• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2009-2014 ?

ar trebui sa \"loveasca\" mai multe, in acelasi timp si sa fie foarte puternice. mai greu asa ceva daca nu aproape imposibil... parerea mea.

Cu conditia ca cele doua sa fie legate. Desi eu ma cam... indoiesc de asta.

tocmai de asta am zis si eu ca e mai greu. cred ca mai degraba ar trebui sa privim aceasta chestie cu UV-ul din punct de vedere al poluarii si al efectului de sera.
se stie de mult ca exista gauri in stratul de ozon si nu s-a facut mai nimic. asta este adevarul, am vrut industrie si tehnologie, avem. am vrut sa facem cat mai multe si cat mai repede , fara sa ne gandim la mediul inconjurator... poftim, avem ceea ce ne-am dorit.
ceea ce ar trebui sa ne preocupe este faptul ca planeta asta nu moare odata cu noi si ar trebui sa lasam o mostenire cat de cat usoara si placuta si celor care vin din urma, copiilor nostrii. in schimb noi lasam un mediu inconjurator facut praf si pulbere, in care evenimentele extreme mai au putin si sunt considerate normale.

Intr-adevar, in cazul din 1986 a existat un studiu al unor factori precursori, o evidentiere a unor anomalii aparute in activitatea seismica vranceana de dupa anul 1980, anomalii care au fost mai pronuntate in special in perioada 1985-1986 ! Aceste anomalii au inclus, intre altele, activitati seismice de tip crustal (de mica adancime) anormal de intense in Vrancea, migratii/progresii hipocentrale pe verticala, scheme prelungite de calm seismic, explozii de activitate, activizari urmate de latente anormale etc.

Acum se mai fac astfel de studii? De unde am putea sa ne informam despre anomaliile si modificarile factorilor precursori care ar indica o crestere a gradului de risc pe termen scurt? Iar in caz ca astfel de studii se fac, de ce nu ar fi anuntate eventualele rezultate preliminarii pentru a avertiza populatia pe termen scurt asupra cresterii probabilitatii (pe termen scurt) de a se produce un seism?

De fapt intrebarea e simpla: cum si de unde poate un \"profan\" (o persoana care nu este in domeniu) sa se informeze cand exista un risc seismic crescut pe termen scurt (factori precursori perturbati, etc)?
Adica, daca tot se masoara diferiti parametrii, cum am putea noi sa aflam \"in timp real\" cand acesti parametrii incep sa anunte imimenta unui cutremur pe termen scurt?

Nu putem afla. Ca in orice studiu, aceste date nu pot fi analizate decat post-hoc. Situatia e intr-o continua schimbare si, in plus, nimeni nu poate sti cu exactitate ce se afla la 150 km adancime. Cu alte cuvinte, noi, profanii, nu putem avea acces la asemenea date. Si chiar daca am avea, sa zicem, toate datele masurate in Vrancea, zilnic, in ultimii 15 ani, de ex., ne-am uita la ele ca la felul 14 pentru ca: 1) nu avem pregatirea necesara pt a trage concluzii stiintifice si 2) lipseste un etalon clar, posibilitatea de a spune \"cu x% sanse, in data de (Sau macar in anul X) se va produce un seism cu magnitudinea de Y\". Ca sa nu mai vorbim de localizare sau altele. Chiar si pt cei implicati in cercetare datele nu sunt extrem de evidente, asa ca o avertizare pe termen scurt ramane, din pacate, doar o idee in lucru.

DETERMINISTIC HAZARD ASSESSMENT IN ROMANIAN CARPATHIANS AREA

[ ... ]
Vrancea Earthquakes - Characteristics
The seismicity of the Vrancea region in the SE - Carpathians is characterized by intermediate depth seismicity in an amazingly narrow epicentral and hypocentral region. The epicentral area is confined to about 20 x 60 km. Strong earthquakes occur between 70 and 180 km depth within an almost vertical column. Deeper and shallower events have been recorded but only with small magnitudes. Depth and estimated moment magnitude of all instrumentally recorded events are summarized in the figures below after Oncescu & Bonjer (1996). The depth interval of the strong events is bounded by levels of low seismicity between 40 and 60 km and beneath 180 km. The Mw = 3.7 event clearly represents an exception. The ruptured areas migrated from 150 - 180 km (1940) to 90 - 110 km (1977) to 130 - 150 km (1986) to 70 - 90 km (1990). [The depth interval between 110 and 130 km remained unruptured since at least 150 years. This depth is a natural candidate for the next strong Vrancea event.
Rupture extent with depth and moment magnitudes for all instrumentally recorded Vrancea earthquakes which caused major damage. It is a fair assumption that the next strong event will rupture the depth interval around 120 km. {Exact zippy99, am uitat de Fig. 1. Merci!}
(paragraf din pag. 15)
[ ... ]

