• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremur 1977

Am inteles ca in 1977 ruptura a inceput undeva in dreptul punctului de coordonate 45,78N 26,73E si s-a propagat initial catre sud-est, dupa care \"a luat-o\" spre sud-vest, terminandu-se aproximativ in Subcarpatii Buzaului, in dreptul localitatii Patarlagele. Deci procesul a \"parcurs\" o distanta maricica.
Teoriile publicate pana in prezent in revistele de geofizica sugereaza o rupere de asperitate, rupere care s-ar fi propagat din aproape in aproape, prin dislocarea unor asa-numiti \"plieri\", procese de lubrifiere, injectarea de material topit in vehi fracturi formate in cursul paleosubductiei si cedarea rand pe rand a fiecarui astfel de \"pilier\" (zona \"imbinata\" pe una dintre aceste vechi fisuri). Procesul s-ar fi propagat din aproape in aproape pana a \"parcurs\" intreg volumul litosferic in care se acumulasera tensiuni, deci toata zona pentru care eforturile atinsesera un nivel critic. E doar o ipoteza, evident (publicata in lucrarea geofizicianului Dumitru Enescu, Cutremurele de pamant din Vrancea in profil stiintific si tehnologic, Ed. Academiei, 1985).
Nu cred ca orice seism de magnitudine 5 poate declansa o \"reactie in lant\". As inclina sa cred ca trebuie indeplinite niste conditii speciale, de exemplu seismul de magnitudine 5 sa apara pe sau langa o asperitate majora, sau intr-o zona cu \"pilieri\" in care s-au concentrat eforturi mari, pentru care ar mai lipsi asa-numita \"picatura care umple paharul\" sau, mai bine zis, un \"zvac\"/bobarnac declansator =)) =))

Nu am suficiente informatii despre perioada imediat anterioara seismului din 1977. Stiu doar ca a existat un seism de 5,6 grade la 1 oct 1976, dar la foarte mare adancime (146 km), ca a existat o anumita latenta seismica pana la 1 martie 1977, ca intre 1-4 martie 1977 a aparut brusc o aglomerare de seisme mici, de magnitudine sub 4.
 
Am inteles ca in 1977 ruptura a inceput undeva in dreptul punctului de coordonate 45,78N 26,73E si s-a propagat initial catre sud-est, dupa care \\"a luat-o\\" spre sud-vest, terminandu-se aproximativ in Subcarpatii Buzaului, in dreptul localitatii Patarlagele. Deci procesul a \\"parcurs\\" o distanta maricica.
--------
As inclina sa cred ca trebuie indeplinite niste conditii speciale, de exemplu seismul de magnitudine 5 sa apara pe sau langa o asperitate majora, sau intr-o zona cu \\"pilieri\\" in care s-au concentrat eforturi mari, pentru care ar mai lipsi asa-numita \\"picatura care umple paharul\\" sau, mai bine zis, un \\"zvac\\"/bobarnac declansator =)) =))

Nu am suficiente informatii despre perioada imediat anterioara seismului din 1977. Stiu doar ca a existat un seism de 5,6 grade la 1 oct 1976, dar la foarte mare adancime (146 km), ca a existat o anumita latenta seismica pana la 1 martie 1977, ca intre 1-4 martie 1977 a aparut brusc o aglomerare de seisme mici, de magnitudine sub 4.

:ack: Cand o sa ajung la masina o sa pun pe GPS coordonatele pe care mi le-ai dat ca sa vad linga ce localitate / sat a inceput cutremurul. Totusi, pentru a sti cat mai aproape de realitate cati km a parcurs linia de fracturare, ar trebui sa stim cati km a parcurs intai spre sud-est si apoi spre sud-vest (din formularea ta nu se poate deduce), sau mai bine zis unde este acel punct (linga ce ocalitate/sat) unde fractura a cotit spre sud-vest. Se stie cati km a parcurs linia de fractura per total?

