• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[Cutremur 1977] Sinistra axa OD16

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Cu mult timp in urma am gasit un articol interesant pe internet care incerca sa explice de ce a fost lovit atat de rau Bucurestiul la cutremurul din 1977. Articolul nu mai exista, dar il salvasem in contul de email. Il pun aici, din pacate nu mai tin minte nici site-ul pe care era si nici autorul:

Sinistra axa OD16 - tu cat de aproape locuiesti de ea?
01/05/2012


Despre seismul din martie 1977 s-a scris mult si distorsionat pe Internet si se mananca mult rahat la TV. Pe virtual distorsiunile le fac cei care isi dau cu parerea vazand in asta un fenomen exclusiv comunist ca si urmari, de ramai cu senzatia ca Ceausescu a provocat seismul ca sa reconstruiasca Bucurestiul, iar pe ecran se urmareste bagarea groazei in populatie in scop de audienta pe fondul reclamelor la companii de telefonie mobila, prin discursul unor domnisorici care s-au nascut la vreo 20 de ani dupa eveniment iar documentarea lor s-a limitat in consultarea numai a "arhivelor" de pe Dorobanti sau Selari.

Un subiect interesant legat de analiza acestui eveniment, care pe plan local are un impact al amintirilor comparabil cu legenda Titanicului, gasesc ca este dat de analiza facuta de specialistul Emil Sever Georgescu membru al comisiei de analiza pentru acest eveniment trist din istoria noastra. Teoria rezultata in urma analizelor domniei sale este ca zona de sud a Romaniei este plasata si pe o fisura in scoarta terestra, fisura care coincide dramatic cu zonele in care au avut loc catastrofele generate de prabusirea unor imobile multi etajate si in 1940, si in 1977. Teoria domnului Georgescu este confirmata si de studiile geologice facute de Petrom Romania, studii prilejuite de analiza solului pentru depistarea unor noi zacaminte de petrol si gaze.

Fisura coboara spre Bucuresti dinspre nord-est, firesc daca este sa raportam cu zona Vrancea, il strabate aproape pe o axa est-vest usor inclinata, dupa care se lasa inspre sud-vest, ghiciti unde, la Zimnicea...

Rezultatele analizei confirmate 100% de geologi si de Petrom sunt consemnate in dosarul final de analiza rezultat dupa 1977, dosar oficial al anchetei ordonate de Ceausescu, dar par a fi tinute cumva intr-o discretie pe care s-a fixat chiar si panza de paianjen. Nu au fost si nu sunt secretizate, dar nimeni nu pare sa doreasca sa aduca subiectul in discutie caci, "la ce bun sa creezi panica printre locuitorii din San Francisco?" Totusi poate fi observat faptul ca zonele cuprinse intre Fundeni si Romana - Magheru, precum si intre Cismigiu - Militari au fost lasate "in pace" fata de normalul destin al demolarilor anilor 80, blocuri fiind construite numai pe lateralele marilor artere intersectate de aceasta axa seismica. Tot ceea ce apartine de zonele Eminescu, Dacia, Vasile Lascar a ramas la stadiul de vile sau case si in mod similar zona Eroilor - Cotroceni, constructii cum mai mult de 3 etaje aparand abia dupa 1995 cand tara noastra ramasese deja de izbeliste. Exceptie ar putea face cartierele de blocuri comuniste tip Miltari - Drumul Taberei la care deja erau aplicate proiecte de constructie cu grad de rezistenta 8 pe Richter (blocul OD16 Militari avand dubla nesansa a amplasarii pe aceasta fisura impreuna cu grave abateri "furturi" petrecute la structura de rezistenta din beton - intr-unul din stalpii de rezistenta a fost gasita chiar si o cizma iar in altii erau goluri mari de aer cauzate de depozitarea gunoiului, betonul fiind turnat de "doreii" Romaniei direct pe propriul lor gunoi).

28 de clădiri construite înainte de 1940 s-au făcut praf la cutremur, precum şi trei dintre cele construite dupa 1950. Toate aceste imobile se aflau pe o linie dreaptă de o latime neimpresionabila pentru regiunea capitalei, între Fundeni şi Militari, care traversează Şoseaua Colentina, bulevardul Lascar Catargiu, Calea Victoriei, strada Ştefan Furtună.