Document preluat acum 4-5 ani de la INFP.

rupture.jpg

Cand a fost invitat la Cristoiu acu vreo 2 luni , Marmureanu a zis ca urmatorul cutremur va fi ca cel din 1802 . Se referea probabil la etajul de adincime si directivitatea spre Moldova . Cat despre magnitudine a zis ca va fi mai mare decit cel din 1977

Cand a fost invitat la Cristoiu acu vreo 2 luni , Marmureanu a zis ca urmatorul cutremur va fi ca cel din 1802 . Se referea probabil la etajul de adincime si directivitatea spre Moldova . Cat despre magnitudine a zis ca va fi mai mare decit cel din 1977

e normal sa fie mai mare magnitudinea decat cel din 1977 daca este la adancime mult mai mare. practic asta este formula presiunii = forta / suprafata.
plus de asta, au cam tot fost \"miscari\" pe la 80-100 de km adancime si e normal sa \"se lase\" in etajul urmator de adancime unde, din toate reprezentarile pe care le-am vazut, e mai \"subtire\" si, automat, fracturile sunt mai violente. de asta ziceam si de presiunea de mai sus.

DETERMINISTIC HAZARD ASSESSMENT IN ROMANIAN CARPATHIANS AREA

[ ... ]
Vrancea Earthquakes - Characteristics
The seismicity of the Vrancea region in the SE - Carpathians is characterized by intermediate depth seismicity in an amazingly narrow epicentral and hypocentral region. The epicentral area is confined to about 20 x 60 km. Strong earthquakes occur between 70 and 180 km depth within an almost vertical column. Deeper and shallower events have been recorded but only with small magnitudes. Depth and estimated moment magnitude of all instrumentally recorded events are summarized in the figures below after Oncescu & Bonjer (1996). The depth interval of the strong events is bounded by levels of low seismicity between 40 and 60 km and beneath 180 km. The Mw = 3.7 event clearly represents an exception. The ruptured areas migrated from 150 - 180 km (1940) to 90 - 110 km (1977) to 130 - 150 km (1986) to 70 - 90 km (1990). [The depth interval between 110 and 130 km remained unruptured since at least 150 years. This depth is a natural candidate for the next strong Vrancea event.
Rupture extent with depth and moment magnitudes for all instrumentally recorded Vrancea earthquakes which caused major damage. It is a fair assumption that the next strong event will rupture the depth interval around 120 km. {Exact zippy99, am uitat de Fig. 1. Merci!}
(paragraf din pag. 15)
[ ... ]

Document preluat acum 4-5 ani de la INFP.

In primul rand evenimentele principale s-au produs in capatul din NE si cel din SV deci nu este vorba de aceiasi zona care este rupta sau nerupta. Apoi cutremurul din 1802 este mentionat ca fiind adanc (nu intermediar cum apare in poza)

1802/10/26 10:55:00.0 45.70N 26.60E 150. 7.9

Daca nici asta nu a fost adanc atunci despre ce mai vorbim.

Apoi nu este obligatoriu ca fiecare interval de adancime de 10-20 de km sa produca un cutremur catastrofal. Daca ne straduim putin gasim chiar un corespondent pentru adancimea respectiva. Cel din 1908 produs la 125 km. Care este chiar ceva mai puternic decat cel din 1990.

1908/10/06 21:40:00.0 45.50N 26.50E 125. 7.1

Apoi mai este o imagine cu epicentrele cutremurelor unde cel din 1940 apare langa cel din 1986 adica in capatul de SV. Din inregistrarile prezentate de INFP epicentrul respectiv ar trebui sa fie langa cel al cutremurului din 1977 adica in capatul de NE.

1940/11/10 01:39:07.0 45.80N 26.70E 150. 7.7
1977/03/04 19:21:54.1 45.77N 26.76E 94. 7.4
Undeva trebuie sa fie o eroare.