Ce e interesant din ce spui tu ca linia de fractura a cotit, este ca \"parca ar fi ocolit o asperitate\" (un bloc mai dur?), urmand o linie de minima rezistenta. Tot din ce spui tu (corecteaza-ma daca am inteles gresit), zonele de minima rezistenta (pe unde ar putea sa se fractureze la un cutremur mare ca cel din 77) se formeaza prin acumularea unor mici fracturi date de cutremurele mai mici care se intimpla intre doua cutremure mari (gen asta din 77).

In acest caz ar trebui sa se poata cartografia 3D si zonele nerupte (pilieri, asperitati sau cum se numesc), dar si zonele rupte, introducand intr-un program datele fiecarui cutremur semnificativ (ma intreb ce ar inseamna \"semnificativ\"dpdv al geofizicienilor >= 2R ?) care sa reprezinte 3D volumul de pamant din zona Vrancea, iar astfel ar trebui sa sa poata face o harta 3D a posibilelor zone de minima rezistenta pe unde s-ar putea fractura la urmatorul cutremur mare? Exista astfel de harti 3D a zonelor rupte si nerupte pt perioada ce a trecut de la cutremurul din 77 pina in prezent?

Si ce intelegi exact prin \"o anumita latenta seismica pana la 1 martie 1977\"? Lipseau seismele mai mari de cate grade (4R sau cat)?
 
Nu am gasit date pentru seisme de peste 4,0 in perioada 1 oct 1976-4 martie 1977. Se pare ca in acea perioada a fost o activitate mai scazuta. Interesant este insa ca in aceeasi perioada a aparut marele cutremur din estul Turciei-granita cu Iranul de la 24 noiembrie 1976.
Intr-adevar, cutremurele mici si medii par \"a pregati terenul\" pentru un eveniment major, atunci cand acele ruperi se distribuie pe anumite asperitati (conform teoriei lui Enescu). Conform aceleiasi teorii, in timp se cumuleaza tensiuni pe asperitati multiple sau pe una mare, cumulare care se realizeaza inclusiv prin aparitia de seisme mici si medii in anumite puncte critice. De aici ideea ca seismele vrancene mici si medii nu numai ca nu ne scapa de cel mare, nici macar nu il amana, ci mai degraba ii \"pregatesc terenul\".
 
Pai bun, dar nu s-a gasit nimeni sa verifice teoria lui Enescu, cartografiind 3D ce s-a rupt de la cutremurul din 77 pina in prezent si cartografiind 3D posibilele zone de minima rezistenta, astfel eventual sa se emita posibilitati (probabilistice) \"pe unde\" si \"cand\" ar putea avea loc urmatorul? Evident teoriile s-ar putea confirma sau infirma numai in momentul producerii urmatorului cutremur mare, dar o imagine (daca s-au acumulat destule fracturi mai mici cat sa fie probabil unul mare) tot s-ar putea avea pina atunci.
Ma gandesc ca o astfel de abordare ar fi la indemana oricarui geofizician (presupun ca si la indemana ta), pt ca presupun ca voi aveti acces la informatiile despre cutremurele produse din 77 pina in prezent (din ce spuneai pe alt topic din 77 au inceput sa se faca masuratori la INFP) si tot ce implica ar fi rabdarea de a introduce datele intr-o reprezentare 3D (asa cum postezi in fiecare zi buletinele seismice). Chiar daca informartia ar fi incompleta (pt a fi completa ar trebui sa stii si tot ce s-a rupt si inainte de 77), dar o imagine generala tot s-ar putea face.
Exista asemenea modelari?
 
Au fost anuimite studii care au incercat sa prezinte niste modele, dar nu am o astfel de sinteza, o reprezentare 3D cu toate seismele mici si medii din perioada de dupa 1977, si nici de dinainte.
 
Ce studii (si cand au fost facute), dar mai ales ce concluzii?
 
Eu cred ca lucrurile sunt mult mai simple. Sigur cu un pic de DirectX se poate face o reprezentare 3D, dar nu cred ca o astfel de reprezentare poate aduce o viziune mai buna. Pentru anumite investigatii, un medic nu iti face o holograma ci doar o radiografie pe anumite detalii. Cred ca este suficienta o harta a epicentrelor pe cele trei nivele de adancime si situatia devine destul de clara.
 