La Lizeanu, pe locul blocului care s-a prăbuşit în 1977 este acum hotelul Dalin, din Centrul de calcul al CFR, de la Gara de Nord, a rămas doar clădirea de şase etaje. Iar în Militari, unde un sfert din bloc a intrat în pământ, restul s-a prăbuşit peste stradă, un alt bloc a fost construit imediat în acelaşi loc. Langa Hilton pe locul fostului bloc Nestor a fost construit Hotel Bucuresti (actual Radisson).

Performera NEAGRA a acelei seri de 4 martie 1977 a fost strada C.A Rosetti unde in 500 m au cazut 3 imobile etajate printre care si blocul Scala, reconstruit dupa 1978, performanta cu o continuare tragica inspre blocul Nestor si centrul de calcul CFR, acesta fiind traseul gros, de mijloc al acestui "fluviu" seismic dintre Spitalul Fundeni si blocul OD16 Militari, atingand prin afluentii sai tip unda de soc, Casata, Wilson, Sahia, Dunarea, Quinet-Academiei, Lido, Piata Rosetti si blocul Continental, Belvedere, Beraria Turist precum si cladirea Faculatii de Medicina.

Pornind de la tot ce poate fi gasit scris serios pe Internet, am incercat sa incropesc un marcaj cat mai clar pe harta aeriana a capitalei iar efectele acestei analize stiintifice sunt extrem de vizibile.

In fotografii am marcat cu rosu ce a cazut, cu verde locatia fostului turn Carlton prabusit in 1940 si cu galben cladiri puternic avariate, reconsolidate si functionale azi pe aceeasi structura de rezistenta. Din aceasta categorie fac parte Hotel Dorobanti (azi Howard Johnson), corpul modern al Athenee Palace Hilton si Hotel Modern (azi Bursa Romana de Valori). Aceste cladiri au fost violent afectate zidurile externe ale acestora fiind la acea data crapate in X-uri mari de cate 3 m inaltime si latimea fisurilor de 45-80 cm, faimoasele X-uri fiind prezente mai ales la Dorobanti la fiecare nivel etajat. La vremea respectiva se credea ca aceste imobile vor fi complet demolate pentru siguranta dar in final au fost consolidate.

In aceste poze nu am marcat blocul Belvedere la intersectia dintre Brezoianu si Eforie complet demolat si cu o istorie macabra aparte pentru ca acolo au murit foarte multi in incendiul de dupa, fostul hotel Victoria de langa Magazinul Victoria ramas in picioare cu grave avarii, pentru care in final s-a hotarat demolarea. Curios lucru, terenul de sub acesta a ramas nefolosit pana in 1992 cand acolo au facut hidosenia aia de turn circular al Bancorex azi BCR. Si nu a fost marcat nici coltul de la Romana al Berariei Turist.

In prima fotografie observam cum marcajele rosii si galbene ale dezastrelor de atunci par a lasa impresia unui fenomen masiv de prabusiri, lasandu-te sa te gandesti la o zona circulara...

harta mare4.jpg

In a doua fotografie se poate observa conturarea cu usurinta a acestei axe mortale pentru capitala. Am fixat ca repere blocul Lizeanu si Facultatea de Medicina.

harta mare2.jpg

In a treia fotografie se observa clar axa Fundeni (gelben) - OD16 Militari-Vetranilor (rosu).

harta mare.jpg

Ultimele doua fotografii arata propagarea undei seismice violente in functie de amplasamentul acestei crapaturi in scoarta terestra.

harta mare_1.jpg

harta mare_2.jpg

Toate acestea par a explica clar care sunt zonele cele mai expuse din Bucuresti in cazul reeditarii fenomenului 1940 sau 1977.

In Romania sunt recunoscute oficial ca istoric seismic de mare intensitate, cutremurele din 1802, 1838, 1940 si 1977. Specialistii au conchis ca fara nici un dubiu seismul din 1940 a fost de acelasi tip cu cel din 1802 iar cel din 1977 a fost de acelasi timp cu cel din 1838.

Astfel, intamplator sau nu, gasim o medie interesanta:

1977-1838=139 ani
1940-1802=138 ani
Un interval de aproximativ 140 de ani intre cutremure de acelasi tip.

Specialistii sustin ca urmatorul seism major pentru capitala va fi mai degraba asemanator cu cel din 1940. Mai ramane, daca sunteti bucurestean, sa analizati cum se situeaza pozitia locuintei dumneavoastra in raport cu aceasta sinistra axa Fundeni OD16 Militari si sa incercati sa limitati preventiv consecintele de orice fel ale unui posibil necaz.
 
Back
Sus