Sau chiar mai multe daca ne apucam sa analizam cutremurele din zona superioara 1977 si 1990. Ambele s-au produs la o adancime mai mare de 90 de km. Daca tinem seama si de erorile de masura nu putem afirma ca au rupt zone de adancime net diferite cum apare in diagrama.

04.03.1977 19:21:54GMT 45,77N 26,76E 094 km M=7,2 Imax=IX
30.05.1990 10:40:06GMT 45,83N 26,89E 091 km M=6,7 Imax=VIII

Daca observam ca ariile rupte nu pot \"migra\" dintr-un capat in altul putem sa descriem situatia mult mai simplu.

-In 1940 s-a produs un cutremur adanc dupa care a urmat o pauza de cateva decenii pentru cutremure puternice
-In 1977 s-a produs un cutremur puternic in zona superioara in capatul de NE
-Dupa o perioada de 9 ani in 1986 s-a produs tot un cutremur puternic dar de magnitudine mai mica in capatul de SV in zona intermediara
-Dupa inca 4 ani in 1990 s-a produs un cutremur de magnitudine si mai mica in capatul de NE in zona superioara

Se poate observa alternanta celor doua capete NE-SV-NE, 1977-1986-1990 cat si o serioasa atenuare.

Revenind la articol concluzia este bine trasa. Cum un cutremur in zona superioara de tip 1977 este statistic mai putin probabil iar unul adanc de tip 1940 ar trebui sa se produca peste cateva decenii, logic ar fi ca pana atunci este posibil sa mai apara ceva semnificativ in zona intermediara de tipul 1908 sau 1986 dar de magnitudine ceva mai mica.

Un articol interesant totusi. Merita citit.

Si fenomenul nu se opreste in 1990 ci continua la o scara mai mica.

-Dupa o perioada tot de 9 ani -coincidenta - se produce in capatul de SV cutremurul din 1999. De data aceasta mai spre vest spre lacul Siriu.
- Dupa inca 5 ani apare cutremurul din 2004 din capatul de NE, in zona superioara, cu epicentrul apropiat de cel al cutremurului din 1977

Cutremurul din 25.04.2009 de magnitudine ceva mai mica se produce undeva in centrul zonei posibil daca nu chiar probabil \"in trecere\" spre capatul de SV.

referitor la chestia cu ultravioletele, am gasit o harta destul de \\"interesanta\\". priviti: http://www.accuweather.com/world-maps.asp?partner=accuweather&traveler=0&site=ro&type=uvi&fday=1

asadar mai toata Romania este , in acest moment, bombardata de aceste radiatii la un nivel foarte mare. prea putine zone scapa \\"mai ieftin\\".
asadar daca am avea un cutremur care sa corespunda acestei zone... nu stiu ce sa zic, vad ca si transilvania ar fi destul de bine afectata. si, din cate stiu, acolo se resimt mai putin aceste miscari.

apropo, bucurestiul este trecut la categoria \\"extrem\\". asa ca activitatile care se desfasoara in aer liber ar trebui suspendate dar noi nu suntem, de exemplu, Ungaria, ca sa avem oameni care sa se gandeasca si la acest aspect.

M-am uitat si eu la harta asta. Nu prea pricep care-i faza cu zilele. Imi explici pls care-i perioada pentru care imi spune acea harta nivelul radiatiilor?
Mersi =))

in acel moment UV-ul era \"very high\" spre \"extreme\" si tin minte ca erau persoane care incercau sa lege cutremurele de valoarea acestor radiatii, lucru care mi s-a parut putin deplasat.

ma refer ca nu pricep pe ce zile imi da situ ala prognoza. vad acolo 12345 in josul paginii, nu pricep ce-i cu ele =)). La asta ma refeream =))

Presupun ca este prognoza pe 1 zi (maine), 2 zile (poimaine) samd.

Nu cred. L UV spre exemplu in fiecare zi cand m-am uitat, pe \"1\" e totul galben, deci moderat. La 5 deja e extrem. Nu cred ca se refera la zile cifrele alea. Te gandesti ca ar fi trebuit sa puna si ei un help ceva pe-acolo, sa priceapa si lumea. Ca eu unul ma uit ca vita.

pai mie se pare mie sau pe cele 2 situri difera extrem de tare valorile? Pe una e extrem pe cealalta e low =)). Cine Dumnezeu face siturile astea?

Pe ambele culoarea este galbena. 2 sau 3.
Unde ai vazut tu mov (extrem)?

Back
Sus