Teoria lacunei seismice, si teoria asperitatii sunt valabile in contextul ipotezelor de baza date de autori. Voi va entuziasmati singuri si vreti sa combinati acuratetea unei reprezentari 3D cu date destul de ipotetice despre ce se petrece acolo sub pamant. Sa fiti constienti ca toate pozitionarile de zone de rupere pe verticala si orizontala se fac pe niste ipoteze acceptate privind vitezele de propagare, deci caracteristici medii ale a stratelor. Atata timp cat se folosesc mereu aceleasi formule si date, abaterea este similara intre evenimente, deci avem o conventie ca fata de un eveniment celalalt este mai incolo sau mai incolo, dar atat. Ce inseamna asperitatea definita de Aki...este greu de reprezentat fizic de noi si nu o putem simplifica dupa cum vrea fiecare, de fapt si aceea este o conventie data de o ipoteza asumata. Ce inseamna zone rupte ? La falii cu corespondent la suprafata mai sunt ceva controale, dar la Vrancea !? Sunt ipotetice sin conventionale, deoarece acolo jos este un proces complex, nu doar rupere ca la rezistenta materialelor.
Presupunerile despre corelatia pe verticala si pe orizontala cu efectele probabile si directivitatea sunt inselatoare, fiind deduse cam fortat din unul-doua evenimente, cele istorice fiind catalogate prinn conversii multiple, pornind de la observatii de teren foarte vechi, exprimari confuze si echivalari in intensitati. Cum toate erau bazate pe calibrari de la cutremure crustale, la Vrancea au fost recalibrate si inca ar mai fi de reevaluat multe. Tomografia si profilele realizate cu nemtii acum cativa ani arata \"limba\" subdusa cumva sub munti, un volum destul de neclar, dar nu uitati ca totul se bazeaza pe ipoteze succesive, modificate pana iese cam ce se asteapta toti, ca anumite idei de plecare existau de mult. La final vine un baiat din generatia IT, ca voi, si coloreaza totul, apoi adauga 3D puncte cu epicentrele anterioare si OK ce frumos. Dar toti au grija sa iasa ceva ce nu strica opinia generala. Daca le-ar iesi ca limba este intr-un loc si epicentrele in altul, sa vezi dracie ....!!
 
Buna tuturor! Urmaresc acest website de ceva vreme si m-am hotarat sa ma alatur si eu voua. As vrea sa si multumesc cu ocazia asta, celor care au infiintat acest site, care isi expun parerile,studiile,sfaturile si toate informatiile legate de cutremure. De curand am vazut una din editiile din campania ''exista viata dupa cutremur'' de la PROTV, si un anumit comentariu mi-a atras atentia si as vrea sa va intreb ce stiti despre acest lucru. Afirmau ca, in timpul cutremurului din '77, in Bucuresti s-au prabusit 10 blocuri, dintre care 9 aveau magazine la parter, sau alte institutii care, pentru functionarea lor, au ''necesitat'' modificari gen demolare pereti. As vrea sa imi spuneti daca este adevarat. Tot pe acest subiect, eu personal locuiesc in Braila, intr-un apartament destul de mare de 4 camere, intr-un bloc construit prin anii'80. Familia si vecinii mereu afirma ca ''ehh, blocurile astea sunt facute de Ceausescu, dupa cutremurul din '77, iar cei care au muncit cu truda la construirea lor, erau prizonieri, si saracii munceau de le sareau capacele, si faceau treaba buna, asa ca , suntem safe''. Nu stiu de ce, nu raman neaparat impresionata .Anyway, faza e ca vecinul meu care locuieste la parter, adica sub mine, a decis sa isi faca o alimentara.A spart vreo 3 pereti, dintre care doi apartin sufrageriei cum s-ar zice ( camera cea mai mare), a spart un perete destul de mare dintre sufragerie si balcon..ce mai....mi-e groaza numai cand ma gandesc.Nu stiu ce autorizatii a primit el, poate intr-adevar sunt eu prea speriata, dar din 3 camere si un hol a pastrat numai doua coloane, care ar trebui sa sustina. De asemenea, am inteles ca , tot pe tronsonul nostru, vecinului de la etajul 4 i s-au parut cam multe camere in apt. sau si a spart si acesta cei doi pereti mari ai sufrageriei. Sper ca am fost destul de explicita in a relata ce se intampla aici, daca ati inteles, astept parerile voastre.Eu chiar nu am idee de fizica, inginerii, constructii, nimic de genul, si de asemenea stiu ca omenirea nu poate controla fenomenul cutremurului, dar mi se pare ca ne batem joc chiar si de anumite lucruri pe care le putem controla si ne expunem unor riscuri si mai mari.Sunt curioasa ce credeti despre situatia asta, astept parerile voastre.
 
