun cutremur, singurii vinovati sunt scumpii nostri guvernanti, care in loc sa aloce fonduri pentru a asigura echipe de inspectie pe fiecare santier isi improspateaza flota de automobile, isi maresc salariile sau schimba a 837653847-a oara bordurile din oras.

A se vedea si o stire PRO TV mai veche:

Video:

Avem o problemă cât se poate de serioasă! Pe lângă blocurile cu bulină roşie, alte locuinţe, date recent în folosinţă, au structura de rezistenţă şubredă.

Acest lucru este confirmat chiar de inspectorii de stat în construcţii, care au descoperit cu groază acest lucru. Specialiştii aruncă vina pe cei care au făcut case cu muncitori necalificaţi.

Blocurile, de altfel extrem de scumpe, sunt în pericol în cazul unui cutremur similar cu cel din\' 77. Numai în 2007, Inspectoratul de stat în construcţii a dat peste 160 de amenzi celor care au clădit case mai mult după ureche.

Grav este şi că cea mai mare amendă pentru nerespectarea normelor în construcţii nu sare de 9.000 de lei. O sumă infimă pentru cineva care câştigă milioane de euro din fiecare bloc.


Din ce se spune in material, au fost cazuri in care au fost aduse materiale de constructii din Turcia, care nu corespundeau atunci cand au fost testate. Ne mai aducem aminte de ce s-a intamplat la cutremurul din Turcia? Posibil sa se intample si la noi daca folosim aceleasi materiale de constructii pentru structura de rezistenta.
 
Am citit si am pus si eu un link la siguranta in constructii. Nu mai comentez pentru ca unii m-au luat in focuri.
 
Am citit si am pus si eu un link la siguranta in constructii. Nu mai comentez pentru ca unii m-au luat in focuri.

Vai!!!! :worthy:
 
De ce sa nu ii las sa viseze fericiti la constructii perfecte?
 
Eu l-am pus separat, cu multe citari, ca omul sa isi faca idee despre ce e vorba chiar daca cei de la Hotnews scot articolul sau ii modifica adresa (nu ar fi singura oara cand fac asa). Apoi nu mi se pare deloc atractiv sa dau click pe un link daca nu ii stiu decat titlul...
 
Alex,
Probabil pe cateva santiere se construieste asa. Sau pe multe... Dar nu pe toate.
Realitatea este ca in acest moment este o criza de forta de munca in Bucuresti, si constructorii angajeaza ce pot si ei. Atat palmasi cat si mesteri, ingineri, diriginti. Un amic al meu care lucreaza pentru o firma \"din afara\" in Romania de ceva vreme (atat pentru ANL dar dezvolta si un parc rezidential) mi-a spus ca la ei pe santier nu s-a facut niciodata rabat la calitate. Si il cred, deoarece este un om foarte carcotas si nici nu incerca sa-mi vanda nimic.
Dar cunosc indeaproape si un parc rezidential in care am renuntat sa cumpar un apartament cand am vazut cum se lucreaza.
In concluzie, cred ca cel mai bine ar fi sa discutam punctual. Nu putem spune ca TOATE blocurile noi sunt \"chiftele\", cum nu putem spune ca TOATE blocurile noi sunt \"beton\".
Parerea mea.
 
am pus titlul ca sa stie despre ce este vorba in articol.
Vom vedea la primul seism cine are dreptate si cine sunt vinovatii. Atunci se vor gasi multi care sa faca scandal....desi pentru unii nu va fi cale de intoarcere.
 
am pus titlul ca sa stie despre ce este vorba in articol.
Vom vedea la primul seism cine are dreptate si cine sunt vinovatii. Atunci se vor gasi multi care sa faca scandal....desi pentru unii nu va fi cale de intoarcere.

Fiecare va avea dreptate partial :worthy:
 
Daca imi spui cate sute de mii euro ai in plan pentru urmatoarea vila de achizitionat, eu iti gasesc expert proportional cu valoarea casei !
 
Asta-i ca la doctor? Dacă vrei consultaţie la profesor universitar, plăteşti în plus?

Serios acum, mă întreb câtă lume ştie unde tre\' să apeleze. Un om obişnuit, care nu are cunoştinţe în domeniul construcţiilor şi nici cunoştinţe printre ingineri, unde poate apela când găseşte o căsuţă sau apartament şi vrea să le verifice?
 
Asta-i ca la doctor? Dacă vrei consultaţie la profesor universitar, plăteşti în plus?

Serios acum, mă întreb câtă lume ştie unde tre\' să apeleze. Un om obişnuit, care nu are cunoştinţe în domeniul construcţiilor şi nici cunoştinţe printre ingineri, unde poate apela când găseşte o căsuţă sau apartament şi vrea să le verifice?

Daca afli raspunsul...da-l si altora......:((
 
Stiu ca sunt cam off topic...
Incendiul de la cladirea de birouri de langa Biserica Armeneasca ne aduce aminte cat suntem de vulnerabili, cat de greu se poate interveni in orasul aglomerat. Si cat de usor se obtin avizele de constructie, pentru ca aceasta cladire a nascut la vremea ei multe controverse.
 
Stai să vezi că-i iubeşte cineva şi pe aia cu Cathedral Plaza, cică au câştigat la proces!
 
Acest incediu a demonstrat exact calitatea lucrarilor efectuate. Probabil la cosntructie au participat si multi \"meseriasi\" ca aceia din articol, probabil ca s-au ales si unele materiale de calitate mai slaba, principiul \"las-o ma ca merge asa\"... Repet ceea ce am spus in alt replay : astfel de constructii TREBUIE sa respecte niste norme stricte, intre care se afla si \"PSI\"..adica materiale ignifugate. Am lucrat acum cativa ani intr-o multinationala ( alt domeniu, nu constructii). Eram \"ingropati\" in reguli si proceduri. De exemplu nu am avut voie sa cumparam mobilier de birou din \"comert\", a fost necesar sa il facem pe comanda pentru ca era obligatoriu sa fie din materiale ignifugate(cu certificate atasate la factura, nu pe vorbe)!
 
tocmai am vazut pe antena3 ceva ingrijorator si revoltator: nenorocirea de Cathedral Plaza nu este un pericol numai pentru Catedrala Sf. Iosif, ci este o cladire periculosa pentru ea insasi: proiectul a fost schimbat astfel ca acum nu mai sunt respectate normele actuale de rezistenta a constructiilor. lucrurile acestea au fost evidentiate de primul proiectant general, iesit ulterior din proiect. si totusi, justitia a dat castig de cauza dezvoltatorului. in ce tara traim...
 
Back
Sus