bun venit Raluca pe forum.
intii cred ca ar trebui sa ne spui ce fel de bloc este. din ce spui e posibil sa fie un bloc pe cadre, cu peretii interiori de BCA. chiar si in acest caz nu e ok ca peretii sa fie darimati, chiar daca ramine structura de rezistenta. ai cerut autorizatia in care se spune ca acei pereti pot fi darimati?
poti face si o sesizare la primarie, care ar trebui sa trimita un expert care sa vada la fata locului daca e vreo problema.
 
Raluca805 a spus:
Buna tuturor! Urmaresc acest website de ceva vreme si m-am hotarat sa ma alatur si eu voua. As vrea sa si multumesc cu ocazia asta, celor care au infiintat acest site, care isi expun parerile,studiile,sfaturile si toate informatiile legate de cutremure. De curand am vazut una din editiile din campania ''exista viata dupa cutremur'' de la PROTV, si un anumit comentariu mi-a atras atentia si as vrea sa va intreb ce stiti despre acest lucru. Afirmau ca, in timpul cutremurului din '77, in Bucuresti s-au prabusit 10 blocuri, dintre care 9 aveau magazine la parter, sau alte institutii care, pentru functionarea lor, au ''necesitat'' modificari gen demolare pereti. As vrea sa imi spuneti daca este adevarat. Tot pe acest subiect, eu personal locuiesc in Braila, intr-un apartament destul de mare de 4 camere, intr-un bloc construit prin anii'80. Familia si vecinii mereu afirma ca ''ehh, blocurile astea sunt facute de Ceausescu, dupa cutremurul din '77, iar cei care au muncit cu truda la construirea lor, erau prizonieri, si saracii munceau de le sareau capacele, si faceau treaba buna, asa ca , suntem safe''. Nu stiu de ce, nu raman neaparat impresionata .Anyway, faza e ca vecinul meu care locuieste la parter, adica sub mine, a decis sa isi faca o alimentara.A spart vreo 3 pereti, dintre care doi apartin sufrageriei cum s-ar zice ( camera cea mai mare), a spart un perete destul de mare dintre sufragerie si balcon..ce mai....mi-e groaza numai cand ma gandesc.Nu stiu ce autorizatii a primit el, poate intr-adevar sunt eu prea speriata, dar din 3 camere si un hol a pastrat numai doua coloane, care ar trebui sa sustina. De asemenea, am inteles ca , tot pe tronsonul nostru, vecinului de la etajul 4 i s-au parut cam multe camere in apt. sau si a spart si acesta cei doi pereti mari ai sufrageriei. Sper ca am fost destul de explicita in a relata ce se intampla aici, daca ati inteles, astept parerile voastre.Eu chiar nu am idee de fizica, inginerii, constructii, nimic de genul, si de asemenea stiu ca omenirea nu poate controla fenomenul cutremurului, dar mi se pare ca ne batem joc chiar si de anumite lucruri pe care le putem controla si ne expunem unor riscuri si mai mari.Sunt curioasa ce credeti despre situatia asta, astept parerile voastre.


Bine ai venit raluca, nu prea este in regula cu ce s'a intamplat pe la tine prin bloc. Pentru absolut orice fel de modificari facute prin apartament iti trebuie autorizatie de la primarie plus autorizatia de la experti in construcii. Dupa cum a spus si anda mai devreme, te poti duce foarte bine la primarie pentru a face o sesizatie, nu cred eu ca cineva ia dat voie sa faca aceste modificari, chiar daca peretii respectivi nu sunt de rezistenta.
 
Raluca805 a spus:
Buna tuturor! Urmaresc acest website de ceva vreme si m-am hotarat sa ma alatur si eu voua. As vrea sa si multumesc cu ocazia asta, celor care au infiintat acest site, care isi expun parerile,studiile,sfaturile si toate informatiile legate de cutremure. De curand am vazut una din editiile din campania ''exista viata dupa cutremur'' de la PROTV, si un anumit comentariu mi-a atras atentia si as vrea sa va intreb ce stiti despre acest lucru. Afirmau ca, in timpul cutremurului din '77, in Bucuresti s-au prabusit 10 blocuri, dintre care 9 aveau magazine la parter, sau alte institutii care, pentru functionarea lor, au ''necesitat'' modificari gen demolare pereti. As vrea sa imi spuneti daca este adevarat. Tot pe acest subiect, eu personal locuiesc in Braila, intr-un apartament destul de mare de 4 camere, intr-un bloc construit prin anii'80. Familia si vecinii mereu afirma ca ''ehh, blocurile astea sunt facute de Ceausescu, dupa cutremurul din '77, iar cei care au muncit cu truda la construirea lor, erau prizonieri, si saracii munceau de le sareau capacele, si faceau treaba buna, asa ca , suntem safe''. Nu stiu de ce, nu raman neaparat impresionata .Anyway, faza e ca vecinul meu care locuieste la parter, adica sub mine, a decis sa isi faca o alimentara.A spart vreo 3 pereti, dintre care doi apartin sufrageriei cum s-ar zice ( camera cea mai mare), a spart un perete destul de mare dintre sufragerie si balcon..ce mai....mi-e groaza numai cand ma gandesc.Nu stiu ce autorizatii a primit el, poate intr-adevar sunt eu prea speriata, dar din 3 camere si un hol a pastrat numai doua coloane, care ar trebui sa sustina. De asemenea, am inteles ca , tot pe tronsonul nostru, vecinului de la etajul 4 i s-au parut cam multe er ca am fost destul de explicita in a relata ce se intampla aici, daca ati inteles, astept parerile voastre.Eu chiar nu am idee de fizica, inginerii, constructii, nimic de genul, si de asemenea stiu ca omenirea nu poate controla fenomenul cutremurului, dar mi se pare ca ne bacamere in apt. sau si a spart si acesta cei doi pereti mari ai sufrageriei. Sptem joc chiar si de anumite lucruri pe care le putem controla si ne expunem unor riscuri si mai mari.Sunt curioasa ce credeti despre situatia asta, astept parerile voastre.

Buna Raluca! Daca au spart pereti presupun ca au fost de umplutura din zidarie.Poti sa faci o sesizare la Inspectoratul de constructii jud Braila.Or sa vina si o sa oblige proprietarul la o expertiza, o expertiza care dumnezeu stie cum este facuta, in 90% din cazuri nu se mai gasesc planuri de rezistenta iar expertul oricat de expert ar fi nu poate sti in totalitate cum este realizat blocul, ce materiale si ce principii au stat la realizarea lui.Daca este batran nici nu se mai pune problema sa calculeze el casa din nou si sa vada daca tine sau nu, da cu batul fara regrete ca de... mai are putin si da coltul, nu-l mai intreaba nimeni nimic.Un real ajutor ar fi daca se gaseste proiectantul initial al blocului, cel care a proiectat blocul.Legea prevede ca nu se fac modificari la structura de rezistenta fara acordul proiectantului initial, iar daca acesta nu mai este se realizeza o expertiza.
 
Multumim frumos pentru raspunsurile la obiect formulate ! :rolleyes: Si iti spun si eu bun venit pe forum ;) :rolleyes: :D
 
Back
Sus